Interieur inspiratie: een home office; je eigen kantoor aan huis

home office
Na een maand full time stage te hebben gelopen weet ik een ding zeker: na mijn studie wil ik niet 40 uur op kantoor zitten. Dat klinkt nogal hooghartig, maar eerlijk: niemand kan toch 8 uur lang productief zijn?! Ik denk eerlijk gezegd dat het werk dat ik in 8 uur ook in 5 of 6 uur zou kunnen doen, vooral wanneer je tussendoor wat meer de tijd neemt om even een frisse neus te halen of je gedachten te verzetten. De ultieme oplossing is natuurlijk eigen baas worden en zelf je uren indelen. Dan richt je gewoon je eigen home office in en bepaal je zelf wanneer je werkt, als het werk maar af is! In realiteit zul je dan vast nog meer uren maken, maar dan bepaal je in ieder geval zelf wanneer je de uren maakt. Ik droomde alvast weg en zette wat inspiratie voor een home office op een rij.

Mijn eigen home office?

Ik weet nog lang niet wat ik wil doen, ‘later als ik groot ben’. Ik zit nu halverwege mijn opleiding en kan in principe nog alle kanten op. Het lijkt me super leuk om bij een hip en jong bedrijf te werken, maar tegelijkertijd bevalt het eigen baas zijn me ook wel. Misschien kan ik ooit een combinatie van beiden doen?

In gedachten zie ik het al helemaal voor me: een eigen kamer in ons huis met veel licht en een mooi ruim bureau. Maar met een klein hoekje in de huiskamer zou ik ook al blij zijn. Daarom vandaag ook inspiratie voor grote dromen én realistische ideetjes ;-).

Inspirerende muurtjes

De muur waar je bureau tegenaan staat kun je gewoon wit laten, offff je maakt ‘m echt onderdeel van je home office en maakt er een inspirerend muurtje van. Door mooie posters op te hangen, een groot prikbord te plaatsen of de muur een mooi kleurtje te geven. Deze ideetjes vind ik het leukst:

home office
Beeld van Stek Magazine

home office
Beeld van Petra Bindel

Sommige mensen werken het best in een witte, steriele ruimte, ik werk het best in een ruimte waar ik inspiratie uit kan halen. Een prikbord vol inspirerende plaatjes en quotes zorgt bij mij voor inspiratie en motivatie. Wist je dat je tegenwoordig kurk gewoon per rol kunt kopen? Zo kun je je eigen prikbord creëren, of zelfs een hele muur behangen met kurk en zo een mega prikbord maken.

home office
Beeld van Karwei

Een leuk behangetje is sowieso geen slecht idee. Iets minder druk dan een muur vol plaatjes en teksten, maar nog steeds inspirerend. Ik vind zelf deze palmbomen heel erg tof, maar ik kan me voorstellen dat een vrolijk kleurtje of een leuk printje ook goed werkt.

Klein maar fijn

Goed, ik droom nu wel weg over een eigen kantoor, maar zoals ik al zei ben ik ook al blij met een klein hoekje in de kamer. Ook een klein kantoortje kan ook al heel fijn zijn. Gelukkig is daar ook genoeg inspiratie voor te vinden.

home office
Beeld van The Beauty Dojo

Bij een kleine ruimte geldt al snel less is more. Prop dus niet te veel spullen in je kantoorhoekje, alleen het hoognodige. Het leuke aan dit werkhoekje vind ik het draadrek: het neemt weinig ruimte in beslag maar op die manier kun je toch nog wat inspirerende plaatjes verzamelen.

home office
Beeld van Ikea

Voor wie echt optimaal met z’n ruimte wil omgaan: een mini kantoor onder de trap! Hier heb je waarschijnlijk wel een handige vader voor nodig en wanneer de trap in een tochtige hal zit is het wellicht ook niet zo’n goed idee. Maar efficiënt is het wel!

Een groen kantoor

Wat plantjes op je werkplek zien er niet alleen leuk uit, ze zorgen ook voor frisse lucht en maken je werkplek wat levendiger. Cactussen, vetplantjes en sanseveria’s zijn makkelijke planten die weinig water en aandacht nodig hebben. De meeste Pinterest-werkplekken slaan hier iets te ver in door en toveren hun kantoor om tot een soort jungle, maar een beetje groen is altijd goed!

home office
Beeld van New Darlings

Kijk, dit is leuk! Wat vetplantjes en een cactus. Niet te veel, niet te weinig. Ik vind zelf zo’n jaren 50/70 interieur ook heel erg mooi, al werk ik toch het liefst aan een wit bureau.

home office
Beeld van Avenue Lifestyle

Wanneer je geen plankjes aan de muur hebt kunnen hangplantjes een oplossing bieden. De hanger knoop je gemakkelijk zelf, de instructies voor deze DIY vind je hier.

Een ‘home office’ buiten de deur

Allemaal leuk en aardig, maar voorlopig zit dat home office er nog niet in. In mijn krappe studio van 23 vierkante meter heb ik helaas geen plek voor een kantoor. Gelukkig opent Hashtag Workmode een vierde kantoor in m’n stadsie: Utrecht. Ik zou er zelfs naartoe kunnen wandelen! Eerder dit jaar was ik door Hashtag Workmode uitgenodigd voor een ontbijtje om te kletsen over de mogelijkheden voor vestiging in Utrecht.

Voor degenen die Hashtag Workmode nog niet kennen: dit is een kantoor waar je een flexplek of een vaste plek kunt huren. Fijn voor zzp’ers die niet een heel kantoor nodig hebben of kunnen betalen. Je mag gebruik maken van alle facilities (waaronder een vergaderruimte, printers, koffie..) en je krijgt er opeens een heleboel ‘collega’s’ bij: alle andere huurders. Dit zijn allemaal vrouwelijke ondernemers (yes, Hashtag Workmode is female only en dat is stiekem best fijn), zo breid je je netwerk dus binnen no time uit.

Hashtag Workmode is super pretty: helemaal Instagram en Pinterest proof, dus ook heel geschikt om foto’s te schieten bijvoorbeeld. Ik zit er zelf in ieder geval over te twijfelen voor komend jaar, maar wilde jullie nu alvast wat foto’s laten zien omdat dit toch wel een droomkantoor is en ook goede inspiratie is voor je eigen home office!

home office
home office home office home office
home office home office

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 24 reacties

 1. Simone

  Supermooi allemaal! Ik ben er het ook helemaal mee eens. Af en toe lees ik even een blog tussen mijn werkzaamheden door, om zo even te kunnen ontspannen. Dan kan ik me daarna weer focussen. Ik heb thuis een super mooi, groot bureau in een fijne omgeving maar ik merk dat ik toch vaak op de bank plof om te werken. Niet slim eigenlijk!

  1. Ja heel lang achter elkaar gefocust blijven is moeilijk, eigenlijk kan ik dat alleen als ik me volledig afzonder, of in een stille ruimte zoals in de bieb. Dat is ook wel een voordeel van een thuiskantoor: geen afleiding van collega’s ;-)

 2. Johanne

  Oh, ik kan alleen maar dromen van zo’n mooi kantoor. Na jaren fulltime op kantoor te hebben gewerkt, werk ik nu drie dagen per week thuis (en 2 op kantoor) en dat bevalt me heel goed. Ik zou heel graag een mooi kantoor willen, maar omdat we nogal ‘verhuizingsgezind’ zijn, zit dat er nog niet echt in. Maar denk dat het me wel veeeel gemotiveerder zou maken met zo’n mooi kantoor.

 3. Stella

  Ooooh the dream! Zodra ik echt ‘op mezelf ga wonen’ (lees: geen klein studentenkamertje meer heb waar ik mijn meubels niet kan verplaatsen want het past op geen enkele andere manier dan zo) en ik heb ruimte genoeg voor zoiets, dan ga ik er ècht voor om het zo te krijgen als op de foto hierboven. Smelt, kwijl, zwijmel. Maar ook even dit hoor: ik zou ook met àlle liefde bij #workmode gaan zitten – ZO Instagram en Pinterest waardig allemaal. Volgens mij krijg je alleen al van de looks daar bergen met inspiratie, hihi. Ben benieuwd hoe dat allemaal gaat zijn (: Liefs!

 4. Rianne

  Mooie inspiratie! Als ik inderdaad meer ruimte had dan het kamertje waar ik het hier mee moet doen, had ik ook allang zo’n plek gebouwd :-) Voor nu geldt het ook als eet tafel (en rommel tafel, haha). Tof dat je nadenkt over Workmode, lijkt me inderdaad een hele gave plek om te werken!

  1. Ja, ik zit nu thuis ook aan m’n eettafel, maar dat is wel echt irritant want dan kan je je werk niet even laten liggen. Dus nu eet ik dan maar op de bank haha.

 5. Anna

  Ha – ik heb precies datzelfde gevoel nu op mijn stage. Ook niet zoveel trek om voor de rest van mijn leven 40 uur op kantoor te gaan werken. En een thuiskantoor lijkt me zo fijn, helemaal in je eigen stijltje inrichten <3. Heerlijk idee! Super fijne inspiratie dit, inderdaad leuk om het geen steriele witte ruimte te laten zijn maar iets met goedgevulde muren et cetera! Ziet er zo gezellig uit! Al lijkt Hashtag Workmode me ook een goede plek inderdaad, vind het zo tof dat ze naar Utrecht komen!

  1. Haha zo grappig, alle creatieve mensen om me heen houden van creatieve kantoren maar toen ik het met mede-stagiairs over de ideale werkplek had was die voor hun vooral heel kaal en leeg :’)

 6. Manon

  Oh damn, dit wil ik! ik had al wat ideetjes voor straks in mijn nieuwe huis wat momenteel gebouwd wordt maar nu ben ik helemaal om! Zo’n kurkmuur is ook zo tof, ik wil ook veel planten in de buurt van mijn kantoortje, super fijne inspiratie ik ga dit artikel bewaren!

 7. Benthe

  Wauw, ik zou alinea 1 zo hebben kunnen schrijven. Het grappige is dat vrijwel iedereen die ik ken, en die nu ook stage lopen, hetzelfde idee hebben. Verandert dat op een gegeven moment of is dat gewoon de cultuur die nu heerst onder leeftijdsgenoten? Ik weet het niet, maar vindt het wel een interessant topic. Misschien is de 40-urige kantoorweek wel gewoon een beetje uit.

  1. Haha ja, het zal vast en zeker ook wennen zijn. Ik vind het in ieder geval een groot verschil, mijn studie gaat me goed af waardoor ik veel tijd over houd voor eigen projecten/werk. Maar ik denk ook dat het inderdaad wel een beetje hoort bij onze generatie. Wij werken ook veel meer vanuit huis, of op locatie (bijv. uit een fancy villa op Bali haha). 40 uur op kantoor zitten is zooo 1998 ;-)

 8. Irene

  Ziet er allemaal super leuk uit! Ik heb hier ook een bureau in het stukje tussen onze living en de veranda. Ik vind het echt de perfecte plek en leuk aangekleed. Maar eerlijk? Ik zit er nooit. Haha :p Ik zit toch liever in de zetel of aan onze eettafel. Desalniettemin zit het er wel heel tof uit :D
  40uur op kantoor vind ik ook los derover eigenlijk. Ik doe het ook hoor nu (38uur dan) maar inderdaad, dat werk zou ook op 5 of 6 uur kunnen. Bij mij toch. Sommige van mijn collega’s hebben wel echt meer tijd nodig en die kloppen ook meer dan 40 uur per week. Die hebben ook veel meer werk als ik dus begrijpelijk. Maar ik zou het niet kunnen hoor.

  1. Haha ja, ik betrap me er zelf op dat ik ook veel op de bank hang. Maar ik geloof er heilig in dat als ik een echt fijne/mooie werkplek voor mezelf creëer, ik er zelf ook ga werken!

 9. Fleur

  Oooh er is zoveel moois te vinden qua inspiratie! Ik weet af en toe echt niet waar ik kijken moet, zoveel dat er is.. Over zo’n inspiratie muur had ik eigenlijk nog niet nagedacht, maar dat is ook wel heel tof!

 10. Aneta

  Het interieur bij Hashtag Workmode vind ik zo onwijs gaaf. Op de een of andere manier lukt het me heel moeilijk om zoiets te krijgen. Na lang denken wat ik nu met mijn werkkamer ga doen, ga ik vandaag (zaterdag) naar de Gamma om een behangetje te kopen. Dank je voor tips!

  1. Ah ja, een goed behang scheelt geloof ik al heel veel! Tegenwoordig hebben ze ook echt hele toffe. Vind zelf zo’n planten/jungle print wel tof. En als je dat zat bent doe je gewoon iets anders!

 11. Anaïs

  Hadden ze in Zweden niet ‘het nieuw voltijds’ ingevoerd van 6u per dag? Ik ben ook zo iemand die geen 8u kan werken, maar dan echt door gezondheidsissues. Ik ben blij dat je zegt dat je graag wat langer pauze neemt en zelfs eens een wandeling doet tijdens je pauzes (las ik op instagram dacht ik?), dat heb ik ook superhard nodig maar niemand die ik ken doet dat of zegt dat dat op hun werkplek kan. Hoe hou je het dat vol??? Heel de dag koffie? Jakkes. :p

  1. Ja, over Zweden had ik ook zoiets gehoord. Geen idee of dat voor het hele land geldt of dat dat ergens een tijdelijke proef was. Ik zou het eigenlijk best wel eens willen proberen.. En ja, ik probeer minstens 2 (maar liefst 3) keer per dag even een blokje om te lopen. Via m’n Fitbit tel ik dan de stappen, probeer telkens voor ongeveer 1000 stappen te gaan. Dat is gelukkig geen probleem, maar echt langer pauze houden zit er niet in. Dat doe ik wel als ik voor mezelf werk, maar dan werk ik ook een stuk langer door.

 12. Robert

  Goede geschreven artikel Marlous!
  Kort maar toch vol met handige informatie.

  Groetjes,
  Robert

 13. Lockershop

  Wat een leuk kastje op de foto van die witte werkruimte. De foto boven die van de trap. Is dat een locker of lijkt dat alleen zo? Weet je misschien waar die vandaan komt?

  – Carla

Geef een reactie