Self Love Club: voor jezelf kiezen

voor jezelf kiezen

Iets wat ik de afgelopen jaren heb geleerd en wat zeker heeft bijgedragen aan een gelukkiger leven: voor jezelf kiezen en opkomen. Als kind van gescheiden ouders had ik een groot loyaliteitsgevoel; ik wilde altijd iedereen het naar de zin maken. Bij het ouder worden, waarbij je je van nature loskoppelt van je ouders, kwam ik erachter dat dit pleasen helemaal niet nodig is (en zelfs niet werkt). Ik leerde voor mezelf te kiezen zonder me daarbij arrogant of egoïstisch te voelen en vertel je graag hoe je dat doet.

Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch

Waar ik in het begin het meeste moeite mee had, was het loslaten van dat egoïstische gevoel. Ik associeerde het kiezen voor mezelf in eerste instantie vaak met het ‘niet kiezen’ voor een ander, ofwel: het teleurstellen van de ander. Wanneer je bijvoorbeeld een afspraak of uitnodiging afwijst. Wat ik toen nog niet begreep, is dat het denken aan jezelf (en dus keuzes maken die voor jou het beste uitkomen) niet alleen heel goed is voor jezelf, maar ook voor de ander. Je stelt namelijk niet alleen duidelijke grenzen voor jezelf, maar ook voor de ander. Op die manier weet de ander beter wat hij aan je heeft.

De belangrijkste les: is het een investering?

Toen ik op mijn 20e naar Utrecht verhuisde, voelde dat als een nieuwe start. Ik had niet echt een super leuke middelbare schooltijd gehad, en na 8 jaar was ik er ook behoorlijk klaar mee. Ik zag dit ook als het perfecte moment om nieuwe vrienden te maken: mensen die mij mogen om wie ik ben, en niet met mij omgaan omdat we nou eenmaal in dezelfde klas/vriendengroep zitten (of bang zijn anders buiten de groep te vallen).

Ik besloot dit keer mijn vrienden zorgvuldig te kiezen, alleen de mensen die ik de moeite waard vond liet ik toe. Dat klinkt misschien gek, maar eerlijk: hoeveel vrienden had jij op de middelbare school waarmee je eigenlijk bevriend was omdat zo ‘gelopen’ was? Omdat het bijvoorbeeld een vriendin van een vriendin was? Of vriendinnen die (daar kwam je dan pas later achter) alleen maar contact met je zochten wanneer het hen uit kwam?

Dat gold trouwens niet alleen voor vrienden, ook voor de dingen die ik deed. Hoe vaak ik niet dingen heb gedaan omdat ik dacht dat het van me verwacht werd of omdat anderen daar blij van werden (en ik niet).

Dus stelde ik een nieuwe regel in: ik doe alleen dingen waar ik zin in heb, tenzij het een investering is.

Voorbeelden van investeringen

Dit klinkt natuurlijk een beetje vaag, dus ik zal het toelichten. Een vriendin helpen verhuizen is niet mijn favoriete hobby. Toch doe ik het, want het is mijn vriendin en wie weet heb ik haar hulp ook een keer nodig bij een verhuizing. Hetzelfde geldt voor het helpen van een studiegenoot bij een opdracht buiten de lessen om, omdat ik weet dat ze mijn hulp goed kan gebruiken. Bepaalde colleges waarbij het lastig is je ogen open te houden en ik liever andere dingen zou doen zie ik ook als een investering haha, uiteindelijk levert het me een diploma op.

Wanneer haak ik af? Als iemand continu een beroep op mijn hulp doet zonder daar iets voor terug te geven (een bedankje is al genoeg!). Of wanneer iemand telkens om advies vraagt, maar er vervolgens nooit wat mee doet. Wanneer iemand me meevraagt naar een of andere lezing waarvan ik weet dat het onderwerp me niet interesseert. Vooral dingen waarvan je het gevoel hebt ze te moeten doen omdat ‘iedereen’ het doet vallen vaak in deze categorie, haha.

Dus: doe wat je leuk vindt

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is eigenlijk ook gewoon heel makkelijk. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken, maar je kunt wel proberen het jezelf naar de zin te maken. Dan is er in ieder geval een iemand gelukkig ;-). Een paar belangrijke dingen om in je achterhoofd te houden:

 • Besef dat je altijd een keuze hebt. Je hoeft niet altijd overal aan mee te doen. Als je het gevoel hebt dat je geen keuze hebt, vraag je dan af waar dat vandaan komt. Ben je bang een vriendin te kwetsen? Vraag je dan af wat belangrijker is: naar je eigen gevoel luisteren of er voor je vriendin zijn. In sommige gevallen is het een investering en moet je je eigen gevoel (‘ik heb geen zin’) opzij zetten om er voor je vriendin te zijn. In andere gevallen is het belangrijker om voor jezelf te kiezen.
 • Mensen zullen altijd een mening over je hebben. Of je het nou goed of fout doet, iedereen vindt wel ergens wat van. Zelfs al zou je je best doen het iedereen naar de zin te maken, zul je merken dat wat de een gelukkig maakt de ander juist kwetst. Maak je dus niet zo druk om wat anderen vinden, maak je liever druk om wat je zelf vindt. Oh en ondanks dat iedereen altijd wel een mening over iets heeft, is men vooral bezig met wat anderen over hen denken. Daar zullen ze zich nog altijd meer mee bezig houden dan met jou.

Waarom is het zo belangrijk om voor jezelf te kiezen?

Ten eerste omdat het je gelukkiger maakt. Heel cliché: je kunt pas van een ander houden als je ook van jezelf houdt. Wanneer je zelf alles op orde hebt, heb je ook meer tijd voor anderen. Bovendien geef je anderen dus meer duidelijkheid door je grenzen aan te geven. Liever een duidelijke ‘nee’, dan een twijfelende ‘ja’ waarbij je op het laatste moment afzegt. Dat is pas irritant.

Daarnaast zul je merken dat hoe vaker je voor jezelf kiest, hoe minder de mening van een ander ertoe doet. Je zult op gegeven moment zelfs merken dat wat een ander over jou zegt of vindt vaak meer over hen zegt dan over jou. Die rust die je ervoor terugkrijgt is heerlijk.

Voor jezelf kiezen is niet iets egoïstisch, het is juist eigenlijk heel liefdevol naar jezelf en respectvol naar anderen.

[bg-box]Dit artikel is onderdeel van de rubriek Self Love Club. Lees hier eerdere artikelen die verschenen in deze rubriek.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Shirley

  Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er aan iedereen gedacht. Mijn favoriete motto, hoewel het soms wat egoïstisch klinkt ;-) Ik denk dat ik er nog redelijk goed in ben om te doen wat ik wil. Hoewel ik soms geen ruggengraat heb, zo heb ik op dit moment twee vrijwillige functies. Op een of andere manier pieken die steeds tegelijk en merk ik dat het echt te veel is naast mijn baan van 36 uur. Aan het einde van dit jaar stop ik met een van die taken (wilde ze ook niet direct in de steek laten) en daar ben ik wel blij om. Hoewel ik beide vrijwillige functies leuk vind, kun je ook te veel willen doen denk ik.

  1. Ja, mooi en goed motto :-). Dapper wel hoor, je keuze. Kan me dat ook goed voorstellen, het is ook best lastig om een vrijwillige functie op te zeggen omdat je mensen er vaak ook mee helpt. Maar je moet ook aan jezelf blijven denken!

 2. Anna

  Mooi en inspirerend artikel, fijn dat je hier aandacht aan besteedt op je blog! Het is inderdaad zo belangrijk om je te beseffen dat het niet egoïstisch is om voor jezelf te kiezen. Dat heeft bij mij echt een tijd geduurd; nu durf ik daar langzaam maar zeker ook steeds meer van af te stappen. Stom eigenlijk, dat het al meteen voelt alsof je een egoïst bent. Goed dat je inderdaad benadrukt dat het niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen fijn kan zijn om duidelijke grenzen te stellen. Zo waar!

 3. Simone

  Helemaal waar. Ik ben gewichtsconsulente, maar dat is echt iets wat ik voor mezelf heb gedaan. Vaak help ik hiermee mensen, gewoon vrijwillig maak ik dan een voedingsschema. Soms krijg ik er super leuke reacties op en doen ze ook heel goed hun best maar soms beland het schema al na een paar dagen in een hoekje terwijl ik er uren aan heb gewerkt.. dat kan best eens balen zijn! Voor jezelf kiezen (in vooral drukke tijden) is echt heel belangrijk inderdaad.

 4. Lotte

  Wat een heerlijk artikel om zo even tussen door te lezen. Merk dat ik veel dingen eruit pik en koppel aan mezelf. Zeker iets om even goed over na te denken en aan te werken. Zulk soort artikelen zijn juist die gene die zo ontzettend veel waarde hebben voor, ik denk, een heleboel mensen. vind ik tof!
  Liefs, Lotte

 5. Cassandra

  Soms besef je te laat dat je (te) veel geïnvesteerd hebt in iemand anders die jou niet terug wilt helpen. Dat heb ik de afgelopen jaren ook al genoeg meegemaakt, uiteindelijk ben ik ook op het punt waar jij nu bent. Ik investeer tijd in wat ik leuk vindt en wat ik wil doen en ik ben er echt blij mee!

 6. Cathelijne

  Prachtig artikel, Marlous. Vooral ook omdat veel dingen die jij schrijft heel herkenbaar zijn.
  Mooi en leerzaam om te lezen en zo waardevol voor de persoonlijke ontwikkeling.
  Bedankt voor het delen en inspireren van dit item!

  Liefs,
  Cathelijne

Geef een reactie