Veggie challenge eetdagboek 3: een week vol burgers

Afgelopen week was mijn derde week van de veggie challenge, en begon het me een beetje tegen te staan. Niet dat ik nou zoveel behoefte had aan vlees, maar ik merkte dat ik gewoon een beetje klaar was met de challenge. Ik vergat soms foto’s te maken of ontbeet met pepernoten waardoor ik dacht ‘ehh moet ik dit nu als ontbijt in m’n eetdagboek delen?!’ haha. Maarrrr het is gelukt! Deze week at ik lekker veel burgers haha, sowieso de lekkerste en de smerigste vegaburger ooit.

Zondag

Zondag gingen we naar Amsterdam. We ontbeten nog thuis, met een combi van m’n favoriete beleg op brood: vegan filet americain, vegan paté, 100% pindakaas en hummus met komkommer. Lekker!

We lunchten bij Pluk. Ik nam een smoothie bowl en m’n vriend had avocado toast met een gepocheerd eitje. Het was allebei lekker, al vond ik mijn smoothie bowl nogal karig voor €8,50. Terwijl het broodje van mijn vriend juist rijkelijk belegd was en een stuk goedkoper.

Aan het einde van de dag sleepte ik m’n vriend mee naar de Vegan Junk Food Bar. Hier aten we 100% plantaardige burgers en deze waren ZO LEKKER! Ik krijg alweer zin in de burgers als ik deze foto’s zie.

Kijk dan!? Zelfs die ‘cheddar’ smaakte gewoon naar cheddar.

Daarnaast hadden we ook nog bitterballen en die waren ook erg lekker.

Maandag

Maandag ontbeet ik met twee volkoren boterhammen met de vegan paté van de vegetarische slager. M’n vriend had zin in pannenkoeken, dus at ik ook nog een halve pannenkoek met aardbeien en bosbessen.

Mijn lunch bestond eigenlijk uit deze drie dingen. Een beetje gek, maar we waren de hele dag door Utrecht aan het wandelen dus echt lunchen kwam er niet van. Op aanraden van jullie besloot ik trouwens wat meer noten te eten.

‘s Avonds maakte ik gevulde zoete aardappelen, Mexican style. Dit is ZO lekker! Het recept hiervan komt volgende week online. Dan zie je de netjes gestileerde foto, vaak kwak ik na het fotograferen nog wat extra scheppen erbij (en dan krijg je dit). Haha!

Dinsdag

Dinsdagochtend had ik een kick off ontbijtje bij m’n stage. Daar heb ik alleen deze foto genomen, maar er stonden super veel soorten hummus op tafel, verschillende broodjes en croissantjes.. De helft van m’n tijdelijke collega’s eet zelf vega, dus dat is lekker makkelijk!

Daarna ging ik samen met mijn vriend richting Scheveningen. In de trein at ik dit saucijzenbroodje van de vegetarische slager, waar ik al zoveel goeds over had gehoord. Hij is inderdaad super lekker! M’n vriend at ‘m zelfs voor de helft op (wat hij altijd doet als hij ‘even wil proeven’ haha).

Op het strand hebben we nog een stokbrood en een doos snoeptomaatjes leeggegeten.

Toen we ‘s avonds bij een strandtent wilden eten viel het me op hoe weinig vega opties er zijn. Sommige strandtenten hadden maar 1 vegetarisch gerecht. Toen we dat bestelden, was dat ook nog eens op. Toen zijn we uiteindelijk maar ergens gaan zitten waar we allebei een burger bestelden, ik natuurlijk een veggie burger.

Maar ugh, dit was zo vies! Dit leek nog het meest op een groenteomelet of zo. Er zaten zulke grote stukken groente in, en paprika (wat ik heel smerig vind). Blegh. Dit was voor het eerst dat ik jaloers was op m’n vriend met z’n gewone vleesburger..

Woensdag

Woensdag had ik om 12:00 een afspraak, dus haalde ik onderweg bij de appie een ontbijtje. Lekker lui, haha.

‘s Middags aten we boterhammen, maar daar heb ik geen foto van genomen.

‘s Avonds gingen we bij mijn broer en schoonzusje eten. We aten kaasfondue, zo lekker! Kijk hoeveel verschillende dingen m’n schoonzusje had om in de kaas te dippen. Die popcorn ging er trouwens niet in, die was nog over van de borrel ervoor ;-).

Donderdag

Donderdag ontbeten we met American Pancakes, yum! Ik deed er wat banaan, bosbessen en stroop bij.

‘s Middags zette ik m’n vriend op de trein, dus besloten we op Utrecht Centraal wat te lunchen. We lunchten bij Enoki, waar je lekkere curry’s en spring rolls kunt halen. M’n vriend ging voor een gele curry met kip, ik voor een broodje omelet. Maar ook hier rook het eten van m’n vriend wel errrrg goed, terwijl mijn broodje koud en klef was. Meh.

Ik had ‘s avonds geen zin om te koken, dus besloot ik iets voor mezelf te bestellen. Het werd deze simpele maar super lekkere pasta pesto. Ik had eigenlijk zin in pasta carbonara, maar daar zit spek in he.. Al was dit een goed alternatief!

Vrijdag

Vrijdag ontbeet ik dus met yoghurt pepernoten. Ik was zo lui, ik had nog steeds geen boodschappen gedaan (maar dus wel pepernoten in huis :’)).

De lunch werd er niet beter op. Ik was de hele dag aan het opruimen dus keek ik wat ik nog in m’n voorraadkast had. Het werden deze noodles van Unox, in de smaak groente. Volgens Gewoon Vegan zijn deze zelfs helemaal vegan, goed om te onthouden voor tijdens m’n vegan weekje ;p

‘s Middags werd er een heel leuk pakketje bezorgd: deze blikken van Van Blik. Ze hadden me al met hun promofilmpje waarin surfers na een dag surfen op het strand een pannetje op het vuur zetten en een curry uit het blik halen.. zo romantisch haha. En handig! Ik kreeg drie blikken opgestuurd: Kip in kruidige kokossaus, chili con carne en vegetarische curry madras. Die eerste twee kan ik nu niet proeven, maar omdat ze tot ver in 2018 houdbaar zijn bewaar ik ze wel nog even!

‘s Avonds wilde ik de vegetarische curry eten, maar ik kwam erachter dat er heeeel veel paprika in zat. Op zich niets mis mee, maar net hetgeen wat ik echt niet lekker vind. Ik kan dus niet zoveel over deze blikken zeggen, behalve dat het er goed uitziet en het wel super handig is want het staat zo op tafel. Oh en de curry is zelfs 100% plantaardig, dus ook een makkelijke maaltijd voor veganisten.

Dus haalde ik een pizza af als avondeten. Ook lekker. Op pizza mis ik vlees dus totaal niet, ik vind vegetarische pizza’s vaak lekkerder.

Zaterdag

Zaterdag maakte ik een smoothie met alle restjes vriesfruit dat ik nog in de vriezer had liggen. Het werd uiteindelijk een combi van banaan, aardbei, framboos, bosbes en mango. Met een beetje kokosmelk en havermout.

Als lunch at ik m’n laatste bolletje paté van de vegetarische slager. Van mij mag dat wel in hele bakjes worden verkocht i.p.v. die kleine bolletjes, zo lekker is het! Daarnaast at ik een heleboel nootjes.

Gisterenmiddag ontdooide ik de vriezer, dus leek het me handig om deze Mc2 burger van de vegetarische slager die nog in de vriezer lag op te eten. En ook een beetje om het goed te maken van die vieze groentenburger die ik eerder deze week at. Deze Mc2 burger is echt zo lekker! Ik weet nog niet of ik na mijn challenge volledig vegetarisch ga eten, maar ik ga voortaan wel mijn gewone burger inwisselen voor dit exemplaar.

Hoe vond ik het deze week gaan?

Zoals ik al zei merkte ik deze week dat ik er voor het eerst niet meer zoveel zin in had. Deels ligt dat in mijn aard: ik ben dol op nieuwe dingen starten, maar dingen afmaken ben ik minder goed in. Daarnaast valt het vega aanbod me af en toe wat tegen als je buiten de deur eet. Als je zelf kookt zijn er genoeg opties en kun je prima een vega spaghetti carbonara maken. Maar ben je daar te lui voor of heb je even geen tijd dan is dat dus nergens te bestellen. Dat vind ik een beetje irritant.

Daarnaast zat mij het volgende een beetje dwars: ik dacht altijd dat kaas de holy grail van de vegetariërs was. Kaas vult goed en zorgt er bij menig gerecht voor dat je vlees niet eens mist. Maar kaas is dus blijkbaar helemaal niet vegetarisch! Althans: om kaas te maken wordt stremsel gebruikt, wat uit de maag van een dood kalfje komt. Het kalfje wordt hiervoor niet speciaal geslacht, het is een bijproduct van het slachten van kalfjes. Een beetje vergelijkbaar met gelatine uit varkensbotten. Ik wist dit dus totaal niet, en begon gelijk te twijfelen. Waarom wel gelatine laten staan en niet de kaas? Vooralsnog eet ik gewoon kaas, maar ik vond het toch wel erg frappant – ik had hier nog nooit een vegetariër over gehoord.

Komende week heb ik er weer zin in. Ik begin met mijn stage dus zal een beetje creatief moeten zijn met de lunch. Dat voelt weer een beetje als een uitdaging, wat het juist leuk maakt!

De veggiechallenge van Judith en Sander

Gelukkig stond ik er deze week niet alleen voor. Ook Judith van Septembersecond.com en Sander van dudesendonts.nl deden een weekje mee. Nieuwsgierig naar hoe het hen vergaan is? Zou het gelukt zijn om de hele week helemaal vegetarisch te eten? Check het eetdagboekje van Judith en het verslag van Sander!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Very beautiful pictures, and it sounds like such a good idea with a veggie-challenge. Wish I could understand more og the text though ;)

 2. Judith

  Toppertje! Toch maar weer gelukt ondanks dat het je soms tegen ging staan . Dat over kaas wist ik ook helemaal niet, erg frappant inderdaad! Succes in ieder geval weer de komende week. Gaat je vast weer lukken!!

 3. Saskia

  Goed dat je ondanks je minder enthousiasme er toch mee door bent gegaan! Ik moet echt eens die burger van de vegetarische slager gaan halen (eet al ruim 10 jaar vega, maar heb ze nog nooit geprobeerd). Veel biologische kazen zijn vegetarisch. Als je er op googled zijn er verschillende sites die een lijstje hebben met vegetarische gestremde kaas.

 4. Siroon

  Oeeh ja het vegetarische saucijzenbroodje is super lekker he! Het saté-broodje van de vegetarische slager mag je laten liggen trouwens, die heb ik gisteren getest en iew! Niet lekker.
  Nog een tip voor lunchbeleg: de Appie heeft super lekkere vega paté met tuinkruiden, ook in zo’n rolletje, maar dan niet per portie verpakt. Die liggen in de buurt van de ‘echte’ leverworsten. Ik kan er zo 8 porties uithalen (dubbele boterhammen), dus kun je makkelijk de week mee doorkomen!
  En hopelijk kunnen mijn crunchy curryburgers je helpen de laatste week door te komen :)

 5. Susan

  Oh dit ziet er echt mega lekker uit allemaal.. Vooral die burgers!

 6. Josianne

  Grappig, van die kaas wist ik ook niet! Maar goed om te weten, mocht ik ooit vegetarisch willen eten (al heb ik het idee dat veel vegetariërs wel gewoon kaas eten? Geen idee eigenlijk haha).

  1. Elisse

   Er zijn heel veel merken die vegetarische kaas aanbieden, ook vaak terug te vinden in de ‘gewone’ supermarkten, maar natuurlijk ook in natuurwinkels en speciaalzaken. Ik probeer dan ook, als vegetariër, om altijd voor vegetarische kaas te gaan als deze optie er is. En ik veronderstel dat met mij veel andere vegetariërs dit ook zo doen.

   1. Nou dat vraag ik me af! In mijn (doodgewone Hollandse) supermarkt is het aanbod in vega kaas niet heel groot. Daarnaast vraag ik me af of restaurants e.d. hier bijvoorbeeld rekening mee houden. Ik wist het namelijk niet, denk dat heel veel mensen dit niet weten en gewoon een willekeurige (de goedkoopste?) kaas pakken..

 7. Simone

  Ik vind dat je nog erg goed en lekker gegeten hebt hoor ondanks je dipje! Ik wil héél graag naar de Junkfood bar, die burgers én bitterballen zien er zooo lekker uit.

 8. Elisse

  Oh Marlous dit ziet er toch wel erg lekker uit. Als je uit eten gaat zijn er inderdaad niet altijd even veel vegetarische opties, dat merk ik zelf ook. Ik heb wel zin gekregen in een lekkere veggie burger met cheddar nu…. Looks delicious!

  1. Haha ja die burger is verleidelijk he? ;-) En ik vind het dus zo jammer dat het vega aanbod (zelfs vegan!) in de supermarkt steeds groter wordt, maar restaurants zo achterblijven..

Geef een reactie