Planners en agenda’s voor het nieuwe schooljaar

planners

Maandag begint het academisch jaar weer, dus is het tijd voor een nieuwe planner of agenda. Mijn zoektocht naar een nieuw exemplaar begon al een paar weken terug want ik had een hoop eisen en wensen. De afgelopen jaren deed ik het voornamelijk met Moleskine, maar die is wel een beetje saai. In mijn zoektocht naar de perfecte planner/agenda kwam ik zoveel tegen dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Daarom hier een overzicht, voor jullie, maar stiekem ook een beetje voor mezelf.

Een planner of een agenda?

Ja, daar ben ik zelf ook nog niet helemaal uit. Voorheen gebruikte ik altijd beiden: een agenda voor al m’n afspraken en to do’s en daarnaast een planner voor wekelijkse bezigheden. Daar plande ik naast m’n afspraken en deadlines ook dagelijkse taken in, zoals koken of sporten (haha ok grapje, sporten doe ik bijna nooit). Ik vind beiden handig, dus zou het liefst een combinatie van een planner en een agenda hebben.

Als ik echt moet kiezen ga ik voor een planner. Ik merk dat steeds meer mensen Google Calendar als agenda gebruiken. Logisch, alles is digitaal dus je hebt je agenda altijd op zak (via je telefoon of een willekeurige computer). Ik ben wat dat betreft alleen nog een beetje een digibeet, dus dat is iets wat ik nog even onder de knie moet krijgen..

Vandaag deel ik dus zowel planners als agenda’s. Ik ben heel benieuwd naar welke jullie voorkeur uitgaat (of als je er al een in huis hebt: welke je nu gebruikt!).

planners

De Passion Planner

Laat ik maar meteen met de holy grail van alle planners beginnen: de Passion Planner. Een planner waarin je niet alleen al je taken en afspraken in kwijt kunt, maar je ook werkt naar het behalen van je doelen. Voorin de agenda is een pagina waar je al je doelen (voor komend jaar tot over drie jaar) kunt opschrijven. Bovendien is er ruimte om na elke maand te reflecteren: hoe was je maand, wat ging er goed en wat juist niet?

Die ruimte voor reflectie en focus op je doelen bevalt me wel. De Passion Planner is verder wel vrij saai en met $30 nog redelijk prijzig. Bovendien heeft hij een Amerikaanse indeling: de week loopt van Zondag t/m zaterdag (hallo, de week begint toch op maandag??) wat ik niet heel prettig vind. Al is er ook een ‘undated’ versie, deze vul je zelf in en kan je daardoor op elk gewenst moment beginnen.

planners

Moleskine

De holy grail onder de agenda’s is volgens mij nog steeds Moleskine. Ik heb al meerdere Moleskine agenda’s versleten, ze zijn zo fijn! De weekindeling bevindt zich op 1 pagina, waardoor je elke week 1 volledige pagina hebt voor notities. Super handig! Ik krabbelde ik zelf to do lijstjes of ik plakte er een blaadje van de Daily Planner van Teamconfetti in (dat past precies!).

Je ziet het op de foto misschien niet zo goed, maar op de helft van de dagen van de linkerpagina zit telkens een mini streepje. Op die manier kun je het grote vak gemakkelijk in twee delen opsplitsen. Zo schreef ik links altijd mijn to do’s en deadlines voor school en rechts mijn afspraken voor mijn blog en werk. Op die manier heb je twee agenda’s in een! Moleskine is een prijzig maar kwalitatief product. Het enige jammer aan Moleskine vind ik dat ze stiekem toch wel een beetje saai zijn. Een leuk printje op de kaft had al verschil gemaakt!

planners

Erin Condren Life Planner

Een andere bekende Amerikaanse planner is de Life Planner van Erin Condren. Dit is vooral een hele vrolijke en creatieve agenda. Je kunt uit een heleboel verschillende covers zitten en als jouw ideale ontwerp er niet tussen zit, kun je zelf een cover uploaden. Daarnaast zijn er ontzettend veel stickers verkrijgbaar om je planner op te leuken.

De planner zelf deelt de dagen op in drie vakken: ochtend, middag avond. Daarnaast vind je in de agenda ook maandoverzichten, ruimte om je doelen kwijt te kunnen en creatieve pagina’s met kleurplaten, quotes en stickers. Het leuke aan de agenda is dat je ‘m totaal kunt customizen: van de cover tot de stijl van de binnenkant en zelfs de kleur van de ringband kan je zelf kiezen. Iets minder leuk is de prijs, die ligt rond de $55 en dat vind ik wel erg veel geld voor een planner!

planners

De vrolijke agenda van Ban.Do

Deze moet je herkennen van de foto bovenaan dit artikel! Ik heb zelf namelijk de maandplanner van Ban.do. Ik kocht ‘m begin dit jaar in de sale, in de veronderstelling dat het een gewonde agenda was.. oeps. Gewone agenda’s heeft Ban.do namelijk ook! Je kunt kiezen uit verschillende kaften maar ze hebben allemaal dezelfde inhoud. De week is hierbij verspreid over twee pagina’s, waardoor je lekker veel schrijfruimte hebt. Je krijgt er twee stickervellen bij om je agenda op te pimpen en elke maand wordt gescheiden door een tabblad met een mooie quote. De agenda is wel wat druk en daardoor oogt ie een beetje kinderlijk vind ik.

planners

Get to work book

De Get to work book is een hele simpele, rechttoe rechtaan planner. Ze hebben de inhoud expres zo strak en ‘clean’ mogelijk gehouden zonder tekeningetjes of frutsels zodat je niet afgeleid wordt. Elke maand begint met een ‘motivational quote’, daarnaast zitten er 14 ‘project breakdown’ pagina’s in voor grote projecten of taken en er zitten 13 ‘reflect and goal-set’ pagina’s in waarin je naar je doelen kunt toewerken. Een soort passion planner, maar dan wat strakker en volwassener. Of misschien wat mannelijker? Hoe dan ook, een goed alternatief! Bovendien ook gemaakt van gerecycled papier. De prijs is alleen een beetje jammer. Hoewel hij al in de sale is, kost de planner nog steeds $46,50.

planners

Busy B dubbele planner

Deze agenda van Busy B is een handige agenda voor de student die ook werkt naast z’n studie. Of voor de moeder met een drukke baan. Of voor iedereen die privé en werk graag gescheiden houdt. In deze agenda heb je namelijk elke week een dubbele weekplanning. Zo kun je bijvoorbeeld op de linkerpagina alle deadlines van school inplannen en rechts je afspraken met je werk of vrienden. Eigenlijk een beetje zoals ik nu al doe in mijn Moleskine agenda, maar dan nog overzichtelijker. Bovendien is ‘ie met 11 pond ook heel schappelijk geprijsd!

 

Een Bullet Journal (Bujo)

Ooit begonnen als een heel simpel systeem om al je afspraken, to do’s en andere notities snel en overzichtelijk te bewaren, inmiddels is de bullet journal uitgegroeid tot een ware hype. Draaide het origineel om zo simpel en overzichtelijk mogelijk, inmiddels zijn bujo’s ware kunstwerken. Het fijne aan een bujo is dat je ‘m helemaal zelf kan ontwerpen: zo kan je je planner precies inrichten naar je eigen behoeften. Tegelijkertijd vind ik dat ook het grootste nadeel, want dat zelf tekenen kost natuurlijk wel tijd. Bovendien ken ik mezelf: ik wil het dan gelijk extra mooi en goed doen en wanneer ik dan een spelfoutje maak kan ik gelijk opnieuw beginnen. Voorlopig laat ik deze hype dus aan me voorbij gaan, maar misschien is het wel iets voor jou!

Welke planner wordt het?

Ja, ik ben een beetje laat met mijn keuze, maandag start het schooljaar al. Maar ik twijfel nog zo! Mijn voorkeur gaat denk ik uit naar de Passion Planner, al twijfel ik nog heel erg door de zo-za indeling. Ik zag dat je voor de planners vanaf 2018 wel voor een ma-zo indeling kan kiezen, dus misschien doe ik dat. Ik heb immers nog een Moleskine agenda die doorloopt tot eind 2017.

Daarnaast ga ik me eens verdiepen in Google Calendar. Ik heb al een ‘quick start tutorial‘ gevonden op YouTube, mochten jullie nog tips hebben dan hoor ik het graag. Welke planner/agenda zouden jullie kiezen?

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 21 reacties

 1. Lenneke

  Jaaa, de Passion Planner! Ik word er zo blij van. Het helpt me echt. Binnenkort ook maar eens een blogpost aan wijden. :-)

 2. Elyne

  Heb sinds een maand of 4 ook een passion planner. Supertrevreden mee! Heb trouwens gewoon de versie die start op maandag, kun je simpel aanklikken in je winkelmandje. Nog een tip: hou hun Instagrampagina in de gaten. Regelmatig doen ze kortingsacties en heb mijn planner zo met 50% kunnen kopen. Daar werd ik wel blij van!

  Levering naar België ging trouwens heel vlot. Er zijn op Facebook ook verschillende groepen te vinden vol tips en vaak wordt er ook samen besteld om verzendkosten te delen.

  Ik ben na jaren Moleskine-gebruiker nu toch wel een Passion-Planner-gebruiker geworden ;)

  1. Josianne

   Ik wou net zeggen, volgens mij is die maandag t/m zondag indeling er wel hoor! Ik heb zelf een zonder datum, dan is he tminder zonde als je een week of paar weken overslaat door vakantie ofzo :)

  2. Oh goede tip van die korting! Ik kon niet voor een maandag-zondag versie klikken, toen ik ‘m in m’n winkelmandje gooide moest ik juist een vakje aanvinken dat ik ermee akkoord ging dat de agenda van zondag tot zaterdag liep..

 3. Loes

  Ik ben dol op planners! Ik gebruikte ‘vroeger’ altijd een Moleskine, maar inmiddels ben ik vrijwel geheel overgestapt naar een digitale agenda. Wel gebruik ik een blocknote planner, waarvan ik iedere maand een vel op kan hangen. Dat is wel heel fijn!

 4. Emma

  De passion planner is er ook met een ma-zo indeling! Wanneer je de undated kiest kun je nu al beginnen!

 5. Shirley

  Ik gebruik allerlei methodes door elkaar. Ik heb een papieren agenda voor mijn persoonlijke afspraken en belangrijkste werkafspraken. Dan op mijn werk een soort wekelijkse to do-list. Google calendar gebruik ik voor reminders. Dan heb ik nog verschillende digitale en papieren to do-lists. De indeling van de Moleskine zou me uit dit lijstje toch het meest aanspreken.

 6. Ik ben begonnen aan een bullet journal. Hier plan ik al mijn to do’s voor de dag in. Maar daarnaast gebruik ik inderdaad ook nog Google Calendar, voor afspraken, deadlines en dergelijke.

 7. Anna

  Haha, hier dezelfde struggle met de bullet journal! Eigenlijk lijkt dat me het fijnste, maar ik heb er gewoon echt niet de tijd voor. Dus dan toch maar weer gewoon een Moleskine agenda, die vind ik ook super fijn :). Maar bij de Passion Planner ga ik ook eens een kijkje nemen, ben ik nu wel benieuwd naar!

 8. Irene

  Hoe fucking duur kan zo’n ding zijn? :p haha. Ik vind de ban.do agenda’s altijd supertof, maar als je die vanuit Amerika of NL laat komen, betaal je alsnog €10 verzendkosten helaas. Ik heb nu een Leuchtturm boekje als bujo. Vind ik fijn omdat je zelf een indeling kan maken die je fijn vindt. En je stopt er zoveel frutsels en tekeningetjes en prul in als je zelf wil ^^ Vroeger had ik een Moleskine. Ook heel handig maar ik vind m’n bujo wel leuker!

 9. Simone

  Wat zijn er toch veel leuke planners op de markt gekomen de afgelopen jaren. Ik gebruik al het hele jaar mijn Happiness Planner met heel veel plezier en verwacht deze ook volgend jaar weer te gaan bestellen!

 10. Anna Maria

  Ik word eigenlijk wel van alle planners vrolijk, alleen ik gebruik geen papiere agenda… Ik gebruik altijd de google agenda en die is dan ook gekoppeld zodat vriendlief het kan zien.

  Super handig als je gezin hebt

 11. Laura

  Die Passion Planner lijkt mij het leukste, het mooiste en het handigste, buiten het feit dat ie inderdaad op zondag begint. Ikzelf heb een goedkope agenda bij Action gekocht, maar ik had niet naar de binnenkant gekeken… Ziet er heel kinderlijk uit, maar is wel duidelijk met veel schrijfruimte. Toch gaat m’n voorkeur uit naar mijn vorige agenda’s van Hema!

 12. Rianne

  Zo! Ik wist niet dat er zoveel agenda’s in de vorm van planners bestonden, ik heb me vorig jaar suf gezocht! Ik heb nu zelfs 3 verschillende agenda’s… Ik heb mijn online agenda van Apple, mijn fysieke agenda/planner wat een beetje lijkt op een Passion Planner (denk ik?), en ik heb daarnaast mijn mega belangrijke Bullet Journal, ik zou niet meer zonder kunnen! Ik snap je trouwens wel in het gedeelte van als je een foutje maakt; pijnlijk. Ik hou hem overigens ook waar hij oorspronkelijk voor bedoelt is, echt mooie pagina’s of illustraties doe ik niet aan. De Passion Planner is denk ik ook wel een fijn alternatief!

   1. Rianne

    Vrij late reactie haha, maar bij deze; online planner is echt voor afspraken wanneer ik bijv school en werk heb, omdat dat nogal eens wisselt. In mn planner/agenda hou ik mijn huiswerk bij, aangezien dat vaak nogal wat lappen tekst zijn. En mijn Bullet Journal is voor lijstjes, het plannen van (avond)eten, plannen van wanneer ik ga sporten, en kleine to-do’s die ik per dag bekijk. Echt iets wat ik dagelijks bij hou dus. Het lijkt een heel gedoe nu ik het zelf lees, haha! Maar ik vind het juist heel fijn werken om voor verschillende dingen een ander middel te gebruiken. Het is maar net wat je zelf het fijnste vindt :-) Las net dat je voor de Passion Planner bent gegaan, ben benieuwd hoe het je bevalt!

    1. Ah nou ik kan me er wel iets bij voorstellen hoor, ik heb ook allerlei verschillende boekjes en lijstjes etc.. maar qua planning zou ik wel alles in 1 willen hebben.

Geef een reactie