4 x persoonlijkheidstest: wie ben ik eigenlijk?

persoonlijkheidstest

Ik vind het altijd super leuk om mezelf beter te leren kennen. Dat klinkt een beetje gek, maar ik vind het heel interessant om erachter proberen te komen wie ik nou echt ben; wat ik leuk vind, waar ik goed in ben en wat mijn minder sterke kanten zijn. Ik heb niet voor niets een stapel zelfhulpboeken in de kast staan en de tijdelijke coaching die ik kreeg vond ik fantastisch. Ik ben dus ook fan van de persoonlijkheidstest. De klassieke types van Jung, tests over welke teamrol het beste bij je past en de iets zweverigere enneagramtest. Vandaag deel ik mijn favoriete persoonlijkheidstesten met jullie!

Een persoonlijkheidstest?

Een persoonlijkheidstest is een test die – hoe verrassend – over jouw persoonlijkheid gaat. Dit zijn vaak zeer uitgebreide tests, en kunnen op verschillen vlakken worden toegepast. Zo heb ik ooit een uitgebreide studiekeuzetest gedaan, waarin ook werd gekeken naar mijn persoonlijkheid. Super interessant!

Op het internet zijn ook een heleboel testjes te vinden, sommigen betaald, sommigen gratis. Een gratis test is vaak minder diepgaand en persoonlijk dan een test waarvoor je betaald, toch kun je er al interessante informatie uithalen. Hieronder deel ik mijn favoriete tests; deze heb ik zelf allemaal al eens gedaan en sluiten aan bij wat de uitgebreidere tests over mij zeiden. Mocht je het interessant vinden, kun je altijd nog een persoonlijke test laten afnemen!

De enneagram test

Over de Enneagram test schreef ik eerder al een artikel. Volgens deze pseudo-wetenschap kan elk karakter worden onderverdeeld in 9 persoonlijkheidstypen, met elk zijn eigen eigenschappen en patronen. Bij elk enneagram-type horen behoeftes, angsten, positieve en minder positieve drijfveren om met situaties om te gaan. Ondanks dat het enneagram niet wetenschappelijk onderbouwd is, wordt deze test veel gebruikt om mensen te doorgronden, bijvoorbeeld bij sollicitaties.

Ikzelf ben type 7 (en een beetje type 4), en kan me hier zo goed in vinden! Ik heb deze test al vaak aan vrienden voorgelegd, en vaak klopt het resultaat wel. Wat ik ook opvallend vind, is dat de meeste van mijn vrienden net zoals ik een type 7 zijn, of een 6 of 9. Blijkbaar is dat een goede match ;-). Je kunt de test hier doen. Ik ben heel benieuwd of jullie je in je type kunnen vinden!

De 16 personalities test

De 16 personalities test is eigenlijk de bekende Myers-Briggs Type Indicator, een persoonlijkheidstest gebaseerd op de theorieën van Carl Jung, grondlegger van de analytische psychologie. Volgens deze test is iedereen in te delen in 16 types. Hierbij word je telkens ingedeeld in verschillende categorieën. Zo neig je meer naar extrovert of naar introvert, ben je meer observerend of juist initiatiefnemend en reageer je meer uit gevoel of juist uit ratio.

Deze test is natuurlijk lang niet zo uitgebreid als de originele Myers-Briggs test, maar het geeft wel een leuke indicatie. Het leuke aan deze test is dat je ook gelijk ziet welke beroemdheden hetzelfde type zijn als jij. Wellicht herken je iets van jezelf in hen. Je kunt de test hier doen.

De MpMc Minitest

Ook deze test is gebaseerd op de theorieën van Jung, maar deze test gaat vooral in op jouw professionele houding. Ik heb bij de start van nieuwe projecten op school vaak zulke tetst moeten doen, omdat je op die manier je projectleden beter kan aanvoelen. Deze test is vrij beknopt, toch paste het resultaat goed bij mij. Zo ben ik een echte motivator, inspirator en beslisser. De test geeft aan bij welk soort bedrijven je goed past en wat jouw werkstijl is. Juist omdat de test niet al te lang duurt is dit een goede om bij aanvang van samenwerkingen samen met je collega’s te doen! Je kunt de test hier doen.

De liefdestaal test

Dan iets heel anders, maar niet minder belangrijk: de liefdestaaltest! Wist je dat er blijkbaar 5 verschillende ‘liefdestalen’ zijn? Dit zijn ‘talen’ waarop jij het liefst je liefde uit en liefde ontvangt. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het geven of krijgen van cadeautjes, of bijvoorbeeld lichamelijke aanraking. Het doen van zo’n test met je partner kan gunstig zijn, want op die manier kom je erachter dat jullie wellicht helemaal niet dezelfde liefdestaal spreken! Zo houdt de een heel erg van cadeautjes krijgen, en is dat vaak ook de ‘taal’ die ze uiten. Maar dat jij graag cadeautjes krijgt en geeft, betekent niet dat de ander ze ook graag ontvangt. Bij deze test ontdek je niet alleen wat je liefdestaal is, maar krijg je ook goede tips om de liefdestaal van de ander te leren spreken. Je kunt de test hier doen.

Nog meer tests?

Ik ben heel benieuwd of de resultaten een beetje kloppen bij jullie, en of jullie überhaupt fan zijn van de persoonlijkheidstest. Mocht je nog leuke testjes hebben die dit rijtje kunnen aanvullen, laat het dan vooral weten in de comments!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Manon

  Ik hou hier ook heel erg van heb de 16 PERSONALITIES test gedaan en blijk een Advocaat te zijn. Die andere ga ik op mijn gemakje ook eens doen :)

  1. Ja, bizar he? Nou moet je altijd oppassen voor het Forer-effect (moet je eens opzoeken, ook heel interessant), maar ik geloof dat hier wel echt een kern van waarheid in zit.

 2. Anna

  Oehhh ik ga er zeker een paar doen! Testjes zijn altijd leuk. Liefs!

 3. Nikita

  Dit soort dingen vind ik zo leuk! Gewoon ook om mezelf te leren kennen. De beide testen waren er op gewoon. Knal erop. Vooral de 16 Personalities Test. Ik ben Advocaat en de beschrijving die daarover staat is wie ik ben gewoon. Gek hoe een test zo iemand kan beschrijven. Sommige testjes zijn zo algemeen en oppervlakkig, maar deze was echt diep en klopte echt. En ik heb blijkbaar dezelfde persoonlijkheid als Martin Luther King haha! Leuk om te weten :)

  1. Wat leuk om te horen! Ik vind het altijd zo leuk om zo’n uitslag te lezen, alsof iemand anders jou beter kent dan jij zelf. Ook wel leerzaam, zo doorzie je soms je eigen valkuilen.

 4. Judith

  Wat grappig dit! Ga ik zeker eens proberen :) Testen die zijn afgenomen bij een sollicitatieprocedure klopten bij mij wel! Leuk om te zien altijd!

  1. Oh wat grappig, ik heb vaker gehoord dat mensen bij een sollicitatie zo’n persoonlijkheidstest moesten doen, maar heb dat zelf nog nooit hoeven doen. Lijkt me dan ergens wel spannend!

 5. Marjoke

  Wat een superleuke blog! Ik ben ook dol op persoonlijkheidstesten en ik heb er al ontzettend veel gedaan in mijn leven. Maar toch nog even de 16 Personalities Test gemaakt. Ik ben de Logisticus. Dat verrast me niet, maar het is bijna eng hoe goed de beschrijving klopt met hoe ik in elkaar steek.

 6. Annelies

  Ik vind dit soort testen ook wel interessant, al hou ik altijd in het achterhoofd dat dit hokjes zijn waar ze mensen in duwen om dan heel algemene teksten te zetten waar iedereen zich wel in herkent. Maar het heeft me ooit op mijn neus gedrukt dat ik echt wel introvert ben en dat heb ik zo wel leren aanvaarden en appreciëren.

 7. Bjorn

  De test klopt volledig en omschrijft mij zoals ik Bjorn ben en Bjorn mag zijn.

Geef een reactie