Tijd besparen: Effectiever met je tijd om gaan

tijd besparen

Photo by Loic Djim on Unsplash

Vorige week heb ik voor het eerst een week full time gewerkt. 40 uur lang. Tel daar gerust nog 8 uur bij op die ik aan mijn blog heb besteed. Dan blijft er niet heel veel vrije tijd over. Hoewel ik het (vooralsnog!) niet heel zwaar vind, is het wel echt omschakelen. Ik moet beter nadenken waar ik mijn tijd aan wil besteden; zorgvuldiger met mijn tijd omgaan. Tijd is immers het kostbaarste wat je hebt.

Tijd besparen doe je zo

Gelukkig heb ik mezelf al een beetje aangeleerd om effectiever met mijn tijd om te gaan. Vandaag deel ik enkele tips en methodes die ik toepas om zoveel mogelijk tijd te besparen op dingen waar je zo min mogelijk tijd aan wil uitgeven. Ik ben nog lerende, mocht je zelf nog goede tips hebben dan hoor ik ze graag!

Must do method

Iedereen die bekend is met project management kent vast ook wel de MoSCoW method:  een methode waarbij je je taken rangschikt op prioriteit in de categorieën Must have, Should have, Could have en Would have. Zo’n zelfde methode kun je toepassen op je dagelijkse taken, maar dan wat eenvoudiger: de Must do method. En die gaat zo:

 • Maak een to do list
 • Geef aan (omcirkel, markeer, onderstreep etc) welke taken echt gedaan moeten worden vandaag
 • Maak daar vervolgens een nieuw lijstje van, en verplaats de rest naar morgen

Waarom dit werkt
Wanneer je een to do lijst maakt ben je al snel geneigd de hele lijst vol te kalken. Daardoor wordt je lijst ‘vervuild’ met taken die best kunnen wachten tot morgen. Door je lijst kort en concreet te houden is hij veel makkelijker af te werken. Ik moet toegeven dat ik in het weekend soms ook ‘ontbijten’ of überhaupt opstaan op m’n to do list schrijf, voelt toch fijn om alvast iets af te kunnen strepen ;-). Maar wanneer je echt even moet knallen is het beter om je to do lijst zo kort en krachtig mogelijk te houden.

60 Seconden regel

Ik weet niet meer waar ik deze regel voor het eerst las, maar het moet ergens in mijn eerste jaar op kamers zijn geweest. Ik ben nogal een sloddervos. Zelfs opgeruimd ziet mijn woning er vrij druk uit. De 60 seconden regel is ideaal voor alle sloddervosjes zoals ik: het kost een kleine moeite en geeft groot resultaat. De regel is simpel:

 • Zorg dat je bij thuiskomst alle taken die in 60 seconden te doen zijn ook meteen doet. Denk aan je jas en schoenen netjes opruimen, servies in de vaatwasser zetten, een doekje over de tafel of even een tas opbergen.

Waarom dit werkt
Het zijn juist vaak kleine klusjes die samen opgeteld een hele grote vervelende klus vormen. Als je na een lange werkdag moe thuiskomt schop je natuurlijk het liefst je schoenen uit en smijt je je tas in de hoek om op de bank te ploffen. En als je eenmaal op die bank ligt kom je er ook niet meer vanaf.. Zorg dus dat je even 60 seconden de tijd neemt om alles netjes op te hangen en op te bergen. Hetzelfde geldt voor wanneer je ‘s ochtends het huis verlaat: zet alvast dat kopje in de vaatwasser en ruim te tafel af. Wanneer je alles laat wachten vormt het een grote klus waar je veel langer dan 60 seconden mee bezig bent.

Schoon je mail op met Unroll.me

Volgens mij is dit een typische 21e-eeuw ‘kwaal’: overvolle mailboxen waar je meer tijd aan kwijt bent dan je zou willen. Ik heb zelfs meerdere mailboxen: een voor mijn werk, een persoonlijke mailbox en een voor mijn blog/freelance werk. Met name die laatste twee lopen nogal over, omdat niet alles wat binnenkomt relevant is. Gelukkig is er een hele handige oplossing:

 • Manage je mail met Unroll.me. Dit is een tool die automatisch checkt op welke nieuwsbrieven je bent geabonneerd. Via deze tool krijg je een handig overzicht en kun je ze in 1 klik allemaal unsubscriben.

Waarom dit werkt

Al die nieuwsbrieven spammen je inbox helemaal vol. Soms weet ik zelf niet eens meer waarom ik op zo’n nieuwsbrief geabonneerd was (ok, meestal om een kortingscode, haha). Zonder al die spam in je inbox heb je meer aandacht voor de mails die er wel toe doen en kun je deze sneller afwerken.

Nog meer tijd besparen?

Dit zijn mijn 3 beste tips die ik zelf ook het meeste toepas. Daarnaast gebruik ik nog allerlei handige plan-tools waarmee ik ook meer inzicht krijg in al mijn taken en op die manier effectiever met mijn tijd om ga. Wellicht leuk om die plan-tools ook eens te delen. Hebben jullie nog goede tips voor mij zodat ik nog meer tijd kan besparen?

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Wat een handige tips. Ik ben een ramp met tijd en planningen maken, dus voor mij is deze blogpost heel nuttig. Ik heb helaas dan ook geen tips voor jou, haha.

 2. Shirley

  Ik reis met de trein en probeer die ‘verloren’ tijd te zien als vrije tijd. Ik lees tegenwoordig vaker boeken, ik reageer op blogs. Soms doe ik juist iets nuttigs, zoals een mail opstellen, zodat ik thuis kan doen wat ik wil. Als je op de fiets gaat, gaat dat niet op natuurlijk. Verder werkt een to do list voor mij goed. En voordeel: als je veel weg bent, hoef je minder tijd te besteden aan je huis schoonmaken, want die wordt toch niet echt vies.

 3. Simone

  Die tool!! Wat een uitkomst , ik heb laatst maar een nieuw mailadres aangemaakt omdat ik door de bomen het bos niet meer zag. Thanks for sharing!

 4. Loes

  Hele fijne tips! Vooral de 60 seconden regel zou ik echt moeten gaan toepassen, want het scheelt zoveel. Ik ben echt heel lui met opruimen haha..

 5. Sophie

  Handige tips! Ik probeer ook mijn tijd wat nuttiger te gebruiken. Zelfs even 5 of 10 minuutjes niet als verloren te beschouwen en op mijn telefoon zitten te scrollen, maar ook die nuttiger te besteden.
  Wat betreft Unroll.me moet je een beetje opletten. Zij gebruiken namelijk de informatie uit je emails, waardoor ze kunnen de dienst gratis houden! Dingen als betalingsgegeven en wachtwoorden hebben zij dus ook toegang toe. Wel even iets dat je moet overwegen of je dat zomaar wilt weggeven. Je kan ook een maand lang je uitschrijven bij alle nieuwsbrieven die je ontvangt ipv ze te deleten.

 6. Siroon

  Leuke post! Dit keer ben jij mij voor ;) Ik werd laatst verzocht een blog over timemanagement te schrijven, omdat ik blijkbaar zoveel gedaan krijg naast mijn full-time job. Een van mijn tips is dan ook de 60 seconden regel, die overigens van Gretchen Rubin komt, uit het Happiness Project! Weet je ook weer waar je dat vandaan hebt hihi.
  Wie weet heb je nog wat aan mijn overige tips, de blog komt binnenkort online!

 7. Ik ben heel benieuwd naar je plan technieken en andere tips! Iets waar ik altijd tegen aanloop is dat ik alle ‘kleine dingen’ eerst wil doen voordat ik begin met wat ik echt wil doen, omdat ik dan rustiger aan de taak kan beginnen. Alleen uiteindelijk ben ik dan altijd al zo lang met die kleine dingen bezig dat de tijd voor het echt ding op is (bijvoorbeeld mail beantwoorden versus schoolopdracht)

 8. Daisy

  Wat een fijne tips! Zeker die 60 seconden regel ga ik uitproberen. Het zijn van die kleine klusjes waardoor je huis er soms zo rommelig uit kan zien, maar die zo weer gedaan zijn. Zo heb je ook de 10-minuten opruim regel: voordat je gaat slapen neem je 10 minuten de tijd om even snel op te ruimen, zodat je dag erna weer in een net huisje wakker wordt!

Geef een reactie