Diary week 45: een weekje wonen, werken en leven in Warschau!

Afgelopen week was hier even een radiostilte, maar met een reden. Ik zat namelijk in de hoofdstad van Polen; Warschau. Samen met 3 andere studenten deden we hier een klein project voor een web developer. Een weekje woonden, werkten en leefden we dus als locals in Warschau! Een hele toffe, maar ook intense ervaring waardoor ik niet aan het bloggen toekwam. Hopelijk maak ik het goed met een extra uitgebreid dagboekje!

Vorige week vloog ik vanaf Eindhoven naar Warschau, met Wizzair. We checkten zo laat in dat we de beste plekken die nog over waren kregen: bij de nooduitgang! Normaal moet je bij dit soort low-cost maatschappijen daar extra voor betalen, wat niemand doet. Daarom blijven deze plekken altijd als laatst over. Als je vervolgens als laatst incheckt, krijg je die plek gratis toegewezen #lifehack.

In Warschau hadden we via Airbnb een leuk appartementje met 2 slaapkamers, een moderne badkamer en een keuken. Uiteindelijk zouden we hier toch niet veel zijn, dus dit was prima!

‘s Avonds gingen we meteen uit eten bij een traditioneel Pools restaurant. We aten Pierogi, dit zijn een soort dumplings. Ik dacht dat die uit China kwamen, maar blijkbaar heerst daar nog wat discussie over.. De Poolse ‘dumplings’ (pierogi dus) hebben wat dikker deeg en zijn vaak stevig gevuld met vlees. Waar de Chinese dumplings soms nog een beetje krokant aangebakken zijn, zijn de pierogi wat zompiger. Niet slecht hoor, maar ligt wel zwaar op de maag. Mijn voorkeur gaat dan toch uit naar de Chinese dumplings.

En natuurlijk moest daar een shotje vodka bij. Of zeg maar gerust een shot, want hallelujah wat zijn die shotglazen daar groot? Ik moet wel toegeven dat de vodka daar veel beter smaakt! In Nederland smaakt vodka naar een soort spiritus of zo, iets wat je zo snel mogelijk weg wilt hebben. In Polen zit er echt nog best een goede smaak aan, en kun je bovendien allerlei soorten smaken bestellen.

Daarna begonnen we aan een pubcrawl, waarvan dit denk ik de enige foto is die geschikt is om te delen.. :’) Uitgaan in Polen is leuk, want de drank is belachelijk goedkoop.

Gelukkig is een slimme meid op alles voorbereid en had ik tussendoor genoeg water gedronken om een kater te voorkomen. De volgende ochtend draaide ik dit anti-kater ontbijtje voor m’n roomies in elkaar. Best prima toch? Tevens ook de enige keer dat we gebruik maakten van de keuken, haha.

Vervolgens dook ik samen met m’n enige kater-vrije studiegenoot de stad in. Voorafgaand aan deze trip hadden we net een drukke deadline gehad, dus ik had 0 research gedaan naar Warschau. We liepen dus enigszins doelloos rond, al bracht het ons wel op mooi straatjes. Het was erg mistig die dag, wat een beetje voor een grauwe sfeer zorgde, maar dat maakte het ook weer speciaal.

We warmden op in een hip koffie tentje met grote mocha’s voor 9 zloty (da’s €2).

‘s Avonds aten we bij een Thai’s streetfood tentje en sloegen we ingrediënten voor een borrel in, want een van m’n studiegenootjes was de volgende dag jarig!

Dat vierden we (i.v.m. de kater van de dag ervoor) gewoon relaxed thuis, met het spel Cards Agianst Humanity.

Ennn de volgende ochtend vierden we de verjaardag nog eens met een uitgebreide brunch. Al dit lekkers (pancakes + koffie + sinaasappelsap) kostte nog geen €10 per persoon. Je snapt dat we vanaf toen maar gelijk besloten geen moeite te gaan doen om te gaan koken.

Zondag was een beetje een gekke dag. Op maandag werd 100 jaar onafhankelijkheid gevierd, en daarom was er op zondag een grote mars. Het oogde heel ouderwets, alsof we terug in de jaren ’50 waren. Allerlei soldaten in lange jassen netjes op een rij, met tanks erachter. Soort van machtsvertoon? Ik kon niet echt opmaken of de sfeer grimmig was of blij, veel mensen liepen met de Poolse vlag en leken vooral ‘onderweg’ naar een bepaalde plek – heel gedreven, maar ook ergens opgetogen.

Door deze happening waren de meeste zaken dicht, dus na doelloos ronddwalen besloten we lekker thuis te chillen.

‘s Avonds gingen we uiteten bij een vegan burgerbar. Je zou het misschien niet verwachten, maar Warschau is echt een walhalla voor vegans! Je vindt er veel vegan hotspots, voor zowel lunch en avondeten.

Maandag was de eerste van de drie ‘office days’. Op deze dag zouden we onze briefing krijgen en vervolgens meteen aan de slag gaan. Office outfit aan & go!

We deden een project voor 10Clouds, een webdeveloper met klanten wereldwijd.

Ik wil ook zo’n mok!

Er moet natuurlijk ook gegeten worden, dus gingen we voor de lunch bij een Italiaans restaurant naar binnen. Voor Poolse begrippen was dit nog best fancy, hier betaalde je €10 voor je bord pasta. Maar oh, het was ZO lekker. Er werd voor de grap geopperd om prosecco te bestellen (want ja, why not?) en voor ik het wist, stond de prosecco voor m’n neus. Dus… haha.

Daarna moesten we natuurlijk weer serieus aan de slag! We werkten tot laat door, en bestelden vervolgens UberEats aan huis. Voor het echte local gevoel he ;-)

De tweede dag sloten we ons weer op in het kantoor, we hadden nog 24 uur tot de deadline en er was veel werk aan de winkel! De enige foto van die dag is dan ook van het avondeten. We gingen naar een Japans restaurant, waar we allemaal ramen (Japanse noedelsoep) bestelden. ZO lekker. Met gyoza’s, de ‘echte’ dumplings in mijn ogen ;-). Dit was echt genieten, als ik deze foto zie krijg ik er weer gelijk zin in!

Woensdagochtend begonnen we de dag vroeg in een koffietentje om de hoek van ons appartement. Want waarom zou je zelf je ontbijt fixen, als je voor €5 een grote omelet, koffie en een vers sapje krijgt? Bovendien konden we de tijd die we zo bespaarden in ons project steken #winwin.

Aan het eind van de middag presenteerden we onze resultaten aan een tevreden klant: yay!

En dat moest gevierd worden: met pierogi en pruimen vodka. Wat verrassend lekker was (en het begin van het einde..).

Die avond gingen we uiteten bij een heel tof Balkan-restaurant. Je moet wel van vlees houden, al waren er ook wel enkele vega-opties. De borden waren spectaculair opgemaakt: de steak werd op een soort hete plaat al sissend opgediend. De gerechten kostten nog geen €10 per stuk, en de mojito’s waren €2. En dan zaten we in een van de betere restaurants.. Bizar!

Daarna gingen we naar een ‘shotbar’: de plek waar veel Polen hun stapavond beginnen. Je kunt hier niet alleen terecht voor allerlei soorten shotjes, er word ook ‘shotfood’ geserveerd. Kleine gerechtjes voor een kleine prijs, om voor een goede bodem te zorgen. Ik zag zelfs steak tartare op de kaart staan, leek me een interessante combinatie met de shotjes. Wij hielden het bij kersen en citroen vodka.

Vervolgens gingen we naar een gaybar (yes, ook dat kan in Warschau) waar ik echt een onwijs leuke avond heb gehad. Maar wederom houd ik de foto’s beter voor mezelf ;-).

Donderdag was onze laatste volle dag. We begonnen de dag rustig, met een uitgebreid anti-kater ontbijtje. Ik had een heerlijke shakshuka met champignons en feta. Ik moet dit echt vaker thuis voor mezelf maken, dit is zo’n comfort-ontbijtje!

De rest van de dag werkten we aan het videoverslag dat we in elkaar moesten zetten. Tot de volgende eetpauze natuurlijk. We gingen naar een Italiaans restaurant waar we de lekkerste pizza’s ooit aten en ik dit prachtige stilleven vastlegde.

Vrijdag was het eindelijk tijd om naar huis te vliegen, en eerlijk gezegd was ik daar wel aan toe. 7 dagen 24/7 met je studiegenoten opgescheept zitten is LANG. Bovendien had ik m’n vriend al 3 weken niet gezien en zou ik ‘m die avond eeeeindelijk weer zien.

Wizzair gaf me een nieuwe voornaam, maar verder verliep de vlucht prima. Rond 16:30 waren we eindelijk in Utrecht, waar we snel een presentatie gaven en ik vervolgens om 17:15 weer in een trein richting België stapte.

En zo was ik dit weekend in Antwerpen!

Samen met m’n vriend slenterde ik door de stad lunchten we heerlijk bij een nieuwe hotspot. Hier lees je binnenkort meer over op Gids voor het Zuiden.

Ook deden we cultureel, en bezochten we het Rubenshuis. Was een leuk uitstapje!

‘s Avonds kookte ik samen met mijn vriend een van mijn lievelingsmaaltjes: pad thai. Naar eigen recept! Super makkelijk, en ZO lekker.

Zondag was een luie dag. We sliepen uit, ik werkte wat en schreef voor m’n blogs. En toen was het alweer tijd om de trein terug naar huis te pakken. Ik heb hier altijd een hekel aan, want het maakt het ‘afscheidmoment’ zo lang. Ik doe er ongeveer 3 uur over om thuis te geraken. Om het leed wat te verzachten kocht ik een warme thee een dikke plak cake.

Al met al had ik een toffe week! Ik zou Warschau niet per se aanraden (denk dat Gdansk en Krakau dan leuker zijn), maar heb wel een paar leuke hotspots genoteerd. Laat vooral weten als ik die moet delen!

Ook komende week wordt weer een drukke week. Vanuit m’n minor doe ik komende week een soort snuffelstage, bij het designbureau Spek Amsterdam. Heb er onwijs veel zin in, hopelijk geeft het me inspiratie voor mijn eigen afstudeerstage (die ik nog steeds moet zoeken.. aiii stress).

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Judith

  wow zo goedkoop allemaal! echt bizar. fijn dat je, zeker na zo’n intense week, eindelijk je vriend weer hebt kunnen zien!

 2. Shirley

  Leuk om mee te kijken met je week in Warschau en weekend in Antwerpen. Ik heb al een paar stedentrips in Oost-Europa gedaan. Ik vind het ideaal het er zo goedkoop is. Uiteindelijk ga ik dan de hele tijd luxe uit eten, maar alsnog veel goedkoper dan in Nederland. Veel succes deze week bij het designbureau!

 3. Anna

  Wat een leuke uitgebreide diary! Warschau lijkt me echt een leuke stad. Al dat eten ziet er ook heerlijk uit zeg! En Polen is inderdaad erg goedkoop, ideaal :-). Fijne week!

 4. Anneleen

  Wat moet het fijn zijn geweest om je vriend terug te zien! :) Kan me voorstellen dat je daar erg naar uit keek! Veel succes met je stage komende week!! X

 5. Anaïs L

  In verband met het goedkope eten: je moet weten dat in Polen de lonen met bijna de helft lager liggen in Polen dan in België/Nederland. Daardoor is uit eten gaan voor Polen zelf wel duur, terwijl het voor Wes-Europese toeristen spotgoedkoop is.

Geef een reactie