Hotspot Utrecht: Chimney cakes van Mister Twister

chimney cakes

Utrecht is weer een hotspot rijker: vanaf deze week kun je bij Mister Twister terecht voor goddelijke chimney cakes. Deze snack komt oorspronkelijk uit Oost-Europa, maar kun je nu ook in Utrecht verkrijgen.

Aanwinst voor het Vredenburgkwartier

Sinds enkele maanden ben ik verantwoordelijk voor de socials van het Vredenburgkwartier, een wijk in Utrecht. Leuke bijzaak van deze job is het ontdekken van alle nieuwe hotspots. Vredenburg is booming, er opent de laatste tijd elke week wel iets nieuws. Wil je niks missen, volg dan vooral de Instagram– en Facebookpagina. De nieuwste aanwinst is Mister Twister, begin november geopend in de Lange Elisabethstraat (naast de Febo).

chimney cakes

Chimney cake?

De chimney cakes worden gemaakt van deeg, op een dikke rol. In ongeveer 4 minuten worden ze krokant gebakken. Na het bakken wordt de chimney cake rechtop gezet, waardoor er een stoomwolkje uit de rol komt: precies zoals een schoorsteen.

De allereerste chimney cakes komen uit geboortestreek van graaf Dracula, de historische regio Transsylvanië (nu een streek in Roemenië). De transsylvanen draaiden deeg om een stevige tak en dan werd dit boven een kampvuur, al draaiend, gebakken. Deze “oer chimneys” reisden met de bakkers mee en kwamen zo terecht in grote en bekende steden als Budapest en Praag. Je ziet de Kürtöskalás of de Trdelnik, zoals ze daar genoemd worden volop in het culinaire straatbeeld.

chimney cakes

Originele combinaties

De klassieker wordt gedipt in kaneel en suiker, maar bij Mister Twister kun je ook terecht voor hele fancy chimney cakes. Zo proefden wij de hotdog variant, waarbij de chimney cake in de kaas wordt gedoopt en gevuld met een kipworst, koolsla, gebakken ui en mosterd. Mega lekker!

Maar ook de zoete varianten met ijs, fruit en slagroom zien er goddelijk uit. Het volledige menu vind je op de website, maar loop ook vooral binnen om de seizoensspecials te bekijken.

chimney cakes

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Marloes

  Oeh, dat ziet er echt goddelijk lekker uit zeg. Love it! Ga ik even onthouden.

 2. Karin

  Ah wij aten die in Praag toen we daar een paar jaar terug waren tijdens de kerst. Leuk dat ze nu ook in Utrecht te krijgen zijn :D

 3. Jenn

  Klinkt goed! Ik ken alleen de ‘simpele’ versie, idd met kaneelsuiker.

 4. Karlijn

  Ik herinner me dat ik met vrienden in Budapest chimney cakes wou proeven, maar op een of andere reden is het er toen niet van gekomen. Dus dit is perfect om het toch nog een keer te doen! :)

Geef een reactie