DIY: Instagram story highlights maken (+ leuke storymakers om te volgen)

Instagram story highlights

Het duurde even voordat ik fan was van Instagram stories. Ik was al actief op Snapchat en het leek me niet handig om op 2 kanalen min of meer dezelfde content te verspreiden. Maar Instagram heeft flink geinvesteerd in Instagram Stories, waardoor het nu min of meer m’n favoriete onderdeel is van Instagram. Zeker nu je met de ‘highlights’ je leukste of interessantste stories kunt bewaren op je profiel. In deze blog leg ik je uit hoe je heel gemakkelijk zelf Instagram story highlights maakt voor op je profiel, en tip ik je m’n favoriete Instagram story makers, zodat je een beetje inspiratie op kan doen.

Waarom Instagram Stories?

Het leuke aan Instagram stories vind ik de vele mogelijkheden die je hebt: je kunt een poll toevoegen, een ‘Q&A’, lokale temperatuur, tijd, hashtags.. Daarnaast zijn stories een leuke manier om een kijkje achter de schermen te geven of nog meer te delen, met name met bewegend beeld. Ik merk ook dat ik met mijn stories veel meer interactie heb dan met mijn gewone posts. Dat varieert van korte comments tot hele gesprekken, super tof!

Bovendien werken stories ook goed voor het algoritme. Ben je actief op stories, dan trek je automatisch meer volgers naar je profiel. Mijn views op stories zijn vele male hoger dan op mijn account! Bovendien kan je als je een businessaccount én meer dan 10.000 volgers hebt ook ‘swipe up’ links toevoegen in je story. Zo kun je mensen direct vanuit je story naar je website of webshop sturen. Zowel voor persoonlijke als zakelijke profielen is Instagram stories dus erg aantrekkelijk.

Instagram story highlights

Instagram Story Highlights

De stories verdwijnen na 24 uur, tenzij je ze bundelt tot een ‘highlight’ op je profiel. Het leuke aan deze highlights is dat je ze continu kunt blijven aanpassen: aanvullen met nieuw beeld, of oude content verwijderen. Daarnaast kun je elke highlight een eigen titel en cover geven, waardoor je van je profiel een soort mini website maakt met verschillende ‘tabbladen’. Voor de mini Instagram webshop @byloulourose heb ik bijvoorbeeld de highlights gebruikt om het bestelproces uit te leggen en een kijkje in de collectie te geven.

Instagram story highlights kunnen dus goed worden ingezet voor ‘zakelijke’ accounts, maar ook als persoonlijke gebruiker is het leuk om bepaalde stories te bundelen. Verzamel bijvoorbeeld al je vakantiefoto’s in een highlight (zie het als een fotoalbum), of al je baksels en/of gerechten die je maakt. Door ze te bundelen in een highlight creëer je niet alleen overzicht maar kun je er ook langer dan 24 uur van ‘genieten’.

Hierboven zie je een screenshot van mijn profiel (gezien vanaf desktop). Ik gebruik mijn stories op 2 manieren: als kleine fotoalbums van mijn reizen, en als verzamelingen in verschillende thema’s. Ik heb gekozen voor onderwerpen waarvan ik denk dat anderen daar geïnteresseerd in zijn; zo kreeg ik bijvoorbeeld vaak persoonlijke berichtjes over m’n outfits. Door mijn ‘outfit stories’ te bundelen in een highlight kan ik daar makkelijker naar verwijzen. Zoals je ziet heb ik matchende ‘covers’ gemaakt voor mijn thema stories. Zelf deze covers maken is super simpel!

Highlight covers maken

Voor het maken van deze ‘covers’ gebruik ik het gratis online programma Canva. Maak een gratis account en klik op ‘maak een ontwerp’. Rechtsboven kies je voor de optie ‘aangepaste afmetingen gebruiken’ en geef je vervolgens de afmetingen 1080 x 1920 in, dit is het formaat van een Instagram story.

Instagram story highlights

Eigenlijk wijst alles zichzelf: klik links in het menu op ‘uploads’, en upload daar je eigen afbeeldingen. Ik gebruik altijd Pinterest om leuke achtergronden te verzamelen, zie mijn ‘backgrounds board‘ voor voorbeelden. Kies eentje die je aanspreekt en upload deze in Canva. Vervolgens kun je ‘m heel makkelijk naar je lege canvas slepen.

Je wilt natuurlijk dat je achtergrond bij elke cover precies hetzelfde zit, dus gebruik de dupliceerknop (hierboven rood omcirkeld) om je canvas te dupliceren. Vervolgens kun je icoontjes toevoegen aan de achtergrondjes. Bedenk vooraf welke highlights je wilt creëren en wat voor icoon daar bij past. Via FreePik kun je gratis vector afbeeldingen downloaden. Geef een zoekopdracht (bijvoorbeeld ‘food’), selecteer het vakje ‘icon’ en klik op zoek. Heb je een icoontje gevonden dat je aanspreekt? Klik dan op ‘free download’. Kies daarbij voor bestandsformaat ‘.png’, de gewenste kleur en voor het grootste formaat (512 pixels). Klik vervolgens wederom op download. Nu kun je je icoon net zoals de achtergrond uploaden in Canva. Ook deze afbeelding kun je heel gemakkelijk in het canvas slepen.

Eigenlijk is dit het! Ga zo te werk voor al je covers. Ben je klaar, klik dan boven in de balk op ‘downloaden’. Canva zipt nu alle covers tot 1 bestand, die je zelf weer moet uitpakken. Vervolgens is het een kwestie van de afbeeldingen op je telefoon zetten (ik gebruik hiervoor Web Whatsapp en een gesprek dat ik met mezelf heb, haha).

De cover uploaden in je story is simpel: klik op het rondje met de plus en ‘nieuw’, selecteer enkele stories die je wilt bundelen en klik op ‘volgende’. Daar kun je een titel bedenken voor de highlight en de omslag bewerken. Klik op ‘omslag bewerken’ en klik vervolgens op het linker ‘upload afbeeldingen icoontje’, daarmee kun je een afbeelding vanuit je telefoon uploaden.

Wil je de cover van een al bestaande highlight aanpassen? Klik dan op de story, klik op de 3 horizontale stippen rechtsonder en kies dan voor ‘hoogtepunt bewerken’. Vanuit daar kun je dezelfde stappen als hierboven omschreven volgen.

Leuke storymakers om te volgen

Zoals ik al zei ben ik fan van Instagram Stories. Het zijn een soort inspirerende minivlogs die je makkelijk ‘tussendoor’ even kan checken. Wanneer je bijvoorbeeld op de bus staat te wachten of op de wc zit, haha ;-). Sommige Instagrammers volg ik echt om hun stories: de een omdat het gewoon een leuk persoon met een interessant leven is, de ander omdat ze toffe ondernemers-tips geeft en weer een ander omdat ‘ie lekker kookt. Voor elk wat wils ;-)

Pro-tip: wist je dat je stories kunt verbergen? Als standaardmodus laat Instagram alle stories zien van de mensen die je volgt. Maar soms volg je mensen ‘uit beleefdheid’, en ben je niet per se geïnteresseerd in hun stories. Vanuit de homepagina kun je stories ‘verbergen’ door je vinger op de profielfoto te houden. Houd dit 1 seconde vast, en je krijgt de optie ‘dempen’. Als je daarvoor kiest, komt de story niet meer voorbij in je feed, maar kun je de stories wel nog bekijken als je het profiel van diegene bezoekt.

Dit zijn mijn favoriete storymakers op Instagram:

  • Emily Sobels – Oprichter van #hashtagworkmode met een toffe kledingstijl, sprankelende persoonlijkheid en veel leuke business & reistips.
  • Charlotte van ‘t Wout – Enthousiaste ondernemer die veel inspirerende en motiverende tips deelt in haar stories.
  • Jenniefromtheblog – Jennie is mijn favoriete Nederlandse blogger. Haar stories zijn een verlengde van haar dagboekjes met outfits, hotspots en persoonlijke vlogjes.
  • Gouden Lijntjes – Anne is een oud-collega en vriendin van me, én freelance illustrator. Ze is actief storymaker waarin ze een kijkje achter de schermen geeft in haar werk.
  • Soymichelle – Voor als je wilt lachen. Michelle deelt bizarre en lachwekkende maar échte foto’s.
  • Soakuptheworld – Fotografe die kunstwerkjes van haar stories maakt. Heel inspirerend!

Tip: wist je dat je stories ook vanaf je desktop kan bekijken? Klik maar eens op bovenstaande accounts!

Zijn jullie al fan van Instagram stories?

Ik ben heel benieuwd of jullie net zo fan van Instagram Stories zijn als ik. Mocht je zelf ook een actieve storymaker zijn (of nog aanvullingen hebben voor het lijstje hierboven!), laat het dan vooral weten in de comments. Ga je aan de hand van dit artikel aan de slag met het creëren van je eigen Instagram story highlights? Laat het me dan ook vooral weten, ik ben benieuwd naar het eindresultaat!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Ester

    Interessant artikel! Ik gebruik Stories wel regelmatig, maar minder consequent dan dat ik foto’s plaats. Het bundelen om ‘Hoogtepunten’ aan te maken heb ik nog niet gedaan. Ik vind het lastig om in een enorm archief juist het goede filmpje of de goede foto te vinden en daarom komt ‘t er maar niet van. Sowieso zijn mijn Stories ook niet echt makkelijk in te delen in rubrieken. Maar wie weet…

  2. Karin

    Ik gebruik m’n stories meer voor dingen die niet ‘mooi’ of passend genoeg zijn voor m’n feed. Ik had er nog niet aan gedacht om bijvoorbeeld een reisje te bundelen, vind ik een heel goed idee!

  3. Elisa

    Hey!
    Een vraagje, kan je even toelichten hoe ik aan bestaand hoogtepunt een foto kan toevoegen zonder een foto te verwijderen?
    Ik hoop dat mijn vraag duidelijk is :-)
    Dank je wel!

    1. Ik snap niet zo goed wat je bedoelt met ‘zonder een foto te verwijderen’? Je kunt een foto toevoegen door je story af te spelen, en dan rechtsonder op ‘highlight’ te klikken. Dit kan ook als je een story opent vanuit je archief!

Geef een reactie