Recept: Mexicaanse gevulde zoete aardappel

gevulde zoete aardappel

Deze Mexicaanse gevulde zoete aardappel is een echt comfort maaltje. Het kost weinig moeite om te maken en het is zo’n lekker warm prakje. Dat klinkt erger dan het is, haha. Bovendien is het nog vrij gezond ook, zeker wanneer je de kaas en de crème fraîche weglaat. Al maken die het gerecht nou juist af. Je kunt eindeloos variëren met gevulde zoete aardappelen, maar deze Mexicaanse variant is mijn favoriet.

Het leuke aan dit recept is dat het een prima vegetarisch gerecht is voor niet-vegetariërs. Je mist hierin namelijk echt geen vlees door o.a. de bonen in de saus. Mocht je er wel vlees bij willen kun je gewoon gehakt door de saus heen doen. Het recept is voor 2 personen, maar natuurlijk makkelijk uit te breiden.

Ingrediënten

 • 2 zoete aardappelen. Ben je een grote eter, kies dan een grote aardappel. Let op wanneer je aardappelen van formaat verschillen: grote aardappelen moeten langer in de oven om gaar te worden.
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 1 blik bonen (bijvoorbeeld kidney bonen of zwarte bonen)
 • 1 klein blikje mais
 • Mexicaanse kruidenmix (ik gebruik meestal de burrito mix van het huismerk)
 • Knoflook en ui
 • 1 Avocado (of 2, als je heel veel guacamole wil)
 • Sap van 1 limoen
 • Geraspte kaas
 • 1 pakje crème fraîche

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de zoete aardappelen en maak er een snee in. Deze hoeft niet heel diep te zijn. Prik er daarnaast gaatjes in met een vork. Leg ze op de bakplaat en besprenkel ze met olie en gooi er wat peper en zout op. Deze mogen nu voor ongeveer 45 minuten de oven in!

Snijd ondertussen een uitje en 1 of 2 knoflook teentjes fijn, houd een beetje apart voor de guacamole. Bak het uitje en de knoflook in de pan en doe daar de bonen, mais en tomatenblokjes bij. Vervolgens kun je de kruidenmix erbij gooien. Ik gebruik vaak maar de helft van een zakje, maar doe het vooral zoals jij het lekker vindt!

Maak ondertussen de guacamole: prak 1 of 2 avocado’s in een kom, doe daar de knoflook en ui doorheen. Ik had nog een tomaat over dus sneed deze in blokjes en deed deze er ook doorheen, maar dat hoef niet. Gooi er tenslotte nog wat limoensap en wat peper doorheen om je guacamole op smaak te brengen.

Je zoete aardappelen zijn gaar wanneer ze van binnen zacht zijn. 45 minuten moet genoeg zijn, maar controleer het voor de zekerheid met een vork. Als je aardappelen gaar zijn, kun je ze op een bord leggen. Met twee vorken kun je de aardappel een beetje opentrekken aan de snee die je van tevoren hebt gemaakt. Prak eventueel de aardappel een klein beetje van binnen.

Schep hier vervolgens de saus in. Doe er een flinke schep crème fraîche en guacamole op en top af met wat geraspte kaas. Deze gevulde zoete aardappel is zo lekker! Als je het helemaal perfect wilt maken gooi je er nog wat koriander overheen, dat was ik vergeten. Je eet ‘m trouwens zo met schil en al op. Eet smakelijk!

gevulde zoete aardappel

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Loes

  Ik wil dit echt een keer maken, het ziet er zo leuk uit en smaakt heel lekker denk ik!

 2. Cathelijne

  Mhmm! Heerlijk! Van welk merk/welke winkel zijn de prachtige borden? Liefs!

  1. Ze zijn van het Deense merk Serax, ik heb deze een keer in een winkel in Gent gekocht. Geloof dat deze zwarte editie een samenwerking was met een of andere chefkok, maar dit model (met dat opstaande randje) hebben ze geloof ik nog wel!

 3. Eline

  Klinkt lekker en ik heb toevallig nog een paar zoete aardappels liggen (een overschotje van zoete aardappel-pompoen puree #halloherfst)

 4. L

  Heerlijk weer! Al gebruik ik nooit een zakje; even Googlen en wrs heb je alle kruiden zelf wel in huis.
  Topgerechtje

 5. Mieke

  Normaal reageer ik nooit en ben ik een creapy ‘lurker’, maar nu wil ik wel even kwijt dat deze echt vreselijk lekker zijn!! En zo simpel! Maak deze vanavond voor de 2e keer, thnx Marlous :)

Geef een reactie