Balkon make-over (met before & after) & tips voor je eigen make-over!

balkon make-over

Met al die zonnige dagen is het zo lekker om buiten te zitten! Helaas heb ik geen ‘buiten’, maar mijn huisgenootje wel. Een klein maar fijn balkon (of eigenlijk dakterras, maar we noemen het steevast ‘balkon’ haha) met uitzicht op de Domtoren. Alleen echt gezellig zitten was het niet.. Het bericht van Pokon om in samenwerking met hen een balkon make-over te creëren kwam dus precies op het juiste moment! Vandaag laat ik jullie het resultaat zien, en geef ik ook wat tips hoe je zelf in een handomdraai je eigen balkon een make-over kan geven. Het hoeft namelijk helemaal niet moeilijk of duur te zijn!

Pokon – van de plantkorrels

Toen Pokon een bericht stuurde om samen te werken, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Ten eerste kon het balkon wel een flinke opknapbeurt gebruiken. Ten tweede ‘ken’ ik Pokon al jaaaren – mijn ouders gebruikten ook altijd Pokon producten in de tuin. Ik kwam er nu pas achter dat Pokon een merknaam is, en niet een soortnaam. Ik noemde plantenvoeding standaard namelijk al ‘Pokon’, haha!

Maar Pokon is meer dan plantenvoeding! Je vindt er ook velen soorten potgrond (zelfs biologische grond, ideaal voor je moestuintje!), middeltjes om je gazon mooi te houden en ze hebben zelfs een handige app met handige tips en reminders zodat je je planten niet vergeet water te geven. Op de Instagram-pagina van Pokon vind je een heleboel leuke groene inspiratie. Zelfs zonder groene vingers moet het goed komen met je mini urban jungle!

balkon make-over balkon make-over

Before

Goed, terug naar het balkon (of dus eigenlijk het mini dakterrasje). Hierboven zie je de ‘before’: een oppervlak van ongeveer 2 bij 3 meter. Op de oude houten slaapbank (die nu dienst doet als tuinbankje) en het witte klapstoeltje na stond er niks. M’n huisgenootje heeft de boel nog een beetje op proberen te leuken met 2 hedera’s, maar dat kan natuurlijk beter ;-)

balkon make-over balkon make-over balkon make-over

Rotan bankje – Tuincentrum Vechtweelde | Rotan stoel – opa van huisgenootje | Lichtsnoer – Hema |  Cactus tapvaatje – Casa | Geel bijzettafeltje – Ikea | Rode lantaarn – Cadeau van vriendin | Houten krat – eigendom huisgenootje | Mandje als plantenpot – H&M 

& after

En dit is het resultaat! Wat een verschil he?! Het is nu echt een uitnodigende plek geworden om te gaan zitten, een verlenging van de woonkamer van mijn huisgenootje. Gelukkig mag ik er ook af en toe zitten ;-). Deze make-over kostte ons ongeveer een middag in totaal, en eigenlijk zijn alleen de vloer, de planten en het bankje aangeschaft. Kleine aanpassing wat een enorm verschil geeft als je de ‘before’ foto’s bekijkt. Nu wij ervaren zijn in balkon make-overs, geven we je graag onze tips voor je eigen balkon make-over ;-).

balkon make-over balkon make-over

1. Gebruik wat je al hebt (zet je meubels buiten!)

Een van de beste tips die ik je kan geven: gebruik wat je al hebt! Dat is niet alleen voordeliger, maar bespaart je ook een hoop opslagruimte. Zo’n vol balkon is leuk, maar in de winter moet alles weer naar binnen. Als je net zoals wij niet al te ruim woont, kun je niet opeens een hele set tuinmeubelen in je woonkamer hebben staan. De mooie rotanstoel kreeg mijn huisgenootje van haar opa, en staat normaal gewoon in de woonkamer. Maar door het materiaal staat ‘ie ook super leuk op ons balkon!

Hetzelfde geldt voor het bijzettafeltje (die trouwens gewoon van Ikea komt, en nog geen €15 kost!). Ook die stond al gewoon in de woonkamer van mijn huisgenootje, maar past met z’n vrolijke gele kleur perfect op het balkon.

Het gevlochten mandje stond eigenlijk in de badkamer als rommelmandje, maar doet ook prima dienst als plantenpot. De houten krat was eigenlijk een extra bijzettafeltje, maar op het balkon doet ‘ie prima dienst als verhoging voor de palmboom.

Bij slecht weer kan alles zo weer naar binnen, en het bankje wordt afgedekt met een speciale hoes.

balkon make-over

2. Leg een nieuw vloertje

Zoals je op de ‘before’ foto’s kon zien, liggen er vieze tegels op het balkon. Weghalen is geen optie, en schoonmaken.. daar hadden we niet zoveel zin in. Deze ‘vlondertegels’ zijn van Ikea, en klik je heel gemakkelijk aan elkaar. Zo creëer je in no-time een nieuwe vloer, die in ons geval ook een stuk groter was dan de tegels. Zo hadden we gelijk meer oppervlak om mee te werken, en het voelde lekker schoon aan. Nu kunnen we lekker met blote voeten naar buiten stappen. Zorg wel dat je je vloer een keer per jaar even goed verzorgt, dan heb je er het langst plezier van.

balkon make-over balkon make-over balkon make-over
balkon make-over

3. Haal wat groen in huis

Wat voor mij een make-over altijd ‘af’ maakt: planten! Planten zien er niet alleen mooi en gezellig uit, maar zorgen er ook voor dat je balkon toch nog enigszins op een tuin lijkt. Ook de meeste planten kunnen in de winter gezellig binnen staan. En met een beetje hulp van Pokon zorg je dat je planten in leven blijven.

Zo verpotten wij onze plantjes naar een grotere pot, waarbij we eerst wat hydro korrels op de bodem legden. Deze korrels zorgen ervoor dat je planten goed groeien en geven de wortels houvast. Voordat de plantjes werden overgepot kregen ze eerst nog even een badje. Op de producten van Pokon staan duidelijke stap-voor-stap beschrijvingen, waardoor zelfs de grootste leek er mee aan de slag kan. Met wat extra voeding zorg je ervoor dat je planten goed groeien en mooi blijven.

balkon make-over balkon make-over

4. Hang lampjes op

Niets fijners dan gezellig met vrienden lekker lang buiten zitten op zwoele zomeravonden. Met een lichtsnoer of een grote lantaarn zorg je voor gezellige sfeerverlichting, waardoor je elkaar ‘s avonds nog kunt zien als je op je balkon zit. Er zijn speciale lampjes voor buiten, maar deze lampjes van de Hema doen het ook prima. Wel even opletten dat je ze niet laat hangen als het gaat regenen. Hoe gezellig ziet het balkonnetje eruit met al die lampjes?!

balkon make-over

Balkon make-over: geslaagd!

Ik ben super blij met onze balkon make-over! Met nog een hele zomer in het verschiet voorzie ik al veel gezellige avondjes op dit balkon. Wellicht kan de BBQ ook weer afgestoft worden (al is het voordeel van ons balkon dat je ook zo in de keuken staat). In het midden van het balkon is nog net genoeg ruimte om een tafeltje neer te zetten als je echt buiten wilt eten. Al hebben we die nu expres weg gelaten, omdat we toch vooral gezellig een drankje drinken op het balkon.

We zijn alleen nog op zoek naar een gezellig buitenkleedje en een poef, zodat we met alle vier de huisgenootjes op het balkonnetje kunnen zitten. Onze make-over is dus nog niet helemaal af, maar ik zal tegen die tijd nog een update geven. Kan ik gelijk laten zien of alle plantjes nog leven ;-)

[bg-box]Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Bedankt Pokon voor de leuke samenwerking! Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Karin

  Mooi! Wij hebben ook zo’n lampjesslinger, maar dan eentje op solarenergie. Die kunnen wel buiten blijven hangen, en gebruiken geen stroom. Ze kostten geloof ik €5 bij Kruidvat. Bij de Action hebben ze ook leuke solarlampjes!
  Bij ons is de hovenier net begonnen aan de tuin. We hebben gisteren gtas gekregen en ik word er al helemaal blij van :D

 2. Marjoleine

  Wat is het leuk geworden zeg! Die “vloer” geeft het meteen een hele gezellige sfeer :)

 3. Jessi

  Mijn lampjes zijn van ikea en kunnen buiten blijven hangen bij slecht weer. Ik haat het om spullen heel de tijd te verhuizen, want dan heb je de neiging die nooit te gaan gebruiken :p wel een super fijne make-over!

  1. Oh dat is een goede! Ik denk trouwens dat onze lampjes ook wel zouden kunnen blijven hangen als je een waterdichte zak om de batterijen heen doet. Maar in de winter hang ik de lampjes sowieso binnen, vind ik veel gezelliger!

 4. Wauw wat sfeervol! De vlonders en de details (planten en die gitaar!) makne het helemaal af.

 5. Frederique Steenen

  Wauw, je balkon ziet er echt gezellig uit zeg, mooie beelden ook!

Geef een reactie