Beginnen met surfen in Nederland: tips & tricks

beginnen met surfen

Twee jaar geleden stond ik voor het eerst op een surfboard, niet wetende dat ik daarmee m’n surf-geobsedeerde vriend zou ontmoeten en de komende vakanties op een surfboard zou doorbrengen. Inmiddels ben ik van mega-noob naar het iets mindere noob-level gegaan, en leek het me leuk om wat tips voor beginners te geven. Surfen is namelijk hip, vanaf 2020 zal surfen een onderdeel zijn van de Olympische Spelen en een surfboard is hét accessoire voor meisjes op Tinder. Het goede nieuws is dat je niet per se naar exotische bestemmingen moet voor goede golven, ook in Nederland en België kun je prima leren surfen! Wil je ook beginnen met surfen, lees dan deze mini guide.

Beginnen met surfen: de geschiedenis

Nog even een kleine disclaimer: ik ben nog steeds geen pro, dus alle tips in dit artikel zijn gebaseerd op eigen ervaring. Ik heb wel m’n vriend en andere surfers voor extra input gevraagd zodat het toch een waardevol stuk zou worden.

Met surfen bedoel ik golfsurfen, het ‘rijden’ op de golven in de zee. Dus zonder zeil (dat is windsurfen) of vlieger (dat is kitesurfen). Het surfen is duizenden jaren geleden ontstaan in Polynesië, en vanuit daar overgewaaid naar Hawaï. Destijds was het niet alleen een sport, maar ook een manier om koninklijke of religieuze ceremonies uit te voeren. Dat gebeurde soms op planken van meer dan 5 meter lang! Vanuit Hawaï waaide de sport weer over naar Californië, waar tegenwoordig nog steeds veel gesurfd wordt.

beginnen met surfen

Een wetsuit kopen

Tijdens het surfen lig je lang in het water. Om te voorkomen dat je het koud krijgt, draag je een wetsuit. Wetsuits zijn er in allerlei soorten en diktes. Hoe dikke je wetsuit, hoe warmer het pak en hoe langer je het volhoudt in koud water. Het is heel logisch om verschillende wetsuits te hebben: een voor in de zomer, en een voor in de winter.

Als je dacht dat een Ikea-kast in elkaar zetten een relatie test was, probeer dan eens samen een wetsuit te kopen.. Wetsuits moeten super strak zitten, zodat er geen water in je pak loopt. Het passen van zo’n strak wetsuit is meestal een zweterige bedoening. Ik vroeg m’n vriend om te helpen bij het ophijsen van het pak, maar toen tilde hij me met pak en al de lucht in :’).

De oplossing: online bestellen! Ik raad je aan om dan altijd 2 verschillende maten te kiezen, zodat je zeker weet dat je een goede maat hebt. Zelf bestelde ik mijn wetsuit bij Blue Tomato, een webshop waar ik vaker bestel omdat ze een veel groter aanbod in bijvoorbeeld surfmerken (dus meer leuke bikini’s!) hebben.

Blue Tomato schreef een super handige en uitgebreide wetsuit guide, die je helpt bij het kiezen van de juiste wetsuit. Zelf heb ik een 2/2 springsuit(dat is een wetsuit zonder pijpen) van Hurley  voor in de Zomer en een langer 4/3 wetsuit van Ripcurl voor in de winter. De cijfers geven de dikte van het pak aan in millimeters, hoe dikker het pak, hoe warmer het pak.

Daarnaast zijn er nog allerlei verschillende pakken: zo heb je er een met een rits op de rug, een met de rits op de borst en pakken zonder rits. Elk pak heeft zo zijn eigen functies en voordelen, in de guide wordt uitgebreid tips gegeven zodat je zelf de beste keuze kan maken.

Tip: Doe tijdens het aantrekken van je wetsuit een boterhammenzakje om je handen en voeten, en je zult zien dat je je wetsuit in glijdt. Scheelt een hoop gedoe ;-)

Een surfboard kopen

Persoonlijk zou ik je aanraden om niet gelijk een surfboard te kopen, maar eerst een surfboard te huren. Als beginner start je altijd met een soft top: dat is een groot en zacht board met grote drijfkracht zodat je er makkelijk op leert staan. Doordat dit board zachter is dan een normaal board, bezeer je je ook minder snel (want vallen en opstaan hoort bij het leren surfen!).

Soft tops worden vooral tijdens surflessen gebruikt. Sommige mensen denken daarom dat deze boards minder goed zijn, maar dat is überhaupt niet zo. Soft top werden in de laatste jaren steeds verder ontwikkeld en surfen heel erg fijn. Zelf heb ik een soft top surfboard, maar m’n vriend pikt ‘m ook af en toe als de golven te klein zijn voor z’n short board.

Als je eenmaal wat meer ervaring hebt kun je een hard board kopen. Dan heb je de keuze tussen allerlei soorten boardjes, maar de grootste keuzen is toch wel tussen een short- of een longboard. Shortboards zijn (zoals de naam al zegt) klein en bedoelt om snelle bewegingen mee te maken op steile golven. Longboards zijn een stuk groter, en hoewel je hier ook grote golven mee kunt pakken, worden longboards vooral gebruikt op wat kleinere, ‘dikke’ golven. De truc is dan om zo lang mogelijk op de golf te ‘rijden’, en vervolgens je gewicht te verplaatsen op het board door van voor naar achteren te ‘dansen’.

Ook voor surfboards maakte Blue Tomato een handige guide. Wil je weten welke surfboards er allemaal zijn en welke bij jou past, check dan de guide.

De ‘surf’ checken

Om te kunnen surfen heb je natuurlijk wel golven nodig. Nou is dat op beroemde spots in Hawaï en Californië niet zo’n probleem, in Nederland en België is het helaas soms geluk hebben. Door de ligging van de Britse eilanden is het vaak ‘flat’ (dat betekent letterlijk dat de zee plat is). Goede golven ontstaan door een storm op zee, deze vinden vaker in het voor- en najaar plaats dan in de zomer. In Nederland en België kunnen er wel degelijk golven zijn, je moet gewoon goed de ‘surf’ in de gaten houden. Check de video hierboven eens!

Door de wind en de golven op zee te checken, kan er een soort weerbericht worden voorspeld. Zo weet je of er surf op komst is.

De volgende sites helpen je bij het voorspellen van de surf:

 • surfweer.nl, voor een simpel voorspelling in duidelijke taal
 • nl.surf-forecast.com, voor persoonlijke surf-alerts
 • windy.com, voor gevorderden: met deze kaart kun je de windkracht en -richting zien, en daarmee de surf voorspellen

Op Scheveningenlive.nl kun je via webcams checken of de golven echt zo goed zijn als voorspeld.

Surfspots in Nederland

Eigenlijk is de hele Noordzee goed voor beginners. De bekendste spot in Nederland is Scheveningen. Bij goede surf zie je hier het hele dorp uitlopen en waan je je even in Zuid-Frankrijk. Fietsers met een surfboard op de fiets, mensen die in hun wetsuit over de boulevard lopen..

Domburg, Brouwersdam en Noordwijk zijn ook bekende surfspots waar je altijd terecht kunt bij surfclubs om materiaal (wetsuit, boards) te huren of surflessen te boeken. In ‘s-Gravenzande vind je de Dutch Surf Academy, waar je les krijgt van Kasper Hamminga en Erik Ringelberg, tweevoudig Nederlands kampioen surfen en coach van het Nederlands surfteam.

Zelf ga ik graag naar surfclub Hartbeach in Scheveningen. Hier kun je het hele jaar terecht, ook in de winter. Ze verhuren materiaal en je kunt er lessen boeken, er zijn warme douches en omkleedruimtes aanwezig en na een surfsessie kun je lekker opwarmen bij hun open haard met een heerlijke kom soep.

Beginnen met surfen? Doe het nu!

Hoewel het misschien raar klinkt om nu de Noordzee in te gaan, is dit juist een heel goed moment om te beginnen met surfen! In de herfst heb je vaker goede surf, en de zee is met het juiste wetsuit goed te doen. Deze zondag is er bijvoorbeeld weer goede surf!

Wil je toch liever op een warmere bestemming beginnen met surfen? Check dan eens Zuid-Frankrijk (Hossegor), de Canarische Eilanden (Fuerteventura) of Marokko (Taghazout). Al is surfen in Wales ook heel tof!

[bg-box]Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen (het wetsuit). Zie mijn disclaimer voor meer informatie. [/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Irene

  Echt niets voor mij! Ben veel te bang voor water. Haha. Wij gaan wel soms naar Brouwersdam met mijn schoonfamilie omdat mijn vriend met zijn papa en broers windsurft. ‘t Is daar wel een fijne plek!

 2. Anna

  Wat een leuk artikel! Ik zou zelf surfen ook echt gaaf vinden! Helaas woon ik meer in het binnenland. Dus er echt mijn sport van maken wordt wel wat moeilijk… Liefs!

 3. Anne

  Ah dit komt als geroepen! Zou eigenlijk in september voor het eerst gaan surfen, in Frankrijk met m’n ‘nieuwe liefde’, maar helaas ging het over tussen ons en vielen de plannen in het water. Ik ga eens kijken of ik binnenkort bij hartbeach terecht kan!

 4. Jeroen

  Lachen die tip van de boterhammenzakjes! :’) Ik zou het alleen niet aanraden om via een webshop een wetsuit te kopen. Ga gewoon bij een speciaalzaak langs en ondersteun de lokale ondernemer! Sowieso is het helemaal niet duurzaam om zomaar verschillende maten te bestellen en weer terug te sturen. Die pakken kunnen niet meer als nieuw verkocht worden. Denk aan de planeet!

Geef een reactie