Boekreview: Lagom – De Zweedse kunst van een leven in balans

lagom

In 2016 maakten we kennis met het Deense ‘Hygge’, wat zich het best liet vertalen als een soort gezelligheid. Warme choco, spelletjesavonden met vrienden.. Maar nu is er iets nieuws, uit buurland Zweden: lagom. Ik kreeg het boekje Lagom van Linnea Dunne in m’n brievenbus en werd nieuwsgierig: wat is lagom precies? En waarin verschilt het van hygge? Ik ging op onderzoek uit en vertel je erover in deze review – en of het boek de moeite waard is natuurlijk!

lagom

Lagom versus Hygge: wat is het verschil?

Als je snel door het boek bladert heeft het wel wat weg van Hygge, het boek van Meik Weiking. Hier en daar receptjes, mooie foto’s van design, prachtige interieurs en lijstjes met tips. Wat is dan precies het verschil? Volgens Elliot Stocks, de creative director van het Engelse blad Lagom is hygge een tijdelijk moment van geluk, terwijl lagom meer een ‘way of living’ is.

‘I think hygge captures a moment in time, whether that be a short break in the day or something you try and work into your life every day. Lagom is an overarching concept behind your life in general. Rather than fitting a bit of lagom into your day, it’s more about your approach to your life as a whole.’

Het lagom richt zich dus meer op de lange termijn, een manier van leven, in plaats van hoogtepuntjes in je leven. Door op een lagom manier te leven zou je uiteindelijk gelukkiger zijn.

lagom lagom

Het boek: vormgeving en inhoud

Het boek bestaat uit 7 hoofdstukken. In de inleiding wordt lagom toegelicht, daarna wordt er in elk hoofdstuk dieper ingegaan op lagom in een bepaalde situatie. Zo is er een hoofdstuk over lagom op je werk, een hoofdstuk over lagom eten, een over design, mode en interieur, een hoofdstuk over gezondheid en welzijn, een over lagom zijn met vrienden, clubs en buren, een hoofdstuk over het milieu en duurzaam leven en een slothoofdstuk over een gelukkig leven.

Het boek bestaat uit korte tekstjes informatie over bijvoorbeeld lagom vakantie vieren, de Zweedse manier van werken (papadagen!) en duurzame veranderingen. Al deze informatieve tekstjes worden vergezeld door tips en wist-je-datjes. Daardoor leest het boek lekker vlot en kun je het ook makkelijk in delen lezen in plaats van in een keer.

Het boek is gedrukt op stevig mat papier en heeft allerlei vrolijke, gekleurde illustraties. Het boek is vrij klein: ongeveer even groot als mijn hand. Daardoor voelt het een beetje als een ‘cadeauboekje’, waardoor het geheel wat minder serieus aanvoelt? Maar dat is misschien persoonlijk.

lagom lagom

Wat vind ik van lagom?

Na het lezen van het boek kom ik inderdaad tot de conclusie dat lagom zich meer richt op de lange termijn, in tegenstelling tot hygge. Het boek staat vol informatie en tips hoe je met kleine veranderingen een zo gelukkig en duurzaam mogelijk leven kunt leiden. Dit vind ik interessant, omdat ik daar op dit moment zelf mee bezig ben. Zo ben ik al bezig om steeds duurzamer te leven door voor ecologische opties te kiezen (bij bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, wc-papier en voedingsmiddelen).

Daarnaast lijkt lagom zich te richten op bewuster leven. Nu ik wat ouder word hoef ik niet meer elke week in de kroeg te hangen, ik kijk juist naar de toekomst. Zo vind je in het boek ook tips om geld te sparen of gezellige huisfeestjes te organiseren. Lekker huiselijk, maar i love it.

Door het lagom lijkt het natuurlijk alsof Zweden een en al perfectie is, en hoewel dat soms ook lijkt als je ziet welke prachtige merken (kleding, interieur en design) er allemaal uit Zweden komen – het is er natuurlijk niet een en al lagom. Je moet het boek daarom niet al te serieus te nemen. Ik vind het vooral een leuke inspiratiebron om zelf zoveel mogelijk uit het leven te halen!

Het boek Lagom kost €13,99 en is o.a. hier te verkrijgen.

[bg-box]Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Dit artikel bevat ook affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijg ik een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van! Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Madelon

  Fijne review! Ik vroeg me al af in hoeverre Lagom en Hygge van elkaar verschilden. Mooie foto’s erbij ook!

 2. Mieke

  Hmmm… Ik heb Hygge gelezen en vond dat een heerlijk boek, maar ineens lijk je overspoeld te worden door boeken uit allerlei verschillende landen over hun hygge/lagom/ikigai/noem het op. Het lijkt een beetje veel te worden (OMG, is dit het gat in de markt? Moet ik een boek schrijven over ‘Gezellig’?), maar toch blijven die boeken me wel fascineren. Misschien dat ik deze ook eens oppak!

  Thanks voor de review ^^

 3. Johanne

  Interessant! Heb toevalig net Hygge gekocht, dus daar ga ik me eerst in verdiepen. Maar Lagom zet ik ook op mijn leeslijstje!

 4. Romy

  Wat een ontzettend leuk boekje, zeker omdat ik net een paar weken geleden Hygge heb gelezen! Het klinkt als een inspirerend boek met een handig zakformaatje. Ik denk dat ik het binnenkort ook eens ga lezen :)

Geef een reactie