Veggie challenge: komende maand eet ik vegetarisch!

veggie challenge

Ik ben nooit echt een grote vleeseter geweest. Vroeger leek ik altijd precies dat ene stukje biefstuk te krijgen waar je 100 keer op moest kauwen om het vervolgens subtiel uit te spugen en in je servet weg te frommelen. Van hamburgers ben ik wel fan, maar een bietenburger of zoete aardappelburger eet ik net zo graag. Wat dat betreft hoor ik bij de 67% van de Nederlanders die ‘flexitarisch’ eet: minstens 1 dag per week geen vlees of vis. De overstap naar volledig vegetarisch eten is dan eigenlijk niet meer zo groot, of wel?

Veggie challenge: extra blogs

Of het moeilijk is om volledig vegetarisch te eten ga ik deze maand testen. Deze maand eet ik namelijk volledig vegetarisch: van ontbijt tot lunch en diner, inclusief snacks: geen vlees of vis! Ik ben afgelopen maandag begonnen en zal er elke week verslag van doen op mijn blog. Naast m’n gewone dagboekje op maandag kunnen jullie op zondag een eetdagboek verwachten. Hier laat ik elke zondag zien wat ik die week heb gegeten.

In m’n eetdagboekjes zal ik jullie op de hoogte houden van mijn veggie challenge: waar loop ik tegen aan? Mis ik al vlees? Bovendien zal ik tips delen voor lekkere vegetarische alternatieven voor bijvoorbeeld op je brood of bij je ontbijt. Doordat ik nu vegetarisch eet, word ik ook wat creatiever met het koken. Ik probeer veel nieuwe recepten uit en mocht er een succes recept tussen zitten dan zal ik die ook delen als extra artikel op mijn blog.

Heb je helemaal niks met vegetarisch eten dan kun je nog gewoon mijn blog blijven lezen en sla je de veggie challenge artikelen gewoon over. Ik blijf namelijk nog steeds gewone artikelen delen, de veggie challenge artikelen komen er als extra bij.

veggie challenge

waarom doe ik een veggie challenge?

Ten eerste vind ik het een leuke uitdaging: in plaats van altijd hetzelfde te koken zal ik nu wat creatiever moeten zijn en andere recepten moeten bedenken. Ondanks dat ik al vaak vegetarisch kook (zie mijn recepten index maar!) valt er volgens mij nog een heleboel te ontdekken.

Daarnaast is het beter voor het milieu. Nu ik wat ouder word denk ik steeds meer na over duurzaam leven. Wellicht wil ik ooit nog wat kinderen op de aarde zetten en dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat de aarde er überhaupt nog is. Met alle klimaatdreigingen die er op dit moment zijn vind ik het belangrijk om te kijken waar ik zelf het verschil kan maken door (kleine) duurzame veranderingen door te voeren. Evert Nieuwenhuis legt in dit artikel heel duidelijk uit welke gevolgen vlees eten heeft voor ons milieu.

Als laatste misschien wel de meest simpele reden: het dierenleed. Het voelt gek om iemand anders dieren te laten slachten voor mijn vleesbehoefte, omdat ik daartoe zelf nooit in staat zou zijn. We kennen allemaal de horrorbeelden van honderden kippen in kleine hokjes of varkens die op elkaar gepropt zitten en amper loopruimte hebben. Eenmaal in de supermarkt is zo’n stuk vlees ineens iets heel abstracts geworden waarbij je helemaal niet meer aan een schattig varkentje denkt, en dat is gek. Het voelt gek om het ene moment vol afschuw naar zulke beelden te kijken en vervolgens schouderophalend een burger naar binnen te werken.

Volledig veganistisch?

Natuurlijk: kippen die worden gehouden voor hun eieren of koeien voor hun melk hebben nog steeds geen ideaal leven. Uiteindelijk worden ze allemaal geslacht. Wil je het beste voor dieren, dan moet je uiteindelijk volledig plantaardig eten (of eigenlijk zelfs veganistisch leven, waarbij je geen enkele dierlijke producten eet of gebruikt).

Voorlopig houd ik het bij vegetarisch eten, omdat ik denk dat je je gedrag het beste stap voor stap kunt veranderen. Maar het lijkt me interessant om in het kader van mijn veggie challenge ook een weekje een vegan challenge te doen. Mochten jullie dat ook leuk vinden dan zal ik die er achteraan plakken!

Mijn uiteindelijk streven is om voor 80-90% vegetarisch te eten. Dat houdt in dat wanneer ik écht heel veel behoefte zou hebben aan vlees of wanneer ik onverwacht bij iemand aanschuif en er hamburgers op tafel verschijnen, ik gewoon vlees mag eten. Ik denk namelijk dat iets verbieden averechts werkt. Maar wie weet heb ik er uiteindelijk wel helemaal geen behoefte meer aan. We zullen het zien, ik ben heel benieuwd! Echter: tijdens de challenge houd ik me wel aan de 100% vega regel, anders is het natuurlijk geen challenge meer.

Meer inspiratie

Twijfel je er zelf ook over om vegetarisch te gaan eten? De afgelopen weken heb ik me een beetje verdiept in vegetarisch en veganistisch eten en heb ik verschillende artikelen en docu’s bekeken. Erg interessant, wellicht ook voor jou. Ik raad deze aan:

Wie doet er mee? Om alvast in de sfeer te komen komt er morgen een extra recept online en zondag dus het eerste eetdagboek van afgelopen week!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 31 reacties

 1. Taïs

  Leuk dat je de uitdaging aangaat! Ik denk er namelijk net hetzelfde over en kleine stapjes helpen al heel veel! Misschien kan je volgend jaar met jouw Favoriete Belg deelnemen aan de Dagen Zonder Vlees in België tijdens de vastenperiode. Lijkt me echt wel iets voor jou dan, want met z’n allen proberen we dan zo weinig mogelijk tot geen vlees te eten en dat 40 dagen lang! Ik schreef er ooit een stukje over: http://www.dekleinedingen.com/review-in-de-keuken-met-dagen-zonder-vlees/. Maar voor nu heel veel succes !

 2. Femke

  Wat toevallig! Zelf keek ik afgelopen week de docu What The Health en hoewel deze misschien soms wel een beetje overtrokken was, heeft het me wel geïnspireerd om nóg minder vlees te eten. Hoewel ik nu slechts 1-2 keer per week vlees eet, zou ik dit nu willen terugdringen tot geen enkele keer. Ik ga deze challenge dus zeker volgen! Herken me namelijk heel erg in jouw verhaal en argumenten, dus ik ben benieuwd hoe jij het gaat ervaren. En natuurlijk wat voor gerechten je dan zoals klaarmaakt ;-)

  1. Ja grappig he? Ik heb ook echt het idee dat het iets is wat nu leeft onder onze leeftijdsgenoten? Ik heb weinig echt vegetarische vrienden, maar de meeste van mijn vrienden zijn geen vleeseters en eten al wel heel vaak vegetarisch. Zou je What The Health aanraden? Die zag ik inderdaad voorbij komen maar heb ik nog niet gezien.

 3. Shirley

  Ik ben benieuwd naar je eetdagboekjes. Ik kan nog wel wat receptinspiratie gebruiken. Thuis eet ik nog maar heel weinig vlees, maar als ik uit eten ga, bestel ik meestal wel vleesgerechten. Alle beetjes helpen natuurlijk. Misschien zou ik ook eens een vega-challenge moeten doen.

  1. Ja, zo sta ik er ook in. Alle beetjes helpen. Vandaar dat ik ook een 80-90% vegetarisch beleid nastreef, ik kan me voorstellen dat je dan af en toe als je uit eten gaat nog wel een goed stuk vlees eet. Al kan ik me ook voorstellen dat als je eenmaal vegetarisch gaat eten je daar helemaal geen behoefte meer aan hebt! Ik wil gewoon voorkomen dat je er zo’n drang naar krijgt maar dat je het dus jezelf verbiedt en dan stiekem (??) toch vlees gaat eten. Dat lees ik wel eens, dat ze zich dan enorm schuldig voelen. Dat lijkt me ook niet helemaal juist.

 4. Nicole

  Goed plan! Ik eet heel weinig vlees, zeker thuis, maar nog wel vis. Ik vind het ook best lastig om genoeg gezonde en goede alternatieven te verzinnen: veel kant-en-klare vleesvervangers zijn behoorlijk zout en vaak van soja, wat ook niet al te best schijnt te zijn voor het milieu. Peulvruchten vind ik ook lekker, maar een beetje afwisseling is natuurlijk wel fijn. Helemaal veganistisch zou ik denk ik heel lastig vinden, maar ik probeer bijvoorbeeld wel melk en eieren biologisch te kopen. Ik heb nu nog een extra ‘probleem’, want ik en en mijn partner moeten beslissen wat we onze baby wel en niet laten eten. Ik lees dus mee!
  PS Ik kwam een dt-foutje tegen: ‘Nu ik wat ouder wordt’ i.p.v. ‘word’.

  1. Ja het is ook best lastig, ik zal daar in mijn eetdagboekje nog op terugkomen maar ik heb deze week bijvoorbeeld geen extra vitamines geslikt. Daar moet ik toch nog eens naar kijken. Lijkt me inderdaad ook best lastig hoe je je kind gaat opvoeden, ik heb daar laatst ook over nagedacht omdat ik op youtube allemaal filmpjes zag over ouders die hun kinderen veganistisch opvoeden. Het liefst wil je natuurlijk dat je kind met zo min mogelijk troep in aanraking komt, maar anderzijds is het denk ik ook belangrijk om zo min mogelijk te verbieden (anders krijg je van die kinderen die stiekem gaan eten, of die wanneer ze op zichzelf wonen totaal geen discipline of controle hebben en alles gaan eten wat ze eerder nooit mochten). Lastig wel.. Thanks trouwens voor je oplettendheid, ik heb het meteen aangepast!

  2. Soja is inderdaad niet top voor het milieu omdat er veel voor ontbost wordt, maar het merendeel (75%) van die soja wordt gebruikt om het vee te voederen dat later geslacht wordt voor vlees en slechts een klein aandeel van de soja productie wordt effectief gebruikt voor vleesvervangers of an sich. Moest al die soja niet eerst aan vee gevoerd worden om “om te zetten” in vlees, zouden er véél meer mensen van kunnen eten. Soja voor vleesvervangers is dus niet per sé slecht voor het milieu, het echte probleem is dat er gigantisch veel soja nodig is om (in vergelijking) een kleine portie vlees te produceren. Ik weet niet of ik het heel duidelijk uitgelegd heb, maar als je wat googlet kan je er veel meer over vinden ;)

 5. Goed bezig! Ik eet de laatste weken ook overwegend vegetarisch tijdens het avondeten en verder eigenlijk ook nu ik het me bedenk. Het bevalt me prima! Wie weet dat ik deze challenge ook eens ga doen om het echt 30 dagen bewust te doen. Ik ben benieuwd naar je eetdagboekjes, wie weet kan ik er nog wat inspiratie uit halen!

 6. Loes

  Ik ben hier super benieuwd naar! Ik eet zelf inmiddels doordeweeks thuis vegetarisch, maar als ik uit eten ben, op vakantie, of bij mijn ouders nog niet. Ik wil het eigenlijk nog verder door gaan voeren. Ben dus heel benieuwd naar je blogs erover! Een recept wat ik vast kan aanraden zijn de zoete aardappel quesadillas van ‘Ik ben Iris niet’, super lekker zijn die!

  1. Dat lijken mij ook de lastigere momenten om vegetarisch te eten! Ik kan het deze week gelijk testen want ik ben bij mijn ouders en schoonouders op bezoek. Bedankt voor de tip trouwens, ik ga Iris’ recept even opzoeken!

 7. Loes

  Super leuk! Bij mij is gebleken dat volledig vegatarisch toch moeilijk blijft. Ik heb voor mezelf besloten geen vlees meer zelf te kopen en klaar te maken, maar bij anderen en met uiteten wel vlees te eten. Dat gaat nu al een paar maanden erg goed. Vis en schaaldieren probeer ik maximaal 1 dag in de week te eten. Maar vooral niks te strict en streng, dat werkt bij mij ook vaak averechts. Het komt uit hoe het uitkomt. ;)
  Succes met de challenge! Kwa vleesvervangers ben ik erg fan van neppe kipstukjes (ik vind ze veel lekkerder dan echte kip ;))

  1. Ja dat kan ik me goed voorstellen hoor! Daarom zeg ik ook dat mijn streven is om zoveel mogelijk vegetarisch te eten. Ik houd niet van vis en schaaldieren dus dat scheelt haha, en ik kan me voorstellen dat wanneer je al een hele tijd vegetarisch eet mensen om je heen er automatisch rekening mee houden waardoor je je minder bezwaard voelt. Al wil ik inderdaad niks verbieden. Oh en grappig, ik vind bijvoorbeeld de plantaardige kipschnitzels van Vivera ook veel lekkerder dan echte kipschnitzels!

 8. Yara

  Superleuk initiatief! Zelf eet ik al 11 jaar vegetarische en pas ik die 80-90% toe met plantaardige eten. En ik heb er eerlijk gezegd nog nooit moeite mee gehad? Er zijn zoveel vleesvervangers dat als ik bij iemand eet, ze nooit vinden dat ik moeilijk doe. (Tip: Er zijn vegan bitterballen te koop bij de Aldi, die zijn echt heerlijk!)
  Maar ik vind wel dat iemand zelf de keuze moet maken om vegetarische te eten. Ik kook voor mijn vriend gewoon nog 1 a 2 keer in de week vlees en als ik mensen op bezoek heb verplicht ik ze ook niet plantaardig te eten. Dat lijkt me altijd de beste manier, ze zijn dan altijd uit zichzelf oprecht geintresseerd of nieuwsgierig als het ter sprake komt.

  Ik vind het echt heel leuk dat je dit gaat doen, ook omdat ik benieuwd ben naar je recepten! Kan namelijk altijd wel inspiratie gebruiken en als ik wel eens tussen je recepten kijk, maak je nooit iets vies ;)

  1. Ja, die eigen keuze is denk ik ook heel erg belangrijk! Lijkt me vervelend als anderen zich niet meer op hun gemak voelen. Hoewel het natuurlijk best confronterend is: wanneer jij geconfronteerd wordt met iemands’ keuze om geen vlees/dierlijke producten meer te eten word je eigen geconfronteerd met het feit dat je dat zelf wel doet. En waarom dan? Overigens is dat voor mij nu ook de belangrijkste reden om het te proberen: gewoon een soort drang dat het nu wel eens tijd is? Oh en pssst ik kan alvast verklappen dat morgen een extra recept online komt ;-)

 9. Charlotte

  Lilith van Tales from the Crib eet thuis altijd vegetarisch, maar als ze bij vrienden eet of op restaurant gaat niet. Goed principe wel! Veel succes met de challenge :) Eet je vriend trouwens ook mee vegetarisch dan? Dat is hier het grootste probleem ^^

  1. Hm daar heb ik eigenlijk nog niet over nagedacht! Wij wonen niet samen, dus dat scheelt. Overigens is hij de moeilijkste niet, we eten al vaak genoeg samen vegetarisch. Ik vind het ook geen probleem als anderen wel vlees eten, iedereen moet die keuze voor zichzelf maken :-)

 10. Zoë

  Haa top! :D Wij zijn 90% vegetarisch :) 100% legt te veel restricties op en we houden allebei wel eens van een hamburger of balletjes bij Ikea, maar uit overwegingen voor het milieu en onze gezondheid dus 90% ^^ Voor mij ging het ook als vanzelf, dus hopelijk gaat het bij jou ook zo vlot!

 11. Romy

  Wat goed en mooi dat je je hieraan gaat wagen, vooral gezien de redenen die je daarvoor geeft! Als je al niet echt een grote vleeseter was, dan valt de overstap naar vegetarisch (in ieder geval voor een maand) je hopelijk mee. Ik ben 8 jaar geleden cold turkey gestopt met vlees eten en heb er nog geen moment spijt van gehad en zelfs nog geen moment naar vlees verlangd. Er zijn ook zoveel lekkere vleesvervangers te vinden om niets te hoeven missen. Op de blog van Ik ben Iris niet vind je trouwens regelmatig Veggie-tests, waarin ze allerlei vegetarische alternatieven vergelijkt (niet alleen vleesvervangers, maar ook broodbeleg bijvoorbeeld). Misschien ook leuk om te bekijken :) Zet hem op in ieder geval! Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen.

 12. Benthe

  Goed bezig Marlous! Ik eet zelf grotendeels vegetarisch maar broodbeleg vind ik zelf altijd een lastige, net zoals uit eten. De komende week ga ik het ouderlijk huis verlaten en een veggie challenge zit er nu dus even niet in – ben denk ik allang blij als ik ‘s avonds een warme maaltijd voor mijn neus heb staan – maar ben heel benieuwd naar jouw ervaringen!

 13. Wat tof! Ik ben heel benieuwd hoe het je gaat bevallen! Spoiler: het valt reuze mee hoe moeilijk het is ;) Nee maar echt, het viel mij ontzettend mee. Mocht je nog inspiratie voor recepten nodig hebben, dan kan ik je ‘the green kitchen’ aanraden. Is een blog en ze hebben ook een boek uitgebracht. Sowieso prachtige foto’s en vormgeving, maar ook nog eens allemaal mega lekker!

 14. Eva

  Succes met de challenge! Ik ben zelf eigenlijk geïnspireerd geraakt door de docu cowspiracy die je ook tipt. Daarvoor at ik al niet iedere dag vlees, maar sinds het kijken van die documentaire hebben m’n vriend en ik besloten zelf geen vlees meer te kopen. Ik eet het nog heel af en toe, maar verder ging het eigenlijk heel makkelijk. Zeker nu je fantastische vleesvervangers hebt… Ik ben bv. groot fan van de kipstuckjes van de vegetarische slager. In het begin is het nog een beetje een uitdaging en moet je even je weg vinden (dat had ik althans) maar ik heb er nu geen enkele moeite meer mee. De stap naar een veganistisch dieet zou voor mij niet zo groot zijn. Ik eet geen zuivel (melk/yoghurt/kaas etc); de grootste verandering voor mij zou zijn geen eieren en letten op alle producten waar ‘stiekem’ dierlijke producten in zijn verwerkt zoals drop ofzo.

  Benieuwd hoe het je bevalt!

 15. Mai

  Hoi Marlous (en anderen die mee lezen)!
  Super goed dat je dit doet! Mijn ouders zijn doorgewinterde vleeseters, maar na het eten van vegetarische shoarma van de Jumbo eten ze ineens 3-4 keer per week vegetarisch. Heel blij mee!
  Let je wel op dat je genoeg vitamine B12 binnen krijgt? Een tekort kan ernstige gevolgen hebben.

  Ik ben heel benieuwd naar je updates, succes! Liefs

 16. Irene

  Ben heel benieuwd naar je eetdagboekjes! Ik zou ook graag minderen met vlees eten, maar ik weet niet zo goed hoe en wat. En ik eet echt heel graag kip :p

 17. Anna Maria

  vegetarisch eten is echt niet lastig, daar was ik mee begonnen toen ik te horen kreeg dat ik prikkelbaredarmsyndroom had… Maar om helemaal mezelf fijn te voelen ben ik naar veganistisch gegaan. Ja ik mis de kaas zeker! Heb er enkele jaren ook in gewerkt, maar ik voel me wel veel beter en ik moet bekennen, ik heb nog nooit zo veel plezier in koken gehad en in het opeten er van :)

  Succes met de uitdaging, het gaat je zeker wel lukken.

 18. Wat leuk dat je dit doet, ben benieuwd naar je ervaringen! Ik eet ondertussen al 6 jaar vegetarisch, ooit begonnen met 40 dagen zonder vlees uit ecologische overwegingen en nooit gestopt… In het begin had ik nog wel regelmatig zin in vlees en moeite om een gevarieerd en gezond eetpatroon aan te houden, en dan at ik heel af en toe nog wel eens vlees – als ik zeker wist dat het ecologisch verantwoord was, bij vrienden op bezoek of als ik op restaurant geen (of weinig) andere keuze had. Maar uiteindelijk vond ik het makkelijker om daar een lijn in te trekken en helemaal geen vlees meer te eten, en hoe meer ik er over las (eating animals is echt een aanrader!) en hoe langer ik het volhield, hoe meer ik me ook om dierenwelzijn ging bekommeren en hoe minder zin ik nog in vlees (of vis) had. Ondertussen probeer ik zoveel mogelijk dierlijke producten te vervangen en regelmatig vegan te eten, al kan ik mijn quasi dagelijkse portie kaas wel écht nog niet missen… misschien over nog eens 6 jaar ;)

  1. Ja hier herken ik me heel erg in! Eating Animals heb ik ooit al eens gelezen ja, maar om de een of andere reden heb ik nu opeens een heel sterk gevoel dat ik dit wil doen.

 19. Yanine

  Leuk dat je dit doet, als je nog op zoek bent naar vega recepten, k heb een blog met alleen maar vega/vegan recepten ;)

Geef een reactie