Recept: quinoa salade met kikkererwten, gegrilde groentes & halloumi

quinoa salade

Ik ben dol op salades, zeker in de zomer. Ze liggen niet al te zwaar op de maag, staan vaak zo op tafel en dienen ook als perfect bijgerecht bij een spontane BBQ. Bovendien is het wat gezonder dan een makkelijke pizza of burger waar ik in m’n luie vakantie-modus ook al gauw naar grijp. Op mijn blog vind je inmiddels heel wat recepten voor verschillende salades, maar nog geen quinoa salade! Tijd om daar verandering in te brengen..

Ik ben eigenlijk niet zo’n fan van quinoa salades

Yup. Dat is de reden waarom je ‘m nog niet eerder voorbij zag komen. Quinoa is qua smaak prima, maar de kleine korrels vliegen altijd overal en nergens heen. Tijdens het koken raak ik vaak de helft al kwijt, en ook als ze eenmaal op je bord liggen blijven ze overal aan kleven. Doe mij dus maar liever bulgur.

Voor deze ene keer maakte ik een uitzondering. Omdat mijn blog al vol staat met bulgursalades én omdat quinoa iets lichter op de maag ligt besloot ik deze salade met quinoa te maken. Maar zoals bij al mijn recepten: varieer er zelf naar hartelust op los. Ik kan niet uitsluiten dat ik de volgende keer niet ook de quinoa inruil voor couscous ;-).

Ingrediënten

(voor 2 personen)

 • 2/3 dikke wortels
 • 1/2 courgette
 • 2 tomaten
 • 200 gr kikkererwten
 • 1 halloumi kaas
 • platte peterselie
 • 1 citroen
 • 1 of 2 teentjes knoflook
 • 100 gr quinoa

Daarnaast gebruikte ik olijfolie, peper en zout, een beetje kerrie- en paprikapoeder, gemberpoeder en de kruidenmix Ras el Hanout. Ik ben geen keukenprinses, ik mik altijd wat kruiden op goed geluk bij elkaar. In dit geval een voltreffer, maar zelf je eigen kruidenmix samenstellen kan bij dit gerecht prima!

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden, en snijd ondertussen de wortels in plakjes. Doe de wortelschijfjes in een kom en meng deze met olijfolie, wat peper, een snufje kerriepoeder, paprikapoeder, gemberpoeder en wat ras el hanout. Roer de boel goed door, en verspreid de wortelschijfjes vervolgens over de bakplaat. Bak ze ongeveer 5 minuutjes bovenin de oven.

Laat ondertussen de kikkererwten uitlekken, snijd de courgette in blokjes en hak de knoflook fijn. Gooi ze allemaal in dezelfde kom en voeg daar dezelfde kruiden aan toe. Weer even doorroeren, en voeg de inhoud van de kom vervolgens toe aan de wortelschijfjes op de bakplaat. Bak ze ongeveer 8 minuutjes tot de groentes een beetje gegrild en gaar zijn.

Breng vervolgens wat water aan de kook en maak daarin de quinoa volgens de verpakking klaar. Ik voeg er altijd een kwart bouillonblokje aan toe voor wat extra smaak, maar dit kun je prima achterwege laten. Snijd ondertussen de halloumi in plakken van een halve centimeter dik, en gril ze met wat olie in de pan. Als ze mooi goudbruin kleuren is de halloumi klaar, en kan je deze even apart zetten.

Snijd de tomaten in blokjes en hak de peterselie fijn. Giet ondertussen de quinoa af, en doe deze samen met de tomaten en de peterselie in de kom waarin je ook de groentes gekruid hebt. Voeg daar de inhoud van de bakplaat aan toe, roer alles door elkaar en meng daar nog een beetje citroensap en wat peper doorheen.

Schep vervolgens de inhoud van de kom op een bord, en serveer de halloumi plakjes op de quinoa salade. Eet smakelijk!

quinoa salade

Halloumi

Deze quinoa salade is niet alleen heel kleurrijk in je bordje, maar ook heel erg lekker. Hij vult goed, maar kan ook prima als bijgerecht bij een BBQ (laat dan de quinoa achterwege). Als je halloumi nog niet kent, moet je deze salade echt eens proberen! Halloumi is een vrij stevige en zoute kaas, die een salade als deze helemaal af maakt. Je kan halloumi eenmaal gegrild ook prima koud eten, wat de leftovers van deze salade ook een perfecte lunch maakt voor de day after.

Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze salade vinden. Mocht je ‘m gaan maken, laat me dan vooral weten hoe hij smaakte! Oh en funfact: de foto’s bij dit artikel zijn gemaakt met mijn iPhone, omdat de batterij van mijn camera leeg was. Nog niet zo slecht he? ;-)

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Cathelijne

  Van welk merk/winkel is het mooie bord?

  1. Het bord is van het Deense merk Droste Copenhagen, van de Grød collectie (dat is daar een heel grappig tentje, waar ze allerlei soorten pap serveren). Ik weet dus niet zeker of het nog te koop is..

 2. Sophia

  Ik heb een leuke tip voor je, want zelf vergeet ik deze altijd en gebruik dan bulgur of couscous … namelijk parel couscous! Bijna een soort mini gnocchi en heerlijk koud als salade! Ik vind quinoa zelf ook helemaal niks aan, qua smaak en structuur dus dat vermijd ik liever.

 3. Annefleur

  Ik heb het net gemaakt en het is erg lekker. Fris door de tomaat en peterselie, warm en hartig door de groente en de halloumi is lekker zout.

Geef een reactie