Review Somneo wake-up light: de redder in nood bij donkere dagen

somneo wake-up light

Ik ben een echt ‘zomerkind’: geboren in een hittegolf, dol op mooi en warm weer en altijd vol energie – zolang het zonnetje schijnt. Ik slaap altijd met m’n raam en gordijnen open, waardoor ik in de zomer relaxed wakker word van de zon. Dat is ook gelijk mijn grootste struikelblok in het najaar en de winter: opstaan terwijl het nog donker en koud is. Gelukkig heb ik eindelijk dé oplossing gevonden: de Somneo wake-up light van Phillips. Ik was hier altijd veel te sceptisch over (‘het is toch maar een lamp??’), maar het werkt echt. Ik wou dat ik ‘m eerder had geprobeerd!

Een beetje sceptisch..

Van fonQ mocht ik de Somneo wake-up light proberen. Dat kwam stiekem wel op het juiste moment: vlak voordat de wintertijd in ging, en de ochtenden dus erg donker waren. Ik was al begonnen met het slikken van vitamine D omdat ik zooo moe was. Nou was het niet bepaald zonnig de afgelopen weken, maar ik zat ook vaak al op stage voordat de zon opkwam, en ging pas naar huis als ‘ie alweer onder ging.

Over wake-up lights was ik een beetje sceptisch: ik had ooit een goedkopere lamp van de Hema geprobeerd, maar die werkte niet. Een lamp is maar gewoon een lamp, toch? Maar er zit dus echt verschil in. De Somneo wake-up light heeft vier verschillende kleuren (donkerrood, oranje, gelig licht en wit licht), waardoor daglicht heel natuurlijk kan worden nagebootst. Ook kun je per kleur ook nog de intensiteit van het licht aanpassen. Naast licht zijn er ook nog 7 verschillende wekgeluiden.

In slaap vallen met de Somneo wake-up light

De eerste avond dat ik mijn wake-up light ging testen ging ik op tijd naar bed, zodat ik de lamp rustig kon instellen. Wat overigens niet nodig was, want het instellen is super simpel en in enkele tikken gebeurd. Het bijzondere aan de Somneo, is dat deze lamp je ook helpt met in slaap vallen. Er zit een ‘zonsondergang’ functie op en de ‘RelaxBreathe’ functie.

De zonsondergang functie is een simulatie van een echte zonsondergang: voor een bepaalde periode (ik stelde een halfuur in) wordt het licht steeds roder en minder fel. Daarbij kun je ook nog een rustgevend geluid instellen, zoals rustig ‘klotsende’ golven of een regenbui. Ik koos natuurlijk voor de golven en droomde die nacht dat ik aan het surfen was.. haha.

De RelaxBreathe functie werkt of met geluid of met licht: de lamp gaat dan op het ritme van je ademhaling (wat je ook weer zelf kunt instellen) aan en uit, of het geluid gaat in het zelfde ritme. Op die manier kun je focussen op de ademhaling, waardoor je ook ontspant en makkelijker in slaap valt. Ook dit vind ik een fijne functie, al vind ik jammer dat je hier moet kiezen tussen óf licht óf geluid. Een combinatie van beide was sterker geweest, daarom kies ik altijd voor de zonsondergang functie.

Ik heb op zich geen moeite met in slaap vallen, maar zat wel nog vaak tot laat op mijn telefoon. Sinds ik deze lamp heb val ik ook makkelijk wat eerder in slaap, bijvoorbeeld om 22:00 al, en leg ik makkelijker mijn telefoon weg.

Somneo wake-up light

Wakker worden met de Somneo wake-up light

De belangrijkste functie is natuurlijk de wekfunctie! Zoals ik al zei zijn er verschillende kleuren en intensiteiten per kleur. Je kunt zelf bepalen hoe fel het licht uiteindelijk moet worden, en hoe lang de lamp daarover mag doen. Mijn wekker gaat om 6:45, dus stelde ik in dat de wekker een halfuur van tevoren mag beginnen met oplichten. Hij begint dan met heel donkerrood licht, waar ik nog niet (in ieder geval niet bewust) wakker van word. Langzaamaan wordt hij steeds feller, zodra het dan 6:45 is komt er ook geluid bij. Mij mij zijn dat vrolijke vogeltjes, maar je kunt ook ander geluid kiezen, de radio of zelfs muziek van je telefoon of mp3 via de aux kabel die erbij zit.

De eerste paar dagen werd ik een beetje teleurgesteld wakker: niet omdat de lamp zijn werk niet deed, maar het licht is zó natuurgetrouw, dat het door je oogleden (wanneer je je ogen nog dicht hebt) écht lijkt alsof het zonnetje lekker aan het schijnen is. Zeker als je nog half slaapdronken bent is het dan een enorme teleurstelling als het buiten nog gewoon donker en koud is :p. Geeft wel aan hoe goed de lamp werkt!

Je wordt echt relaxter wakker, waardoor je goed uitgerust bent. Hierbij vind ik de ‘in slaap val’ functie ook echt een must: daardoor ga ik ook eerder naar bed en haal ik makkelijk de voor mij ideale 8 uur slaap per nacht. Hoewel de wake-up light de ochtend wel iets dragelijker maakt, als ik minder dan 6 uur slaap ben ik toch alsnog heel moe.

Andere voordelen van de lamp

Naast dat hij helpt bij het ontspannen, in slaap vallen en relaxed wakker worden, is het ook gewoon een hele fijne lamp. In de week dat ik naar mijn woning verhuisde, ging de lamp op mijn slaapkamer kapot. Omdat de lamp vrij hoog hangt (en ik een lui mormel ben) heb ik die lamp nooit vervangen, en gebruikte ik in de plaats mijn nachtlampje. De Somneo wake-up light kan zo fel zijn, dat hij met gemak een grote ruimte van goed licht voorziet.

Tegelijkertijd is de lamp ook heel goed in heel subtiel, zacht licht geven. Wanneer je ‘s nachts wakker wordt, activeer je met 1 tik op de lamp de ‘nachtstand’: dit is een heel subtiel, vrij rood licht dat niet pijn doet aan je ogen. Fijn als je ‘s nachts naar de wc moet maar niet gelijk klaar wakker wil worden van het felle licht.

Oh, ik kwam er ook achter dat de lamp goed fungeert als ‘daglichtlamp’ voor het maken van foto’s van mijn blog wanneer het al donker is. Maar daar zullen de meesten ‘m niet voor kopen ;-)

Black friday korting bij fonQ

Al met al is het een superfijne lamp, waar ik nu echt niet meer zonder kan. Mijn moeder en een collega hebben ‘m inmiddels ook besteld! Mocht je zelf ook twijfelen, check dan de website van fonQ. Tot en met maandag 27 november krijg je 17% korting op de Somneo wake-up light, daarnaast krijg je met de code BLACKFRIDAY tot en met maandag ook nog €10 extra korting. Dat scheelt bij elkaar ruim €40!

Tot zover mijn verkooppraatje, ik ben gewoon super enthousiast en gun iedereen zo’n goede nachtrust als ik ;-). Ben heel benieuwd wie van jullie ook een wake-up light heeft en of jullie er ook zo blij mee zijn.

[bg-box]Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Shirley

  Ik heb er een tijdje een gehad, ik vond het heel fijn wakker worden. Ik had het meest basic model waar alleen een vogelgeluid op zat en de radio. Het probleem was dat nadat ik verhuisde de vogels exact hetzelfde klonken als de vogels in mijn buurt, waardoor ik in de zomer om 4 uur ‘s ochtends steeds dacht dat mijn wekker ging, haha. Wakker worden met radio vind ik niet fijn, dus ik heb hem toen maar verkocht.

  1. Haha, dat lijkt me heel raar! Ik moet zeggen dat ik nu na een maand de vogeltjes ook een beetje zat ben, gelukkig zitten er nog andere geluiden op. Overigens word ik echt wakker van het licht, niet per se van het geluid. Maar dat komt misschien omdat ik mezelf al zo ‘geprogrammeerd’ heb, door in de zomer met mijn gordijnen open te slapen..

 2. Nicole

  Lijkt me best fijn! Helaas heb ik momenteel geen wekker nodig; ik word altijd wakker van m’n kind (net 1) :)

 3. Irene

  Ik heb dit echt nodig! Ga hem op m’n wishlist zetten :)

 4. Elise

  Ziet er goed uit! Kunnen er oordopjes in voor als ik radio wil luisteren, maar mijn vriend niet wakker wil maken?

 5. Ik ben ook al een tijdje aan het denken om deze lamp te kopen voor mijn vriend, omdat hij altijd heel moeilijk wakker wordt, maar vraag me af of dat wel helpt voor hem. Ik denk dat het voor mij een betere lamp is omdat ik moeilijk in slaap kom.

  1. Ja het is heel wisselend! Voor mij werkt dit dus echt perfect, maar ik denk dat je het gewoon moet testen. Gelukkig mag je ‘m 40 dagen uitproberen (ik wist binnen een week al dat ie goed werkte voor me).

Geef een reactie