De leukste spellen voor een spelletjesavond met vrienden deel 3

spelletjesavond met vrienden

Jullie weten inmiddels dat ik gek ben op (bord)spellen. Al eerder deelde ik tips voor de leukste spellen voor een spelletjesavond (zie hier deel 1 en deel 2) én m’n favoriete reisspelletjes. De afgelopen maanden heb ik een aantal nieuwe spellen aan mijn collectie toegevoegd, die ik graag aan jullie tip. Dit zijn voornamelijk kleinere, ‘luchtige’ spelletjes die niet al te veel uitleg en tijd vereisen en dus perfect zijn tijdens een spelletjesavond met vrienden.

exploding kittens

Exploding Kittens

Ik trap gelijk af met mijn favoriet uit dit lijstje: Exploding Kittens. Dit kaartspel is een combinatie van het traditionele ‘pesten’ en Russian Roulette. Bij elke beurt moet je een stapel van de kaart trekken, en hopen dat je geen ‘exploding kitten’ trekt. Dan explodeer je namelijk en lig je uit het spel. Gelukkig zijn er allerlei trucjes om deze kaart te ontwijken: zo mag je in de stapel spieken, kan je de stapel husselen en heb je speciale ‘defuse kaarten’ waarmee je de exploding kitten kan afweren. In dit korte filmpje wordt het nog wat duidelijker uitgelegd, mijn advies is om ‘t gewoon een potje te spelen, dan wordt het al snel duidelijk.

Dit spel is vooral leuk omdat er veel spanning in zit (‘zal de volgende kaart een exploding kitten zijn?’) én omdat je elkaar goed kunt pesten. Wanneer je een exploding kitten trekt, maar je hebt kunnen afweren met een defuse kaart, mag je de exploding kitten zelf terug in de stapel steken. Dat mag random, maar je kan ook precies uitrekenen waar je de kaart moet terugsteken om iemand anders te laten ‘exploderen’..  Leuk feitje: dit spel is door een (zeer succesvolle!) crowdfundingactie tot stand gekomen (en er is inmiddels ook een NSFW-versie). Het spel kost €26,95 en is o.a. hier te koop.

spelletjesavond met vrienden

Cards Against Humanity

Nog een kaartspel perfect voor een avond met vrienden met veel snacks en drankjes: Cards Against Humanity. Ook dit spel kwam d.m.v. een crowdfundingsactie tot stand! Het spel is eigenlijk ook vrij simpel: iedereen krijgt een paar witte kaarten. Om de beurt trekt iemand een zwarte kaart, met daarop een incomplete zin. De rest moet met een van z’n witte kaarten de zin compleet maken. Degene die de zwarte kaart heeft getrokken bepaalt vervolgens de winnaar. Dit spel is hilarisch, soms kan het er zelfs erg grof aan toe gaan. Meer uitleg heeft dit spel niet nodig, en je speelt net zolang als je zin hebt (of alle kaarten op zijn).

Er zijn UK en US versies. Het nadeel is dat er heel soms een celebrity voorbij komt die niemand kent, in dat geval wisselen we die vaak om met een van de spelers. Net zo grappig ;-). Het spel kost €29,95 en is o.a. hier te koop.

spelletjesavond met vrienden

De kolonisten van Catan Dobbelspel

De dobbel-variant van Kolonisten van Catan is een perfect spel voor bij de borrel of op de camping. Eigenlijk speelt iedereen individueel – achteraf wint degene met de meeste punten. Tussen de beurten door kun je prima bijkletsen. Niet heel spannend, maar wel een relaxed spel – waar je overigens wel nog een beetje bij moet nadenken! Door te dobbelen met de dobbelstenen kun je verschillende grondstoffen verzamelen, waarmee je vervolgens een straat, dorp, stad of ridder kunt ‘bouwen’. De steden zijn meer punten waard, maar die zijn wel lastiger bij elkaar te dobbelen. Het spel kost €10,95 en is o.a. hier te koop.

saboteur

Saboteur

Ik heb het geloof ik in alle vorige blogs over spelletjes al over Saboteur: Het Duel gehad. Het is dan ook mijn favoriete spel voor 2 personen. Maar ook met meer mensen is het een leuk spel, daarvoor heb je de gewone versie nodig: Saboteur. In dit spel zijn jullie allemaal kabouters op zoek naar goud. Met pikhouweeltjes graven jullie een weg naar het goud, maar onder alle kabouters zitten 1 of meerdere mollen: de saboteurs.  Zij verdienen juist punten door anderen zoveel mogelijk dwars te bomen en te voorkomen dat zij goud verzamelen. Een leuk spelletje waarbij je elkaar goed kan ‘pesten’, daar hou ik wel van ;-)

Nog meer spellen voor een spelletjesavond met vrienden

De vier spellen hierboven zijn op dit moment mijn favoriete, snelle spellen. Als toevoeging hierop wil ik trouwens nog de app Heads Up! tippen. Met deze app kun je het bekende spel ‘wie ben ik?’ spelen. Op je scherm verschijnt een persoon, jij houdt je scherm zodat je zelf niet weet wie je bent. Vervolgens kun je door vragen aan de rest te stellen proberen te raden wie er op het scherm van je telefoon staat. De app is gratis, leuke last minute optie dus als je echt geen spellen in huis hebt!

Zoek je wat uitgebreidere spellen? Bekijk dan mijn andere blogs met tips voor leuke spellen voor een spelletjesavond met vrienden.

[bg-box]Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijg ik een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van! Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Judith

  Wat leuk! Heel veel spellen kende ik nog niet :) Voor de vakantie maar weer eentje aanschaffen, zo’n leuke bezigheid altijd!

 2. Karlijn

  Cards Against Humanty is zo leuk om te spelen, vooral op feestjes met vrienden doet dat spel het altijd goed!

  1. Haha ja het is een hilarisch spel he! Op zich ook wel makkelijk zelf te maken (goed, als je een keer een middag over hebt). Dat lijkt me ook wel leuk, een persoonlijke variant van dit spel :p

 3. Alex

  Super leuke spelletjes! Tot nu toe ken ik alleen cards against humanity, en die is echt wel super grappig :)

 4. Eva

  Saboteur vind ik echt helemaal geweldig! Wij spelen altijd de groepseditie maar ik wil ook heel graag die duo-versie hebben, voor het geval er eens geen vrienden aanwezig zijn om mee te spelen ;) En Exploding Kittens leek me altijd erg stom maar door jouw beschrijving, wil ik ‘m nu toch wel! Dat nieuwe spel van hem, lijkt me ook super leuk!

 5. Desy

  Wij spelen thuis vaak het Keezen-spel en Skipbo, ook leuk als je van pesten houdt haha!

 6. Hester

  Exploding kittens lijkt mij een heel leuk spel. Hij staat al een tijdje op mijn verlanglijstje.

  Momenteel zijn wij thuis helemaal verslaafd aan Dominion en Unfair. Dat zijn ook aanraders!

 7. tea

  Exploding Kittens is hier ook een favoriet. Samen met Kingdomino – waar je een koninkrijk bouwt met domino stijl stenen die verschillende landschappen hebben – en net als bij Exploding Kittens blijft het leuk omdat je elkaar kan pesten.

Geef een reactie