DIY: zelf oorbellen maken (makkelijk & snel!)

oorbellen maken

Afgelopen zomer deelde ik al eens een DIY over hoe je zelf enkelbandjes kunt maken. De laatste tijd ben ik heel erg into oorbellen, dus het leek me leuk om ook hier een DIY over te delen. Ik kreeg wederom hulp van vriendinnetje Roos die bij kralenwinkel Beadies werkt. Zelf oorbellen maken is super leuk, en helemaal niet zo moeilijk! In deze blogpost geef ik verschillende voorbeelden, waar je natuurlijk weer je eigen variaties op kunt maken.

Zelf oorbellen maken

Twee jaar geleden liet ik een tweede gaatje schieten, waardoor ik nu maar liefst 4 oorbellen in totaal kan dragen. Ik vind het leuk om een beetje te mixen en te matchen, en dat ook vaak af te wisselen. Wanneer je zelf je oorbellen maakt kan dat heel makkelijk en hoeft dat ook helemaal niet zo duur te zijn. Dan koop je bijvoorbeeld 1 ringetje en maak je daar verschillende hangers bij.

In deze blogpost vertel ik je hoe je verschillende oorbellen kunt maken. Je kunt natuurlijk altijd je eigen variaties maken, wisselen met kleuren en kralen kan sowieso! Zie mijn uitleg als een basis waarmee je zelf verder kunt experimenteren. Sommige technieken gebruik ik vaker en leg ik daarom niet bij elke oorbel uit. Wil je bijvoorbeeld maar 1 oorbel maken en staat daar niet uitgelegd hoe je de sluiting maakt, scroll dan even terug – dan heb ik het eerder al uitgelegd.

Materialen

Alle gebruikte materialen in dit artikel zijn afkomstig van Beadies. Sommige had ik zelf al in huis, andere heb ik eventjes geleend. Op hun eigen website vind je ook een heleboel tutorials en handige filmpjes die je helpen bij het maken van je sieraden.

oorbellen maken

1. Snelle hangers met ketteltechniek

Ik vind dit soort oorbellen altijd heel fijn: ze gaan gemakkelijk in en uit, waardoor ze ideaal zijn om mee af te wisselen. Je koopt de hangertjes los (in zilver of goud) en creëert vervolgens zelf iets om eraan te hangen. Omdat ik de zomer in m’n kop heb koos ik voor deze koraalkleurige steentjes.

oorbellen maken

Benodigdheden voor 1 paar oorbellen:

oorbellen maken

Pak het eindstiftje en rijg je kralen combinatie op het stiftje. Ik ga voor een combinatie van de koraalkleurige kraal en het gouden sierkraaltje.

oorbellen maken

Omdat we maar 2 kralen op het eindstiftje rijgen, kan hij een stukje ingekort worden. Schuif met je nagel de kralen naar het eind en knip dan het stiftje af met de kniptang. Zorg dat er ongeveer 1 cm overblijft.

oorbellen maken

Om de kralen aan de oorbel te kunnen hangen, moet er een ‘lusje’ van het eindstiftje gemaakt worden. Deze techniek heet kettelen. Je gebruikt hiervoor de rondbektang. Schuif de kralen met je nagel naar achteren, zodat je het lusje zo strak mogelijk op de kralen kan maken. Vouw eerst met behulp van de rondbektang het stiftje in een hoek van 90 graden. Draai ‘m dan in 1 beweging om de tang heen en tadaa: daar is je lusje. Omdat dit op bewegend beeld nog makkelijker te volgen is verwijs ik je graag door naar het handige filmpje op de website van Beadies.

oorbellen maken

Het enige wat je nu nog moet doen, is deze kralen aan de hangertjes hangen. Dat gaat gelukkig heel makkelijk: je rijgt ze er zo aan. Vergeet niet het uiteinde van de hangertjes ‘dicht’ te drukken, zodat je ‘bedel’ er niet afglijdt.

oorbellen maken

Kettelen

Dat kettelen moet je misschien even oefenen, maar als je dat eenmaal lukt kun je een heleboel oorbellen zelf maken. Alle oorbellen hierboven zijn gemaakt d.m.v. de ketteltechniek, maar dan bevestigd met een ringetje. Ook deze zal ik laten zien!

oorbellen maken

Simpele ringetjes

Deze simpele ringetjes zijn mijn favoriet. Beadies heeft ze in zilver en goud, en ik geloof ook nog een maatje groter. Hier rijg je heel gemakkelijk een ander hangertje aan – eigenlijk kan je dit bijna geen DIY noemen.

oorbellen maken

Het mooie aan deze ringetjes is dat ze zo subtiel zijn. Daarnaast kun je er natuurlijk zoveel bedeltjes aan rijgen als je wil (tot dat het ringetje volzit, haha).

oorbellen maken

simpele ringetjes #2

Ook deze oorringen werken super simpel! Al komt hier wel een knijptangetje bij kijken. Aan dit ringetje zit een kleiner ringetje, dat je met een knijptangetje open buigt. Hang het bedeltje eraan en buig het kleine ringetje weer dicht.

oorbellen maken

Deze oorbelringetjes zijn iets dikker, en ogen daardoor ook wat chiquer. Ik vind deze ook nog net wat makkelijker in en uit je oor gaan dan de andere ringetje.

En zo maak je een heleboel oorbellen!

En als je deze basistechnieken dan eenmaal onder de knie hebt, dan is het slechts een kwestie van ringetjes aanschaffen en mixen & matchen! Als zelf bedeltjes maken je te veel gepriegel is, kun je er ook een kant en klaar hangertje aan hangen. Ik ben heel benieuwd welke oorbel(len) jullie het leukst vinden. En ga je zelf ook oorbellen maken, laat me dan weten wat het eindresultaat is geworden!

Toen ik terugkwam van Bali had ik een combinatie van een ringetje met een schelpje en een ringetje met het groene koraalstaafje in. Ik kreeg van heel veel mensen de opmerking dat ik die oorbellen ‘vast en zeker op Bali had gekocht’. Nou, mooi niet dus ;-)

oorbellen maken oorbellen maken

#earparty

Ik vind de oorbellen nog het leukst staan wanneer je ze combineert met andere oorbellen. Hier krijg je toch spontaan zin in de zomer van? Vergeet ook zeker niet de enkelbandjes DIY te checken, wellicht komen er nog DIY’s voor armbandjes en kettingen bij.

De materialen die ik in dit artikel gebruikte leende ik van Beadies. Beadies vind je online of in Amsterdam en Utrecht. Ga je naar Utrecht, zeg dan even hoi tegen vriendinnetje Roos die me hielp bij het maken van dit artikel en model stond voor de foto’s. Je herkent haar aan d’r blonde haren en oren vol oorbellen ;-)

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Dionne

  Ziet er echt heel erg mooi uit. Heel erg tof gedaan. Dit ga ik ook eens proberen

 2. Anna

  Wat een super tof idee! De oorbellen zien er echt super leuk uit!

 3. Nicole

  Als je twee gaatjes in elk oor hebt, wie staat er dan op de foto’s aan het eind? Ik heb ook twee gaatjes in elk oor, maar draag nu vaak knopjes i.v.m. dreumes :)

 4. Jenn

  Wat leuk gedaan! Die met de schelpjes zijn mijn favoriet :)

 5. Julie

  Ik zit te knoeien om die simpele ringetjes aan te doen. Tips?

 6. Ineke

  Hallo,

  Verkoop je de juweeltjes ook?

  Groetjes
  Ineke

Geef een reactie