Diary week 15: vakantie Portugal; roadtrippen & surfen langs de kust

vakantie Portugal

Het duurde even voordat deze diary online kwam, hij bevat namelijk meer dan 70 foto’s. Ga er maar even voor zitten ja ;-) Afgelopen week was dan ook heeeel leuk: ik was een weekje naar Portugal met mijn vriend. Na onze geweldige zomervakantie vorig jaar in Portugal, wilden we graag terug. Ik was even bang dat het allemaal niet doorging; drie weken geleden zat ik nog in een rolstoel. Gelukkig verloopt mijn herstel spoedig en hebben we echt een top week gehad. Die ik natuurlijk vastlegde op camera..

vakantie Portugal

Woensdag pakten we het vliegtuig naar Lissabon. We hadden begin maart geboekt: €50 retour vanaf Charlerois. Dat is een groot voordeel van een Vlaamse vriend; vanuit Nederland zou ik niet zo snel vanaf Charlerois vertrekken, maar vanaf mijn vriend is het goed te doen. De vluchten zijn hier stukken goedkoper!

Toen we de knoop doorhakten om toch te gaan, besloten we dat er dan wel een auto moest komen zodat ik niet alleen maar bij het zwembad hoefde te liggen. Gelukkig kregen we van Sunnycars een auto gesponsord, deze prachtige Peugeot die precies groot genoeg was voor het surfbord van mijn vriend, maar compact genoeg om door de smalle straatjes in de oude dorpjes te rijden. Deze auto heeft echt onze trip gemaakt, ik zal nog een artikel delen met alle leuke mini roadtrips die we hebben gemaakt voor iedereen die ook een roadtrip door Portugal overweegt te maken.

Woensdag kwamen we rond 20:00 hongerig in Ericeira aan. Vlakbij Ericeira zit een pizzeria van een Belg: Pizzamobile. Hier hebben ze super lekkere (flinterdunne!) pizza’s met prachtig uitzicht op een baai. Ik weet niet of het kwam omdat we zo hongerig waren of dat de pizza’s echt geweldig waren, maar ze gingen er goed in ;-)

De volgende ochtend hadden we ons eerste ontbijtje: natuurlijk met Pastels (of Pastéis?) de Nata. Yummm!

We verbleven weer in guesthouse Olá Onda, in dezelfde leuke zolderkamer als vorig jaar. Tijdens onze zomervakantie verbleven we hier vorig jaar een paar nachtjes, toen ze eigenlijk nog net niet open waren. We hadden het toen zo leuk, dat we graag terugkwamen. N.a.v. het artikel dat ik over ze schreef, hebben blijkbaar meerdere mensen bij ze geboekt – super leuk! Daarom kregen we nu de eerste paar nachtjes van ons verblijf gratis. Extra goede reden om weer langs te gaan ;-)

Onze eerste ochtend, de donderdag, was nog een beetje druilerig. Maar omdat we allebei nog wat moesten werken (ik freelance, m’n vriend aan z’n thesis) kwam dat wel goed uit. Al ging dat na een paar uur over in het uitzoeken een leuke surfspot voor die middag.

Omdat de golven in Ericeira zelf heel erg hoog waren (tegen de 6 meter) moesten we een stukje rijden. Langs de prachtige kust is dat geen straf. Bovendien scheen verderop een heerlijk zonnetje! Dan voelt 14 graden meteen als 20 graden.

Onderweg naar huis stopten we bij deze ‘foodtruck’: je ziet ze vaker langs de weg staan en ze verkopen voornamelijk simpele broodjes die ze afbakken op een echte houtoven (die dus in die bus zit!). Niet zo hip als bij onze foodtruckfestivals, maar misschien wel lekkerder. En spotgoedkoop: voor een broodje betaalden we €1,50.

En dit broodje was bijna net zo groot als m’n hoofd! We namen de klassieker: met chorizo. De chorizo wordt voor het afbakken al met het deeg gemengd, waardoor de smaak goed verspreidt. Mocht je zelf gaan roadtrippen in Portugal, vergeet dan niet te stoppen bij zo’n ‘foodtruck!’.

Terwijl we ons broodje opaten hadden we dit prachtige uitzicht.

De volgende ochtend maakten we een wandelingetje door Ericeira. Het blijft een leuk stadje, ook als je niet surft is er genoeg te doen. Maar, zoals je een beetje op deze foto kan zien, waren de golven nog steeds veel te groot.

Dus stapten we weer in de auto om naar een goede surfspot te rijden.

Zelf mocht ik i.v.m. mijn been nog niet surfen, maar toekijken met dit zonnetje was ook geen straf ;-)

Mijn vriend had z’n camera met telelens mee, en Darcie (eigenaresse van Olá Onda) maakte deze super vette surf foto van hem. Dat zijn flinke golven hoor! Hij doet zelf altijd super bescheiden, maar ben stiekem toch wel trots op ‘m ;-)

‘s Avonds aten we bij een restaurantje in Ericeira. Dat is het leuke aan Portugal: de prijzen liggen overal een stuk lager. Zo is uit eten gaan opeens niet meer zo duur.

Zaterdag pakten we de auto de andere kant op, richting het Noorden. We stopten in Baleal, een echt surfersdorpje waar je niet veel meer dan (surf) guesthouses en surfscholen vindt. Hier waren echt perfecte golfjes voor beginners zoals ik! Toen baalde ik wel een beetje dat ik niet mocht surfen.. reden om terug te komen!

Zelfs de verkeersborden zijn hier in surf-style ;-)

We liepen een surfshop binnen, op zoek naar posters van Lizzy: een Portugese illustratrice die hele toffe illustraties in surfthema maakt.

We wilden heel graag deze poster mee naar huis nemen, maar ze hadden geen materiaal om ‘m goed in te pakken. Dat wordt dus online shoppen!

Daarna reden we door naar Óbidos: een middeleeuws stadje met nog een echte stadsmuur er omheen.  Vanuit de auto zag het er al heel tof uit!

Dit was zo leuk! Echt de moeite waard als je in de buurt bent. In het artikel met roadtrip-tips zal ik er wat uitgebreider op in gaan.

Ik kreeg n.a.v. deze foto op Instagram trouwens veel vragen over mijn ronde tasje; die nam ik mee als souvenir van Bali.
 

Op de terugweg ‘verdwaalden’ we een beetje; in plaats van de tolwegen te pakken, reden we over binnendoor weggetjes. Als je niet bang bent voor steile wegen en af en toe een scherpe bocht kan ik je dit echt aanraden: het binnenland van Portugal is prachtig!

‘s Avonds chillden we bij Olá Onda en speelden we een van onze favoriete spelletjes: Saboteur.

Zondag: nieuwe dag, nieuw ontbijtje! Ik ga dat ontbijten met die Portugese gebakjes wel missen hoor!

We maakten een nieuwe roadtrip; dit keer richting Nazaré. Een schattig dorpje waar we heerlijk in het zonnetje op het terras hebben geluncht. Maar Nazaré staat vooral bekend om z’n monster golven..

Door een ondergrondse canyon kunnen de golven veel in kracht toenemen en worden ze pas op het allerlaatste moment -vlak voor de kust- gestopt. Dit resulteert in mega hoge golven, met name in de winter. Nazaré is dan ook een beroemde big wave surf spot; in 2011 werd hier de hoogste golf ooit gesurfd: maar liefst 23 meter. Dat is echt te bizar voor woorden.

Enkele surfborden van big wave surfers. Deze borden zijn vaak een stuk groter, maar minstens zo scherp als een short board. Met behulp van een jetski worden ze de mega golf op getrokken. Zoek maar eens op op Youtube, is echt heel indrukwekkend!

Die middag waren de golven ongeveer 15 meter hoog: ook vrij indrukwekkend! Het weer betrok een beetje, maar het leverde wel grote golven op.

Op camera is de impact lastig vast te leggen: in het echt lijken ze veel groter! En zelfs dan blijft het lastig, omdat je geen referentiepunt hebt kun je je niet goed inbeelden hoe groot die golf nou werkelijk is. Ik heb op Instagram een filmpje geplaatst, op bewegend beeld ziet het er nog indrukwekkender uit vind ik.

‘s Avonds keerden we weer terug naar Ericeira, en aten we bij een Mexicaans restaurantje. De Portugese keuken bestaat vooral uit vis en vlees, weinig groentes. Zelf ben ik geen visliefhebber, en vlees is eerder een bijzaak in mijn menu (the occasional hamburger daargelaten). Dus echt typisch Portugees hebben we niet veel gegeten, maar ach..

Vanaf maandag werd het écht mooi weer!

We sprongen weer in de auto voor een mini roadtrip, dit keer richting het zuiden langs de kust. We reden door het natuurpark van Sintra-Cascaïs, waar je echt prachtige uitzichtpunten hebt zoals op deze foto.

Onderweg kwamen we ook zoveel leuke en schattige dorpjes tegen. Met de auto rijden was hier absoluut geen straf!

Onze bestemming voor die ochtend was Praia da Ursa, een prachtig strandje aan de indrukwekkende kliffen langs de kust.

Het was een korte, doch steile wandeling..

..met dit als uitzicht. Wauw! Ook hier zal ik in het aparte roadtrip-artikel verder op in gaan, maar wat mij betreft is dit wel het (om)rijden waard!

Nu in het voorjaar stond alles nog zo mooi in bloei!

Daarna reden we door naar een tof restaurant dat Jasper en Darcie  ons hadden aangeraden. Vanuit de (hele toffe!) tuin heb je prachtig uitzicht over de zee.

En hup, weer door; er moest natuurlijk ook nog gesurfd worden ;-)

We sloten deze superleuke dag af in Cascaïs, een leuk kuststadje vlakbij Lissabon.

Wederom aten we niet echt typisch Portugees, maar deze Ramen waren heerlijk!

Terug in Ericeira waren we net op tijd om de zon in de zee te zien zakken. Zo mooi :-)

Dinsdag was onze laatste volle dag, en dus ook de laatste dag dat mijn vriend kon surfen. We begonnen de dag dus met wat surf, waar ik met een telelens rond m’n nek heb geprobeerd z’n surfmoves vast te leggen.

‘s Middags gingen we Eirceira in, dat hadden we alleen nog maar snelsnel gedaan. We wandelden door de straatjes, checkten wat surfwinkels.. Over dit jurkje kreeg ik op Instagram trouwens super veel complimentjes,  zo leuk! Ik ben ook fan van dit soort jurkjes; ze zijn lekker luchtig maar tegelijkertijd bedekken ze ook de boel een beetje ;-). Deze kocht ik trouwens op Bali, maar als je verder doorscrollt heb ik een goede look-a-like voor je ;-)

Yummmm

Nog meer yummmm

Tja, zon, zee, strand en een vol glas wijn, daar word je heel verliefd van ;-) Op de achtergrond de zee, helemaal wit van het schuim van de onstuimige golven.

Aan het eind van de middag gingen we samen met Jasper en Darcie naar Praia da Coxos, een baai met een beroemde surfspot. Nu lag er natuurlijk niemand in de zee, vanwege de immense golven. De kust voor Ericeira is trouwens een officieel ‘surfreservaat’, de enige ter wereld. Dat betekent dat dit stukje beschermd is, en er niet zomaar iets veranderd mag worden waardoor de golven anders breken. Je hebt hier dus prachtige surfspots, zowel voor beginners als pro’s. Mocht je ooit willen leren surfen, dan is Ericeira echt een aanrader!

We sloten onze avond af met een typische Portugese maaltijd: kip met friet, gezellig in de tuin van Olá Onda.

Woensdag was onze laatste dag, en dus ook ons laatste Portugese ontbijtje..

En het laatste ijsje!

Dinsdag had ik dit leuke winkeltje al gespot; woensdag ging ik er terug voor zo’n leuk rond tasje. Als ik nou van elke reis een ronde tas als souvenir meeneem.. ;-)

Tadaaa. Geinig toch?

Ik kocht ook een t-shirt met het logo van Olá Onda, omdat ik ‘m zo tof vind! Hij is ontworpen door artiest Floor van het Nederend. Ik vind z’n stijl heel tof, je hebt niet direct door dat je met een t-shirt van een guesthouse rondloopt omdat de print zo mooi is! Het moet trouwens de tuin van Olá Onda voorstellen: die staat ook vol cactussen en heeft uitzicht op de prachtige golven van Praia do Matadouro. Olá Onda is Portugees voor ‘hallo golf’ :-).

Na het shoppen genoten we nog even van het zonnetje bij het zwembad..

..maar toen was het toch echt tijd om weer naar huis te gaan. We hebben super leuke week gehad, stiekem zou ik voor eind deze zomer nog een weekje bij Olá Onda willen boeken. Mocht je zelf ook enthousiast geworden zijn, wees er dan snel bij: voor de zomermaanden zitten ze al bijna helemaal vol (wat natuurlijk wel super tof is, een jaar na de opening).

Prachtig uitzicht vanuit het vliegtuig. Vanuit het vliegtuig hopte ik gisteren weer in de trein naar Nederland.

Gisteren heb ik vooral veel gewerkt. Ik moest een hoop mails wegwerken en wat freelance opdrachten afmaken. Ik besloot maar bij Starbucks bij mijn oud-collega’s te gaan zitten. Gezellig en lekker koel, zodat ik niet geneigd was om in het zonnetje te gaan zitten.

Ik ging nog even langs Pull & Bear om mijn bestelling op te halen; ik had dit groene jurkje besteld. Hij stond super leuk, maar was net iets te klein. De rits ging niet helemaal dicht, met name ter hoogte van mijn middenrif zat hij te strak. Ik ben vrij smal (borstomtrek 70cm), dus mocht je ‘m ook willen bestellen – houd daar rekening mee.

Goed, aanvulling voor mijn soepjurken collectie dus ;-). Toen ik een maatje groter wilde bestellen zag ik dat ‘ie er ook in een rood-roestbruine kleur was, en nu twijfel ik. Dus ik heb ze maar allebei besteld. Wat vinden jullie: rood of groen? Of allebei? Of allebei niet?

‘s Avonds ging ik ook nog even langs mijn neefje, om een souvenir af te geven. Na onze reis door Bali gaven we ‘m een tropisch overhemdje cadeau, dit keer was het souvenir iets praktischer: een pet tegen de zon! Wel een echte surfpet natuurlijk ;-) Hij is een beetje op de groei gekocht, want dit manneke groeit zo hard! Ben een hele trotse tante :-)

Ennnn hiermee zijn we aan het einde gekomen van deze diary! Binnenkort zal ik inhoudelijke tips geven voor een vakantie naar Portugal. Ik kan het echt iedereen aanraden, zowel in het voorjaar als de zomer, dus mocht je nog een leuke vakantiebestemming zoeken.. Het was heerlijk om er even tussenuit te zijn geweest, maar ik loop wel wat achter op mijn mail en ook de nieuwe periode op school is weer begonnen – dat wordt weer hard aan de bak. Maar met dit heerlijke weer kan ik de zomer al bijna ruiken, en kijk ik uit naar mijn volgende vakantie!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 20 reacties

 1. Manon

  Prachtige foto’s!
  Zo te zien hebben jullie een heerlijke vakantie gehad. Ik vind Portugal een heel fijn land om op vakantie te gaan.
  En ik zie dat je Getuige van Lars Kepler hebt gelezen. Zo’n spannend boek!

  1. Ja, ik ben tijdens mijn eerste vakantie dit jaar begonnen met hun serie en lees nu elke keer een beetje verder :-) Vond de vorige 2 boeken uit de serie ook erg spannend!

 2. Shirley

  Wat een fijne foto’s. Gelukkig kon je vakantie doorgaan en was het ook zonder surfen een succes. Het stadje met fr stadsmuur ziet er heel leuk uit. Vanaf Leuven vond ik Charleroi best wel slecht bereikbaar eigenlijk, of het lag aan mijn vluchttijden. Ik landde terug met de laatste vlucht en we stonden een uur in de file ofzo, wat volgens onze taxishuttlechauffeur heel normaal was. Maar het is wel een voordeel dat er opeens meerdere luchthavens een makkelijke optie zijn.

  1. Ja Charleroi is ‘s avonds laat wel minder chill. Op de heenweg konden wij gewoon met openbaar vervoer en dat was eigenlijk heel goed te doen, op de terugweg zijn wij opgehaald (gelukkig wel zonder file!).

 3. Veerlez

  Wat genieten! Je bent op allemaal spots geweest waar ik afgelopen november ook was en ik krijg er meteen heimwee van. Zoveel zin om nu weer een tripje die kant op te boeken. Het ziet er heerlijk uit!

  1. Haha ja, wij waren er dus vorig jaar zomer en vonden het zo leuk dat we nu binnen een jaar al terug gingen. En het liefst zou ik nu voor volgend jaar al boeken ;-)

 4. anna

  Wat een heerlijke foto’s, Portugal is zo mooi! Ik ben twee maanden geleden naar Lissabon geweest, wat is dat ook een prachtige stad <3. Jammer dat je niet mocht surfen maar je hebt wel prachtige foto's gemaakt! Dat rode jurkje van P&B is echt super mooi trouwens, daar ga ik ook even naar kijken haha. Ik kwam erachter dat ik je nog niet volgde op IG, heb ik gelijk even gedaan!

  1. Ja, Lissabon is ook leuk he! Omdat we daar vorig jaar al zijn geweest hebben we ‘m nu geskipt, maar normaal is het ook goed te combineren met Ericeira.

 5. Dionne

  Wauw, wauw! Wat een onwijs gave foto’s! Het ziet er echt heel erg mooi uit. Dit moet wel een lekker weekje geweest zijn. :D

 6. laura

  Surfen lijkt me ook nog eens zo vet om te doen! Portugal is zo mooi en tof dat jullie een roadtrip daar door heen hebben gemaakt. Ik herkende nog wat plekjes :)

 7. Lotte

  Wat een heerlijke week heb jij gehad! Ik heb spontaan heimwee naar mijn trip door Portugal van zes jaar geleden. Omdat we toen met de trein reisde, bezocht ik deze regio niet. Hoog tijd voor een nieuw bezoek dus. Haha, grappig dat friet met kip typisch Portugees is, ik vind het zo iets typisch Belgisch juist (maar wel met appelmoes erbij). :D

  1. Haha ja, Kip met friet en appelmoes is echt zo’n kinderfeest maaltijd. Maar blijkbaar daar ook heel populair. Dit was ook wel echt lekkere kip! En zoals ik al zei: de Portugese keuken is toch vooral veel vis en vlees, verder niet heel origineel.

 8. Marjoleine

  Wat een leuke diary! Heerlijk om mee te kunnen genieten van jullie vakantie <3 Ik zou nu ook wel naar Portugal willen door alle mooie foto's!

  1. Ja, Portugal is zo’n aanrader! Ik was er vorig jaar pas voor het eerst, maar ik denk dat het nu al een van mijn favoriete Europese vakantiebestemmingen is. De ruige kust (maar ook genoeg ‘gewone’ zandstranden), de vriendelijke mensen, de leuke steden (vooral Porto vind ik heel leuk!), de fijne prijzen (is uit eten gaan niet meer zo duur), het lekkere klimaat.. Het enige ‘jammere’ vind ik de taal. In Duits, Frans, Spaans en zelfs piepklein beetje Italiaans kan ik nog wel wat bestellen of de weg vragen. Maar Portugees kan ik echt totaaal niet haha.

 9. Anneleen

  Wauw wat een prachtige foto’s! :) Echt vakantie! Fijn dat jullie er zo van genoten hebben!! X

 10. Naomi

  Wat een mooie foto’s! Die golven zijn echt tof om te zien!
  Ik ben nog nooit in Portugal geweest maar van wat ik hoor en zie moet het echt een heel leuk en gezellig land zijn. Ik ga in november voor het eerst naar Lissabon voor iets werkgerelateerds en wil er een paar dagen aan vast plakken om de boel te verkennen. Heb er echt zoveel zin in. Hopelijk is het dan ook nog redelijk weer.

Geef een reactie