Nieuwe hobby #3: een cursus keramiek volgen

cursus keramiek

Het heeft even geduurd voordat er een nieuwe update kwam van mijn goede voornemen dit jaar veel nieuwe hobby’s te proberen. Dat kwam omdat het atelier waar ik mijn keramiek cursus volgde tijdens de zomer verhuisd is. Het duurde dus even voordat ik foto’s kon maken. Vandaag is het dan eindelijk zo ver: ik vertel je alles over mijn cursus keramiek en laat je natuurlijk weten of het een blijvertje is!

cursus keramiek

Keramiek is hip

De afgelopen jaren zag ik mijn collectie servies groeien. Bijzondere bordjes, kommetjes en mokken, bij voorkeur van aardewerk of porselein. Ik vind dat zo mooi! In de winkels zag ik ook steeds meer aandacht voor keramieken producten, naast servies bijvoorbeeld ook leuke plantenpotjes. Ik pinde m’n Pinterestbord vol en bedacht dat ik zelf ook wel eens zou willen leren keramieken.

Zo kriebelde het idee eind 2016 om zelf een cursus keramiek maken te volgen. Dan leerde ik niet alleen iets nieuws, ik hield er ook nog wat aan over (m’n eigen servies!). Ik trommelde vriendinnetje Maura op en samen schreven we ons in voor een cursus van 10 weken.

cursus keramiek

Cursus keramiek bij Suus en Ralph van Nootenzo

Het was even zoeken naar de juiste cursus. Hier in Utrecht worden verschillende cursussen aangeboden, maar veel cursussen hebben een hoog ‘geitenwollensokken’-gehalte. Dat was niet echt wat ik zocht, ik wilde het soort keramiek leren maken wat ik zelf mooi vond en in de winkel kocht. Simplistische schaaltjes of kommetjes in lichte tinten.

Na heel wat gegoogel kwam ik uiteindelijk uit bij Nootenzo, de keramiek studio van Suus en Ralph. Daar zag ik precies het soort keramiek dat ik wilde maken! Helaas zaten alle cursussen begin 2017 al vol, dus meldden we ons aan voor de wachtlijst van een cursus die in maart zou starten. Eigenlijk waren we daar ook al te laat voor (er was nog maar 1 plek beschikbaar), maar na een flinke smeekbede mochten we toch allebei komen. Op de donderdagavond van half acht tot tien uur zaten wij voortaan met onze handen in de klei!

cursus keramiek

Moeilijker dan je denkt

Vol goede moed startten we met de cursus. We kregen een rondleiding door het atelier en mochten beginnen met onze eerste creatie. Het lijkt allemaal heel simpel: je pakt een stuk klei, plaatst deze op je draaischijf en zorgt ervoor dat hij mooi gecentreerd ligt. Vervolgens druk je met je voet het pedaal in, waardoor de schijf gaat draaien. Door met je handje een kommetje te vormen creëer je een bal. Door daar vervolgens met je duim in te gaan creëer je een opening, waardoor de basisvorm ontstaat: de cilinder.

Als Suus het voordeed ging het heel soepel: in 1 beweging had zij een mooie, rechte cilinder gemaakt. De basis voor een koffiemok, een pennenhouder of een plantenbak. Vol enthousiasme deden wij daarna een poging, we zagen onze servieskast al vol staan met ons eigen keramiek. Viel dat even tegen!

Bij het keramieken op een draaischijf draait het allemaal om de juiste handbewegingen. Je hand scheef houden, te veel of juist te weinig kracht zetten maakt al een enorm verschil! Het is vooral oefenen, oefenen en nog eens oefenen om dat juiste gevoel in je handen te krijgen.

cursus keramiek cursus keramiek

De verschillende fases van keramiek

Zoals ik al zei werkten wij met klei. Je hebt allerlei soorten klei: met spikkels, donkere klei, lichte klei en vast nog kleisoorten die ik niet ken. Wij werkten met een eenvoudige klei die eenmaal opgedroogd een zandkleurtje kreeg. In het begin is deze klei heel soepel, op de draaischijf wordt hij door het vele water dat je gebruikt nog gladder.

Als je creatie af is, haal je deze voorzichtig van de draaischijf af en laat je ‘m opdrogen in een plastic zak. Dan kom je in de volgende fase: de klei is leerhard. De klei bevat nog een klein aandeel water, maar hij is niet meer zo zacht. Je kunt er nu figuurtjes of reliëf in kerven en nog een beetje bijschaven. Vervolgens laat je de klei helemaal drogen zodat hij de oven in kan.

Nadat de klei gebakken is, kun je je werk glazuren. Op die manier kun je kleur of glans toevoegen aan je werk. Je dompelt je werk kort onder in een glazuur badje, vervolgens ligt er een matte laag glazuur op. Dan kan je werk voor de tweede keer in de oven, deze keer om het glazuur vast te zetten. Wat tijdens het glazuren nog mat was, komt heel kleurrijk en glanzend (tenzij je voor een matte glazuur hebt gekozen) uit de oven.

Dit is zo leuk! Hier kun je ook helemaal losgaan door delen af te plakken of je werk maar half onder te dompelen of kleuren over elkaar te gebruiken.

cursus keramiek cursus keramiek

Wat is er zo leuk aan een cursus keramiek?

Het leuke aan keramieken is denk ik dat je lekker met je handen bezig bent. Zeker wanneer je net als ik veel achter de computer werkt en ‘digitale dingen’ creëert, is het fijn eens iets fysieks te maken. Je bent lekker creatief bezig en daar krijg ik altijd heel veel energie van. Daarnaast zijn Suus en Ralph de gezelligste docenten die je je kan wensen. Alles mag, niks moet. Er zijn cursussen waar heel streng les wordt gegeven, waarbij de kunst van het keramieken heel serieus wordt genomen. Dat doen Suus en Ralph ook, maar zij geven je wel de ruimte om ook lekker te experimenteren. We hebben zo gelachen tijdens de cursus! Daarnaast was het voor mij en Maura ook een wekelijks momentje om elkaar even te zien en bij te kletsen.

Het leuke van deze cursus was ook dat je er echt iets aan over houdt: leuke plantenpotjes, schaaltjes en mokken. Deze staan nu allemaal in mijn kamer en elke keer als ik ze zie denk ik aan alle leuke herinneringen. Dat is tof! Bovendien word je ook steeds beter: mijn eerste creatie was een potje wat ik uiteindelijk maar omdoopte als pennenbak, terwijl mijn laatste creatie een serie plantenpotjes op pootjes met gezichtjes was.

cursus keramiek

Yay or Nay?

Definitely yay!! De cursus is ook vrij voordelig: voor een les van 2,5 uur betaal je €22. Dat is inclusief al het materiaal en koffie en thee. Voor het bakken en glazuren van je werk betaal je iets extra’s, maar dat is slechts een paar euro. Het eerste werk krijg je van het huis! Omdat ik nu in september met mijn stage ben begonnen heb ik een vervolgcursus even aan mij voorbij laten gaan, omdat ik niet kon inschatten hoe druk ik het ga krijgen.

Maar in Januari start de volgende cursus weer en wie weet ben ik dan van de partij! Ook zin om te gaan keramieken? Check de website van Nootenzo voor alle informatie over de cursussen. Zet je voor de zekerheid alvast op de wachtlijst van januari, want sommige cursussen zitten zelfs al vol!

Naast een cursus kun je ook een keer een workshop volgen, of voor als je al wat meer ervaring hebt een strippenkaart kopen waarmee je zelfstandig aan de slag kunt gaan in het atelier.

[bg-box]Dit was deel drie van mijn serie ‘nieuwe hobby’s’. Zie ook deel 1 en deel 2. Lees hier waarom ik dit jaar allerlei nieuwe hobby’s uitprobeer.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 20 reacties

 1. Lenneke

  Wat een superleuke serie! Ik heb dit wel eens gedaan en ik vond het zo rustgevend. Het resultaat sloeg precies nergens op, want ik heb hier echt te weinig motoriek voor – maar wat is dit leuuuk.

 2. Zoë

  Aah hier zat ik al op te wachten! Ik heb me in JUNI ingeschreven voor een cursus in oktober en kreeg na het betalen een melding dat hij toch vol zat… Handig. Dus nu start ik pas in januari :( Ik heb er wel heel erg veel zin in! Vooral plantenpotjes en servies staan hier op de wishlist, dus ik hoop dat ik wat met die klei en draaischijf overweg kan :p Jouw potjes zijn ook echt heel leuk zeg!

  1. ralph

   Dit was niet bij ons ‘Noot&Zo’ toch?
   Als het goed is kun je je momenteel enkel inschrijven voor de wachtlijst via onze website.
   Laat maar even weten, anders zou er bij ons een fout zijn ingeslopen!
   groetjes, Noot&Zo

   1. Hi Ralph, Zoë is Vlaams dus ik gok dat ze zich niet bij jullie heeft ingeschreven. Blijkbaar zijn deze cursussen ook erg populair bij onze zuiderburen! ;-)

 3. Sabine

  Wauw! Je plantenpotjes met die gezichtjes zijn echt geweldig!! Die zou je zo kunnen verkopen.Klinkt heel leuk zo’n cursus ‘potten bakken’.

  1. Haha ja ik kreeg ook al vragen van vriendinnen of ik er ook een paar voor hen wilde maken, maar er gaat (zeker als beginneling) best wel veel tijd in zitten.

 4. Mooie foto’s en je potjes zien er echt super uit! Ik krijg ook direct kriebels om mij in te schrijven voor zo’n cursus (maar ik doe al iets te veel cursussen), misschien over een paar jaar. Het lijkt mij zo enorm rustgevend om met mijn handen in de klei te zitten. :)

 5. Berber

  Dit lijkt me zo leuk! Misschien join ik wel in januari..

  1. Het is echt ZO leuk! Wacht niet te lang hoor, ik zou je zeker in schrijven voor de wachtlijst (dat is vrijblijvend). Ik zit zelf ook weer over januari te denken, al moet ik even kijken of ik dat kan combineren met school/stage.

 6. Maartje

  Wat leuk om te lezen! Mijn moeder is keramist en heeft een eigen atelier, dus ik begrijp helemaal hoe leuk het is om dit te doen.

 7. Marjoleine

  Wat ontzettend leuk! Lijkt me echt nog heel moeilijk, vind het super knap dat je uiteindelijk de plantenpotjes met pootjes en gezichtjes gemaakt hebt. Wat wordt de volgende nieuwe hobby? :-)

  1. Nou, de artikelen lopen een beetje achter op mijn hobby’s omdat dit artikel wat vertraging heeft op gelopen. Het volgende artikel gaat over de hobby sieraden maken, de nieuwe hobby die ik nog wil proberen is denk ik borduren!

 8. Anna Maria

  Oh wat leuk, ik vind zulke dingen ook zo leuk maar heb altijd zo iets… Dan heb ik heel veel van die leuke zelfgemaakte dingen in huis. N iet heel handig als je minimalistische levensstijl nastreeft hihi. Maar het is wel zo leuk.

 9. Anna

  Aaah, dit is zo leuk! Ik had het hier een tijdje geleden met een vriendin over, om zo’n cursus te doen, maar we waren inderdaad ook bang voor het te hoge geiten-wollen-sokken-gehalte. Wat tof dat er dus gewoon een super hippe workshopzaak is in Utrecht! Die had ik helemaal niet gevonden met mijn Google search. Ga het meteen aan de vriendin doorgeven, ha! Helemaal enthousiast meteen! :)

Geef een reactie