Roadtrip door Portugal: omgeving Lissabon verkennen met een huurauto

Roadtrip door Portugal

Vorig jaar zomer ging ik samen met mijn vriend in Portugal op vakantie. We werden verliefd op het land: de prachtige natuur, de vriendelijke mensen, de leuke steden en natuurlijk de goede surf waren een reden om terug te komen. Dit jaar gingen we terug naar Ericeira, wat onze uitvalsbasis zou worden voor de rest van de week. Met onze huurauto van Sunnycars hebben we namelijk heel de omgeving verkend! In deze blog deel ik 5 leuke roadtrips die je in de omgeving van Lissabon kunt maken.

Zorgeloze Roadtrip door Portugal met Sunnycars

Zoals ik in mijn dagboekje al vertelde, kregen we een huurauto gesponsord door Sunnycars. Na mijn ski-ongeluk leek het ons beter om toch een auto te regelen, aangezien ik niet kon surfen. Uiteindelijk de beste keus ever, want zo hebben we veel meer uit onze trip kunnen halen! Mijn schoonouders hadden vorig jaar tijdens hun vakantie in Portugal een auto bij Sunnycars gehuurd en raadden ons aan om daar een auto te huren.

Het voordeel van Sunnycars is dat je lekker zorgeloos op vakantie kunt. Je bent namelijk standaard all-in verzekerd, en er zijn ook geen vage ‘kleine lettertjes’ zoals bijbetalen voor extra kilometers. En voor ons een belangrijk voordeel: ook als je jonger dan 25 jaar bent kun je gewoon een auto huren bij Sunnycars.

Wij boekten onze auto vlak voor vertrek via de website. Daar kies je het type auto en kun je ook een servicepakket aankruisen. Vooral dat is heel handig: zo kozen wij voor het ‘express’ pakket waarmee je vrijwel alles al online registreert en dus super snel de weg op kunt met je auto. Maar er zijn bijvoorbeeld ook pakketten waarmee je een auto zonder creditcard kan huren of een pakket waarbij er kampeerspullen in de auto liggen. Vooral het gemak en de transparantie van Sunnycars vond ik echt top!

Toen we op Lissabon landden werden we met een shuttle opgehaald om naar de autoverhuur te gaan (al kan je ook kiezen voor een loket op het vliegveld zelf als je dat fijner vindt). Omdat we de express service hadden gekozen stonden we hooguit 5 minuutjes aan de balie. Samen met iemand van de verhuur checkten we de auto op alle krassen en deuken, om te voorkomen dat al bestaande schade ons aangerekend zou worden. En dat was het! We kregen een vrij nieuwe Peugeot (ehh type weet ik niet meer, maar hij was zilver ;p) die groot genoeg was om het surfboard van mijn vriend erin te vervoeren, maar compact genoeg om door de smalle straatjes te rijden in Portugal.

Waar moet je op letten bij het huren van een auto in Portugal?

Addertjes onder het gras
Als je nog nooit een auto hebt gehuurd, kan dat best spannend zijn. Zorg allereerst dat je bij een goede organisatie een auto boekt, zodat je achteraf niet met allerlei extra kosten te maken krijgt. En zorg dat je all-in verzekerd bent, je weet het maar nooit! Bij Sunnycars zit je voor beiden in ieder geval al goed.

Let op: tolwegen
Portugal heeft enkele tolwegen waar je voor moet betalen. In sommigen gevallen kun je contant betalen, in andere gevallen alleen elektronisch. Als je hier geen speciaal kastje voor hebt, moet je de tol achteraf via het postkantoor betalen. Je kenteken wordt namelijk automatisch geregistreerd. Best wel een gedoe, gelukkig kun je ook een auto huren mét zo’n elektronisch kastje. In dat geval rijd je gewoon overal door, en worden de tolkosten automatisch van je creditcard afgeschreven. Dit hebben wij ook gedaan, en werkte perfect. Meer informatie over de tolwegen in Portugal vind je hier.

Steile hellingen
Als je van de tolwegen af gaat kom je op prachtige, maar soms steile weggetjes. Zorg dus dat je aan het begin van je vakantie eventjes oefent met zo’n helling op een rustige weg ;-) Mijn vriend is zelf een Diesel gewend, dus kozen wij daar ook specifiek voor op vakantie. In kleine dorpjes zijn de weggetjes naast steil vaak ook erg smal. Ik zou daarom aanraden een niet al te grote bak te huren. Onze auto kwam geloof ik uit de categorie ‘compact’: dat was een perfecte maat!

Roadtrip door Portugal

Onze uitvalsbasis: Ericeira

Omdat we het vorig jaar zo leuk vonden bij Olà Onda, besloten we dit jaar weer terug te gaan. Ericeira werd dus onze uitvalsbasis voor alle roadtrips. Wat ons betreft perfect, want het ligt tussen alle leuke plekken in. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon van het noorden naar het zuiden rijden (en vice versa). Ik heb de roadtrips op volgorde van noord naar zuid gezet. Ik heb dus ook geen tips voor slaapplekken (behalve dan Olà Onda in Ericeira), in principe zijn de roadtrips allemaal vanuit Lissabon te doen.

roadtrip door portugal

Roadtrip 1: Monstergolven checken in Nazaré

Nazaré is een klein, maar ‘wereldberoemd’ stadje aan de kust. Hier werd namelijk de hoogste golf ooit gesurfd (maar liefst 23 meter!!). Door een grote ondergrondse canyon behouden de golven hun kracht tot vlak voor de kust, waardoor er (als de weersomstandigheden gunstig zijn) enorme monstergolven kunnen ontstaan. De grootste kans om deze golven te checken heb je vanaf oktober tot en met april, in de zomer zijn de golven vaak wat rustiger.

Roadtrip door Portugal Roadtrip door Portugal

Nazaré zelf is een schattig stadje, met een heel breed zandstrand en leuke strandtentjes. Je vindt er veel authentieke restaurantjes, waar oude opaatjes in een steegje de verse vis aan het barbecuen zijn. Leuk om even te verblijven, maar vooral het uitzicht vanaf de vuurtoren over de monstergolven is echt de moeite waard. Wij hebben daar denk ik een uur staan kijken, maar ik kan me voorstellen dat wanneer er ook echt surfers in het water liggen je de hele middag kan blijven kijken.

Een roadtrip naar Nazaré is eventueel te combineren met de volgende roadtrip, maar als je net als wij lekker rustig aan doet zou ik beide roadtrips apart maken.

roadtrip door Portugal

Roadtrip 2: Surfen in Baleal en lunchen in het middeleeuwse Óbidos

Portugal is een echt surfland, als er goede golven staan zul je altijd surfers voorbij zien komen. Eigenlijk is een vakantie naar Portugal niet compleet zonder zelf eens op een surfboard te hebben gestaan. Als beginner raad ik je aan om naar Baleal te gaan. Door de ligging van het schiereiland is er vrijwel altijd wel een plek waar je goede golven vindt. Daarbij is het een zandstrand, wel zo fijn voor beginners.

roadtrip door portugal roadtrip door portugal

Op het strand zelf is een surfschool waar je een surfboard en wetsuit kunt huren en natuurlijk lessen kunt boeken. Neerploffen in een van de strandtentjes en vanuit je luie stoel de surfers bekijken kan natuurlijk ook ;-). Baleal is zelf vrij klein, dus voor de lunch raad ik je aan weer even in de auto te stappen en door te rijden naar Óbidos.

roadtrip door portugal

Óbidos is een middeleeuws stadje, met nog een echte en intacte stadsmuur. Vanuit de auto zie je het stadje al opdoemen en ziet het er indrukwekkend uit. In Óbidos vind je veel souvenirwinkeltjes en kleine boetiekjes. Daarnaast zijn er een heleboel schattige restaurantjes waar je (ondanks de vrij toeristische bestemming) voor een fijn prijsje kunt eten. Als je een stil zijweggetje inslaat kun je je goed voorstellen hoe het leven in de middeleeuwen eruit moet hebben gezien; de huizen en straten liggen er nog precies zo bij!

roadtrip door portugal

Roadtrip 3: Een dagje Sintra

Sintra bezochten wij vorig jaar tijdens onze vakantie al, dus sloegen we deze keer over. Maar omdat het zeker een aanrader is, licht ik ‘m graag nog even toe. Sintra is een stadje gelegen in de gelijknamige gemeente en aan het gelijknamige gebergte. Het bijzondere aan dit kleine stadje zijn de paleizen en kastelen die in de omgeving te vinden zijn.

roadtrip door portugal

Vooral het kleurrijke Palácio da Pena en het Castelo dos Mouros zijn erg de moeite waard. Wij bezochten deze allebei vorig jaar en keken onze ogen uit. Hier ben je wel een hele middag mee zoet. Op de blog van Shirley vind je meer foto’s en vooral handige en praktische tips voor een dagje Sintra (zoals welke bus je moet pakken).

Op aanraden van Shirley zijn wij vorig jaar ook nog naar Quinta da Regaleira geweest, voor de prachtige tuin vol geheime gangen en verstopte hoekjes. Ik kan eigenlijk niet kiezen, maar zou je maar 1 roadtrip van dit rijtje kunnen doen, kies dan voor Sintra.

roadtrip door Portugal

Roadtrip 4: Wandeling naar het meest westelijke punt van Europa + avond in Cascais

Dit was een roadtrip waarbij de weg ernaar toe ook al prachtig was! Cabo da Roca is het meest westelijke punt van het Europees vasteland. Maar eigenlijk is het nog leuker om iets eerder af te slaan, naar Praia da Ursa. Na een korte (maar steile!) wandeling heb je hier prachtig uitzicht op een strand met geweldige rotsformaties.

Skip de tolwegen en rijd langs de kust door het natuurpark van Sintra-Cascais. Het uitzicht is geweldig, de foto bovenaan dit artikel is tijdens deze roadtrip gemaakt. Onderweg kom je langs het prachtige dorpje Azenhas Do Mar, dat tegen een klif is opgebouwd. Maar, we rijden door naar Praia da Ursa. Omdat het strand een stuk lager ligt, valt het vanaf de weg niet zo op. Let dus op de bordjes! Wij kregen als tip om niet de weg af te slaan, maar onze auto langs de weg te parkeren. De weg naar de parkeerplaats zit vol kuilen waar niet elke auto gemakkelijk overheen rijdt.

roadtrip door portugal roadtrip door portugal

Vanaf de parkeerplaats loopt er een smal en steil weggetje naar beneden. Het is dus verstandig om goede schoenen (in ieder geval niet je slippers) aan te trekken. Gelukkig word je al snel beloond met dit prachtige uitzicht:

roadtrip door portugal

Vanaf hier kun je kiezen: verder naar beneden naar het strand, of verder omhoog. Wij kozen voor het laatste, en hadden zo prachtig zicht op de vuurtoren van Cabo da Roca. Wat misschien nog wel beter is dan Cabo da Roca zelf bezoeken, waar vooral veel Chinese toeristen op af komen om even een foto te schieten.

roadtrip door portugal roadtrip door portugal

Na deze wandeling kregen we honger, dus reden we op aanraden van Jasper en Darcie van Olà Onda door naar restaurant Moinho dom Quixote. Vanuit hun geweldige tuin (vol cactussen en andere planten) heb je prachtig uitzicht over de kust. De perfecte plek voor een lunch!

roadtrip door portugal

Daarna reden we door naar Cascais. Cascais is eigenlijk dé badplaats van Lissabon. De boulevard ligt vol met statige huizen en paleizen,  in het verleden was Cascais favoriet bij de adel. Tegenwoordig is het een gezellig stadje, met mooi betegelde straatjes, leuke boetiekjes en gezellige restaurants. Ben je hier wat eerder op de dag, ga dan lunchen bij Dona Flor Cafe & Bistro. Voor lunch en diner moet je naar Cafe Galeria House of Wonders, waar je een uitgebreid vegetarisch buffet hebt dat je vanaf het dakterras kunt opeten.

roadtrip door portugal

Roadtrip 5: Een dagje Lissabon

Natuurlijk mag Lissabon zelf ook niet in dit rijtje ontbreken. Verblijf je in Lissabon, ga dan een dagje naar Ericeira om surfers te spotten en de sfeer van dit leuke vissers/surfdorp te proeven. Verblijf je in Ericeira, ga dan naar Lissabon! Voor beide plekken schreef ik vorig jaar al een blog met tips en hotspots.

Roadtrip door Portugal is een aanrader

En, zijn jullie al enthousiast geworden? Dit was pas mijn tweede bezoek aan Portugal, en dan heb ik de Algarve (het zuidelijke deel van Portugal) nog niet eens gehad! Ik gok dat we nog wel een keer terug gaan ;-). Voor ons heeft Portugal de perfecte combinatie van surf, leuke stadjes en lekker weer, je kunt dus je vakantie zo actief maken als je wil.

Vorig jaar hebben wij alles per openbaar vervoer gedaan, wat op zich goed te doen is. Maar wil je vrijheid en echt alles uit je trip halen, dan raad ik je echt een huurauto aan!

[bg-box]Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Sunnycars. Zij sponsorden onze huurauto voor deze geweldige roadtrip! Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Pam

  Ik ben in Lissabon, Sintra, Cascais en Porto geweest, maar heb zo te lezen nog lang niet alles gezien! Ben echt verliefd op Portugal. (En misschien toch maar eens leren surfen…)

  1. Ja, de kust heeft nog veel meer leuke plekjes! Veel tips kregen wij van Jasper en Darcie van het guesthouse. Die kennen natuurlijk de omgeving en weten meer dan wat er in de reisgidsjes staat :-)

 2. Wat grappig om te lezen dat jij de Algarve dan nog niet hebt gehad, ik wel maar Lissabon niet haha. Daar ga ik a.s. juni heen! 5 dagen Lissabon, heel veel zin in!

 3. Shirley

  Wat leuk dat je mijn blog tipt, bedankt! Jullie vakantie ziet er heerlijk uit. Mooie plaatsen hebben jullie bezocht. Ik wil na mijn roadtrip van vorig jaar ook zeker nog terug. Een week was veel te kort. Een auto huren vind ik nog steeds een beetje spannend, net als het inleveren. Maar eigenlijk is er nog nooit iets misgegaan. Een auto geeft zoveel vrijheid op vakantie. Sinds ik voor het eerst een auto heb gehuurd, wil ik bijna niet meer anders, haha.

  1. Ja ik heb destijds heel veel aan jouw tips voor Sintra gehad, dus leek me handig om die hier ook te delen ;-) En ja herkenbaar hoor, over huurauto’s hoor je soms ook van die verhalen dat er allerlei addertjes onder het gras zitten of dat je niet goed verzekerd bent. Hadden wij totaal geen last van en inderdaad: met auto zie je zoooveel meer!

 4. anna

  Wauw wat een mooie foto’s! Ik ben afgelopen februari naar Lissabon geweest, we zijn toen ook een dagje naar Sintra geweest. Het lijkt me wel echt heel tof om een keer een roadtrip te maken!

Geef een reactie