Boek review: De Financiële Detox & mijn goede voornemen voor 2018

financiele detox

Nieuw jaar, tijd voor goede voornemens toch? Vorig jaar was mijn goede voornemen om zoveel mogelijk nieuwe dingen uit te proberen. Hoewel daar halverwege het jaar behoorlijk de klad in kwam, vind ik het toch een geslaagd voornemen. Daarom doe ik een tweede poging, en daar heeft het boek De Financiële Detox alles mee te maken..

Mijn goede voornemen voor 2018

Ik heb nogal een gat in mijn hand. Of ja, ik sta gelukkig nooit rood en op mijn studieschuld na heb ik geen schulden, maar ik heb ook geen dikgevulde spaarrekening. Ik leef nogal in het ‘nu’ en geef graag geld uit aan leuke dingen en lekker eten. Maar ik ben inmiddels 25, tijd om eens wat geld opzij te gaan zitten. Als ik ooit een huis wil kopen of die studieschuld wil afbetalen is nu beginnen wel nodig.

Ik ben heel slecht in sparen. Als ik een duidelijk doel heb lukt het me vaak wel om tijdelijk wat geld opzij te zetten, maar zodra ik dat doel heb behaald stop ik met sparen. Mijn goede voornemen is dus om naast te sparen voor leuke dingen, ook te sparen om het sparen.

Samen sparen

Aangezien dit nogal een cliché voornemen is, leek het me leuk om dit samen met jullie te doen. Omdat ik vast niet de enige ben die wat beter met d’r geld om kan leren gaan én om de boel wat interessanter te maken. Ik wil er een hele rubriek omheen maken, waarin we als het ware ‘samen’ leren sparen. Zo heb ik me bijvoorbeeld al verdiept in cryptovaluta (Wat is het? Hoe werkt het? Is dat een goede manier om aan extra geld te komen?) en lijkt het me leuk om andere experimenten en challenges te doen.

Ik begin vandaag met een review van het boek De Financiële Detox, dat ik in december kocht ter voorbereiding van mijn ‘leren sparen traject’. Overigens ging dat meteen fout: ik bestelde het boek per ongeluk 2 keer en vergat het tweede boek terug te sturen. Goed begin van mijn bespaar actie haha, maar nu kan ik ‘m aan een van jullie verloten! Meer daarover onder aan dit artikel, eerst even een kijkje in het boek!

financiele detox

De Financiële Detox

De Financiële Detox is geschreven door Joëlla Opraus en Nathalie van Wingerden van de website How 2 spend it. De titel van het boek zegt het eigenlijk al: dit boek is de gouden leidraad voor iedereen die een financiële detox wil doen. Dit houdt in dat je al je geldzaken (je administratie, de manier hoe jij met geld omgaat, je uitgaves en andere gewoontes) onder de loep gaat houden en zo nodig aanpassen.

Als je net als ik weinig kaas hebt gegeten van belastingzaken en je geld uitgeeft zonder daar bij na te denken, kan zo’n detox wel een goed idee zijn.. De Financiële Detox neemt je aan de hand en leert je stap voor stap je houding t.o.v. geld aanpassen.

financiele detox financiele detox

Inhoud van het boek

Het boek begint met wat meer informatie over sparen en geldzaken in het algemeen. Zo vertellen de auteurs allebei hun geschiedenis met geld en kun je door middel van een testje jouw ‘geldtype’ bepalen en aan de hand daarvan ontdekken wat jouw valkuilen en kansen zijn. Daarna gaat het boek toch echt over op de detox: een stappenplan van 6 weken.

Je begint met het observeren van je geldgedrag. Dat houdt in dat je precies zo handelt als normaal, maar het wel bijhoudt. Hoeveel geld geef je uit? Waar geef je het aan uit? Op welke momenten zorgde geldzaken voor stress? Dat soort dingen. Na deze voorbereiding kan de detox echt beginnen.

De detox is een stappenplan van 6 weken waarin je elke week een andere zaak aanpakt. Je begint met het opstellen van doelen en het reorganiseren van je administratie, daarna ga je kijken naar je uitgaves – door de dames je spending habits– genoemd. Tijdens de gehele detox is het de bedoeling dat je geen geld uitgeeft, op je vaste lasten zoals je huur en boodschappen na. Best wel een uitdaging dus!

fianciele detox fianciele detox

Stijl en vormgeving van het boek

Het boek is strak vormgegeven, met af en toe wat leuke quotes tussendoor. Je merkt duidelijk dat het boek op vrouwen gericht is. Niet alleen door de vormgeving, maar ook door de schrijfstijl. Soms worden er vrij simpele teksten gebruikt, waardoor ik me kan voorstellen dat dat een beetje kinderachtig kan overkomen. Al vond ik het af en toe ook wel fijn, omdat ik echt een noob ben op dit gebied. Het is in ieder geval helemaal duidelijk.

Wat ik ook leuk vind zijn de invulopdrachten in het boek. Het is geen heel werkboek waar je voor moet gaan zitten, maar zo nu en dan staan er wat vragen in waar je even bij stil kunt staan. Bij het bepalen van doelen is het bijvoorbeeld heel handig om dat zwart op wit op papier te zetten.

Tussendoor komen veel quotes voorbij van andere detoxers. Deze ervaringen zijn prettig (dan besef je dat je niet de enige bent waarbij het zweet uitbreekt bij binnenkomst van een blauwe envelop) en een leuke toevoeging voor het boek!

fianciele detox

Samen aan de financiële detox?

Ik vind De Financiële Detox een erg leuk en leerzaam boek. Wie weet gaat het sparen nu wel lukken! Zoals ik eerder al schreef heb ik 2 exemplaren van dit boek, dus het lijkt me leuk om het andere exemplaar te verloten onder iedereen die samen met mij wil gaan detoxen! Omdat ik over een ruime week naar Bali ga heb ik mijn detox nog even uitgesteld, maar dat geeft jullie de kans om nog even je uitgavenpatroon bij te houden. Ik wil denk ik in maart gaan starten met de detox, en tot die tijd al wat artikelen over dit onderwerp plaatsen.

Het boek kost €19,99 en is o.a. hier te koop. Wil je kans maken op mijn extra exemplaar? Volg dan alvast mijn Facebookpagina, daar zal ik ‘m dit weekend verloten! Wie van jullie gaat er mee detoxen?

[bg-box]Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijg ik een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van! Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 22 reacties

 1. Shirley

  Sinds ik in mijn eigen appartement in Utrecht woon (en ook geen ultiem topsalaris heb), gaat er best een aanzienlijk deel naar mijn vaste lasten. Ik ga ook graag op vakantie/eten/dingen doen. Ik spaar wel, maar haal er ook vaak wat af. De laatste jaren is het meer een kwestie van mijn spaarrekening gelijk houden. Maar zaken als een lunch bij AH to Go halen, kunnen zeker weggedetoxt worden.

  1. Ja, herkenbare uitgaves.. Ik kan wel sparen voor bepaalde doelen, maar als ik die dan bereikt heb (ofwel: uitgegeven), dan is m’n spaarrekening weer leeg en kan ik opnieuw beginnen!

 2. Eline

  Wat een mooi voornemen! Sinds ik op mezelf woon vind ik het best wel lastig om genoeg geld op zij te zetten voor de ‘grotere’ dingen voor later.

 3. Aneta

  Lijkt me een goed boek die je bewust maakt van je uitgavenpatroon. Ik moest zeggen dat ik wel goed lan sparen, ook al pik ik aan het einde van de maand wel eens wat terug

 4. Ik was altijd een ramp met sparen. Maar op de een of andere manier werd dat beter toen ik iets meer ging verdienen. Nog steeds geen topsalaris hoor, maar wel meer dan bij mijn bijbaantje. Sparen van een supermarktsalarisje vond ik zo niet inspirerend en de moeite waard. Het ging zo langzaam! Toen het ietsje sneller ging vond ik het gelijk een stuk leuker en toen lukte het me ook beter. Inmiddels kan ik best goed met geld omgaan. Ik koop bijna nooit meer kleding buiten de sale of kortingsacties om. Ook met boodschappen doen let ik op aanbiedingen. Wel geef ik graag geld uit aan reisjes. Het afgelopen jaar heb ik heel weinig verdiend omdat ik een deel van het jaar als sabbatical heb opgenomen. Toen was ik blij dat ik wat spaargeld had opgebouwd, zodat ik dat kon doen.

 5. Thyra

  Ja wat fijn dat je dit gaat doen!! Ik heb het boek al een tijdje liggen, maar durfde er nog niet aan te beginnen…
  Vandaag maar eens een poging wagen :)

 6. Denise

  Oh dat bijhouden lijkt me wel heel confronterend. Goed, maar wel confronterend.

 7. Sabine

  Ik vind het wel een hele strenge regel, helemaal niks uitgeven. Ik kan zelf heel goed sparen, maar zou er toch echt wel moeite mee hebben om alleen mijn vaste lasten uittegeven.

  1. Haha ja, dat vind ik ook wel een moeilijke. Misschien dat ik zelf nog wat andere dingen (zoals een cadeautje voor een verjaardag ofzo) ook tot m’n ‘vaste lasten’ ga rekenen.. :p

 8. Ik hou al heel lang mijn uitgaven bij, maar dat betekent niet dat ik er iets aan verander. Sinds ik studeer (en het dus elke maand lijkt alsof ik mega veel geld te besteden heb) vind ik het ook lastig om m’n geld goed uit te geven. Ik ga echt zeker mee doen! Malou x

 9. Judith

  Ik ga zeker weten meedoen :) Is namelijk heel erg nodig na een verhuizing en een jaar vol leuke reisjes. Sowieso goed om bewust te worden van alle uitgaven.

 10. Wauw, dit komt echt op het juiste moment. Ook een van mijn goede voornemens is om meer inzicht te krijgen in mijn in-en uitgavens. En omdat mijn vriend en ik ook aan de toekomst denken is sparen wel echt een noodzaak. Ik doe graag mee met je winactie! Liefs!

 11. Annemieke Windt

  even een vraagje: dat spaarvarken waar heb je dat gekocht?

  1. Ik heb ‘m ooit bij Keck & Lisa gekocht, een cadeauwinkeltje in Utrecht (maar ik gok dat je ‘m bij meerdere cadeau- en ‘hebbe’winkeltjes kan vinden). Hij is geloof ik van het merk &Klevering.

 12. Daphne

  Oh, lijkt me een prima idee. Sta ook nooit rood, maar geef veel te veel uit aan croissantjes op het station of “oh-dit-heb-ik-verdiend”-kledingstukken die ik eigenlijk niet écht nodig heb. Wat een grappig spaarvarken trouwens haha!

 13. Fleur

  Ja! Dat lijkt me zo veel leuker om samen te doen! Ik geef best veel geld uit aan ‘extra’ dingen: spelletjes, interieur dingetjes en natuurlijk het wekelijkse koekje op het station! Ik doe in elk geval mee!

Geef een reactie