Smartphone test: iPhone X versus Huawei P10

iPhone X

Begin dit jaar was ik op zoek naar een nieuwe smartphone. Ik zocht eigenlijk een ‘camera waarmee je ook kon bellen’, oftewel: een smartphone met een Hele Goede Camera. Na uitgebreide research stapte ik van iPhone over naar Huawei: de nieuwe iPhone X vond ik te duur, en de Huawei P10 voldeed aan mijn eisen. Toch ben ik uiteindelijk terug geswitcht naar de iPhone X. Na beide telefoons uitgebreid gebruikt te hebben, kan ik er wel een duidelijk oordeel over geven. En omdat ik er via social media al zoveel vragen over kreeg, hier de uitgebreide smartphone test!

iPhone X

Huawei P10

Huawei is een Chinees bedrijf, opgericht in 1987 maar eigenlijk pas sinds 2012 op de Europese markt met smartphones en tablets. In vergelijking met grote merken als Apple en Samsung dus nog een vrij nieuwe speler op de markt, waardoor je nog niet zoveel ‘voor het merk’ betaalt. De techniek doet namelijk niet onder voor de andere grote merken. Qua design lijkt de Huawei P10 relatief veel op de iPhone 7. Ook Huawei heeft maar 1 knop op de voorkant, waarmee je door je telefoon kan navigeren (al is er een mogelijkheid om een menubalk op je scherm weer te geven). Anders dan de iPhone 7 en 8, heeft deze telefoon een dubbele lens, van producent Leica. Met de Huawei creëer je dus die mooie scherptediepte in je foto’s, alsof ze met een professionele camera zijn genomen. Het grootste verschil met de iPhone X is waarschijnlijk z’n prijs: de Huawei P10 kost €450.

iPhone X

iPhone X

De iPhone X (die X staat voor 10, omdat hij 10 jaar na de eerste iPhone uitkwam) is het nieuwste paradepaardje van Apple. Voor het eerst bestaat de voorkant volledig uit een (oled) scherm. De homeknop is eraf gehaald, ontgrendelen doe je met je gezicht (ja echt!). Ook de iPhone X heeft 2 cameralenzen, en zelfs een dubbele ‘selfielens’. Zo krijg je zelfs die scherptediepte in je selfie. Maar daar betaal je dan ook flink voor: de iPhone X is beschikbaar vanaf €1039.

iPhone X

Android versus iOs

Het grootste verschil zit ‘m in de besturingssystemen: de iPhone X draait op Apple’s iOs, de Huawei P10 draait op Android. Wel heeft Huawei zijn eigen ‘variant’ van Android (Huawei Emotion), die verdacht veel op iOs lijkt. Vergelijk maar eens de screenshots hierboven. Mocht je willen overstappen van iOs naar Android, dan maakt Huawei het je erg gemakkelijk.

Mijn eerste smartphones waren Android; maar zelfs als je onbekend bent met een besturingssysteem raak je er snel aan gewend. Beide systemen hebben zo z’n voor- en nadelen, vind ik. Deze vielen mij op:

Android Huawei Emotion

 • In Android kun je gemakkelijk naar de vorige pagina navigeren via de terugknop (of een swipe op de homeknop).
 • In Android kun je de ‘homepagina’s’ van je telefoon gemakkelijk zelf indelen en zelfs handige widgets installeren (voor bijvoorbeeld het weer of je agenda)
 • Android en Google werken fijn samen. Als je net als ik al gebruik maakt van Google Foto’s, Google Calendar en andere Google apps werkt dit heel soepel op een Android-telefoon.
 • Veel apps zijn persoonlijk aan te passen. Zo kon ik in bepaalde apps lettertypes uploaden vanaf mijn laptop, die ik dan weer via het internet had gevonden.
 • Android heeft een heel fijn snelmenu dat tevoorschijn komt wanneer je de bovenste menubalk naar beneden trekt. iOs heeft dit ook, maar bij Android zitten er veel meer opties in! Zo kun je gemakkelijk naar de ‘nacht stand’, switch je van geluid aan/uit naar trillen en maak je een schermafbeelding.
 • Naast een energiebesparingsmodus, is er ook een ultra energiebesparingsmodus. In dat geval kan je alleen nog sms’en, bellen en gebeld worden (en enkele functies die je zelf eventueel nog kunt toevoegen), maar bij 21% batterij heb je dan opeens nog 22,5 uur batterijduur i.p.v. 5 uur.
 • De emoji zijn heel anders dan die in iOs (die zijn vergelijkbaar met de whatsapp emoji). Ik moest er zelf wel aan wennen; ik wist niet altijd of ik nou de juiste emoji gebruikte (en ik vond ze stiekem ook minder mooi).

iOs

 • Voor iOs is er in Whatsapp de mogelijkheid om foto’s die verstuurd worden in groepsgesprekken niet automatisch op te slaan. In Android kan dit niet, waardoor je telefoon eerder vol komt te staan met foto’s die je niet per se op je telefoon hoeft te hebben.
 • Veel apps zijn wel voor iOs beschikbaar en pas later of helemaal niet voor Android.

Zoals je ziet zijn er veel voordelen bij de Android Huawei Emotion interface. Ik vond ‘m denk ik op sommige punten zelfs fijner dan iOs. Voor mij woog echter het laatste punt heel zwaar: de beschikbaarheid aan apps. Ik gebruik voor mijn blog en freelance werk heel veel apps, waarvan een heleboel niet beschikbaar waren of het nauwelijks deden in Android. Ik heb er geprobeerd omheen te werken, maar uiteindelijk kostte dat me te veel tijd.

Een voordeel nog aan de iPhone is dat je ‘m draadloos kan opladen (al zijn draadloze opladers nog vrij prijzig). Een voordeel aan de Huawei is dat je het geheugen kunt uitbreiden met een geheugenkaartje.

iPhone X

Camera

Dan nog even de camera, daar was het uiteindelijk voornamelijk om te doen. Beide telefoons hebben een dubbele lens, Huawei heeft een 20megapixel camera, iPhone 12 megapixel. De iPhone heeft een quad LED flash, de Huawei een dual LED. Eerlijk gezegd gebruik ik de flitser nooit, dus daar kijk ik niet naar. De iPhone X heeft een iets kleiner diafragma: F1.8 t.o.v. F2.2. van Huawei. Dit zorgt voor iets lichtere foto’s en meer scherptediepte in de foto’s van iPhone. Beide camera’s hebben 10 x digitale zoom (maar dat is niet al te best voor je foto). De frontcamera van Huwei heeft 8mp t.o.v. de 7mp van iPhone. Beide smartphones kunnen die mooie scherptediepte effect creëren, al lukt dat de iPhone net iets beter voor mijn gevoel. Maar het verschil is klein!

Hierboven zie je links een foto gemaakt met de Huawei P10, rechts met de iPhone X. Het valt me vooral op dat de foto’s gemaakt met de Huawei P10 wat meer contrast hebben. Bij weinig licht presteert de iPhone X iets beter dan de Huawei P10

Eindconclusie

Beide smartphones zijn fijn in het gebruik en leveren mooie foto’s af. Het Oled-scherm van de iPhone X zorgt er wel voor dat de foto’s een stuk mooier lijken. Het grootste verschil zit ‘m vooral in het besturingssysteem en de prijs. Voor een stuk minder geld heb je bij Huawei nog steeds een super goede smartphone. Ben je echter verknocht aan iOs, dan is de iPhone misschien meer iets voor jou.

Inmiddels is ook de Huawei P20 uitgekomen, hiervan lijkt de camera nóg beter. Ik heb ‘m al even in m’n handen gehad en ook dit lijkt me een heel compleet toestel waarmee je prachtige foto’s kan maken. Sowieso zou ik me zeker eens verdiepen in Huawei als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone!

Ik ben eigenlijk over beide telefoons heel erg tevreden, de iPhone werkt gewoon fijner voor mij. Ik ben heel benieuwd voor welk toestel jullie zouden gaan! Voor de technische specificaties verwijs ik je trouwens door naar Tweakers, ik heb nu vooral de punten aangestipt waar ik op let. Welk toestel hebben jullie nu? Zijn jullie Apple fangirls of maakt dat allemaal niet zo uit?

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. Mooie uitgebreide review. Ik ben nog steeds heel blij met mijn Huawei P9 Lite. Ik vind de verhouding van prijs/kwaliteit wel echt het beste bij Huawai. Je krijgt meer voor minder geld, vind ik. En ik hoef persoonlijk niet snel een iPhone, hoewel die er ook mooi uitziet :)

  1. Merel Anne

   Je haalt me de woorden uit de mond! Ik heb ook de P9 Lite, al valt de camera mij wel een beetje tegen… (Vooral de voorcamera)

 2. Shirley

  Lijkt me een interessante optie. Ik heb al jaren Samsung telefoons en ben er tevreden over. Voor mijn werk heb ik een iPhone. Ik kan met beide besturingssystemen prima werken eigenlijk.

 3. irene

  Als mijn Iphone het niet meer doet, schakel ik denk ik wel over naar een Huawei. Alleen al voor het geld. Ik vind Apple echt niet normaal duur, als je het dan vergelijkt met die Huawei vind ik het echt absurd. Haha.

 4. Anna

  Wat een fijne review! Ik heb sinds kort een macbook en zou dus nu voor een Iphone gaan, maaaaar mijn portemonnee heeft daar een andere mening over ;) Liefs!

 5. Siroon

  Apple! Maar vooral omdat ik een hele familie apples heb, en het dan super fijn samenwerkt (met macbook bijv).
  Ook gaat apple echt lang mee, ik heb zelfs nog een prima werkende 5S hihi!
  Oh en wist je dat refurbished naast duurzaam ook heel betaalbaar is? Nieuw is niet altijd nodig! (Voor de mensen die nog twijfelen, en nee ik ben niet betaald door apple haha gewoon een fan..)

 6. Roos

  Wat een fijne review! In Android (in elk geval op mijn OnePlus) kun je de foto’s uit groepsapps weldegelijk niet opslaan. Anders was ik helemaal gek geworden, haha. ;’)

 7. Karin

  Fijne review! Beiden foto’s zien er mooi uit. Klein puntje: ik heb een android smartphone en kan ook gewoon het automatisch downloaden van foto’s uitzetten?

 8. Nikita

  Ik heb twee jaar een iPhone 5C gehad, die is vorig jaar in oktober gesneuveld. En daarna had ik sinds januari een Huawei P9, die heb ik nog steeds. Het is inderdaad wel wennen en het is anders, maar ik ben tevreden over mijn mobieltje. Ik heb er geen problemen mee, de apps die ik nodig heb heb ik en ik kan prima overweg met het besturingssysteem. Het enige waar ik me al zo lang over probeer te zetten maar niet lijkt te lukken, zijn die emoji’s. Ze komen soms anders over bij mensen met een Apple-product en dat is soms een struggle. Maar een mobieltje volledig afbreken voor de emoji’s, dat doe ik niet. Ik ben dankbaar dat ik weer eentje heb ;)

 9. Loes

  Zelf heb ik bij foto’s met een Huawei (P10/P20) altijd het gevoel dat er al een filter overheen zit! Contrast oogt aangescherpt en kleuren ‘te’ levendig. Geeft soms een wat neppe weergave van de werkelijkheid.
  Er zijn tenslotte genoeg filters/apps/etc die je kunt gebruiken om een foto leuker te maken, als je daar behoefte aan hebt.

 10. Eva

  De camera was toch wel voor mij de reden om de nieuwe iPhone héél snel aan te willen schaffen, maar mijn spaarrekening is het daar echter nog niet helemaal mee eens.. Ik had niet verwacht dat die van Huawei zo dicht in de buurt zou komen qua kwaliteit, misschien moet ik die toch maar serieus even overwegen want dat prijskaartje is wel echt een stuk gunstiger! Alhoewel, teruggaan naar Android.. dat wordt nog een uitdaging ;)

Geef een reactie