Veggie challenge eetdagboek 4: het zit erop!

Vier weken lang heb ik geen vlees of vis gegeten. Nou ben ik sowieso al geen grote vleeseter (en vis vind ik niet zo lekker), toch was het best wennen. Vandaag is er een einde gekomen aan mijn challenge. Wat vond ik ervan? Ga ik vanaf nu altijd vegetarisch eten? Op naar een vegan challenge? Ik vertel het je allemaal in dit laatste eetdagboekje, waarin ik je natuurlijk ook weer laat zien wat ik heb gegeten.

Ik ben er klaar mee

Letterlijk. De vier weken zitten erop. Hoewel het dus een niet al te grote uitdaging was, voelde het soms wel als een restrictie, en dat begon me een beetje tegen te zitten. Bijvoorbeeld toen ik afgelopen week na een lange stagedag moe en hongerig in een super drukke supermarkt stond en ik eigenlijk geen zin had om te koken. Pas nu kom ik erachter dat 80% van de kant-en-klare maaltijden vlees of vis bevat.

Daarnaast was ik ook wel een beetje klaar met het fotograferen van alles wat ik at. Sowieso beperkte ik me tot ontbijt, lunch en diner omdat ik al helemaal geen zin had om elk snoepje of snack op de foto te zetten. Ik ben alleen nogal honkvast, en kan zo de hele week lunchen met een boterham met pindakaas. Niet echt boeiend om te laten zien. Daarom heb ik deze week op gegeven moment alleen nog maar m’n avondeten gefotografeerd. Ik ben blij dat ik nu geen foto’s meer hoef te maken ;-).

Zondag

Zondag probeerde ik weer een nieuw product uit: de vegetarische gehacktballetjes in satésaus. Dat vind ik denk ik het leukste van de hele challenge; het uitproberen van nieuwe producten. Tot nu toe is het ook vrijwel altijd een succes. De vegetarische gehacktballetjes zijn lekker, al smaken ze om de een of andere reden meer naar soepballetjes dan naar gehaktballen? De structuur is verder prima en ik stoorde me er ook niet echt aan, het viel me gewoon op. Ik maakte er nasi bij en het was een prima maaltje!

Maandag

Ik begon maandag met een kopje thee en een plak bananenbrood dat ik in het weekend had gebakken. Ik heb verschillende plakjes ingevroren zodat ik telkens wat kon pakken. Zo huiselijk maar echt heel slim, al zeg ik het zelf.

Maandag was mijn eerste stagedag, dus toen wist ik nog niet dat ik niet m’n eigen lunch mee hoef te nemen. Ik had een handje vol nootjes en rozijnen, snoeptomaatjes, twee boterhammen met pindakaas en 2 crackers om te besmeren met de plantaardige paté van de vegetarische slager.

‘s Avonds had ik honger, en vooral zin in pasta in kaas. Dus ik maakte ravioli met rucola, veel kaas en de kipstuckjes van de vegetarische slager. Deze had ik al eens gehad en zijn dus niet nieuw voor me. Ik vind ze lekker, maar niet zo perfect gelijkend als bijvoorbeeld de kipschnitzel van Vivera.

Dinsdag

Dinsdag ontbeet ik met een ontbijtje dat ik de avond ervoor alvast had klaargemaakt. Wederom super huiselijk maar ook zo relaxed. De handige meeneembeker is trouwens van Hema.

Op stage hebben we meerdere vega’s, dus lekker uitgebreid beleg. Ik at een boterham met kaas en komkommer, een met pindakaas en daarna nog wat crackers met hummus.

‘s Avonds at ik bij m’n oud-huisgenootje en aten we zelfgemaakte pizza’s, yum! Dit was een pizza met mozzarella en kastanje champignons.

Woensdag

Woensdag ontbeet ik weer met yoghurt en vers fruit, de lunch was weer brood met verschillend beleg. Hoe kleurrijk zijn mijn boterhammen? Ik eet trouwens meer dan 2 boterhammen, maar had geen zin meer om zo op de foto te zetten.

‘s Avonds was ik wederom te lui om te koken, bovendien had ik nog een kortingscode over dus besloot ik eten te bestellen. Ik bestelde een wokgerechtje met groente en stukjes omelet. Daarnaast nog wat mini loempiaatjes, lekker!

Donderdag

Hier had ik dus niet meer zo’n zin om foto’s te maken. M’n ontbijt was een stuk bananenbrood, lunch weer wat boterhammen en crackers met hummus en pindakaas. Als avondeten at ik de restjes van zondag. Ik vind nasi opnieuw klaargemaakt vaak nog net wat lekkerder, omdat het zo lekker klef is. Oh en je eten alleen maar hoeven op te warmen als je thuiskomt na een lange dag is ideaal!

Vrijdag

Vrijdagavond was ik in de Efteling, super leuk! Qua eten heb je best leuke tentjes in de Efteling, je kunt er geloof ik Mexicaans eten, pannenkoeken of bijvoorbeeld wok. Wij waren snel een restaurant ingerend toen het begon te regenen en daar was alleen een snackbar. Omdat we niet zulke grote eters waren gingen we voor een kindermenu, maar dan met een kaassoufflé i.p.v. kipnuggets. Was prima ;-).

Zaterdag

Zaterdagavond ging ik met vrienden naar de bioscoop en van tevoren aten we nog even wat in de stad. Wederom was er niet heel veel keus qua vegetarisch eten. En hoewel ik watermeloen en feta heel erg lekker vind, voelde het echt een beetje als konijnenvoer en had ik stiekem veel meer zin in saté. Dat is ook gewoon het probleem: die sateetjes mogen prima ‘nepkip’ zijn, dat maakt me niet uit. Maar al die vegetarische gerechten zijn zo kaal en fantasieloos..

4 weken vegetarisch eten; wat vond ik ervan?

Ik vond het eigenlijk goed te doen. De enige momenten wanneer ik het ‘moeilijk’ had, was wanneer ik te moe/lui was om zelf iets te koken, of wanneer ik uiteten ging. Het valt me op dat de supermarkt vol goede en lekkere alternatieven voor vlees en vis ligt, waardoor je bijvoorbeeld prima een vega spaghetti carbonara kunt maken. Wil je ‘m echter bestellen of laten bezorgen dan kan dat niet. Dan ben je overgelaten aan pizza, veggieburgers of salades. Zo saai!

Afgelopen weken heb ik een paar nieuwe producten ontdekt. Zo ben ik groot fan van de petit paté en filet americain van de Vegetarische slager, beiden plantaardig. Ook de Mc2 burger van de Vegetarische slager is top, ik ga me voornemen om wanneer ik thuis hamburgers maak alleen nog maar de Mc2 burger te eten i.p.v. een burger van echt vlees. Dat deed ik bijvoorbeeld ook al met de kipschnitzel van Vivera.

Hoe nu verder?

Zoals ik al zei heb ik een paar goede substituten gevonden die ik zeker zal blijven kopen. Daarnaast heb ik nog lang niet het volledige assortiment vleesvervangers van mijn supermarkt uitgeprobeerd, dus daar blijf ik de komende weken mee doorgaan. Ik had heel ambitieus bedacht om nu gelijk een weekje vegan te eten, maar ik merk dat dat iets meer voorbereiding nodig heeft. Ik wil die challenge natuurlijk wel succesvol afronden, maar nu ik stage loop heb ik niet heel veel puf om na te denken over m’n eten. De challenge komt dus nog, maar later. Misschien kan ik in oktober een week (of langer) meepakken van de VeganChallenge.

Wat vegetarisch eten betreft wil ik zoals ik van tevoren al aangaf streven naar 80%-90% vegetarisch eten. Dat houdt in dat ik zelf zoveel mogelijk vegetarisch zal eten, maar wanneer ik bij anderen ben of in een restaurant ik af en toe een uitzondering zal maken. Op die manier voelt het voor mij niet als een restrictie en is het ook makkelijker vol te houden.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Judith

    Yay klaar! Ik vond het inderdaad op een gegeven moment ook echt heel irritant om steeds foto’s te maken van wat ik eet. En dan deed ik het nog maar een weekje en jij een maand. Petje af hoor! Toch maar gewoon gelukt :)

  2. Eline

    Je hebt de challenge wel heel mooi afgerond! Ik vond het heel leuk om te lezen wat je allemaal at en heb er zelf nieuwe inspiratie uit gehaald.

Geef een reactie