Kookboek review: chicks love food 5 or less daily dinner-kookboek

5 or less daily dinner-kookboek

Kookboeken met recepten met slechts een paar ingrediënten zijn hot! Een paar ingrediënten betekent snel boodschappen doen, snel koken en lekker makkelijk (want een recept met slechts 5 ingrediënten kan nooit moeilijk zijn). Foodbloggers Nina en Elise van Chicks Love Food schreven al eerder een ‘5 or less’ kookboek, maar het 5 or less daily dinner-kookboek bevat enkel avondmaaltijden. Hele gerechten dus, en niet een simpel broodje of toetje (want da’s natuurlijk geen uitdaging met maximaal 5 ingrediënten). Ik kocht het boek voor wat inspiratie in de keuken, en vertel jullie graag wat ik ervan vind!

chicks love food 5 or less daily dinner-kookboek

Op de foodblog van Chicks Love Food zijn de ‘5 or less‘ recepten erg populair. Dit zijn recepten met slechts 5 ingrediënten, waarbij (olijf)olie, peper en zout niet worden meegerekend (want dat heeft iedereen wel in huis staan, toch?).  De chicks zijn niet de enige die doorhebben dat we tegenwoordig graag snel en makkelijk koken, ook Jamie Oliver heeft onlangs een kookboek uitgebracht waarin enkel recepten met 5 ingrediënten in staan, met de toepasselijke naam ‘5 ingrediënten‘.

Ik ben dol op Jamie’s gerechten – als ik ze mag opeten. Z’n recepten vind ik vaak wat te uitgebreid of ingewikkeld. Een kookboek vol recepten met slechts 5 ingrediënten klonk aantrekkelijk, dus heb ik even getwijfeld tussen deze twee boeken. Ik koos uiteindelijk voor de versie van de Chicks en zal je in deze review uitleggen waarom.

5 or less daily dinner-kookboek 5 or less daily dinner-kookboek

Indeling en vormgeving van het boek

Het kookboek is net als de andere kookboeken van CLF een dunne paperback. Dat drukt vast de kosten en zorgt voor een mooi prijsje (€20), maar het oogt wel iets goedkoper. Ik blader graag door kookboeken ter inspiratie, zelfs als ik niet eens van plan ben om te koken. Dan is een wat luxer boek extra leuk.

De foto’s in het boek zijn wel erg mooi! Bij elk recept staat een foto (dat vind ik belangrijk!), al staan er soms meerdere recepten bij elkaar op een pagina waardoor je niet altijd een tweeluik hebt van foto met recept. Dat vind ik op zich niet erg, maar als ik dan toch even vergelijk met Jamie’s boek.. Die heeft bij elk recept de ingrediënten er apart bij gefotografeerd. Aangezien het er toch maar 5 zijn, is dat wel zo leuk en overzichtelijk. Gemiste kans van de dames van CLF!

Het boek is ingedeeld op soorten gerechten, zoals soepen, maaltijdsalades, ovenschotels en pasta maar ook ‘chique’ en ‘comfort food’. Dat vind ik zelf altijd prettiger dan een indeling per menugang of seizoen, omdat ik vaak wel al weet waar ik ongeveer zin in heb. In totaal staan er 100 recepten in het boek!

5 or less daily dinner-kookboek 5 or less daily dinner-kookboek 5 or less daily dinner-kookboek

Recepten

Zoals gezegd bestaan alle recepten uit 5 ingrediënten, niet meer en niet minder. Dit is natuurlijk wel een uitdaging. Of je gerechtjes worden heel karig, of ze zijn niet geheel compleet. Bij Jamie’s boek viel me op dat de gerechtjes er prima uitzagen, maar dat het meer op bijgerechten dan echte avondmaaltijden leken. Heel leuk die zalm met tomaatjes en chorizo, maar daar moet je dan nog aardappelen of pasta bij serveren om er echt een maaltijd van te maken. De meiden van CLF hebben geprobeerd echte volwaardige maaltijden te creëren met 5 ingrediënten, met het resultaat dat de gerechten soms wat karig zijn.

Bij vrijwel alle recepten dacht ik ‘hm, hier zou ik nog wat groentes/kaas/een andere extra’ doorheen doen voor wat meer vulling’. Gelukkig snappen de chicks dat zelf ook, en geven ze veel suggesties en tips om de gerechten nog af te maken. Overigens zitten er zeker bij de salades en soepen gerechten tussen die zo op tafel kunnen, zoals de speltsalade met halloumi hierboven.

Ik vind het makkelijker om een extra ingrediënt bij een recept te bedenken dan een extra gerecht bij een gerecht, en dat is volgens mij het verschil tussen het 5 or less daily dinner-kookboek en Jamie’s 5 ingrediënten kookboek. Al staat die laatste net wat mooier in de kast ;-).

5 or less daily dinner-kookboek

Inspiratie voor in de keuken

Mijn eindoordeel is dus positief: hoewel sommige recepten wat karig zijn, vormen ze wel een goede basis. Het inspireert mij om het recept verder af te maken en te experimenteren met verschillende ingrediënten.  Doordat de basis lekker simpel is ligt de drempel ook niet zo hoog. En heb je een keer een luie avond, dan zijn de recepten an sich ook best wel prima!

Het boek kost €19,99 en is o.a. hier te koop. Een mooi prijsje voor 100 recepten, vind ik. Leuk idee voor onder de kerstboom! Nog meer leuke kookboeken vind je in mijn kookboeken review index.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Wat een leuk boek! Ik kijk heel vaak op hun site als ik met maar 5 ingrediënten wil koken. Van Chickslovefood heb ik het eerste kookboek :) Vind hun recepten heel fijn.

  2. Jenn

    Oh deze heb ik helemaal gemist, die ontbreekt nog in mijn collectie :)

  3. Simone

    Ik ben helemaal gek op dit boek! Een vriendin had hem afgelopen week mee en we hebben heel veel receptjes uitgekozen om te gaan maken. De spinazie/zalmrol is alvast een enorme aanrader!

  4. Lenneke

    Ik vind de boeken van Jamie echt zó ingewikkeld! Dan staat er bij een gerecht dat je er 20 minuten mee bezig bent en dan doe ik er anderhalf uur over of zo. :’) Maar goed, ik kook vrijwel nooit meer, dus ik moet eigenlijk gewoon mijn mond houden. Dit boek lijkt me dan wel weer wat, omdat ik het idee heb dat je met weinig ingrediënten ook lekker snel klaar bent, haha.

Geef een reactie