Ik deed een online cursus opruimen (met tips & trics én een kortingscode!)

online cursus opruimen

Oke, dat Siberisch koufront voelt erg winters aan, maar door al die zonnige dagen heb ik toch echt de lente in m’n kop. Zin in het voorjaar, langere avonden, ramen open, fluitende vogeltjes.. en een opgeruimd huis! Iedereen die mij goed kent, weet dat ik niet de beste opruimer ben. Als kind al plande ik moet mijn moeder ‘opruimdagen’ in om de enorme ‘varkensstal’ (a.k.a. mijn kamer) op te ruimen. Toen Nanne van de Goed Leven Academie vroeg of ik een online cursus opruimen wilde volgen, twijfelde ik dus geen moment..

Online cursus opruimen

Nanne kende ik al van haar boek Goed Zoet, inmiddels houdt ze zich bezig met de Goed Leven Academie. Het is dé plek waar je inspiratie vindt voor een gezond en gelukkig leven. Experts delen op dit platform hun kennis via artikelen, interviews, workshops en online programma’s. En een van die experts is Iris Schlagwein.

Iris woont in ‘oppashuizen’, ze heeft dus heel weinig eigen spullen. Dat ging natuurlijk ook niet van de een op de andere dag, en dat loslaten van spullen leert ze je graag aan in haar online cursus opruimen. De cursus duurt 6 weken, waarbij je elke week een ander thema aansnijdt. Door een werkboek en actieve Facebookgroep met andere cursisten heb je een soort stok achter de rug. Tijdens de cursus leer je o.a.:

 • wat jouw spullenverhaal is: welke overtuigingen heb je over spullen?
 • over verschillende opruimmethodes, waardoor je jezelf veel stress bespaart
 • hoe je blijvend resultaat kunt halen met elke opruimsessie, zodat je kasten steeds overzichtelijker worden
 • hoe je kiest of je iets wilt houden, of je het weg wilt doen en waarheen dan?
 • slimme tips en trucs waardoor opruimen niet meer aanvoelt als een loodzware taak

online cursus opruimen

Wat vond ik van de cursus?

Samen met een paar andere vrouwen volgde ik in oktober de online cursus. Dat alles online gaat vond ik wel makkelijk: ik liep op dat moment full-time stage en zo kon ik zelf inplannen wanneer ik aan de cursus werkte. Toch was het niet onpersoonlijk; Iris stond altijd klaar voor vragen en laste ook wat live vraag en antwoordmomentjes in via Facebook. Wekelijks werden voor- en nafoto’s gedeeld in de groep van opruimsessies, wat erg leuk (en motiverend!) was om te zien.

Ondanks dat we allemaal verschillende woonsituaties hadden (zo hadden sommigen een heel huis en ik slechts een kleine studio), konden we toch goed mee doen met de cursus. Je gaat namelijk op zoek naar je eigen ‘spullenverhaal’ en kiest daarbij de opruimmethode die voor jou het beste werkt. Je hoeft het dus niet allemaal op dezelfde manier te doen.

enkele tips & trics

Ik kan natuurlijk niet de hele cursus delen (en omdat deze ook zo persoonlijk is heeft dat niet direct nut), maar ik deel graag een paar tips die voor mij heel goed werkten en die ik nog steeds toepas.

 • 3 opruim dozen: ga je een bepaalde ruimte (bijvoorbeeld de keuken of een rommelkast) opruimen? Pak er dan 3 dozen bij. In de eerste doos leg je alles wat in dezelfde ruimte moet blijven (maar dan netjes opgeruimd). In de tweede doos leg je alles wat ergens anders moet worden opgeruimd. In de laatste doos stop je de spullen die weg kunnen. Ik vind dit zelf een hele fijne en overzichtelijke manier van opruimen, vooral wanneer de ‘weg doos’ lekker vol zit ;-)
 • De 60-seconden regel: als ik na een lange dag moe thuis kom, plof ik het liefst direct op de bank. Toch probeer ik me altijd aan de 60-seconden regel te houden: alles wat binnen 60 seconden gedaan kan worden, doe ik. Dus even je jas netjes ophangen i.p.v. over een stoel gooien, een plaid opvouwen en de tafel afruimen. Kleine taakjes, die wanneer ze niet gedaan worden, opeens samen een grote taak vormen.
 • Doe het samen: ik vind het moeilijk om mezelf te motiveren om te gaan opruimen. Het helpt mij enorm als je het samen doet. Superfijn dus wanneer mijn vriend me even helpt, maar ik merkte dat de online cursus een beetje hetzelfde gevoel gaf. Het motiveerde om zelf ook even een hoekje op te ruimen, en het voelde als een soort gedeelde smart als je zag dat de ander ook niet verder dan de helft van een kast gekomen was.

100 euro korting!

Enthousiast geworden? Goed nieuws: 24 maart start een nieuwe ronde van de online opruim cursus. Nog beter nieuws: ik mag €100 korting geven! Met de kortingscode ‘lastdaysofspring’ betaal je geen €187 maar €87 voor de hele cursus. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden voor de cursus.

Ik ben heel benieuwd naar jullie opruim skills. Is het bij jullie altijd super netjes? En wat is jullie gouden opruimtip?

[bg-box]Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Dit artikel bevat ook affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijg ik een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van! Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Benthe

  Wat een lekkere korting en leuke cursus! Ik ben zelf nogal opgeruimd dus voor mij is het niet echt nodig. De 60-seconden regel houd ik me inderdaad ook aan.

  Het enige waar ik soms nog moeite mee heb, is dat ik spullen blijf kopen. Daar heb ik geen plek voor, ik kan mijn geld beter besteden en het is helemaal niet duurzaam. Daarom heb ik tegenwoordig voor mezelf ook de regel: ik denk minstens een week, bij voorkeur een maand, na of ik het überhaupt echt nodig heb. Vaak vergeet je dan alweer dat je iets wilt ;) Mocht ik het dan nog steeds willen, ga ik op zoek in kringloopwinkels of op Marktplaats of het daar te koop is. Mocht ik het niet tweedehands kunnen aanschaffen, zoek ik het duurzaamste product. Misschien geen directe opruimt, maar wel een tip om minder spullen te verzamelen (en dus minder te hoeven opruimen!).

  1. Haha ja, volgens mij is dat de allerbeste regel. Want wat je niet hebt, hoef je ook niet op te ruimen. Wat mijn grootste ergernis is, is mijn kleine woonoppervlak. Ik hou van spulletjes, maar zelfs als ik opruim blijft het rommelig omdat ik zo weinig ruimte heb om de spullen te ‘verspreiden’ of op te bergen.

 2. Sanne

  Ha wat grappig, ik heb toevallig gisteren over Iris gelezen in de nieuwste Flow! Klinkt inderdaad als een prettig programma :)

  1. Oh wat goed! Iris is geloof ik ook bezig met het schrijven van een boek over het wonen in ‘oppashuizen’ en het gebrek aan spullen hebben. Heel interessant!

 3. Wat een handige tips. Klinkt als ‘goed te doen’. Ben zelf een enorme rommelkomt. Bij mij is het of extreem netjes (zoals de kledingkasten en mijn servieskast) óf een enorme chaotische bende (de eettafel). Heel raar eigenlijk hoe dat bij mij werkt. Maar ze zeggen altijd dat rommelkonten heel creatief zijn en dat klopt bij mij. Dat vind ik er dan wel weer leuk aan en dus vind ik het stiekem ook helemaal niet zo erg om een ouwe rommelaar te zijn.

 4. Shirley

  Ik ben echt een rommelkont. Zo komt het voor dat een vriendin bij mij thuis zegt: ‘Ik moet echt even een foto naar mijn vriend sturen. Hij vindt dat ík rommel maak. Nou, dan moet hij jouw woonkamer eens zien.’ Terwijl ik mijn huis op dat moment nog best netjes vond :’) Ik heb een blinde vlek voor rommel. Ik leg gerust een tas midden op de vloer van mijn woonkamer en loop er dan 4 weken omheen zonder me eraan te storen.

  1. Haha oh wat erg. Ja, mijn rommel is dus vaak wel een georganiseerde chaos. Laatst kwam ik terug na een dag werken en zei m’n vriend heel blij ‘kijk, ik heb je keukenkastjes opgeruimd!’. Ehhh ja, maar nu weet ik niet meer waar alles ligt! :’)

   1. Shirley

    Haha, zo lief. Ik vind het superlief dat hij opruimt als jullie nog niet samenwonen (of is dat toch best normaal?). Mijn vriend ruimt ook best vaak op voor mij, maar heel vaak schijn ik het dus niet eens te merken, haha. Ik vind het echt superlief van hem, maar ik snap niet dat hij ermee doorgaat, want hij krijgt er niet echt de waardering voor die hij verdient.

 5. Dionne

  Wat grappig! Lijkt mij best leuk. Je huisje ziet er trouwens fantastisch uit. Wat een leuk plekje!

 6. Rianne

  Die 60-seconden regel had ik al eens eerder van gehoord, en ik vind hem super goed werken! Ook die tip trouwens van samen met iemand opruimen, alleen heeft mijn vriend daar niet veel zin in, haha.

 7. Eva

  Die 60-seconden regel vind ik erg slim! Op die manier zorg je er in ieder geval voor dat je huis minder rommelig is. De manier om te gaan opruimen met 3 dozen, vind ik ook erg creatief, vooral die 2e doos voor spullen die eigenlijk ergens anders moeten, is erg handig!
  Ik ben voor de onmogelijke opgaaf gesteld om onze 6 Billy boekenkasten op te ruimen. Is weliswaar mijn eigen keuze (ik wil ze halveren in de lengte zodat het een grote sidetable wordt) maar halleluja wat lastig! Wat het voor mij een stuk makkelijker maakt om dingen weg te doen, is door er iemand anders een plezier mee te doen. Het is hier vrij normaal om een doos met weggeef-items op de straat of in het trappenhuis neer te zetten en die zijn ook érg snel leeg. Dus dat maakt het ook wat makkelijker om snel afscheid te nemen van spullen :)

  1. Haha oh jeetje wat een opgave! Ik zet trouwens ook vaak dingen aan straat. Is niet per se een gewoonte, maar gelukkig heb ik wel wat doorloop in de straat en als je er een bordje met ‘gratis meenemen!’ bijzet is het ook wel zo weg. Ik vind het altijd heel leuk om dan stiekem uit m’n raam te gluren naar de mensen die je dan blij maakt met dingen die jij niet meer hoefde, haha.

 8. thereedsmith

  erg van windows dank u

Geef een reactie