DIY: een zelfvoorzienend ecosysteem maken met Ecolifetube

ecosysteem maken

Vorige week woensdag volgde ik een workshop ‘zelfvoorzienend ecosysteem maken’ bij Ecolifetube. Wim, oprichter van Ecolifetube, had me uitgenodigd om mee te doen met de workshop die in Utrecht plaatsvond. Ik heb ooit een DIY voor een mini terrarium in een pot geplaatst, maar een gesloten terrarium dat zelfvoorzienend is leek me nog veel toffer! En ingewikkelder, dus beter omdat te doen samen met iemand die er verstand van heeft.

ecosysteem maken

Stadsjutten

Dit is Wim, sinds begin dit jaar geeft hij workshops in het maken van deze zelfvoorzienende ecosystemen. Dat hij daar mee begon, kwam eigenlijk per toeval. Wanneer Wim door de kleine straatjes, langs de grachten en hofjes van Utrecht fietst, valt zijn oog geregeld op voorwerpen of meubelen die bij het grofvuil staan. En waar anderen afval zien, ziet Wim kansen. Want al die spullen, die kunnen nog prima opgeknapt worden of een nieuw leven krijgen in de vorm van iets anders. ‘Stadsjutten’ noemt Wim het. Rommel en afval zijn de schatten en de stad is zijn speeltuin.

En zo liep Wim op een avond tegen een bijzonder voorwerp aan: een langwerpige, plastic bol met een opening aan de bovenkant. Het lijkt een beetje op een vaas. Wim’s interesse is gewekt en zijn creatieve brein maakt gelijk overuren. Het blijkt een vloeistofvat, waarmee bier en wijn naar horeca wordt vervoerd. Het vat gaat uiteraard mee naar huis, en na heel wat uitprobeersels bedenkt Wim het volgende: het vat is perfect voor een zelfgemaakt ecosysteem!

Na een jaar uitproberen, verschillende technieken testen en zich inlezen over ecosystemen is Wim nu een expert en weet hij het best hoe je zo’n vat nou inricht tot ecosysteem.

ecosysteem maken
ecosysteem maken

Workshopdate

Je kunt de workshop natuurlijk in je eentje volgen, maar het is ook heel leuk om samen te doen. Ik zag andere stelletjes, vriendinnen, huisgenoten, moeders en dochters.. Heel leuk om allebei je eigen ecosysteem te maken, of samen 1 ecosysteem te ontwerpen voor in jullie huis. Ik nam mijn vriend mee, en dat heb ik geweten. De perfectionist in hem kwam naar boven, en hij wilde het liefst alles zelf doen haha. Totdat hij erachter kwam dat mijn arm net dun genoeg was om door het smalle gat te passen. Toen was ik opeens erg nuttig en mocht ik helpen de plantjes te positioneren ;-)

Gelukkig heeft Wim speciaal gereedschap gemaakt waarmee je ook zonder lange dunne arm al je plantjes op de juiste plek kan zetten. En uiteraard is Wim er met handige tips en helpt hij om dat ene stukje mos nog even goed aan te drukken.

ecosysteem maken ecosysteem maken

Duurzaam ecosysteem

Zo’n ecosysteem staat niet alleen heel fancy in je interieur, Wim hoopt op deze manier mensen ook aan het denken te zetten. ‘Het is onze taak om goed voor onze aarde te zorgen. Het is mogelijk om de wereld beter,eerlijker en duurzamer te maken. Ik wil daar graag mijn bijdrage aan leveren’.

Niet alleen wordt er met Wim’s ecosystemen een nieuw leven gegeven aan de plastic vaten (die anders helaas niet volledig gerecycled kunnen worden), hij hoopt dat zo’n ‘mini jungle’ in je huis je ook vaker doet stilstaan bij het milieu. Het is een product waarmee mensen actief een bijdrage kunnen leveren aan die mooiere wereld omdat het is ontstaan vanuit duurzaamheid en recycling /upcycling.

ecosysteem maken ecosysteem maken

Discolamp

De workshop duurt ongeveer twee uurtjes, tegen die tijd is je ecosysteem (met een beetje hulp van Wim) wel af. Er wordt een beetje water ingespoten en dan mag de kurk erop. Dat is een leuke verrassing: in de kurk zitten ledlampjes! Met de bijbehorende afstandsbediening kun je je mini jungle in verschillende kleuren licht ‘onderdompelen’. Je ziet het op bovenstaande foto niet zo goed, maar zodra het begint te schemeren is het effect heel erg gaaf!

De eerste 2 dagen adviseert Wim om de kurk er nog even af te laten, zodat je ecosysteem kan acclimatiseren. Maar daarna mag de kurk erop, en kan je ‘m gewoon laten staan. Water geven hoeft niet, omdat het systeem zelfregulerend is. Het kan voorkomen dat een plantje toch doodgaat. Dan kun je de kurk eraf halen en het plantje vervangen, of gewoon – net zoals in de natuur – het plantje laten zitten.

ecosysteem maken

Korting op workshop dit weekend!

Wij noemden ons ecosysteem Zjos (de Vlaamse variant van Jos) en plaatsten er thuis nog een mini dinosaurus in. Uiteindelijk nam m’n vriend ‘m mee naar huis (veel te trots op ‘zijn’ creatie ;-)), waar hij nu staat te shinen. Ik vond dit echt ZO leuk om te doen! Ik wilde al graag een ecoysteem in huis, maar zelf je ecosysteem maken is echt 100 keer leuker. Nu is ons ecosysteem precies naar wens!

Bovendien is het ook een hele leuke activiteit om samen te doen. Bijvoorbeeld met je vader! Want mocht je het gemist hebben: a.s. zondag is het vaderdag. Met de kortingscode ‘VADERDAG’ krijg je 10% korting op de workshops die Wim dit weekend geeft: zaterdag in Doetinchem en zondag op de Swanmarket in Den Haag.

Een workshop kost €69 (hiervoor krijg je een ecosysteem van 20 liter. Wil je net als wij 30 liter dan betaal je €89). Na afloop neem je je ecosysteem mét verlichting natuurlijk mee naar huis. Hier vind je meer informatie over de workshops.

[bg-box]Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Jenn

    Oh wat leuk! Ik ga eens kijken naar zo’n workshop :)

  2. Judith

    Supertof! Heerlijk om zo creatief bezig te zijn :) Leuk broekje heb je aan trouwens!

Geef een reactie