Eindejaarsoverzicht: 15 favoriete films van 2017

favoriete films van 2017

Afgelopen jaar zag ik weer een heleboel films in de bioscoop. Met een Pathépas via de ING rentepunten actie kon ik telkens vier maanden onbeperkt naar de bioscoop voor €40. Helaas is de actie nu voorbij, maar ik denk dat ik mijn pas gewoon verleng, ik ga veel te graag naar de bioscoop. Nu het einde van 2017 in zicht is, wordt het tijd om de balans op te maken: wat waren mijn favoriete films van 2017?

Een lijstje met favoriete films van 2017

Vorig jaar sloeg ik even over, maar in 2015 deelde ik ook al een lijstje met favoriete films. Toen heel toepasselijk 15 van 2015, 17 vond ik dit jaar een beetje veel dus ik houd het weer bij die 15. De films staan op willekeurige volgorde. Ze zijn niet allemaal even goed, maar ik vond ze op z’n minst vermakelijk. Dat is ook het leuke aan zo’n pas: als je naar 2 films per maand gaat heb je de pas er al uit. Dan hoef je niet per se alleen de blockbusters te zien.

favoriete films van 2017

Beauty and the Beast

Voor mijn gevoel komt deze film uit 2016, maar hij kwam toch echt pas in maart dit jaar in de bioscoop. Heerlijke film, Disney is altijd goed. Beauty and the Beast was sowieso al een van mijn favoriete Disneyfilms, extra leuk dus om ‘m nu in speelfilm te zien. Ik geloof niet dat ik deze film nog moet toelichten he? In ieder geval een aanrader om nu lekker in de kerstvakantie te kijken!

favoriete films van 2017

Coco

Nog zo’n fijne Disney (in samenwerking met Pixar) film: Coco! Deze draait op dit moment nog in de bioscoop. Coco gaat over Miguel die op de Mexicaanse feestdag ‘Dia de los Muertos’ een eeuwenoud mysterie ontdekt, dat hem naar zijn voorouders leidt. Een film over de dood, maar toch heel erg mooi en vrolijk. En bijfilms van Pixar weet je dat de animaties altijd geweldig zijn. Deze zou ik nog wel een keer willen zien!

favoriete films van 2017

Wonder Woman

Ik heb eigenlijk helemaal niks met die superheldenfilms, maar Wonder Woman vond ik supervet! Sowieso is het natuurlijk niet vervelend om naar zo’n beeldschone vrouw als Gal Gadot te moeten kijken, maar ze is ook nog eens heel erg tof. Kreeg hier heel erg een ‘powervrouwen vibe’ van, haha.

Wonder Woman is een amazoneprinses op een tropisch eiland, maar wanneer een Britse soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog op hun eiland aanspoelt voelt ze dat ze moet helpen. Dat vind ik ook het leuke aan deze film: ondanks de bizarre krachten van Wonder Woman oogt de film nog vrij realistisch.

favoriete films van 2017

Weg van jou

Dit was denk ik mijn favoriete Nederlandse romkom van dit jaar. Je hebt altijd twee categorieën Nederlandse romkoms vind ik:  die waar vrijwel de hele GTST-cast in speelt (opvallend vaak Jim Bakkum) met een slappe en nogal awkward verhaallijn, en die met nog best oke acteurs en een fijne, feelgood verhaallijn (zoals bijvoorbeeld ook Soof). Weg van jou is er een uit de laatste categorie! Sowieso vind ik Katja Herbers een leuke actrice en Maarten Heijmans kende ik eigenlijk nog niet zo goed!

Katje speelt de stadse Evi die bij een groot bedrijf werkt in Rotterdam en verwacht dat ze naar Rio de Janeiro wordt overgeplaatst. Helaas is die overplaatsing iets minder spectaculair: ze belandt in het Zeeuws-Vlaamse Terneuzen, waar ze als stadse een beetje buiten de boot valt.  Wat natuurlijk weer tot hilarische situaties leidt. Echt een fijne Nederlandse feelgood film!

favoriete films van 2017

wonder

Nog zo’n fijne feelgood film: Wonder. Deze boekverfilming vertelt het verhaal van het 10-jarige jongetje August Pullman, met een zeldzame aangeboren gezichtsafwijking. Tot zijn 10e krijg hij altijd thuisonderwijs van z’n moeder, maar z’n ouders vinden het nu tijd om ‘m naar school te sturen. Iedereen weet hoe hard kinderen kunnen zijn, zeker wanneer je er ‘anders’ uitziet dan de rest. Dat levert enkele zielige maar ook hele mooie scenes op. Een film met een ‘lach en een traan’ dus, maar wel een hele mooie!

favoriete films van 2017

Baby Driver

De meningen over deze film zijn nogal verdeeld, maar ik vind ‘m erg tof! De film gaat over ‘baby’, een jonge getalenteerde chauffeur van vluchtauto’s van een club boeven. Hij leidt aan tinnitus, dus vertrouwt hij op het ritme van zijn persoonlijke soundtrack om zo goed en snel mogelijk te zijn. Dat is ook gelijk het toffe aan deze film: als je goed oplet merk je dat alles op het ritme van de muziek is gedaan. Wanneer hij de vrouw van z’n leven ontmoet doet hij een poging om uit het criminele wereldje te stappen, dat gaat echter niet zo makkelijk..

favoriete films van 2017

47 meters down

Ook over deze film lopen de meningen uiteen, maar ik vond ‘m eigenlijk heel erg tof! Mandy Moore (ik wist niet dat zij nog acteerde eigenlijk) gaat samen met d’r zus op vakantie nadat ze gedumpt is door haar ex. Ze besluiten om te gaan duiken met haaien, in zo’n kooi. Misschien dat een stoere foto met een haai nog indruk maakt op haar ex.. Maar dan breekt het touw waarmee de kooi vastzit aan de boot en zinkt de kooi naar de bodem van de zee: 47 meters diep.

Ik vond ‘m echt best wel realistisch en goed spannend! De haaien waren ook best realistisch (die zijn natuurlijk met de computer gemaakt). Er gebeurt ook nog best wel veel waardoor de spanning er goed in blijft. Oh, en er zit een goede plottwist in! Als je zin hebt in een spannende film, zonder van die cliché schrikmomenten (oke, ik geloof dat er 1 inzit) maar wel met duidelijke spanning, dan moet je deze zien!

favoriete films van 2017

Life

Nog zo’n spannende film: Life. Vroeger had ik het niet zo op ‘space movies’, maar ik begin ze steeds meer te waarderen (bedenk me nu dat ik Interstellar nog weleens wil terugzien). Life gaat over 6 astronauten die op het punt staan een van de grootste ontdekkingen te doen in de geschiedenis van de mensheid; het eerste bewijs van buitenaards leven op Mars. Deze levensvorm blijkt echter intelligenter dan ooit, met consequenties die ze niet voorzien hadden..

Spannend, goed geacteerd (eigenlijk vind ik alle films van mijn favoriete acteur Jake Gyllenhaal goed) en toch ook wel weer anders dan andere ‘space movies’.

favoriete films van 2017

It

Mijn favoriete horror van afgelopen jaar was It. Niet eens mega spannend (al zitten er een paar goede jump scares in), en zelfs af en toe best grappig. Ik geloof dat het verhaal van It wel bekend is: de enge clown die in het riool leeft en jonge kinderen meelokt. Een groep vrienden besluit om zich samen tegen de clown te verenigen en zo hun vrienden terug te vinden. Ik hou gewoon van het sfeertje van de film, de groep kids op hun fiets deed me ook een beetje denken aan Stranger Things (wellicht ook wel omdat Finn Wolfhard uit Stranger Things erin meespeelt).

favoriete films van 2017

Kingsman: The Golden Circle

De Kingsman films zijn een soort modernere en grappigere variant op de James Bond films. Toffe actiefilms met goede special effects die vooral door de vele humor die erin zit een stuk minder saai zijn dan de gemiddelde actiefilm. Dat maakt Kingsman naar mijn mening ook zo leuk: de films zijn lekker snel en grappig. Dit is alweer het tweede deel, waarin het hoofdkwartier van ‘The Kingsman’ wordt verwoest. Ze ontdekken dan de Amerikaanse variant van hun organisatie en gaan daar naartoe om hulp te zoeken.

favoriete films van 2017

Wind River

Wind River zag ik in de sneak preview: ik wist van tevoren dus niet welke film ik zou gaan zien. Hij heeft me dan ook blij verrast! Deze film gaat over een mysterieuze moord in Wyoming, in een Indianen-reservaat. De onervaren FBI-agente Jane (een Olsen zusje!) gaat samen met Cory, een jager uit de omgeving, op zoek naar de dader(s). In de film komen prachtige sneeuwlandschappen voorbij en krijg je ook een kijkje in de cultuur van de Indianen. Erg mooie en indrukwekkende film! Van dezelfde regisseur als Sicario, een film die ik in mijn 2015 lijstje al noemde.

favoriete films van 2017

The Glass Castle

Dit was een van de weinige filmhuisfilms die ik afgelopen jaar zag. The Glass Castle is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Jeannette Walls. Zij groeit op bij twee hippie ouders, vader alcoholist en moeder artiest, die als nomaden de wereld over reizen. Ondanks de alcoholverslaving van haar vader, leert hij zijn kinderen te houden van alle facetten van het leven zonder enige angst. De ongebruikelijke levensstijl van de familie Walls zal zowel hun vloek als hun redding zijn om te overleven onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Jeannette en haar zusjes snakken naar een ‘normaal’ leven en plannen een ‘ontsnapping’ naar New York.

Erg mooie en ontroerende film, vooral omdat het waargebeurd is. Je kan het je bijna niet voorstellen!

favoriete films van 2017

Suburbicon

We sluiten dit lijstje af met wat maffere, maar niet minder leuke films. Als eerste: Suburbicon. Suburbicon is de naam van een rustig, familievriendelijk stadje met betaalbare woningen inclusief gemanicuurd gazon, de ideale plaats om een gezin te stichten. Ondanks dat iedereen zo gelukkig is in Suburbicon, wordt het leven van de perfecte familie Lodge door een nare gebeurtenis volledig overhoop gehaald. Het gezin werkt zich in een diep web van chantage, wraak en verraad wanneer er vervolgens een reeks verdachte gebeurtenissen voorvallen in het huishouden. Wat overigens niet opvalt, omdat alle aandacht uitgaat naar de eerste gekleurde familie die onlangs verhuisd is naar het ‘perfecte stadje’..

Een interessante, typische Coen-brothers film waar ja na afloop nog wel even over nadenkt.

favoriete films van 2017

Get out

Dit was zo’n rare maar goede horrorfilm! Rose en Chris hebben het punt in hun relatie bereikt dat ze elkaars ouders gaan ontmoeten. Rose nodigt haar vriend uit voor een weekendje bij haar ouders. In eerste instantie denkt Chris dat het vreemde gedrag van de familie te maken heeft met pogingen hoe om te gaan met hun interraciale relatie, maar al gauw komt hij erachter dat er iets veel ergers aan de hand is..

Een goede spannende en vernieuwende horror, die niet voor niets een 7,7 op imdb krijgt!

favoriete films van 2017

The Killing of a Sacred Deer

Ik zag deze film toen ik samen met m’n vriend en zijn ouders ‘gezellig’ naar de bioscoop ging.. haha. The Killing of a Sacred Deer is van dezelfde regisseur als van The Lobster. Verwacht dus een beetje een aparte, maar wel steengoede film. Zoals de film wordt omschreven: Steven (Colin Farrell) is een charismatische en briljante chirurg die een jonge tiener onder zijn vleugels neemt. In het begin mengt deze jongeling zich in het leven van de familie van Steven en ontregelt hij langzaam de dagelijkse gang van zaken. Het wordt echter steeds zorgwekkender en dreigender. Er is maar één afloop mogelijk: een ondenkbare opoffering.

Veel meer kan ik er niet over kwijt, want dan geef ik teveel details weg. Maar een bizarre film is het zeker!

Dit waren mijn favoriete films van 2017

En, zitten er ook een paar van jullie favorieten tussen? Of heb ik misschien een film gemist? Ik ben heel benieuwd naar jullie aanvullingen voor dit lijstje. Volgend jaar hoop ik weer een heleboel nieuwe films te zien. Zo kijk ik erg uit naar de nieuwe Insidious, m’n favoriete horrorfilm. Al is de laatste film door een andere regisseur geregisseerd, dus ik ben benieuwd of hij mijn verwachtingen waar kan maken. Andere films waar ik naar uitkijk zijn Three billboards outside Ebbing, Missouri; Fifty shades freed (yep, guilty pleasure); I, Tonya; Deadpool 2 en de nieuwe Jurassic World. Genoeg te zien dus!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 22 reacties

 1. Siroon

  Leuk! Morgen komt mijn lijstje online en daar staat echt helemaal niks hetzelfde op, haha! (Ik had dan ook een Cineville pas en geen pathe pas) maar nu kan ik mooi weer wat films op mijn to-watch list zetten :) Misschien jij morgen ook wel!

   1. Siroon

    Nee nog niet! Die en ook the Killing of a Sacred deer gaan op mijn lijstje :) In de categorie ‘the lobster’, zag ik trouwens begin december ook ‘The Square’. Die heeft uiteindelijk niet mijn favorietenlijst gehaald, maar is wel een hele toffe! (en heel raar… ;) ik moest er echt even lang over nadenken achteraf) Heb je die al gezien?

    1. Nee! Ben benieuwd! Al houd ik niet per se van die bizarre films. Wel van Mindfucks (dat was 10-15 jaar geleden een heel genre), maar bij deze films blijf ik soms een beetje onbevredigd achter haha.

 2. Benthe

  Coco moet ik ook snel nog even gaan zien! Vandaag ga ik naar Pitch Perfect 3, daar ben ik ook heel excited voor haha. Mijn favorieten waren Gifted & Beauty and the Beast!

 3. Loes

  Ik heb alleen Beauty and the Beast uit dit lijstje gezien en die vond ik geweldig! Ik moet zeker een aantal van deze films aan mijn to watch-lijstje toevoegen!

 4. Judith

  wow aardig wat films die ik nog moet kijken, super fijn <3 dat scheelt weer lang zoeken naar een leuke film op het moment dat je de film eigenlijk al wilt starten

 5. Lenneke

  Ik ga dus echt nooit naar een bioscoop, maar als ik dit lijstje dan weer zo zie, vraag ik me echt af waarom… Het is juist zo leuk!

 6. Vivian

  Baby Driver en Beauty and the Beast vond ik ook echt geweldig! Wonder wil ik nog graag zien en The Glass Castle lijkt me ook wel mooi: over Coco twijfel ik nog of het me wat lijkt. Hidden Figures is ook één van mijn grote favorieten van dit jaar!

  1. Hidden Figures was ook een van mijn favorieten, maar die zag ik eind vorig jaar al! Maar zeker een aanrader ja. Coco vond ik ook erg leuk, maar ik ben eigenlijk van alle Pixar animaties wel fan.

 7. BLGR.

  Enkele films uit jouw selectie haalden mijn ‘to Watch’ list.

 8. Mirthe

  Afgelopen jaar hadden wij ook een Pathé pas, dus bijna alle films die je noemt hebben we gezien! helemaal eens met je mini recensies; het waren stuk voor stuk topfilms!

 9. Eva

  Zoveel dezelfde favoriete films :) De laatste drie moet ik trouwens nog zien, Get Out wil ik heel graag maar durf ik vanwege het horror-gedeelte niet zo goed. Issie echt eng ook? Want dan pass ik toch denk ik ;)

  1. Hmm ik vond ‘m meer thriller dan horror (sowieso dacht ik dat horror echt Saw-achtige films waren, maar blijkbaar niet). Hij is eerder creepy dan super schrikkerig eng, vind ik.

 10. Indira

  Heerlijk dit! Ik heb ze bijna allemaal genoteerd, ik ga er zo veel mogelijk proberen te kijken in de rest van mijn kerstvakantie!

 11. Arjanne

  Ahh jaa Kingsman was zo goed! Wonder vond ik ook echt prachtig! En Beauty and the Beast, ook zo leuk! Ik vond Pirates Of The Carribean 5 ook mega leuk, en Everything everything ook!

 12. Eline

  Coco staat hier nog op mijn lijstje om te kijken. Ben er heel benieuwd naar! Wij gaan niet zoveel naar de bios, enkel voor grote films, dus recent hebt ik de nieuwe Star Wars nog gezien en Murder on the Orient Express. De twee films die mij het meest bijgebleven zijn én die ik in de bioscoop zag dit jaar zijn Nocturnal Animals (alleen al om de mooie videografie) en Dunkirk. Ah en Bladerunner 2049. Allemaal andere films dan in jouw lijstje, misschien moet ik er zelf eens over bloggen. :D

 13. Nostra

  Dat is een mooie gevarieerde lijst. Er zijn een paar die ik niet heb gezien (sommige bewust (Weg van Jou)), maar het zijn over het algemeen ook wel films waar ik erg van heb kunnen genieten.

Geef een reactie