Ik onderging een holistische massage – wat is het, en is het iets voor jou?

holistische massage

Ik begon dit jaar goed met een vakantie naar Bali. Daar genoten we van meerdere massages, dus toen ik bij thuiskomt een mailtje in mijn inbox trof met een uitnodiging voor een holistische massage bij Anneke Polak was ik meteen enthousiast! Zo kon ik nog even in die relaxte vakantiesfeer blijven. Al wist ik eigenlijk niet zo goed wat een holistische massage precies inhield.. Benieuwd naar deze massage ging ik in op de uitnodiging. Vandaag vertel ik jullie er graag meer over, want het was echt een bijzondere ervaring!

Ik onderging de massage alweer een ruime maand geleden. Ik zat toen niet helemaal lekker in m’n vel: m’n hoofd zat eigenlijk nog op Bali, maar ondertussen was ik wel weer druk aan de slag met een nieuw semester op school en (te) veel freelance klussen.  Ik had dus wel behoefte aan een massage. Maar dat hij zó zou helpen bij het loslaten van alles stress had ik van te voren niet verwacht..

Holistische massage?

Haha ja, dat was ook het eerste wat ik dacht. Bij massage denk ik aan een ontspannende spierbehandeling en bij holistisch.. tja, aan iets zweverigs? Maar eigenlijk is het geen van beide. Natuurlijk werkt de massage wel ontspannend, maar een holistische massage is niet per se op het ontspannen van je spieren gericht.  Anneke vertelt:

‘Je lichaam is een wijze raadgever. Alles wat je erin opmerkt, denk aan spanning, sensaties, beelden en emoties, zegt iets over wat je op dit moment nodig hebt. Iets warmers aantrekken als je het koud hebt is voor veel mensen nog wel vanzelfsprekend, maar de wat vagere en dieperliggende gevoelens, daar zijn we ons vaak niet bewust van, laat staan dat we er iets mee doen.’

En dat is precies waarbij een holistische massage kan helpen: stilstaan  tussen alle drukte door. Het is een ongedwongen manier om jezelf beter te leren kennen. Een eerste holistische massage zal misschien meer vragen oproepen dan beantwoorden. Maar naarmate je er vaker tijd voor uittrekt, leer je de signalen van je lichaam beter kennen en zul je zien dat je haast ongemerkt steeds meer op de wijsheid van je lichaam gaat vertrouwen.

holistische massage

Mijn ervaring

Zoals ik al zei was ik vrij druk in mijn hoofd toen ik naar mijn afspraak met Anneke ging. Het had me al moeite gekost om deze afspraak tussen al mijn andere afspraken in te plannen. Anneke’s massageruimte is klein maar fijn, en redelijk centraal in Utrecht gelegen. Bij binnenkomst klikt het meteen, ik krijg een kopje thee en mag in een stoel gaan zitten. In plaats van me meteen uit te kleden en op de massagebank plaats te nemen, hebben we eerst een kort gesprekje.

Hierin vertel ik wie ik ben en wat me op dit moment bezig houdt. Ook vraagt Anneke mijn ogen te sluiten en me te focussen op mijn lichaam. Een simpele opdracht die ik echter nog nooit eerder echt heb uitgevoerd. En zo gek: dan word ik me opeens bewust van pijntjes en spanningen. Zo heb ik het gevoel alsof iemand aan mijn schouders trekt, en lijkt er een soort donkere wolk boven de rechterkant van m’n hoofd te zweven.

Deze informatie neemt Anneke mee in de massage: ze focust zich vooral op mijn hoofd en rug.Zoals ik al eerder zei, is dit geen typische sport- of ontspannende massage. Tussen het masseren door is er soms een enkele aanraking of een zachte beweging. Toch werkt de massage voor mij wel heel erg ontspannend.

Zweverig gedoe?

De dagen na de massage heb ik veel last van knallende koppijn – aan de rechterkant van mijn hoofd. Toch voelt het daarna of er een soort last van mijn schouders gevallen is. De ‘problemen’ waarmee ik worstelde (ik vond het lastig om keuzes te maken), leken opeens een stuk helderder, en in diezelfde week hak ik nog wat knopen door. Klinkt allemaal best wel wazig, en toch denk ik dat de massage er echt bij geholpen heeft.

Zo klinkt het natuurlijk al snel zweverig, maar eigenlijk voelt het voor mij juist heel logisch. Ik denk dat iedereen wel het gevoel kent dat je niet lekker in je vel zit. In plaats van dat gevoel weg te stoppen, is het soms verstandig om naar dat gevoel te luisteren. Door het er te laten zijn, kan je het soms juist oplossen. Als vrij nuchter persoon heb ik dit toch als heel prettig ervaren!

Ook een holistische massage proberen?

Anneke beschouwt het als haar missie om Utrecht kennis te laten maken met holistische massage als eenvoudige, aangename en effectieve methode om te ervaren en in je leven te integreren wat echt belangrijk voor je is. Dit maakt een wereld van verschil voor jou en je omgeving. Daarom mag ik een van jullie blij maken met een holistische massage! Zie de facebookpagina voor de winactie. Meer informatie over Anneke en haar praktijk vind je op haar website.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Anaïs

    Leuk dat je hierover schrijft! Ik volg op medisch voorschrift fasciatherapie en wat je hier beschrijft komt daarmee heel erg overeen. Er wordt vaak met heel lichte aanrakingen gewerkt omdat het doel niet per sé is om de spieren de masseren, maar je bindweefsel in beweging te brengen, dat door spanning niet meer kan bewegen en geblokkeerd zit. Je bindweefsel speelt een grote rol in de aanvoer van vitamines en mineralen naar je spieren en de afvoer van afvalstoffen, dus als het vastzit krijg je die goede stoffen niet meer en hou je je afvalstoffen te lang bij.
    Er zit quasi altijd spanning in mijn nek en schouders, en na zo’n fascia behandeling kan het daar net vaster zitten en meer pijn doen dan voordien … maar met een reeks beurten wordt die spanning minder en minder en kan je op den duur die ontspanning langer bijhouden.

    1. Oh dat klinkt ook interessant, dat kende ik (ook) nog niet! Als je het zo zegt klinkt het allemaal ook wel heel logisch, en ik heb dat verschil ook echt ervaren. Maar het klinkt gewoon gek, dat zoiets werkt. Ik begreep ook dat inderdaad herhalende behandelingen voor meer effect zorgen.

Geef een reactie