Reisverslag Bali deel 1: Canggu & Ubud

Nog voordat ik terug was van onze vakantie in Bali kreeg ik al een paar keer de vraag of ik erover zou gaan bloggen. Maar natuurlijk! Al bleek dat thuis met een jetlag en gelijk weer vol aan de slag met school en werk toch iets lastiger.. Tijdens het doornemen van de foto’s bleek maar weer hoeveel leuke dingen we hebben gedaan! Daarom heb ik ons reisverslag in stukjes geknipt, later volgt er nog een tweede (en misschien wel derde) deel. In deze post vind je ruim 50 foto’s, allemaal recht uit de camera of van mijn telefoon, dus ga er maar even voor zitten.. ;-) Later zal ik in aparte blogs nog tips en leuke adresjes delen.

Reisverslag Bali: Canggu & Ubud

We begonnen onze vakantie in Canggu, een hipster surfdorp net boven Kuta. Hier konden we even acclimatiseren, wennen aan de hitte en eten bij alle leuke hippe tentjes die er in Canggu te vinden zijn. Ik weet dat er veel mensen zijn die Canggu ‘te hipster’ vinden. Er zijn inderdaad veel typische westerse koffietentjes te vinden met smoothiebowls en avocadotoast, maar stiekem vond ik het wel een goede overgang tussen Nederland en Bali. Het hipstergehalte is hier een stuk hoger, maar niet vervelend hoog (maar dat had er misschien ook mee te maken dat wij er niet in het hoogseizoen zaten). En hey, is iets niet meer cool vinden omdat alle hipsters er inmiddels zitten niet juist heeel erg hipster? ;-)

Na een paar dagen Canggu zijn we doorgereisd naar Ubud, een stukje het binnenland van Bali in. Hier hebben we geshopt op de markt, een heerlijke massage gehad en zijn we met een scooter langs de rijstvelden en watervallen gereden. Dat was misschien wel de leukste dag van de hele vakantie!

Dinsdag 16 januari, vroeg op Schiphol: klaar voor vertrek! Als vliegtuig outfit had ik trouwens een yogalegging en een trui van de mannenafdeling. Perfect, want in het vliegtuig wordt het best koud! Ik wilde verder ook geen spijkerbroek o.i.d. meenemen omdat ik die toch niet zou dragen en zo’n yoga legging neemt weinig ruimte in (en vind ik warme dan zo’n losse flodder broek).

We vlogen met Singapore Airlines, een van de betere luchtvaartmaatschappijen. Voor ons was het vooral handig dat je 30 kg ruimbagage mee mocht nemen tot wel 2 meter groot. Dat betekende dat het surfboard van mijn vriend gewoon gratis mee kon! In het vliegtuig kregen we een heuse menu-kaart, zoiets had ik nog nooit gezien! Heel fancy, haha.

Overigens blijft dat vliegtuigeten gewoon vliegtuigeten ;-) Al moet ik zeggen dat dit wel een van de betere vliegtuigmaaltijden was die ik heb gehad.

We vertrokken om 10:30 in Amsterdam en kwamen rond 11:00 lokale tijd op Bali aan. We hadden 7 uur tijdsverschil, dus dat was wel even wennen. Het eerste wat we deden was daarom even chillen bij het zwembad. We wisten van tevoren totaal niet wat we moesten verwachten van het weer; we reisden natuurlijk in het regenseizoen en ik had al begrepen dat er in december ontzettend veel regen was gevallen. Dus toen het zonnetje fel scheen doken we meteen het zwembad in!

Daarna zijn we ook even in Canggu rond gaan rijden. De stranden aan deze kant zijn niet super mooi, het zand is vrij donker. Wel heb je fijne zandstranden om goed op te leren surfen! Hoewel de golven rond deze tijd aan deze kant van Bali niet super zijn, zag je genoeg mensen in het water!

Onze eerste avond aten we allebei een goed gevulde pokébowl. Ik geloof dat we samen nog geen €9 kwijt waren. Spotgoedkoop vergeleken met Nederland, terwijl dit voor Bali eerder weer wat aan de duurdere kant is als je weet dat je voor een paar euro kan eten. Maar mannn wat was dit lekker! Fijn om zo lekker te kunnen eten zonder telkens op het geld te hoeven letten.

 

Nieuwe dag, nieuwe chillings! Ik moest trouwens wel nog mijn stageverslag maken, maargoed, liever in de zon dan thuis in het koude Nederland. Mijn vriend ging alvast surfen en ik combineerde mijn stageverslag maken met Linda magazine lezen.

Mmm, nasi goreng! Als je ervan houdt heb je geluk, want nasi en mie goreng kun je overal voor een paar euro eten. Gelukkig ben ik er dol op (zelfs na 3 weken ben ik het nog niet zat, al hebben we natuurlijk af en toe wel iets anders gegeten).

In Canggu vind je veel mooie winkels. Vrij minimalistisch ingericht met stijlvolle kleding en sieraden. Ik hou er wel van, maar de prijzen waren vrijwel gelijk aan hier (of zelfs aan de dure kant) dus ik heb niet al te veel geshopt. Het was heeeel verleidelijk om allemaal zomerkleren te kopen maar daar had ik thuis voorlopig nog niks aan natuurlijk. Maar mocht je willen shoppen op Bali dan kan dat heel goed!

Onze way to go: met z’n tweetjes op de scooter. Ik vond dit zo leuk! Vooraf vond ik dit best spannend, we hadden verhalen gehoord over drukke wegen met chaotisch verkeer, maar het viel 100% mee! Wederom denk ik dat dit te maken heeft met het regenseizoen, waardoor het een stuk minder druk is op Bali.

Dit is meer mijn ding: marktjes met goedkopere dingetjes. Voor deze ringetjes zijn we aan het eind van onze vakantie nog een keer op en neer naar Canggu gereden haha, omdat ik ze de eerste keer niet meenam.

Het uitzicht van ons guesthouse in Canggu. Ik zal in een latere post nog onze reisroute en alle accomodaties uitlichten.

Donderdagavond, onze tweede dag op Bali, waren we uitgenodigd voor een bbq op het strand. Een vriend die we kennen van het surfkamp was ook op Bali en was die dag jarig. Super gezellig om zo aan de andere kant van de wereld een feestje bij te wonen!

De volgende dag gaf ik mijn vriend de opdracht om naar Ruko Café te rijden, hier hadden ze namelijk super lekkere ontbijtjes volgens Tripadvisor. Dat was helemaal waar, ik had een heerlijke smoothiebowl en mijn vriend een soort pannenkoeken gemaakt van dik briochebrood. Echt heeel lekker (en omdat we nooit kunnen kiezen delen we vaak onze ontbijtjes). De koffie hier was trouwens de lekkerste die ik op heel Bali heb gedronken.

Vervolgens vertrok m’n vriend met z’n vrienden naar een strand om daar te gaan surfen, en zou ik aan mijn stageverslag gaan werken. Totdat de stroom uitviel, en ik dus gedwongen werd om lekker met een boekje aan het zwembad te liggen. Tja, er zijn ergere dingen ;-)

Op Bali betaal je met de Indonesische Rupiah. Vrijwel alle prijzen zijn in duizendtallen. Als iets ’30’ kost, bedoelen ze 30.000 rupiah (wat omgerekend ongeveer €1,80 is). Waardoor je dus zo met een miljoen rupiah en dus een dikke stapel briefjes in je portemonnee loopt, haha.

Op onze laatste avond in Canggu gingen we uiteten bij Dandelion. Een super leuk restaurantje waar mini konijntjes loslopen die af en toe aan een worteltje of wat selderij knabbelen. Het eten was hier ook erg lekker en voor drie gangen met meerdere drankjes waren we samen nog geen €20 kwijt. Kon dat maar in Nederland..

Yup, het heeft ook geregend. Gelukkig vrij weinig, de meeste regen viel ‘s nachts. Als het overdag regende was het vaak maar kort even. Gelukkig hadden we een paraplu bij ons. Omdat de temperatuur nauwelijks afkoelt is het helemaal niet zo erg om even door een bui naar buiten te moeten.

Na ons laatste ontbijtje in Canggu vertrokken we naar Ubud!
Daar verbleven we in de jungle tussen de rijstvelden in een mini villa die ik via Airbnb had gevonden. Zo mooi! In het weekend zou het iets minder zonnig worden, maar omdat we in Ubud zaten maakte dat eigenlijk niet zoveel uit.

Het eerste wat we deden was een warung (= een lokaal restaurantje) opzoeken om een hapje te eten. Hoewel Ubud ook nog steeds vrij toeristisch is, lagen de prijzen hier al een flink stuk lager dan in Canggu. We aten hier een mie goreng voor 24.000 rupiah, omgerekend zo’n €1,40.

Daarna dronken we nog een koffie en kreeg mijn vriend de vetste latte art ooit: mij! Haha, de barista had mijn hoofd na proberen te maken in de cappuccino van m’n vriend. Ik heb geloof ik iets vollere wenkbrauwen, maar verder vind ik ‘m goed gelukt ;-)

Daarna gingen we naar de markt in Ubud. Al voordat we vertrokken waren wist ik al: ik moet en zal zo’n leuk rattan tasje meenemen vanuit Bali. Een superleuk souvenir!

Uiteindelijk kon ik niet kiezen dus kocht ik er twee. Hoe leuk zijn deze? Ik kreeg er zooooveel berichtjes over op Instagram haha. Het zijn dus tasjes gemaakt van rattan, ik heb ze ook onder de naam ‘ata bags’ voorbij zien komen. Je kunt ze ook wel op Etsy of Instagramwebshopjes vinden, maar vaak wel een stuk prijziger. Hier betaal je ongeveer 5-10 euro voor zo’n tasje.

We lunchten in een hip yoga café waar je super veel vegan gerechtjes op de kaart had staan. M’n vriend had een curry, ik ging voor vega pad thai. Yum!

Daarna boekten we een full body massage. Dit was nog even gieren omdat we allebei een wegwerponderbroekje aanmoesten, haha. Verder was dit zooo chill! En dat voor €11. Als het in Nederland zo goedkoop was zou ik elke week een massage laten doen!

De volgende dag trokken we er weer op uit met de scooter. Dit keer wilden we naar de rijstterassen en langs watervallen. We hadden via Google maps de kaart gedownload, zodat we ook offline gebruik konden maken van de gps. Mijn vriend had een oortje in, en zo reden we zonder omwegen naar al onze bestemmingen. Super handig, en geeft ook echt een ‘local’ gevoel.

We reden via kleine dorpjes en smalle weggetjes en hadden zulk mooi uitzicht. Echt prachtig! Zonder andere toeristen in de buurt, heel bijzonder!

Ondanks dat de rijst net geoogst was waardoor de terrassen een stuk minder groen waren (en door het regenseizoen vrij modderig) was het nog steeds ontzettend indrukwekkend om te zien. Echt zo mooi!


Tegen een kleine vergoeding mocht je door de terrassen heen wandelen, wat we dan ook gedaan hebben. Het was die dag ontzettend warm en vochtig dus na afloop waren we drijfnat van het zweet, maar het was de moeite waard!

Daarna reden we door naar wat watervallen, wederom was de natuur zo prachtig! Hier liep ik nietsvermoedend onder een joekel van een spin..

Deze dus. Ongeveer zo groot als de palm van je hand. Gelukkig komen er op Bali geen giftige spinnen voor ;-)

Er waren verschillende watervallen, klein en groot. Heel tof om te zien!

Toen we weer terug in Ubud waren stortten we ons hongerig op een bord nasi goreng bij een klein tentje van een oud mevrouwtje. We hebben deze trip de hippe tentjes een beetje afgewisseld met kleinere straattentjes wat beiden eigenlijk even lekker was.

Deel 2: een korte stop op Nusa Lembonang

En dit is alweer het einde van deel 1! Na ons lange weekend in Ubud pakten we de boot naar het kleine eiland Nusa Lembonang, vlak voor de kust van Bali. Hier sliepen we in een hutje op het strand, met een openlucht badkamer. Heel bijzonder! Meer daarover in mijn volgende verslag ;-)

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 18 reacties

 1. Elianne

  Leuk verslag en prachtige foto’s
  lekker nagenieten!

 2. Marjoleine

  Wat een prachtige foto’s! Ik ga in juli naar Indonesië en door jouw foto’s heb ik er nóg meer zin in!

 3. Inez

  Wij gingen in september vorig jaar naar Java en enkele dagen naar Bali en wij hebben ook de tempel bezocht die in 1 van je foto’s staat. Zo grappig om te zien op iemand anders zijn foto :D

 4. Judith

  Zo leuk om te lezen :) Stiekem in m’n hoofd om dit jaar gewoon weer lekker naar Indonesië te gaan! Zo fijn daar <3

 5. Lieke

  Wij zijn in 2016 op Bali geweest en veel van de plekjes die ik nu op jouw foto’s zie zijn zó herkenbaar! Echt heel leuk om te zien. Ik vond Canggu geweldig, het had toen ook wel al een hipster status maar de surfers hadden toch net de overhand ;) Volgend jaar zijn we van plan om terug te gaan. Benieuwd hoe het er dan uitziet. Ik kijk uit naar je volgende verslagjes :)

  Liefs.

  1. Ik vond Canggu dus ook heel gezellig! Omdat mijn vriend surft (en ik een poging tot doe ;-)) zit je automatisch al een beetje in die vibe, vind dat vaak heel relaxed! Ik hoor wel van veel mensen dat het in een rap tempo verandert; wellicht is Canggu inmiddels al een stuk toeristischer dan toen jullie er waren. Zelf zou ik ook zeker nog eens terug willen!

 6. Eva

  Als ik die foto’s zo zie, heb ik zoveel zin om weer naar Azië te gaan! Bali staat ook heel hoog op mijn wishlist en dankzij jouw foto’s alleen nog maar hoger eigenlijk, zo mooi!

  1. Ja, mijn voorkeur gaat ook altijd uit naar Azië. Lekker eten, lekker weer, lieve mensen.. Bali is (in tegenstelling tot de rest van Indonesië) een Hindoeïstisch eiland, en dat merk je ook heel erg aan de sfeer op het eiland. Heel prettig, met lieve mensen!

 7. Irene

  Oh man die ringen, zo mooi! Ik zou gewoon die hele “doos” mee willen nemen :p Je tasjes zijn ook heel mooi. Ben nog nooit in Bali geweest maar het ziet er echt heel fijn uit! Lekker eten ook precies :D

 8. Sophie

  Wat een fijn verslag! Maakt mijn wens om een keer naar Bali te gaan alleen maar groter haha

 9. Stephanie

  Suuuperleuk om te lezen, thnx voor alle goede tips!
  Wij vertrekken eind mei richting Indonesië en ook Bali staat op de planning :) kan nu helemaal niet meer wachten! Ik ga snel deel 2 en 3 lezen :3

 10. Lieke

  Hey Marlous!

  In welke airbnb verbleven jullie in Ubud?
  Wij zijn nu in canggu maar trekken door morgen :-)

  Groetjes

Geef een reactie