Boek review: Snap! Fotograferen met je smartphone

fotograferen met je smartphone

Hoewel de kwaliteit van een echte camera misschien beter is, heb je je smartphone vrijwel altijd bij je. Niet zo gek dat de meeste foto’s tegenwoordig met een smartphone worden gemaakt. De camera’s op onze telefoons worden ook steeds beter en met wat tips en trucs maak je ook met je telefoon de meest prachtige foto’s. Anki van Zilverblauw schreef het boek ‘Snap! Fotograferen met je smartphone’, waarin ze een heleboel tips geeft over hoe je de mooiste foto’s met je smartphone kan maken. Ik kocht het als cadeautje voor mijn moeder, maar het leek me leuk om het boek ook even aan jullie te laten zien.

Fotograferen met je smartphone: yay or nay?

Zelf ben ik groot fan van m’n geliefde smartphone, al pak ik voor echt mooie foto’s toch echt m’n spiegelreflex camera. Alleen is dat ding zo lomp en zwaar! Volgend jaar mag ik weer een nieuwe telefoon uitzoeken en ik denk dat ik ga kiezen voor de telefoon met de beste camera, andere ‘specs’ en functies maken me eigenlijk niet zo uit. De kwaliteit van mijn telefoonfoto’s is namelijk niet altijd even goed..

Een goede camera is een, maar je moet vooral oog voor compositie hebben en een beetje creatief zijn. Niet iedereen met een goede camera is ook een goede fotograaf. Ik ben zelf fan van smartphone fotografie omdat ik het liefst spontane foto’s maak, en dat gaat dan weer het beste wanneer je je ‘camera’ altijd bij je hebt: de smartphone!

fotograferen met je smartphone fotograferen met je smartphone fotograferen met je smartphone

Inhoud en vormgeving van het boek

Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken. Anki begint met de basics, gaat dan in op compositie en geeft een heleboel creatieve tips en tricks. Die basics zijn niet al te ingewikkeld, maar met de creatieve tips moet je wellicht een beetje oefenen. Zo geeft Anki bijvoorbeeld de tip om een thema te kiezen en zo een serie te schieten. Zelf schoot ze bijvoorbeeld een serie roze huizen in het thema ‘roze’ en ‘gebouwen’. Door creatief te zijn kom je een beetje uit je comfort zone en ga je anders naar de wereld kijken.

Hierna volgt een uitgebreid hoofdstuk over techniek. Wist je bijvoorbeeld dat je ook met je smartphone de sluitertijd kan aanpassen? Het boek sluit af met handige tips voor fotobewerking, Anki noemt haar favoriete apps en laat ook zien hoe je met kleine aanpassingen je foto’s meer tot hun recht laat komen. Het laatste hoofdstuk gaat over Instagram, waarin wordt uitgelegd welke foto’s meer ‘likeable’ zijn en welke hashtags je het beste kan gebruiken. Het voordeel van fotograferen met je smartphone is immers ook dat je de foto’s direct kan delen.

Het boek is zoals Anki’s blog: lekker kleurrijk! Alleen daarvan krijg je al een heleboel inspiratie. Ze geeft heel veel voorbeelden; vrijwel alle foto’s in het boek zijn met een smartphone gemaakt.

fotograferen met je smartphone fotograferen met je smartphone fotograferen met je smartphone

Is het een aanrader?

Nou ben ik inmiddels een vrij ervaren ‘smartphone fotograaf’, de basics en de meeste technieken uit dit boek kende ik al. Toch haalde ik er ook weer wat nieuwe tips uit en het is sowieso altijd leuk en interessant om te lezen welke apps en technieken anderen toepassen. Bovendien zorgen de prachtige plaatjes in het boek voor veel inspiratie en zin om zelf aan de slag te gaan.

Voor iemand met nog niet zoveel ervaring is het een goede en complete gids, met alle informatie die je nodig hebt om te beginnen met fotograferen met je smartphone. Wil je een stapje verder, dan zou je eventueel ook voor Anki’s andere boek ‘Shoot!‘ kunnen gaan, waarin ze je uitgebreide tips geeft over fotograferen in het algemeen.

Snap! Fotograferen met je smartphone‘ kost €16,99. Benieuwd hoe ik mijn Instagram foto’s bewerk?

[bg-box]Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijg ik een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van! Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Marjoke

  Dankjewel voor deze review! Ik was nooit zo van het fotograferen, maar ik heb ontdekt dat ik met mijn smartphone echt prachtige plaatjes kan schieten. Ik heb alleen geen flauw idee of ik het technisch gezien goed doe. Dit boek leek me wel wat voor een beginner, maar ik kon er tot nu toe weinig over vinden op Internet. Jouw review komt dus als geroepen: ik ben overstag.

  1. Ha, wat leuk! En ja, dat is ook gewoon het grote voordeel van de smartphone: je hebt ‘m altijd bij je (hij is gelukkig ook niet zo lomp en zwaar) en je hoeft in principe maar op 1 knop te drukken. Al kan je er dus veel meer mee, als je je erin verdiept.

   Overigens denk ik dat, zeker bij smartphone fotografie, je niet echt snel iets ‘goed’ of ‘fout’ doet. Zolang jij het mooi vindt is het plaatje geslaagd, vind ik.

   1. Marjoke

    Ik heb ‘m inmiddels besteld via je link ;-)

 2. Wat een gaaf boekje! Ik verbaas me er altijd over wat voor mooie foto’s er gemaakt kunnen worden met een smartphone.

  1. Ja bizar he? Al wordt er tegenwoordig (zeker op Instagram!) heel wat afgephotoshopt.. zelfs hele luchten, foto’s of zonnige zonnetjes! Niet alles is wat het lijkt ;-)

 3. Manon

  Heel tof, ik heb laatst een photoshoot gedaan van een gezin, had mijn camera bij en mijn statief maar heb uiteindelijk de meest geschikte foto’s met mijn telefoon weten te maken :) Nu heb ik ook speciaal mijn telefoon gekocht om de camera zodat ik mijn camera zelf niet zo vaak meer mee hoef te nemen want dat ging me enorm tegenstaan.

 4. Kirsten

  Leuk dat je deze reviewt! Zo’n boek zou echt nog wat voor mij zijn, want ik vind het altijd heel lastig om mooie foto’s met mijn iPhone te maken. Al denk ik dat het misschien ook wel aan mijn camera ligt, want die is na bijna vier jaar toch een beetje verstoft. Als ik binnenkort een nieuwe telefoon koop, koop ik misschien meteen dit boek erbij, dan kan ik lekker werken aan mijn skills :-)

 5. Irene

  Ja dit boek staat op m’n lijstje! Vind het heel fijn om met m’n Iphone foto’s te maken en ik vind de kwaliteit ook heel goed eigenlijk. Lijkt me leuk om wat nieuwe dingetjes op te doen uit het boek.

 6. Arjanne

  Ohh klinkt echt tof! Ik fotografeer meestal gewoon met m’n spiegelreflex, maar ja, zo’n groot ding zeul ik niet altijd mee, dus ik doe ook zo m’n pogingen met mijn telefoon. Maar hihi, zo’n guide kan ik wel gebruiken! :)

 7. Jenn

  Klinkt als een interessant boek, ik wil hem graag lezen nu!

 8. Daniëlle

  Wat een fijn boek! Ik zet hem op mijn verlanglijstje, ben bijna jarig ;)

Geef een reactie