Hoe ik mijn Instagram stories bewerk

Instagram stories

Een jaar geleden liet ik al uitgebreid zien hoe ik mijn Instagram foto’s bewerk. Ik ben geen die-hard Instagrammer: ik deel gewoon wat ik leuk vind. Sinds december ben ik ook fan van de Instagram stories: korte ‘snaps’ waarmee je een kijkje in iemands leven kan nemen. Hoewel deze stories vaak juist door de echtheid zo leuk zijn, vind ik het ook leuk dat je er een heleboel creativiteit in kwijt kan. Met verschillende apps kun je je stories naar een next level tillen. Niet omdat het moet (perfecte stories zijn net als instafeeds saai en vast heel vermoeiend), maar omdat het kan! En omdat er veel vraag naar is, deel ik vandaag mijn favoriete apps waarmee ik mijn Instagram stories bewerk.

Instagram stories?

Ik geloof niet dat dit nog enige toelichting behoeft, maar omdat mijn moeder ook mijn blog leest en ik het leuk zou vinden als ze tijdens haar reizen eens wat op d’r story zou delen: Instagram Stories is eigenlijk een manier om een foto tijdelijk te delen met je volgers. Als je Instagram opent, zie je helemaal linksboven een camera icoontje. Als je daarop klikt kun je direct een foto of filmpje maken, hier nog wat tekst of smileys aan toevoegen en ‘m vervolgens delen. Of – en die optie gebruik ik het meest – een foto of video uit je fotomappen uploaden. Vergeet ook zeker niet om na het maken of uploaden van een foto op het smiley-icoontje rechtsboven in de hoek te klikken. Dan kun je de locatie, temperatuur en andere leuke ‘stickers’ toevoegen.

Na het uploaden verschijnt er een gekleurd cirkeltje om je profielfoto; het teken dat er een nieuwe update is in je verhaal. Door op je profielfoto te klikken, komen mensen vanzelf bij je verhaal terecht. Alle foto’s die je maakt worden automatisch aan je verhaal toegevoegd en zo achter elkaar afgespeeld, na 24 uur verdwijnen de foto’s weer. Mocht je ze langer willen opslaan, dan kan je een ‘highlight’ op je profiel aanmaken en daar je favoriete Instagram stories in verzamelen (bijvoorbeeld je outfits of favoriete gerechten). Ook leuk, maar dit leg ik nog wel een andere keer uit mam ;-).

Goed, en wil je je stories dus een beetje opleuken, dan zijn daar verschillende apps voor! Hiermee maak je bijvoorbeeld een leuke collage of kun je tekst toevoegen in een speciaal lettertype. Ik gebruik de volgende apps:

Instagram stories

Unfold Stories

Ineens zag ik bij veel Instagrammers dezelfde, strakke witte stories voorbij komen. Een rondje Googlen vertelde mij dat hiervoor de app Unfold Stories wordt gebruikt. Met deze app kun je strakke collages maken met (of zonder) korte teksten. De opties zijn vrij simpel: de achtergrond is wit of zwart, of soms een afbeelding die je zelf kan uploaden. In Unfold Stories kun je 1 pagina of zelfs een hele story maken, deze vervolgens opslaan en zo in 1 keer uploaden.

De app zelf is gratis, maar voor sommige layouts betaal je een beetje. Beschikbaar voor Android en iOs.

Instagram Stories

A Design Kit

A Design Kit komt van de hand van de meiden van A Beautiful Mess, en dan weet je al dat het goed is. Deze app is speciaal voor Instagram Stories ontworpen, en bevat dus ook geen filters o.i.d. Je uploadt een foto, kiest het formaat (in ons geval dus ‘stories’) en vervolgens kun je met allerlei verschillende stiften en kwasten op je foto kliederen, in allerlei kleuren en zelfs metallic tinten. Daarnaast zitten er ook een heleboel toffe lettertypes, stickers en ‘textures’ in de app. Met name de stiften en kwasten uit deze app vind ik heel leuk! Handig is ook dat elke aanpassing die je doet, als een ‘laag’ op je foto verschijnt. Zo kun je bijvoorbeeld na het schrijven van een tekst de grootte en locatie nog aanpassen.

De app is beschikbaar voor iOs en kost $1,99, maar dat is ‘ie wat mij betreft helemaal waard!

Instagram Stories

InShot

Wil je bewegend beeld bewerken of toffe collages maken? Gebruik dan de app InShot. Ik heb de app nog niet zo lang, maar met name voor video bewerking is dit een uitkomst. Zo kun je de snelheid van je video aanpassen, er toffe effecten overheen gooien, verschillende soorten muziek en zelfs collages maken met bewegend beeld. Er zitten ook een hoop lettertypes en stickers in de app, dus je kunt lekker los gaan.

De app is gratis, al zijn er heel veel extra opties tegen betaling. Beschikbaar voor Android en iOs.

Instagram Stories

Over

De app Over had ik 5 jaar geleden ook al, en doet nog steeds waar het destijds voorloper in was: teksten toevoegen aan je foto’s. Inmiddels is het aanbod lettertypes flink uitgebreid en kun je ook toffe collages maken. De app is zeer geschikt voor mensen die even snel een flyer of een andere promopost in elkaar willen zetten, er zitten namelijk een hoop sjablonen en standaard voorbeelden in.

Voor iOs zijn de opties wel wat uitgebreider dan Android, maar alsnog blijft het een fijne app. Hij is gratis, maar je kunt upgraden naar een pro-versie waarmee je nog veeeel meer lettertypes en goodies krijgt. Helaas zit je dan gelijk vast aan een abonnement.

Instagram Stories

Canva

Een alleskunner, dat is Canva. Wellicht ken je de online editor al (zo nee: aanrader!), waarmee zelfs de grootste digibeet in enkele klikken mooie designs voor flyers en social media posts in elkaar flanst. De app is super gebruiksvriendelijk: vooraf kun je kiezen voor welk medium je een ontwerp maakt. Zo weet je zeker dat je design het juiste formaat heeft.

Vervolgens kun je kiezen uit een heleboel ontwerpen, die je ook nog eens kan aanpassen! Zo kun je stickers, vormen, tekst en sjablonen toevoegen. Er zijn enkele ‘premium’ goodies, die je kunt aanschaffen met credits. Maar ik gok dat je met de gratis opties ook al een heel eind komt. Deze app werkt zowel voor Android en iOs erg goed, en is dus gratis!

en verder..

Zoals ik in mijn blog over het bewerken van Instagramfoto’s al schreef, ben ik fan van de VSCO-app. Als je een abonnement neemt op VSCO-X, krijg je toegang tot alle filters én kun je deze ook op video gebruiken. Handig als je je video’s in dezelfde stijl van je foto’s wil. De app Moldiv verdient nog een eervolle vermelding; naast allerlei ‘standaard’ bewerkingsopties heeft deze app ook hele toffe en originele collage opties. Met de app Huji maak je old skool wegwerpcamera foto’s (inclusief date stamp) en met de app Camcorder maak je old skool home videos.

Wat zijn jullie favoriete fotobewerkings-apps van dit moment? Vergeet ook vooral niet je Instagram-account te delen, ik vind het leuk om de gezichten van mijn lezers te zien! Mijn Instagram vind je hier.

Oh en ps. zoals je ziet ben ik weer geswitcht van Huawei terug naar iPhone. Hier leg ik uit waarom, met een uitgebreide vergelijking tussen beide telefoons. Ik ben namelijk nog steeds fan van Huawei!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 20 reacties

 1. Naomi

  Ik gebruik eigenlijk helemaal niks voor mijn Stories maar ben ook pas net ermee begonnen. Moet er nog aan wennen en meestal vergeet ik het ook weer. Maar hier zitten toch wel apps tussen die ik zeker wil proberen. Thanks!

  1. Haha ja, ik maak ook niet elke dag een story, en heel vaak maak ik overdag foto’s en maak ik daar ‘s avonds (op een rustig moment) pas een story van. Ik vind vooral het spelen met verschillende fonts en andere ‘snufjes’ heel erg leuk!

 2. Judith

  Wat een leuk en handig artikel :) ik heb meteen een paar apps gedownload!

 3. Siroon

  Wauw, bedankt voor het delen! Ik ben zelf net begonnen met stories (op @littlebitofsunshineblog) en voel me soms nog een beetje een beginner, haha! Maar ik zal hier eens mee gaan spelen!

  1. Haha oh ja ik ben ook nog een stories-noob hoor, maar dat vind ik juist zo leuk: er valt nog heel veel te leren. Ik doe vooral veel inspiratie op bij instafamous-mensen, die altijd op de hoogte zijn van de laatste apps en trucs.

   Zelf vind ik stories leuk omdat je er zo achteloos doorheen kan klikken, en met de polls en hashtags e.d. is er ook veel interactie mogelijk.

 4. Anneleen

  Super leuk blogje dit! :) Ik heb de apps over en unfold gedownload :)

 5. Sarah

  Super leuke post! Kheb net canva gedownload, maar dat blijkt dat dat niet echt voor stories is? Aangezien je alleen een vierkante foto kunt maken?

  1. Als je canva opent, kun je helemaal bovenaan van formaat switchen! Hij staat standaard op vierkant, maar je moet bovenaan iets opzij swipen en dan het formaat ‘jouw verhaal’ kiezen :-) Werkt zowel op Android als op iOs hetzelfde!

 6. Marjoleine

  Super fijn dat je deze blog het geschreven! Ik was al eventjes op zoek naar apps waarmee je je stories kunt opleuken maar kon er niet echt wijs uit worden. Dankzij jou nu dus wel! Dankjewel :-) X

 7. Anna

  Wat een handige apps! Ik doe voor nu nog alles in Photoshop maar zo’n app is natuurlijk veel sneller! Fijne post! Liefs

 8. Elianne

  Wat Leuk! Ja nog nooit gedaan misschien beetje spannend maar wie weet…
  Liefs mama

 9. Britt

  Leuk Marlous, ik heb er ook een aantal gedownload! Ik voel me echt een digibeet nu ik na jaren niets doen weer een beetje probeer te bloggen. En ook mooi wat je zegt over het loslaten van “perfectie” bij stories en posts – helemaal waar!

 10. Nikita

  Ik gebruik Stories dagelijks, net als Snapchat. Verder dan een filter die al in Instagram Stories of Snapchat zelf zitten zal ik ook niet toevoegen. Misschien wel een sticker met de tijd, locatie etc… Maar ik ga geen andere apps gebruiken. Ik vind dat die apps zijn om snel te vertellen wat je aan het doen bent. Overigens upload ik meestal eerst een foto in Snapchat, sla die op en plaats hem daarna op mijn Stories van Instagram.

 11. Echt super chille tips allemaal! Ik bewerk al mijn foto’s op vrijwel dezelfde manier in VSCO, zodat er een geheel ontstaat in mijn profiel. Dit doe ik ook met mijn stories, maar wel alleen maar op insta zelf en daar zijn de mogelijkheden toch vrij beperkt. Ik ga eens experimenteren met unfold stories, volgens mij is die echt heel fijn!

Geef een reactie