Staycation: vakantie in Nederland (Haarlem & Noordwijk) met hotspots!

vakantie in Nederland

Het tweede weekend van juni verraste ik m’n vriend en schoonouders met een weekendje weg. Op uitnodiging van Belvilla verbleven we in een schattig huisje in Noordwijkerhout, vlakbij zee. Hoewel mijn schoonouders uit België komen en Nederland officieel voor hen ‘het buitenland’ is, telde het toch als staycation: een vakantie in eigen land. Want voor een echt vakantiegevoel hoef je helemaal niet ver te gaan! Ook met een vakantie in Nederland kun je je aan de Franse of Spaanse kust wanen; je moet gewoon de juiste plekjes weten te vinden! Vandaag geef ik jullie wat tips voor de perfecte staycation,

vakantie in Nederland

Slapen in een Belvilla vakantiehuis

Ik kende Belvilla eigenlijk alleen van de TV-reclames, en dacht dat zij alleen ruime villa’s in Spanje aanboden. Maar niets is minder waar! Op Belvilla vind je allerlei soorten vakantiehuizen (van grote villa’s tot kleine strandhuisjes, van appartementjes midden in een stad tot woonhuizen in het bos), door heel Europa. Ook Nederland is goed vertegenwoordigd: je kunt bijvoorbeeld zoeken op de Waddeneilanden, aan de Nederlandse kust of juist op de Veluwe.

vakantie in Nederland

Vervolgens werkt het heel simpel: je kan allerlei opties selecteren (kidsproof, wel of geen huisdieren, wifi, een zwembad.. etc) om zo je zoektocht te verfijnen. De meeste huizen worden ook gewoon bewoond of door de eigenaars zelf als vakantiehuis gebruikt. Dat zorgt ervoor dat het compleet ingerichte huisjes zijn (je hoeft dus niet te zoeken naar een kurkentrekker) en het maakt alles wat persoonlijker. In ons huisje stond bijvoorbeeld een enorme collectie aan boeken en films, en op de TV waren ook allerlei extra’s te bekijken. Super leuk!

Bij aankomst werden we door iemand van Belvilla ontvangen, die ons kort uitlegde hoe alles werkte. Daarna konden we lekker ons ding doen. We hadden een late uitcheck, waardoor we het hele weekend voor onszelf hadden. Omdat we een echt huisje hadden, konden we dus ook boodschappen doen en lekker in je pyjama aan het ontbijt schuiven.

vakantie in Nederland

Op vrijdag kwamen we tegen de avond aan, en dineerden we met wijn, stokbrood en kaas. Lekker makkelijk, en het droeg zeker bij aan het vakantiegevoel! Alsof je op een Franse camping zat, maar dan wat chiquer ;-)

Dat is gelijk ook mijn belangrijkste tip: wil je dat vakantiegevoel creëren, haal dan je favoriete ‘vakantie-eten’ in huis! Zoals stokbrood en Franse kazen, maar ook een Griekse salade of een mediterraans stoofpotje zorgt voor dat extra vakantiegevoel.

vakantie in Nederland
vakantie in Nederland

Noordwijk aan Zee

Ons huisje stond in Noordwijkerhout, wat net boven Noordwijk ligt. Het grensde aan het bos, wat overliep in de duinen en ons uiteindelijk bij het strand bracht. Een super mooie wandeling die we elke ochtend maakten. Het prachtige bos met schelpenpad deed mijn vriend een beetje denken aan Les Landes, het natuurgebied in Zuid-Frankrijk aan de Atlantische Oceaan. Het rook er heerlijk naar dennenbomen, overal hoorde je vogeltjes fluiten en krekels krekelen.

Ook de duinen bij Noordwijk zijn prachtig. Op sommige plekken zie je alleen nog maar duinen om je heen, dan vergeet je echt even dat je nog ‘gewoon’ in Nederland bent. Nou hadden wij ook wel heel erg geluk met het mooie weer! Deze stukjes aan de Nederlandse kust – met prachtige bossen en duinen – zijn denk ik mijn lievelingsplekken. Het is er zo rustig en door de zeewind ruikt het er gewoon naar ‘vakantie’!

vakantie in Nederland
vakantie in Nederland vakantie in Nederland vakantie in Nederland

De leukste strandtenten in noordwijk

Wat ook bijdraagt aan het vakantiegevoel: chillen bij een strandtent! In Noordwijk vind je twee super leuke strandtenten, naast elkaar: Tulum Tulum en Witsand. Alles is hier mooi ingericht (ik deed hier alvast inspiratie op voor mijn toekomstige droomhuis) en onder de parasolletjes waan je je op een strand op Bali.

Als je net als wij vanuit Noordwijkerhout over het strand naar Noordwijk loopt, dan zijn Tulum Tulum en Witsand de eerste strandtenten die je tegenkomt. Ook tof: bij golven kun je hier vlakbij ook surfspullen huren of zelfs lessen boeken. Maakt het Bali-gevoel compleet ;-)

vakantie in Nederland

Hotspots in Haarlem

Vanuit Noordwijk kun je een leuk uitstapje maken naar Leiden of Haarlem. Beiden leuke steden, maar stiekem gaat mijn voorkeur toch uit naar Haarlem. Ik was er in de zomer van 2016 ook al eens, en het blijft een prachtige stad vol leuke winkeltjes en eettentjes. Je kunt natuurlijk niet alles in 1 dag proppen, maar hier mijn highlights voor Haarlem:

vakantie in Nederland

1. Haal een ijsje bij Garrone

IJssalon Garrone staat bekend als beste ijssalon van Haarlem. Je betaalt hier vooraf aan een ouderwetse kassa het aantal bolletjes dat je wil hebben. Vervolgens krijg je een bonnetje dat je bij de meiden achter de enorme ijsbakken kunt inwisselen voor je ijsje. De keuze is enorm, naast traditionele smaken hebben ze ook bijzondere smaken zoals viooltjesijs. Als het zonnetje schijnt moet je hier even langs!

vakantie in Nederland

2. Slenter door de mooie straatjes van Haarlem

Heb je net een ijsje gehaald bij Garrone? Sla dan een van de zijweggetjes in voor een korte wandeling. Haarlem zit vol schattige straatjes met prachtige huisjes. Leuk om doorheen te wandelen en af en toe naar binnen te spieken.

vakantie in Nederland

3. Eet buiten op het terras

Om het vakantiegevoel nog meer te versterken, eet je natuurlijk buiten op het terras (wel hopen op mooi weer, haha). Jacobus Piek is een schattig eetlokaal in Franse stijl. Het terras is klein, maar fijn. In de gezellige Warmoesstraat is altijd wel wat te beleven, een beetje reuring geeft mij ook vaak dat vakantiegevoel.

Iets chiquer, maar ook erg lekker is biologisch restaurant Subliem. Hier eet je de Mediterraanse keuken – helemaal biologisch! Alles wordt ver bereid, dus gerechten kunnen makkelijk naar wens worden aangepast. De bijpassende wijnen waren ook erg lekker!

vakantie in Nederland vakantie in Nederland

4. Sluit de avond af bij Oerkap

Oerkap is het stadsstrand van Haarlem. Hier kun je lekker met je voetjes in het zand een biertje drinken onder de gezellige bolletjeslampen. Ze schenken hier veel soorten speciaalbiertjes, waaronder natuurlijk de bieren van de Haarlemse brouwerij Jopen. Overdag serveren ze broodjes, ‘s avonds pizza. Simpel, maar perfect voor deze locatie!

Vakantie in Nederland? Doen!

Heb je niet het geld of de tijd om deze zomer uitgebreid op vakantie te gaan? Blijf dan lekker in Nederland! Goed, het is soms tricky met het weer, maar het voordeel van een vakantie in eigen land is dat je ‘m natuurlijk super last minute kunt boeken. Volgend weekend mooi weer voorspeld? Hup, spullen pakken en gaan!

Voor een vakantie in Nederland is Noordwijk dus een van mijn favoriete bestemmingen, maar ook Maastricht is vaak een goede optie als je even dat ‘buitenlandgevoel’ wil ervaren. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie favoriete ‘staycation’ adresjes! Op mijn lijstje staan nog de Waddeneilanden, daar ben ik alleen als baby geweest en herinner ik me niet zoveel van. Ik ga me in ieder geval voornemen om vaker op vakantie in Nederland te gaan!

[bg-box]Ik verbleef in Noordwijk op uitnodiging van Belvilla. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Super leuk ziet het eruit. Ikzelf hou het allermeeste van de Veluwe. Ik ben gek op het bos en mijn vriend gelukkig ook. Zijn onze honden heel blij mee, haha.
    De waddeneilanden kan ik zeker aanraden. Wij gaan bijna elk jaar wel een dagje naar Ameland of Schiermonnikoog. Een voordeel van in het noorden wonen. :)

  2. Lotte

    Krekels krekelen, creatief taalgebruik, haha. Volgens mij heet dat tsjirpen, toch?
    Krijg meteen zin om een weekend weg te gaan, ziet er heerlijk uit! Maar een staycation is toch juist een vakantie waarin je thuisblijft, niet een vakantie in eigen land… Dan ben je alsnog weg en heb je snel een vakantiegevoel. Of zie jij dat anders?

Geef een reactie