Boekreview: Ginny Werkt – De jobguide voor jouw droombaan

Ginny werkt

Voor kerst stond het boek Ginny werkt op mijn verlanglijstje. Zoals ik vorige week al schreef ga ik deze zomer afstuderen. Daarna wordt het zoeken naar mijn eerste echte baan. Omdat ik nog niet helemaal weet wat ik precies zoek, leek me dit boek wel een handig steuntje in de rug. Benieuwd of dit boek de moeite waard is?

Ginny werkt

Vacature via Ginny

Ik ‘kende’ auteur Ginny Ramiskoen al via haar facebookpagina ‘Vacature via Ginny‘. Op deze pagina deelde Ginny vacatures in de creatieve industrie. Een aantal jaar geleden kwam de pagina via via voorbij en ik ben ‘m meteen gaan volgen. Ik was toen nog niet per se op zoek naar een baan, maar een beetje het aanbod bekijken kon geen kwaad dacht ik. Bovendien had ik genoeg vrienden die wel op zoek naar een baan waren, en kon ik zo meehelpen met hun zoektocht.

Inmiddels is ‘Vacature via Ginny’ enorm gegroeid. Met ruim 33 duizend likes, een heuse vacature website en nu dus ook het boek: Ginny werkt.

Ginny werkt

Ginny Werkt

Het boek helpt jou je droombaan te bepalen en te vinden. Dit is opgedeeld in drie delen: Wie ben ik? Wat wil ik? en Hoe kom ik er? Want voordat je kan bepalen wat je droomjob is, moet je eerst weten wie jij bent en wat jij leuk vindt. Doordat het boek in deze stappen is opgedeeld, bouwt het goed op. Tussendoor komen veel vragen en opdrachten aan bod. Aan het eind van elk deel schrijf je een conclusie aan de hand van eerder ingevulde antwoorden. Die conclusie neem je vervolgens weer mee naar het volgende deel.

Juist dit maakt het boek zo goed. Het boek is duidelijk en concreet. Er zijn al honderden zelfhulpboeken over dit onderwerp geschreven, maar ik las er nog nooit eerder een dat zo motiverend was. Alsof je echt een schop onder je kont krijgt van Ginny.

Doordat je elke keer de vragen moet invullen krijg je zo een duidelijk en overzichtelijk beeld van wie je bent en wat je wilt. Het boek sluit ook af met een actieplan: je moet ook echt aan de bak met je zoektocht naar je droomjob, alleen het boek lezen is niet genoeg.

Ginny werkt

Persoonlijke ervaringen

Al deze tips schrijft Ginny vlot aan elkaar door haar eigen ervaringen toe te voegen. Zo ging studeren niet helemaal soepel, en had ze heus niet altijd toffe baantjes. Toch is ze gekomen waar ze nu staat. Deze persoonlijke verhalen maken het boek relatable: als Ginny het kan, kan jij het ook.

Naast Ginny’s persoonlijke verhalen staat het boek ook vol korte interviewtjes met mensen over hun werk. Over hun sollicitatie, wat ze leuk/stom vinden aan hun werk, hoe hun werkweek eruit ziet en vaak worden er tips gegeven. Toen het eerste interview een interview met Monica Geuze bleek te zijn, vreesde ik even een boek vol interviews met influencers, bloggers en webshopeigenaren. Maar niets is minder waar! Er staan ook interviews in met mensen die in de luchtvaart werken, in de beveiliging of een andere ‘offline’ job. Jong/oud, man/vrouw. Heel divers. Ook deze interviews maken het boek extra toegankelijk en motiveren je tegelijkertijd om ook op zoek te gaan naar jouw droomjob.

Ginny werkt

Mooi in de kast

Het boek moest niet alleen een geslaagde jobguide zijn, maar ook een mooie kaft hebben. Zo staat ‘ie namelijk mooi in je kast. En dat is handig, want zo herinnert ‘ie je elke dag aan je doelen!

Ik las dit boek binnen 2 dagen uit – eerst zonder de vragen in te vullen (al was het moeilijk om mezelf in te houden). Komende week ga ik er nog eens rustig voor zitten, stukken opnieuw lezen en beginnen aan de opdrachten. To my future dreamjob: here I come!

Ginny werkt kost €19,99 en is o.a. hier te koop. Ben je op zoek naar jouw droomjob, dan raad ik dit boek 100% aan. Volgens mij is er geen beter boek over dit onderwerp dat dit boek.

[bg-box]Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijg ik een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van! Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Klinkt als een fijn boekje om te lezen! Leuk dat er niet alleen interviews in het boekje staan met influencers, maar ook met mensen die een ‘gewone’ baan hebben.

  Liefs,
  Marloes

 2. Anna

  Ik ben super benieuwd naar dit boek! Het klinkt echt als iets voor mij. Misschien ga ik hem binnenkort maar aanschaffen!

 3. Maudy

  Oh wat leuk! Nu ik met een master bezig ben, denk ik ook steeds vaker ‘hmm… misschien moet ik me toch maar eens inlezen over hoe ik nou aan een fijne baan kom!’. Dit kan dus zeker goed van pas komen. Grappig ook, zo’n werkboek stijl! Ik houd hem in m’n achterhoofd.

Geef een reactie