Recept: pasta bolognese met witte wijn

bolognese met witte wijn

Hoera, eindelijk weer eens een recept online! Met de donkere dagen kwam het er telkens niet van. Gelukkig had ik zondagmiddag tijd om ‘s middags een gerecht op de foto te zetten. Het werd de spicy pasta bolognese met witte wijn, het gerecht dat in mijn laatste dagboekje voorbij kwam. Het is een recept van mijn vriend, dat hij weer van zijn oma heeft. Het is eigenlijk een simpele bolognese saus, maar dan from scratch (dus zonder pakjes en zakjes), welke je makkelijk kunt uitbreiden of aanpassen naar eigen smaak.

Pasta bolognese met witte wijn

Officieel is bolognese een echte vleessaus. Een beetje wortel of selderij mag, maar al die groentes die wij Nederlanders erbij gooien horen eigenlijk niet in de saus (net zoals (slag)room in de carbonara..). Bij deze saus gaat het echt om de pure smaak, daarom gooien we er geen extra groentes in – maar dat kan natuurlijk wel. Net zoals je het gehakt gemakkelijk kunt vervangen door vega gehakt. Ik ben altijd groot voorstander van experimenteren met recepten, maak er dus vooral je eigen variant op!

Het recept is super simpel, de saus heeft alleen wat tijd nodig. Maak dus een grote pan, en vries wat extra porties in. Lekker makkelijk wanneer je niet zoveel tijd hebt om te koken!

Ingrediënten

(voor 2 personen)

200 gr pasta naar keuze (wij gingen voor tagliatelle)
2 teentjes knoflook, gesnipperd
3 rode uitjes (of sjalotten), in stukken gesneden
250 gr (vega) gehakt
1 blik tomatenblokjes
4/5 Tasty Tom tomaten, in stukken gesneden
1/3 fles witte wijn
Parmezaanse kaas
Verse basilicum
Italiaanse kruiden (oregano, tijm)
Tabasco
Peper en zout

bolognese met witte wijn

Zo maak je het

Zet een pan met wat olie op het vuur en fruit de knoflook en de uitjes. Bak het gehakt erbij, en doe er wat zout en peper bij. Wanneer het gehakt aangebakken is (hoeft nog niet helemaal gaar te zijn) kunnen de tomatenblokjes en de Tasty Tom tomaten erbij. Gooi nu alle kruiden (de gedroogde kruiden maar ook een paar verse blaadjes basilicum) erbij – doe dit op gevoel. Ik houd van een smaakvolle pastasaus, dus gooi er altijd een flinke eetlepel doorheen. Doe ook wat druppeltjes tabasco door de saus. Wees voorzichtig hiermee, het gaat er om dat de saus licht spicy wordt, niet overdreven pittig. Schenk vervolgens nog 1/3 fles witte wijn erbij en draai dan het vuur naar beneden en doe een deksel op de pan.

Als het goed is heb je nu een vrij dunne saus, deze moet indikken. Laat de pan ongeveer een uur op het vuur sudderen, maar check tussendoor even hoe het met je saus gaat. Schiet het niet op, draai het vuur dan wat hoger.

Kook ondertussen de pasta volgens de instructie op de verpakking. Serveer de saus met de pasta met lekker veel Parmezaanse kaas en wat verse basilicum blaadjes. Eet smakelijk!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Manon

  Ik ben dol op pasta bolognese! Ik ga dit recept zeker de volgende keer uitproberen.

 2. Judith

  Klinkt superlekker! Fijn ook dat het zonder pakjes en/of zakjes is :)

 3. Eva

  Oeeh ja daar issie! Ik ben zo benieuwd naar dit recept, ga ‘m snel eens maken (met vega gehakt dan wel ;) ) en goed idee om dan gelijk wat meer te maken en in te vriezen!

  1. Haha, ‘vroeger’ haalde ik m’n neus op voor opwarmeten (jaja..), inmiddels ben ik zo blij met m’n eerdere zelf die de moeite heeft genomen om eten in te vriezen wanneer ik na een lange werkdag thuiskom.. haha.

Geef een reactie