Reisverslag Bali deel 3: Uluwatu & Sanur

De laatste week van onze vakantie spendeerden we in Uluwatu en Sanur. Over Uluwatu hadden we veel goede verhalen gehoord, en Sanur was eigenlijk een last minute beslissing. Maar wel een hele goede! In deel 1 en deel 2 van mijn Bali reisverslagen lees je over onze tijd in Canggu, Ubud, Nusa Lembonang en Seminyak, vandaag meer over Uluwatu en Sanur.

Uluwatu en Sanur

Uluwatu ligt helemaal in het zuiden van Bali en staat bekend om de pro surfspots, grote kliffen en relaxte surfvibe. Hier moesten we natuurlijk ook naartoe! Uiteindelijk waren de golven door de wind en de tijd van het jaar mwoah, dus besloten we na 3 dagen door te reizen naar Sanur, aan de oostkust van Bali. Over Sanur lees je eigenlijk maar weinig, maar wij hebben het er heerlijk gehad! Het is een beetje het Benidorm van Bali, het barst er namelijk van Nederlandse 50 plussers, maar dat was eigenlijk wel gezellig. Gaf een relaxte, slome (in a good way) sfeer ;-).

Het eerste wat we in Uluwatu deden, was eten! Ik had goede verhalen gehoord over Bukit Café, dat toevallig op loopafstand van ons guesthouse zat. We waren mega hongerig, dus bestelden we allebei een hamburger. Deze waren ZO goed, we hebben het nog vaak over deze hamburgers gehad haha. Misschien wel de beste burger die ik ooit at!

Even de surfboards uitchecken..

We sliepen in een simpel maar prima guesthouse voor slechts €15 per nacht. Daar kregen we dit uitzicht gratis bij!

De eerste dag zijn we een beetje gaan rondcrossen met de scooter om zo verschillende strandjes uit te checken. Helaas waren de golven niet geweldig, dus hebben we lekker gechilld bij lokale strandtentjes.

We reden ook naar Dreamland beach, een prachtig strand omringd door kliffen. Het landschap op Uluwatu is wat ruiger, erg mooi!

Perfecte spot voor bruidshoots ;-)

Op een van de kliffen ligt een Hindoeïstische tempel, waarvandaan je prachtig uitzicht hebt op de kliffen en blauwgroene zee. We kregen een felpaarse sarong te leen en werden gewaarschuwd goed op onze spullen te letten.. twee tellen later zag ik een aapje voorbij rennen met een leesbril in z’n handen, haha.

Ik vind dit zo’n leuke vrolijke foto :-)

‘s Avonds aten we weer bij Bukit Café, zo lekker! Totaal niet Indonesisch, maar we wisselden vaak onze gerechten af: of lunch bij een simpele warung en avondeten wat chiquer, of andersom.

De cheesecake bij Bukit is ook echt to die for, ZO lekker! Bij Bukit Café vind je trouwens ook heel veel vega en vegan opties. Sowieso vond ik dat de veganist op Bali goed vertegenwoordigd was, beter dan in Nederland.

En super origineel: de volgende dag ontbeten we er weer. Met een smoothiebowl en een breakfast burrito, natuurlijk deelden we ons ontbijt ;-)

Zondag was de eerste echt zonnige dag. We hadden wel dagen gehad waarbij het deels zonnig was of een paar uurtjes, maar de meeste dagen was het bewolkt (waarbij je je toch goed moest insmeren omdat je ongezien toch veel zon meepakt). Maar goed, die zondag hadden we voor het eerst een echt blauwe lucht, dus besloten we naar dreamland beach te gaan.

Wat een heerlijke dag hebben we hier gehad <3. Echt een mini paradijsje! Ondanks het goede weer was het helemaal niet zo druk! M’n vriend heeft gesurfd en ik heb m’n boek uitgelezen, ‘s Middags aten we een nasi goreng voor een euro bij een strandtentje.

Mega fijne dag. Ik besefte maar al te goed dat ik precies een week later weer thuis in Nederland zou zijn. Inmiddels is dit alweer 2 weken geleden! Tijd vliegt..

Dat de zon voor het eerst zo lang en zo fel scheen, resulteerde wel in een verbrand been.. oeps. Je ziet het op deze foto niet heel goed, maar m’n linkerbeen was toch aardig rood.. Terwijl er die dag echt bijna een hele fles zonnebrand doorheen is gegaan, ik heb me suf gesmeerd!

‘s Avonds wilden we de zonsondergang zien (die schijnen vanaf Uluwatu het mooist te zijn), dus reden we naar Single Fin’s club. Hier zijn elke zondagavond leuke feestjes, al vonden wij het iets te veel ‘zien en gezien worden’, dus besloten wij in het simpele barretje ernaast te gaan zitten. Veel relaxter :-)

Gelukkige (ietwat verbrande haha) koppies

Maar zo mooi!

‘s Avonds gingen we heel romantisch uiteten bij een kleine Thaise warung, waar we allebei een heerlijke pad thai aten. Op Bali wordt veel eten geserveerd op een bananenblad, heel leuk!

Onderweg naar huis stopten we nog even bij Drifter, een van de leukste surfshops op het eiland. Daar spotte ik deze super leuke zonnebril (waarvan ik nog steeds spijt heb dat ik ‘m niet heb meegenomen!).  Op Bali vind je heel veel (voor mij nog onbekende) Australische merken, die allemaal zo’n fijne surf/beach vibe hebben.

Daarna trokken we dus door naar Sanur, waarbij we bij een heel leuk guesthouse sliepen waar ze een perfecte combinatie van hip en traditioneel hadden gemaakt. Omdat de golven op Uluwatu tegenvielen, besloten we naar Sanur te gaan. Volgens de voorspellingen zouden de golven aan die kant van Bali beter zijn.

Wederom gingen we eerst eten, bij een warung die naast traditionele gerechten ook de typische hipstergerechten op de kaart had, maar dan voor fijne prijsjes. Hier hebben we de rest van de week bijna elke dag nog gegeten, zoals bijna alle andere gasten in het restaurant.

We hebben zo gelachen, Sanur bleek vol te zitten met gepensioneerde Hollanders. Henk en Anja, Piet en Wilma.. je weet wel. Op Sanur vind je ook fietspaden en pakken dus veel mensen gewoon de fiets. Ergens gaf het wel een relaxed gevoel haha, alsof alles een tandje langzamer ging, wat natuurlijk helemaal prima is op vakantie.

Vanuit Sanur waren we met de scooter zo bij Serangan, een goede surfspot voor zowel mijn vriend als ik (a.k.a. gevorderden en noobs). Hier heeft m’n vriend me een privélesje gegeven en het was zo leuk!! Het ging alweer een stuk beter dan de laatste keer, ik heb een paar goede golven kunnen pakken!

Al heb ik m’n voet wel open gehaald aan het rif. Gelukkig niet heel ernstig, maar een snee onder je voet en een los lapje vel boven je voet is niet heel handig, haha. De rest van de middag heb ik dus lekker gechilld met m’n boek.

We zaten bij een heel simpel strandtentje zonder wifi of fancy menukaart, maar met een hele lieve uitbater en allemaal leuke surfers.

Onze lunch was een simpel noedelsoepje, maar precies goed op dat moment!

Dit is mijn ‘moe maar ultiem gelukkig’ hoofd :-) En woah, zoveel sproetjes al!

De volgende dag reden we weer naar Serengang. Het was de bedoeling dat ik weer zou gaan surfen, maar de golven waren wat groter, dus m’n vriend raadde me af om het water in te gaan. Dus hing ik lekker op het strand met m’n boek, ook niet verkeerd!

‘s Middags lunchten we weer bij onze vaste plek, haha. Deze verse sapjes en smoothies ga ik trouwens ook missen, die kosten daar slechts anderhalve euro!

Aan het eind van de dag gingen we even naar Kuta, misschien wel de bekendste badplaats op Bali. M’n vriend zou nog langer in z’n eentje op Bali blijven, en wilde kijken of Kuta misschien een goede uitvalsbasis was voor surf & nieuwe mensen ontmoeten, aangezien de gemiddelde leeftijd in Sanur toch wel 40 jaar ouder was ;-).

Het was goed dat we naar Kuta zijn geweest, want we vonden het vreselijk. Overal ordinaire Australiërs en de locals waren een stuk opdringeriger. Nu wist m’n vriend in ieder geval dat hij hier niet wilde zitten.

‘s Avonds aten we weer in ons vaste tentje in Sanur. Voor twee van zulke borden vol eten betaal je nog geen 6 euro, bizar toch?

Donderdag was het voor het eerst buiig. Niet gek voor het regenseizoen natuurlijk, maar tot nu toe had het eigenlijk vooral ‘s nachts of ‘s avonds laat geregend. Dus wat doe je dan op zo’n dag? Dan ga je lekker de spa in ;-) Ik deed eerst een uitgebreide massage en daarna nog een manicure. Als bij ons massages ook maar 11 euro zouden kosten zou ik elke week in de spa te vinden zijn!

En dit was het resultaat, met een kleine nail art. Leuk he?

Het laatste avondmaal bij onze vaste stek, we zouden mijn vakantie namelijk afsluiten in Seminyak zodat mijn vriend vanuit daar makkelijk naar verschillende surfspots kon gaan en ik snel op het vliegveld zou zijn.

Vanuit Seminyak gingen we eerst nog even door naar Canggu. Gek om daar weer terug te zijn, het begin van onze vakantie voelde alweer eeuwen geleden. Toch voelde het gelijk vertrouwd ofzo.

We gingen terug omdat ik aan het begin van onze vakantie deze leuke ringetjes op een marktje had gespot. Omdat het een van onze eerste dagen was zei m’n vriend ‘ohh die kom je vast nog wel ergens anders tegen. En anders komen we terug, beloofd!’. Dus zo gezegd, zo gedaan haha, ik was ze namelijk niet meer tegen gekomen!

We sloten onze laatste avond af op het strand, bij een cheesy strandtent waar op gegeven moment zelfs live muziek was haha.

Ook het laatste ontbijt moest goed zijn, dus gingen we weer naar The Shelter, waar we de laatste keer in Seminyak ook ontbeten hadden. We hadden wafels met ijs, dikke pannenkoeken met ijs en nog een smoothiebowl, haha!

De laatste dag wilde ik zoveel mogelijk van het mooie weer genieten, omdat ik inmiddels al gelezen had dat het de week erop in Nederland flink zou gaan vriezen. We gingen dus naar het strand, waar m’n vriend surfte (ziet er toch gaaf uit he?)..

..en ik weer m’n boek las en uit een verse kokosnoot dronk. Ohh the good life!

We hebben het zo lang mogelijk proberen te rekken, maar rond 17:00 moest ik toch echt een taxi naar het vliegveld pakken. Ik zou om 20:00 naar Singapore vliegen, waar ik na een korte overstap direct zou doorvliegen naar Amsterdam. Van tevoren wisten we natuurlijk dat dit punt zou aanbreken, maar meh, het was wel even moeilijk. Vooral omdat ik nog totaaaaal geen zin had om naar huis te gaan!

En dit is de allerlaatste foto die ik op Bali maakte, haha. Ik liep nogal sip met m’n vriend naar de incheckbalie, toen ik opeens een La Place in m’n ooghoek zag?! Say whut? Ik weet nog steeds het verhaal hier niet achter, dus dat ga ik nu googlen haha.

Na een lange vlucht was ik zondagochtend weer op Nederlandse bodem. Zo gek! Ik heb afgelopen week veel last gehad van m’n jetlag, ik ben zelfs in de bioscoop in slaap gevallen haha. Maar ik heb wel weer allemaal toffe dingen gedaan, de nieuwe vakken van dit semester zijn heel erg gaaf én ik heb zelfs een nieuwe baan! Meer daarover morgen in mijn wekelijkse dagboekje, vanaf nu probeer ik de draad weer op te pakken met mijn blog.

Ik vond het ontzettend leuk om onze reis met jullie te delen, heb heel erg genoten van al jullie leuke reacties en tips. Ontzettend bedankt daarvoor!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Harma

  Super leuk, je reisverslagen! Doet me weer helemaal denken aan mijn vakantie naar Indonesië van afgelopen jaar :)

 2. Shirley

  Het ziet eruit alsof je echt genoten hebt. Zoveel lekker eten ook. Stiekem baal ik nu een beetje dat mijn volgende vakantie een koude is. Ik heb zoveel zin in zon eigenlijk. Ik ga over een paar weken naar Canada en het is er nu nog tussen de -10 en -20. Haha, help!

  1. Haha ja, ik plan het liefst ook vakanties naar de zon, al wordt mijn eerste vakantie nu ook naar de sneeuw. Overigens kan ik een zonvakantie in de winter van harte aanraden! Je moet wat verder reizen, maar het is echt heeeeerlijk. Alsof je echt even oplaadt.

 3. Lauren

  Hey Marlous, leuke reisverslagen over Bali! Het lijkt mij een gave locatie om naartoe te gaan, maar aan de andere kant vrees ik dat ik het misschien te toeristisch zou vinden. Vind jij het een aanrader om naartoe te gaan?

  1. Hm ja, ik werd voordat ik ging dus ook door veel mensen gewaarschuwd, dat het heel toeristisch zou zijn en veel te druk op de weg. Maar wij hebben dat helemaal niet zo ervaren! Ik weet niet of dat kwam doordat wij in het regenseizoen (= laagseizoen) reisden, of door de plekken die we bezochten. Zo zijn Kuta en Seminyak veeel toeristischer, die hebben we dan ook grotendeels vermeden. Offff dat wij wat beter tegen de drukte kunnen? Maar dat denk ik eigenlijk niet, ik houd namelijk ook niet van dat mega toeristische.. Dus om antwoord te geven op je vraag: ja, ik vind het een aanrader! Maar misschien moet je wel iets buiten het hoogseizoen gaan, bijvoorbeeld in maart?

 4. Ohhhh dit is echt de hemel! Wat een prachtige foto is dat van jou in dat badpak op het strand, echt perfect gewoon. Sowieso zit deze hele blog vol met prachtige foto’s, ik ben zo jaloers, ik wil ook! Malou x

  1. Ahh thanks, lief van je. Ik dacht zelf altijd dat Bali heel onbereikbaar zou zijn (want duur, en ik wist niet of ik de tijd ervoor zou hebben). Maar uiteindelijk bleken de kosten heel erg mee te vallen, en qua tijd is het gewoon een kwestie van gaan!

 5. Dana

  Owchh, ik voel gewoon het verdriet om afscheid te moeten nemen. Maar idd, je hebt wel weer heel toffe herinneringen gemaakt :)

 6. Stephanie

  Ik heb je reisverslagen met veel plezier gelezen. Zo rot hè, het moment dat je weer naar huis moet.
  Ziet ernaar uit dat jullie een hele goede vakantie hebben gehad, fijn!

 7. Rosanne

  Heel leuk om mee te lezen met je reisverslag! Ik was tien jaar geleden in Indonesië, maar het lijkt me leuk om de eilanden opnieuw te ontdekken nu ik wat ouder ben. Zeker na het zien van jouw foto’s!

 8. Shirah

  Hele mooie foto’s en ik krijg echt trek van al dat eten haha! Je vriend doet mij zo denken aan acteur zanger Johnny Flynn. Dat hoort hij vast vaker.

  1. Haha ja, wij hebben samen Lovesick gekeken (daarin speelt Johnny een hoofdrol) en daar zagen we de gelijkenis ook al. Ik luisterde vroegah (toen hij nog met Laura Marling en Marcus Mumford enzo liedjes opnam) best vaak naar hem, maar had nooit gedacht m’n eigen Johnny te vinden ;-)

Geef een reactie