De leukste spellen voor een spelletjesavond deel 2

spellen

Zoals jullie in mijn wekelijkse diary’s al konden zien, ben ik dol op spelletjes! Hoe erg ik ook in de zomer geniet van de lange avonden buiten op het terras, stiekem kijk ik ook altijd weer uit naar de gezellige donkere avonden met vrienden en.. spelletjes! Ik heb inmiddels een behoorlijke verzameling aan spellen en vertel jullie graag welke mijn favoriet zijn. Super leuk voor in de kerstvakantie (of voor op je verlanglijstje ;-)).

De leukste spellen voor een spelletjesavond

Vorig jaar schreef ik deel 1 van dit artikel, daarin vertel ik je o.a. over het spel dat hierboven is afgebeeld: Koehandel het bordspel! Dat is nog steeds een van mijn favorieten, al heb ik er inmiddels een paar bijgekregen. In Utrecht heb je op de Oudegracht (achter ‘t Wed) een aantal leuke spellenzaken zitten, waar je naast bekende spellen zoals Monopoly en het Betoverend Doolhof ook wat minder bekende spellen vindt. Je wordt er altijd super goed geholpen, de medewerkers van deze winkels weten alles van spelletjes dus je kunt gewoon naar binnen gaan en zeggen dat je bijvoorbeeld een strategisch spel zoekt voor 2 tot 6 personen, en dan komen zij met suggesties. Wel zo makkelijk.

spellen

Dixit (Odyssey)

Aantal spelers: 3-12
Leeftijd: 8-99
Speelduur: 30 minuten

Ik begin gelijk met mijn nieuwste aanwinst: Dixit! Dit is een superleuk spel, waarbij je vooral je creativiteit en je verbeeldingskracht nodig hebt. De spelregels zijn simpel: elke speler heeft een aantal kaarten met (soms gekke) illustraties in zijn hand. Per ronde is er 1 verteller; hij of zij geeft een beschrijving van zijn kaart. Vervolgens kiezen alle andere spelers een kaart uit eigen hand die het beste bij de omschrijving van de verteller past. Alle kaarten gaan op een stapel, worden geschud en omgedraaid. Vervolgens moet er gekozen worden welke kaart van de verteller is. Dat is soms best lastig, zeker wanneer iemand anders ook een goed passende kaart heeft gelegd. Wanneer iedereen de kaart raad of juist niemand, krijgt de verteller geen punten. Je moet je kaart dus niet te makkelijk of te moeilijk omschrijven. Oh, en dat omschrijven mag ook door middel van een liedje, of een geluid of iets anders geks.

Ik vind dit zo’n leuk spel! De regels zijn simpel, dus je kunt gelijk aan de slag. Een rondje duurt ongeveer 30 minuten, wil je langer spelen dan speel je gewoon opnieuw. Je kunt dit spel met 12 mensen spelen, ik zou aanraden om minimaal met 4 mensen te spelen. Ben je op gegeven moment uitgekeken op de kaarten, dan zijn er inmiddels ook al een heleboel uitbreidingssets te koop! Het spel kost €29,99 en is hier te koop.

Ticket to ride

Ticket to Ride (Europe)

Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: 8-99
Speelduur: 60 minuten

Ticket to Ride is een soort combinatie van Kolonisten van Katan, Stratego en Monopoly. Een leuk strategisch spel, waarbij je ook een beetje geluk moet hebben. Bij Ticket to Ride moet je vracht vervoeren: je krijgt een begin en eindlocatie, daartussen moet je een route bouwen. Die route moet je ‘claimen’, als iemand anders een stukje route al heeft zul je dus een omweg moeten maken. Ticket to Ride is een echt familiespel, maar kan ook prima met z’n tweeën worden gespeeld. Je moet goed nadenken over je zetten, maar ook een beetje geluk hebben. Daardoor blijft het tot het laatste moment spannend wie er gaat winnen!

Ik heb de ‘europe’ variant, maar er zijn nog veel meer andere varianten. Daarnaast heb je per spel ook nog uitbreidingssets. Het spel kost €45,00 en is hier te koop.

spellen

Saboteur (Het Duel)

Aantal spelers: 1 tot 2 spelers
Leeftijd: 8-99
Speelduur: 30 minuten

Saboteur kocht ik afgelopen voorjaar, toen zijn m’n vriend en ik er echt een tijdje verslaafd aan geweest. We hadden het spel altijd bij ons, zodat we op een terrasje ook even een potje konden spelen. Dat maakt het spel ook zo leuk: het is handzaam en een rondje duurt ongeveer 30 minuten. Ideaal als je eventjes tijd moet overbruggen!

Saboteur lijkt een beetje op Het Betoverend Doolhof. Je bent allebei een kabouter op zoek naar goud. In de basisopstelling liggen er enkele kaarten op tafel, waar mogelijk goudstukken op staan. Het is de bedoeling dat je met je ‘gang kaarten’ een route aanligt naar deze kaarten, en zo het goud verzamelt. Ondertussen kun je elkaar ook dwarsbomen, door bijvoorbeeld de weg te blokkeren met een deur of een trol. Dit is echt een hilarisch spel omdat je elkaar ook lekker kunt pesten. Saboteur is er ook voor meerdere personen, maar ik vind de variant voor 2 personen (die je zelfs in je eentje kan spelen!) het leukst. Het spel kost €9,99 en is hier te koop.

Tokaido

Tokaido

Aantal spelers: 2 tot 5
Leeftijd: 8-99
Speelduur: 45 minuten

Ok, ik speel een beetje vals want dit spel heb ik nog nooit zelf gespeeld, maar wel al een paar keer mee in m’n handen gestaan in een spelletjes winkel. Hij is me ook al meerdere malen aangeraden, dus wilde ik ‘m toch in m’n lijstje opnemen. Tokaido is een bordspel waarmee je een bijzondere reis door Japan maakt. Tijdens de reis kan je oude tempels bezoeken, souvenirs kopen, je vergapen aan mooie uitzichten, badderen in een hotspring, een praatje maken met de locals of slapen in één van de herbergen op je route. Elke activiteit levert je punten op. Soms moet je setjes verzamelen (uitzicht, souvenirs), soms moet je er alleen langskomen (hotsprings of de ontmoetingen) en soms moet je de punten gewoon kopen (souvenirs en tempels).

Het gaat er dus om dat je een zo mooi mogelijke reis maakt en zoveel mogelijk dingen doet tijdens je reis. Daarin moet je wel wat strategische keuzes maken. Een reis naar Japan staat hoog op mijn lijstje, maar tot die tijd lijkt Tokaido me een mooi alternatief. Het spel kost €29,99 en is hier te koop.

Wat zijn jullie favoriete spellen?

Of zit jouw favoriet ook in dit lijstje? Vergeet ook niet Deel 1 van dit artikel te checken om nog meer leuke spellen te ontdekken. En ga je binnenkort op reis? Check dan mijn artikel over mijn favoriete reisspelletjes.

[bg-box] Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijg ik een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van! Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 28 reacties

 1. Judith

  jaaa Ticket to Ride is echt m’n lievelingsspel! De ‘Nordic Countries’ versie is ook echt een aanrader :) Voor de feestdagen heb ik dit jaar de ‘USA’ variant gevraagd. Ben benieuwd!

  1. Ohh ik zie nu pas dat die Nordic Countries een andere variant is i.p.v. gewoon een uitbreiding op een ander stukje werelddeel. Daar ga ik eens naar kijken!

 2. Sam

  Ja nog een spelletjesliefhebber hier! Wij spelen ook vaak Ticket to Ride (Nordic Countries, speciaal voor 2 pers) en Saboteur het duel. Nog een paar tips: Mr. Jack (heeel leuk), Hive (ook:) en Mysterium. Die laatste lijkt een beetje op Dixit misschien, maar toch ook weer niet.

 3. Simone

  Super leuk dit artikel! Tipje: ik ben zelf ook aan het kijken voor nieuwe spelletjes en je krijgt vandaag 30% korting op bijna alle spellen bij Bol.com!

 4. Ik denk dat mijn favoriete spel toch echt Monopoly is. Het jammere vind ik dat het altijd op een gegeven moment een beetje is afgelopen als één iemand overal hotels heeft staan, enzovoorts. Ook Koehandel en Weerwolven vind ik superleuk om te doen :)

  1. Ja, dat vind ik bij Monopoly ook altijd. Ik weet nog dat ik dat vroeger met een van mijn broers speelde, en als je dan allebei ongeveer de helft van het bord bezat, kon je echt uren doorspelen (dat deden wij dan ook :’)).

 5. Sanne

  Thanks voor de tips! Ik speel altijd graag Carcasonne. Ticket to Ride staat al een tijdje op mijn verlanglijstje, maar Saboteur nu ook!

  1. Ah Carcasonne lijkt me ook erg leuk, ligt volgens mij wel een beetje in de lijn met de spellen die ik nu noem. Saboteur is zeker een aanrader, vooral omdat het zo’n goedkoop spel is.

 6. Loïs

  Ticket to ride en saboteur zijn ook twee van mijn favorieten! Verder vind ik boonanza, codenames en jungle speed heel erg leuk. Oh en beverbende!

 7. Bente

  Mijn favoriete spel om in wat grotere groepen te spelen is ‘de grote dalmutti’. Een heel simpel kaartspel maar heel veel plezier gegarandeerd :D
  En verder.. Puerto Rico!

  Ticket to ride heb ik nog nooit gespeeld maar hoor ik veel positiefs over. Ben benieuwd!

  1. Oh grappig, die eerste twee spellen die je noemt ken ik helemaal niet! Ik vind het wel altijd lastig om een grote groep mensen te verzamelen die het leuk vindt om een spelletje te doen, ben al blij als we met z’n vieren zijn :p

 8. Inge

  Toevallig heb ik vandaag Saboteurs het duel gekocht als cadeautje! Ik heb ook echt weer zin om in de kerstvakantie allemaal spelletjes te doen.

 9. Arjanne

  Ahh jaa ticket to ride is zo ongelofelijk leuk! Saboteur hebben wij volgens mij ook ergens in de kast liggen, daar moeten we maar eens wat mee gaan doen! Mega leuk deze spelletjes-tips-artikeltjes!

  1. Ah leuk om te horen! Ik heb ook weer zoveel nieuwe tips gekregen dat er misschien wel een derde artikel aankomt ;-) Ik moet later een kast kopen voor al mijn spellen, haha.

 10. Hedwig

  Ooh Dixit! Dat heb ik met een vriendengroep een tijdje vaak gespeeld en daarna nooit meer. Zonde, want het is zo leuk! Ik speel ook graag 30 Seconds of Regenwormen (ken je die ook?).

 11. Karlijn

  Dixit lijkt me erg leuk om een keer te spelen! Mijn favoriete spellen zijn triviant en concept, niet heel bijzonder, maar wel erg leuk.

  1. Ah maar die ‘traditionele’ spellen zijn ook tof, ik hou bijvoorbeeld heel erg van Rummikub. Triviant vindt mijn vader heel leuk, maar vaak zijn die vragen te moeilijk :’)

 12. Maria

  Dixit klinkt echt heel erg leuk, kende het nog niet! Mijn favorieten (op dit moment) zijn regenwormen en set. Halli Galli is ook een leuke klassieker.

 13. Shirah

  Goede tips! Ik vind het heel leuk om Hero Realms te spellen. Laat je niet afleiden door het gekke uiterlijk van het spel.

 14. Ilse

  Ik wist nog niet dat er ook een versie van Saboteur voor twee spelers was, daar ben ik nu echt heel erg benieuwd naar geworden! En helemaal bijzonder dat je het spel zelfs in je eentje kan spelen, dat zie je niet vaak… Ik speel de standaard versie heel graag, maar die is vooral leuk met een wat grotere groep mensen, dus leuk om ook deze duel-versie te hebben: die komt op mijn verlanglijstje :)

 15. Webshoppertje

  Saboteur blijft geniaal. Regenwormen en Carcassonne zijn ook lokale favorietjes bij ons thuis.

Geef een reactie