Originele en goedkope cadeautjes voor de feestdagen

goedkope cadeautjes

Ik hou van de feestdagen! Lekker eten, gezellige decoratie in huis, samen zijn met vrienden en familie.. en cadeautjes! Hoewel cadeautjes krijgen altijd leuk is, haal ik het meeste plezier uit het bedenken en geven van originele en/of persoonlijke cadeautjes. Al wordt het elk jaar wel moeilijker. Het lijkt wel hoe ouder iemand wordt, hoe korter het lijstje wordt. Daarnaast is december natuurlijk al een dure maand. Naast cadeautjes moet je ook boodschappen, een kerstboom en een feestoutfit in huis halen. Daarom deel ik mijn tips voor originele en goedkope cadeautjes die je bijna niets kosten, maar wel super leuk zijn om te geven!

goedkope cadeautjes

1. Recycle cadeautjes

Het goedkoopste cadeau is een gerecycleerd cadeau! Je kunt natuurlijk gaan voor een cadeau dat je zelf hebt gekregen en wat niet je ding was, maar de kans is groot dat degene dicht bij je daar ook niet blij van worden. Kies juist voor je favorieten: je favoriete boek, film, kookboek, spel, puzzel.. Op gegeven moment staan die dingen toch maar in je kast te verstoffen, leuk om een ander daar ook eens blij mee te maken!

Door er een briefje bij te stoppen met een kleine toelichting waarom dit jouw favoriet is (plak bijvoorbeeld post-its bij je lievelingsrecepten in een kookboek, of tip wat andere artiesten die goed passen bij de artiest van de CD die je geeft) maak je het cadeau extra persoonlijk. Zo voorkom je ook dat het een afdankertje wordt, nu is het juist een speciaal cadeau (hoe bijzonder is het immers dat iemand z’n dierbare favoriete kookboek weggeeft? ;-)).

Ik kan me voorstellen dat dit een extra leuk cadeau is om als ouders aan een kind of als oudere broer/zus aan jongere broer/zus te geven, maar als een vriendin mij haar reisgids naar Bali zou geven met alvast de leukste adresjes highlighted zou ik daar ook super blij van worden!

goedkope cadeautjes

2. Een persoonlijke spotify playlist

Vroeger gaf je een CD als cadeau, maar wie heeft er tegenwoordig nog een CD-speler? Ik stream vrijwel al mijn muziek, net zoals meer dan de helft van de Nederlanders. Het alternatief voor de cd? Een Spotify playlist! Het voordeel aan een playlist is natuurlijk dat je ‘m zelf samenstelt en ‘m zo lang kan maken als je wil. Persoonlijker kan haast niet. Maak bijvoorbeeld een lijst met alle lievelingsliedjes van de ontvanger, of een lijstje met meezingers voor onder de douche (als je weet dat de ontvanger van het cadeau daarvan houdt).

Op dit moment heeft Spotify een leuke aanbieding: de eerste drie maanden kosten slechts €0,99 i.p.v. €9,99 per maand. Zo kost je cadeau nog geen €3! Zeker wanneer je het aan je ouders geeft en de boel ook nog even installeert is het cadeau extra waardevol.

goedkope cadeautjes

3. Een lijst vol film- en serietips

Je kunt natuurlijk ook een playlist voor films en tv-series cadeau doen! Klinkt misschien gek, maar hoe vaak zit jij niet door Netflix te bladeren op zoek naar een leuke serie of film? Niet voor niets zijn mijn filmtips zo populair! Als je de ontvanger van het cadeau een beetje kent, weet je waarschijnlijk ook van welk genre diegene houdt. Als jij alvast de beste films en series uitzoekt, scheelt dat de ander een hoop tijd! Maak er een mooi boekje van, met bij elke tip een korte samenvatting, de IMDB-score en eventueel je eigen beoordeling. Zet er per film ook wat sterren bij die de ontvanger zelf kan inkleuren, zo wordt het gelijk ook een heel naslagwerk!

Ken je de ontvanger niet zo goed? Probeer dan zijn of haar lievelingsfilm te achterhalen en gebruik die als uitgaanspunt. Sites zoals TasteDive doen de rest voor je! Oh en handig: de eerste maand Netflix is gratis, dus dan kan de ontvanger gelijk gaan bingewatchen. Nog slimmer is om dit cadeau aan 3 mensen te geven en met z’n vieren een Premium abonnement af te sluiten. Dan betaal je slechts €3,49 per maand!

goedkope cadeautjes

4. Een stedentrip

Een stedentrip is vaak een duur reisje en valt dus zeker niet in de categorie ‘goedkope cadeautjes’, tenzij.. je de stedentrip organiseert in jouw stad, en de gasten verblijven in ‘jouw hotel’! Oke, woon je in een smerig studentenhuis met 10 huisgenoten dan kun je misschien toch beter een Airbnb voor de gasten boeken (gebruik trouwens mijn referral link om €30 op je eerste boeking te krijgen), maar anders is jouw huisje waarschijnlijk nog beter dan een hotel!

Maak het bed mooi op, vul de koelkast met een lekker ontbijtje voor de volgende ochtend en het allerbelangrijkste: maak een cityguide! Voeg jouw favoriete plekken in de stad (van restaurants tot koffietentjes en van favoriete winkels tot musea en parken) samen in een documentje. Vergeet niet om via Google Maps een kaartje van de stad erbij te voegen (en geef daarop duidelijk de route ‘naar huis’ aan). Leuker kan niet toch? En kost je zo goed als niks.

Oh en waar jij blijft? In het huis van de gasten natuurlijk! Bied je gelijk aan als oppasser of ‘huizen-poetser’ en dit cadeau is veel meer waard dan elk ander cadeau!

Originele en goedkope cadeautjes? Maak het persoonlijk!

Zoals je bij elk cadeau ziet terugkomen, is het belangrijk om het cadeau persoonlijk te maken. Want juist dat – heel cliché – maakt het cadeau onbetaalbaar. Denk bijvoorbeeld ook aan een mooi foto album of een collage. Let op: deze cadeautjes zijn vaak niet zo duur, maar kosten wel wat meer tijd!

Ik ben heel benieuwd naar jullie cadeaus voor de feestdagen! Ik kan nog wel wat cadeau-inspiratie gebruiken. Goedkoop of duur, laat het vooral weten in de comments.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Shirley

  Wat een originele tips. Ik probeer het meestal.ook persoonlijk te houden door iets te kiezen wat bij diegene past, samen iets leuks doen is altijd goed vind ik. Of ik probeer iets te onthouden wat diegene eerder wilde of iets wat diegene niet zo snel voor zichzelf zou kopen. Soms is iets praktisch ook gewoon handig. Op mijn eigen lijstje staat oa een microvezelhanddoek, lekker compact als je met handbagage reist of gaat wandelen en geen grote handdoek wil meeslepen, en mooie glazen van Sissy Boy.

 2. Judith

  Wat een leuke tips! En superchill die Airbnb kortingscode, komt zeker van pas :)

 3. Stedentrips vind ik het leukst! :) Er zijn nog zoveel plekken die ik wil bezoeken. AirBnB is ook zeker een uitkomst als je de kosten laag wil houden!

 4. Loes

  Super leuke tips, cadeautjes hoeven zeker niet altijd duur te zijn! Handig!

 5. Manon

  Leuke tips, vorig jaar heb ik mijn ouders een spotify bon gegeven voor 1 maand, dit is een veel betere actie, ga ik ze gewoon weer geven, met mijn eigen playlist, dat maakt het dan wel weer wat leuker!

 6. Johanne

  Ha, wat leuk! Dit had ik niet gezocht achter ‘origineel’. Ik ben verschrikkelijk slecht in cadeaus geven (weet niet wat het is…), maar misschien moet ik iets meer doen met bovenstaande tips :)

 7. Britt

  Echt heel origineel dit. Goed bedacht joh!

 8. Ik denk dat bij de kringloop ook genoeg leuks te halen is. Als iemand bijv houd van vintage servies. Of lijsten die je met wat verf een heel ander uiterlijk kunt geven. Kinderspeelgoed wat er nog prima uitziet. Botanische boeken met mooie prints.. Zit vast iets bij wat voor een klein budget iemand heel blij kan maken. Wij doen niet aan kerstcadeaus. Maar voor de persoonlijke swap pakjes die ik met regelmaat verstuur slaag ik er bijna altijd

  X

Geef een reactie