Bali tips: onze reisroute en verblijven

Bali tips

Afgelopen week heb ik mijn vriend opgehaald van het vliegveld, en daarmee is het ‘Bali avontuur’ echt afgesloten. Tijd om mijn tips met jullie te delen! Tijdens en na onze reis kreeg ik veel vragen over onze reisroute en de accomodaties waar we verbleven. Logisch, want daar had ik zelf vooraf ook veel vragen over. In deze blog deel ik onze route en de accomodaties met je, daarnaast geef ik nog wat tips met betrekking tot vervoer en het zoeken van slaapplekken (en heb ik nog een kortingscode!).

Het regenseizoen in Bali: hoe nat is dat?

Allereerst nog even dit: wij reisden van half januari tot half februari. Het regenseizoen op Bali loopt van ongeveer november tot en met maart, waarbij je vooral in december en januari de meeste kans op regen hebt. Dat is van tevoren helaas niet te voorspellen: ik heb begrepen dat afgelopen december extreem nat was, dat het soms wel een week lang 24/7 regende.

Tijdens onze reis heeft het ook elke dag wel geregend, maar de meeste regen viel ‘s nachts. Soms viel er ‘s avonds een klein buitje, maar omdat de temperatuur niet daalt loop je dan gewoon met een paraplu en met slippers door de plassen. Helemaal niet zo erg! Qua zon hebben wij meer bewolking gehad dan wanneer je in het droogteseizoen gaat. Maar ook op een bewolkte dag is het nog steeds 30 graden en word je nog steeds bruin. Het staat misschien iets minder zonnig op de foto..

Ik kan het dus van harte aanraden om tijdens het regenseizoen naar Bali te gaan, want het regenseizoen is ook gelijk het laagseizoen. Dat betekent minder drukte en lagere prijzen voor zowel vluchten als overnachtingen. Vind je de gok te spannend, ga dan in November of Maart, dan is de kans groot dat het overwegend zonnig is.

bali tips

Onze reisroute door bali

Hierboven zie je onze route. Zoals ik in een eerder artikel al schreef, hadden wij de eerste 3 stops van onze reis al vastgelegd. Dat hebben we om verschillende redenen gedaan:

 • We hadden geen zin om na aankomst uit te moeten zoeken waar we naartoe wilden gaan en waar we zouden gaan slapen.
 • Ubud is een populaire bestemming op Bali. Omdat wij hier een wat luxer verblijf wilden, besloten we deze ook wat eerder vast te leggen om te voorkomen dat alles volgeboekt zou zijn.
 • Nusa Lembonang is een klein eiland, waar niet super veel accomodaties zijn. Omdat we in een strandhuisje wilden slapen besloten we ook deze alvast vooraf vast te leggen.

Wil je zeker zijn van je verblijf, boek dan ongeveer 2-3 weken op voorhand (wellicht in het hoogseizoen nog eerder). De rest van onze route hebben we ter plekke bepaald, aan de hand van het weer en waar we zin in hadden.

Canggu

Onze eerste stop was Canggu, een hipster/surf dorp vlakbij de luchthaven. Over Canggu zijn de meningen sterk verdeeld, maar ik vond het een perfecte eerste stop op Bali. Canggu is redelijk Westers, waardoor de overgang niet zo groot is. Tegelijkertijd zitten er genoeg warungs en andere lokale tentjes. Een beetje best of both worlds! Ik vond de sfeer in Canggu heerlijk, er waren genoeg leuke restaurants en winkels. Ook was het er niet extreem druk, waardoor we rustig konden wennen aan het verkeer.

Ubud

Na 4 dagen relaxen reisden we door naar Ubud, eigenlijk een must visit op Bali. Hier verbleven we 3 dagen. Ubud zelf is niet super groot, in 2 dagen heb je alles wel gezien. In Ubud vind je veel yogascholen en spa’s. Veel restaurants sluiten hier op aan: bijna overal kun vind je healthy vegan meals op de kaart. In Ubud vind je ook het Monkey Forest, maar daar zijn wij zelf niet geweest. Daarnaast is er nog de markt in Ubud, waar ik mijn leuke ronde ratan tasjes scoorde.

Het leukste aan Ubud vond ik eigenlijk de omgeving: met de scooter rijd je binnen een paar minuten al tussen de rijstvelden en kleine dorpjes. Mijn tip is dus vooral om hier met de scooter verder het binnenland in te rijden, langs rijstvelden en watervallen.

Nusa Lembongan (en Nusa Ceningan)

Wij hebben heel erg getwijfeld over een korte stop op de Gili eilanden. Uiteindelijk ben ik blij dat we dat niet gedaan hebben! Op Nusa Lembongan heb je ook dat heerlijke eiland gevoel met prachtige stranden en helder water. En hier hoef je maar 30 minuutjes voor op de boot, wat ik al lang zat vond ;-).

Via Nusa Lembonang rijd je met de scooter naar het nog kleinere (en misschien wel nog leukere) Nusa Ceningan. Verwacht niet al te veel bijzonders van deze eilandjes, wij hebben hier lekker op het strand gelegen met een boekje, gezwommen en gesurfd in de zee en dus vooral geluierd. Een soort vakantie in de vakantie!

Seminyak

Eigenlijk zijn we twee keer in Seminyak geweest: een dag toen we terugkwamen van Nusa Lembonang en helemaal aan het einde van onze trip. Seminyak was mijn minst favoriete bestemming op Bali. Het is nog net niet zo erg als Kuta, de meest bekende (en ordinaire) badplaats op Bali, maar ook in Seminyak is het vrij toeristisch. Het zit er vol luidruchtige Britten en Australiërs, het is een stuk drukker op straat en hier moet je goed zoeken om nog iets authentieks te vinden. Wat er dan wel leuk is aan Seminyak? Je kunt er goed shoppen! Daarnaast zijn de zandstranden perfect voor beginnende surfers.

Uluwatu

Na onze korte stop reden we door naar Uluwatu, het schiereiland helemaal in het zuiden van Bali. Hier vind je verschillende surfspots, prachtige kliffen en mooie strandjes. Ook vonden wij hier een perfecte mix van hippe eettentjes en lokale warungs. Net zoals in Canggu hangt hier een chille surfvibe, maar dan net iets minder ‘gemaakt’ of zo.

Sanur

Van tevoren had ik nooit verwacht dat we naar Sanur zouden gaan, omdat de badplaats vooral bekend staat om z’n grote resorts en gepensioneerde bezoekers. Toch vond ik het er heerlijk! We besloten naar Sanur te gaan omdat aan deze kant van het eiland de golven beter waren. In Sanur zit het vol 50- en 60-plussers, maar dat zorgt eigenlijk wel voor een laidback gevoel! In Sanur zijn fietspaden aangelegd, je kunt op heel veel plekken een fiets huren om de omgeving te verkennen. Opvallend was ook dat de prijzen hier een stuk lager waren dan in bijvoorbeeld Canggu of Ubud, terwijl hier ook genoeg hippe tentjes en luxe restaurants zaten.

Het zuiden van Bali

Zoals je ziet zijn we vooral in het zuiden van Bali gebleven. In de drie weken dat ik op het eiland was hadden we natuurlijk wel meer kunnen zien, maar nu hebben we het lekker rustig aan kunnen doen. Vergis je ook niet in de afstanden: over een ritje van nog geen 10km doe je soms wel een uur vanwege het verkeer.

Ook aan de noordkant van Bali vind je leuke plekken om te verblijven, en wanneer de vulkaan weer rustig is, is een trip die kant op ook zeer de moeite waard.

Bali tips

Onze verblijven in Bali

Bij elke stop verbleven we in een andere accommodatie. Meestal waren dit kleinschalige hotels of guesthouses. In een eerder artikel heb ik tips gegeven hoe je het beste accomodaties op Bali kunt zoeken en boeken. In dat artikel vind je ook wat kortingscodes, dus mocht je nog naar Bali gaan – check ‘m dan even! Klik op de titels om naar de boekingspagina van de accommodatie te gaan.

bali tips

Canggu – Bona Kubu Guesthouse

In Canggu verbleven we op aanraden van Judith bij Bona Kubu Guesthouse. Een mini hotel met eenvoudige maar ruime kamers met een heerlijk zwembad voor de deur. Bona Kubu ligt aan een zijstraatje van een van de hoofdstraten van Canggu. Even wandelen en je zit bij alle leuke tentjes en hotspots, maar vanuit het guesthouse merk je niks van alle drukte. Je kijkt zelfs uit op de rijstvelden! Wij sliepen hier voor €28 per nacht, dit vond ik een prima prijs! Onze kamers bedden werden elke dag verschoond en het vriendelijke personeel was altijd in voor een praatje. Aanrader!

bali tips

Ubud – Mahayoni Villa

Dit pareltje vond ik via Airbnb. We hadden hier een ruime kamer met badkamer (waarvan het bad in de openlucht was). Aan de andere kant van het zwembad zat nog eenzelfde ‘villa’, maar tijdens ons verblijf was die leeg en hadden we dus een privé zwembad met uitzicht op de jungle. Dit verblijf ligt wat buiten Ubud, maar we kregen er een gratis shuttle bij naar Ubud. We betaalden hier ongeveer €40 per nacht, wat voor Bali vrij duur is (maar in Ubud liggen de prijzen gemiddeld ook iets hoger). Toch zou je voor hetzelfde bedrag zoiets nooit in Nederland kunnen vinden, het was fijn om eens lekker luxueus te doen ;-).  Als je alleen of met vrienden door Bali reist zou ik eerder een hotel in het centrum boeken, maar als koppel was dit een heerlijk verblijf!

bali tips

Nusa Lembongan – Mola Mola House

Op Nusa Lembongan sliepen we in een heel bijzonder huisje, pal op het strand! Hierboven zie je hoe de huisjes eruit zien. Dit was het uitzicht van de achterkant van ons huisje, aan de voorkant zaten we letterlijk op het strand. Dit was super bijzonder, en zorgde voor een extra ‘eilandgevoel’. Ook hier hadden we weer een openlucht badkamer, wat in eerste instantie een echt vakantiegevoel opwekt maar in de praktijk soms toch minder ideaal is (bijvoorbeeld wanneer het regent..). De huisjes zelf waren een beetje aan een opknapbeurt toe, maar voor €36 hebben wij hier prima geslapen en het ontbijt dat bij de prijs inbegrepen zat was een van de beste ontbijtjes op het hele eiland!

bali tips

Seminyak – Grandmas Plus hotel

In Seminyak verbleven we in eerste instantie maar een nachtje, dus boekten we last minute een kamer bij Grandmas Plus hotel. Dit is het enige échte hotel waar we op Bali verbleven. Iets minder persoonlijk dus, maar wel heel erg fijn. Zo was de hotelkamer van alle gemakken voorzien (o.a. een waterkoker en toiletartikelen) en was alles schoon en mooi afgewerkt. Boven in het hotel zit een spa, en als gast krijg je hier korting op de avondbehandelingen. Zo had ik een heerlijke voet- en hoofdmassage voor nog geen €6, en kon ik daarna meteen m’n bed inrollen. We sliepen hier voor nog geen €19 per nacht, ik vond dit echt een aanrader!

bali tips

Seminyak – Kosta Hostel

Ik heb hier zelf niet geslapen, maar ben hier nog wel even geweest en vond het een vermelding waard: Kosta hostel in Seminyak! Vanuit dit prachtige hostel vergeet je bijna de ordinaire drukte verderop in Seminyak. Er hangt hier een super leuke vibe! De eigenaar is een surfer en begon gelijk een praatje te maken toen we met surfboard en al uit de taxi stapten. Helaas vind je hier geen privé-kamer, maar allemaal kleine kamers voor 4 personen. Perfect wanneer je met vrienden reist, maar ook leuk om als solo-reiziger anderen te ontmoeten!

bali tips

Uluwatu – Bombora Surfcamp

Deze accommodatie boekten we last minute via Booking. Hier sliepen we voor nog geen €15 per nacht! Nou laten de foto’s het wel iets mooier lijken dan het is, in werkelijkheid is het iets meer vervallen en ook het jonge personeel leek wat onervaren. Maar voor €15 hadden we een ruime kamer met mooie badkamer en was het een fijne uitvalsbasis voor de rest van Uluwatu. Oh en een van onze favoriete tentjes, Bukit Café, lag op nog geen 3 minuutjes lopen.

bali tips

Sanur – Sanur House

In Sanur verbleven we bij Sanur House, een prachtig mini resort dat onlangs helemaal is opgeknapt. We hadden hier een eigen ‘huisje’: een ruime slaapkamer met badkamer. De inrichting was een perfecte mix van modern en traditioneel Balinees, en het vriendelijke jonge personeel stond altijd voor je klaar. Ook hier was het inbegrepen ontbijt erg goed! We sliepen hier voor ongeveer €30 per nacht, en hebben hier 2 keer verlengd omdat we het er zo heerlijk vonden!

Tips voor vervoer op bali

Op Bali ontkom je er bijna niet aan: de scooter. Het is het ideale vervoersmiddel om het eiland te verkennen. In Sanur heb je nog de optie om de fiets te pakken, maar verder ben je aangewezen op de taxi. Let hierbij goed op: alleen de Blue Bird taxi’s staan er om bekend zonder morren gewoon de meter aan te zetten en je geen extra geld af te troggelen. Er zijn echter Heel Veel andere minder eerlijke taxi bedrijven die met een blauwe kleur en een vogel in hun logo de toeristen proberen te verwarren. Let dus goed op in welke taxi je stapt, en vraag altijd of ze de meter aan willen zetten.

Op Bali zijn ze geen fan van Uber, maar het werkt wel. Boek je Uber taxi gewoon via de app en als iemand aan je vraagt waarop je wacht, zeg dan gewoon dat je hotel een taxi voor je besteld heeft. Grab is het Aziatische alternatief voor Uber en wordt wat meer getolereerd. Deze twee zijn nog voordeliger dan de Blue Bird taxi’s.

Nog meer Bali tips?

Met ruim 2000 woorden wordt dit artikel al aardig lang, dus nog meer Bali tips en leuke adresjes volgen in een ander artikel. Verwacht een hoop leuke hotspots en restaurants, maar ook lokale tentjes (waarbij ik me nu afvraag hoe ik precies moet gaan uitleggen hoe jullie die gaan vinden.. hm haha!). Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Shirley

  Wát een heerlijke plekken en dat voor die prijzen per nacht. Als je dan kijkt wat je in NL vaak moet betalen voor een nachtje weg, dat doe ik daarom ook echt niet vaak. Nu komt er dus een einde aan de jaloersmakende berichten die je vriend je misschien nog stuurde vanaf Bali, haha. In ieder geval hebben jullie samen weer een mooie herinnering gemaakt op neutraal grondgebied (zoals ik dat altijd noem).

 2. Anna

  Een artikel om bij weg te dromen! Wat een prachtige foto’s, Bali lijkt me echt geweldig! Liefs

 3. Peter

  Een geweldig verhaal wij moeten nog even wachten dan gaan wij ook weer.
  Wij gaan meestal september en oktober .
  Het is en blijft een geweldig plaats Bali.
  Ik heb genoten van je verhaal…..

 4. Monique Nijs

  Dank je voor de leuke blog , krijg alweer zin in dit land Heerlijke eilanden . Ik was er verleden jaar en sliep voor €14, 00 in een fijne Balinese bungalow in een prachtige tuin met voor mij het centrum van Ubad en achter mij de geweldige rijstvelden . Ook in Nusa Lembognan een fijne bungalow met veranda in een tuin op loopafstand van het strand voor dezelfde prijs. In Samur sliep ik voor €7,00 in een gezellig en warm uitziend verblijf waar ik wel op een twijfelaar in een compartiment sliep maar wat maakt het uit. Het was er zo mooi. Fietsen deed ik voor €2,00 /24 00 uur
  Inmiddels ben ik naar Nepal geweest en net terug uit India .Geweldige reizen maar Indonesie vond ik zo prachtig en verfijnd .Ga in november weer genieten van de sprookjes mooie rijstvelden en de lieve aardige en beleefde bevolking .
  Zo verschrikkelijk dat luidruchtige drinkende mensen plekken als Kuta in beslag nemen . Zo grens overschrijdend gedrag tegenover de bescheiden bevolking

  1. Ooh wat fijn dat je in November weer gaat! Ik vond inderdaad de lokale bevolking opvallend aardig, heb zelfs leuke gesprekken gevoerd met vrouwen die op het strand liepen om dingen te verkopen. In plaats dat ze zich aan je opdrongen kon je gewoon vriendelijk nee klikken, en hadden we daarna dus gewoon een gesprek – zonder het doel alsnog iets te verkopen. Vond dat heel bijzonder! Ik schaamde me inderdaad dood voor al die domme toeristen in Kuta, voor mijn gevoel waren het vooral Britten en Australiërs die even goedkoop op zonvakantie gingen..

 5. Nele

  Wat een leuke blogs!
  Wij gaan binnenkort ook naar Bali en hebben al veel tips meegekregen hierdoor. Bedankt!
  Ik kijk zo uit naar onze reis na al je leuke foto’s.
  Wat ik me nog afvroeg; heb je ook een blog geschreven met leuke hotspots en eetadresjes? Want deze kon ik niet terugvinden.

  1. Die moet ik eerlijk gezegd nog schrijven, haha. Al zie je ze in onze dagboekjes wel al voorbij komen. Ik ben er alleen nog niet aan toegekomen. Mijn tip voor nu: gebruik tripadvisor!

 6. Patricia

  Leuke tips voor onze Honeymoon in april/mei. En superleuk omschreven
  Groetjes, 2 vijftig plussers die zich nog lang geen Benidorm Bastards voelen ;-)
  Erik&Patricia

Geef een reactie