Maja magazine: een magazine voor ondernemende vrouwen

Maja magazine

Afgelopen week kwam Maja magazine uit: ‘een meidenblad net als vroeger, maar dan voor de ondernemende vrouw van nu’. Ontwikkeld en uitgegeven door blogger Jennie (from the blog). Na het uitgeven van haar e-book had Jennie nog een droom: het uitgeven van een eigen tijdschrift. Want een magazine voor jonge vrouwen met een focus op ondernemerschap miste er nog. En zo geschiedde!

Dromen waarmaken

Ik volg Jennie al enkele jaren via haar blog en social media, en het is een van de weinige bloggers die echt authentiek overkomt. We hebben veel raakvlakken, maar juist die ‘echtheid’ maakt dat ik haar blijf volgen. Ik vind het onwijs tof dat ze zelf een magazine heeft uitgegeven. Wie had dat vroeger niet als droom? Ik was in ieder geval zelfbenoemd hoofdredacteur van het krantje dat ik samen met wat klasgenootjes elke week maakte.

Maar van die droom een werkelijkheid maken.. waar haal je het geld vandaan? Hoe kom je aan al die content? En het engste: wat als niemand het wil kopen? Ik kan me voorstellen dat deze dingen ook door Jennie’s hoofd zijn gegaan, en het feit dat ze toch heeft doorgezet met haar plannen vind ik zeer bewonderenswaardig.

Maja magazine

Maja Magazine: de review

Maar goed, nu over op de review. Judith was zo lief om me haar hard copy exemplaar uit te lenen, want deze was op de avond van de lancering al uitverkocht (bekijk ook zeker haar review)! Gelukkig kun je wel nog een digitaal exemplaar bemachtigen.

Een meidenblad

Met mijn 26 jaar oud en baan als freelancer val ik precies in de doelgroep van Maja magazine: vrouwelijke ondernemers van 18 tot 30 jaar oud. Toch is het magazine ook leuk voor vrouwen die in loondienst werken, als ik Judith moet geloven. Het magazine moet de look en feel van het ouderwetse meidenblad uitstralen, maar dan wel met onderwerpen die ondernemende vrouwen van nu boeien.

Zo is de Dr. Love van vroeger ingewisseld voor Dr. Money. Geen liefdeskwesties van onzekere boogschuttertjes, maar serieuze vragen over geld. Natuurlijk komt er ook een testpanel in terug, maar dan niet over lipgloss, maar over de ‘5-hour workday’. Deze verwijzingen naar het goede oude meidenblad zijn leuk, want wie heeft er niet af en toe heimwee naar de Fancy?

Daarnaast staan er ook interviews in met ambitieuze ondernemende jonge meiden. De interviews zijn goed uitgewerkt en de geïnterviewden hebben echt een uniek verhaal te vertellen. Ook de rubriek ‘ZZP’er in het wild’ waar een random persoon met laptop in een koffietentje (9/10 dat het een ZZP’er is) de hemd van ‘t lijf wordt gevraagd over haar werkzaamheden is tof. De business class waarin experts een bepaald onderwerp toelichten (dit keer jurist Charlotte Meindersma over auteursrecht) is ook zeer waardevol. En eigenlijk de algehele focus op op vrouwen (en dan niet in een girly, cliché manier, maar juist ambitieus en onafhankelijk) vind ik ook heel tof!

Paar puntjes van kritiek

Tot zover alleen maar lof over Maja magazine. Toch heb ik ook een paar puntjes van kritiek. Allereerst is het blad met 50 pagina’s niet heel erg dik. Ik begrijp dat een magazine opzetten niet niks is, en content maken ook veel tijd en geld kost. Bovendien: hoe dikker het blad, hoe hoger de drukkosten. En wel zo eerlijk: het zijn wel 50 pagina’s content. Je vindt in Maja magazine (nog) geen advertenties. Ik vind de onderwerpen van het blad gewoon zo leuk, daar had ik graag meer van gezien!

Ook vind ik niet alle content in balans. Ik snap dat niet alle artikelen een diepteinterview van 3 pagina’s moeten zijn, maar de prikbordpagina’s waarin random twitteraars (of instagramusers?) reageren op een vraag vind ik persoonlijk niet zoveel toevoegen. Het voelt een beetje als opvulling, wat ik juist van Jennie niet per se verwacht. Zij is een van de weinige bloggers waarvan ik zelfs gesponsorde content graag lees, omdat het gewoon goed in elkaar steekt. Ik denk dat deze pagina’s interessanter zouden zijn als de antwoorden iets meer diepgang hadden.

Maja magazine

Kortom: kopen of niet?

Al met al vind ik Maja magazine een succes! Ik denk dat Jennie een goede markt aanspreekt en denk zelfs dat hier een heel merk van te maken is (ik zie al workshops en merchandise (stationery?) in de stijl van Maja magazine voor me). De content is origineel, maar mag van mij nog wel wat uitgebreid worden – ik ben benieuwd naar meer!

Wel zie ik nog niet echt de meerwaarde van de printversie in. Hoewel een gedrukt exemplaar natuurlijk veel ‘echter’ voelt (en hoe bizar is het om dat in andermans handen te zien?!), is het ook een grote kostenpost. Misschien is eerst focussen op inhoud dan beter? Maar then again, hoe gaaf is het om je eigen gedrukte exemplaar in handen te hebben? Dus ik snap het ook wel. Hopelijk haakt er snel een uitgeverij aan, want dan ben ik de eerste die een abonnement neemt!

Volgende edities

Het blad komt om de twee maanden uit, het volgende nummer staat voor maart 2019 gepland. Er worden dit jaar sowieso 6 edities van Maja magazine uitgegeven. Het blad kost €7,95 voor een hardcopy en €4,95 voor een digitaal exemplaar. Lijkt duur, maar als je bedenkt dat Jennie alles in eigen beheer uitgeeft valt dat wel mee. De harcopy van de eerste editie is al uitverkocht, maar de digitale versie kun je nog steeds kopen via de website.

Is Maja magazine iets voor jou? En als je zelf een magazine zou uitgeven, waar zou het dan over gaan? Meer leestips vind je hier.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Anne

  Ik val echt totaal niet in de doelgroep van dit magazine, maar ik vind het zó tof dat ze zoiets gemaakt heeft en ik vind het er ook echt ontzettend mooi uit zien. Dus waarschijnlijk zal in alleen daarom al in maart toch een kijken of ik een exemplaar kan gaan bemachtigen. ;)

  1. Anne

   Hm, lekker getypt zie ik weer. Ik bedoel natuurlijk dat ik in maart eens zal kijken of ik een exemplaar kan bemachtigen.

 2. Emma

  Grappig, ik heb precies dezelfde lovende- en kritiekpuntjes! Wel vind ik het fijn dat er een print is, ik pak hem er hierdoor sneller nog een keer bij en lees ik hem een keer extra!

 3. Anna

  Ik heb de digitale versie afgelopen weekend gekocht! Heb nu een abonnementje en vind het zo leuk! Inderdaad, er zijn nog wat dingen te veranderen maar ik ben hierdoor zo geinspireerd! Liefs

 4. Anna

  Wat leuk dat je hier een review over schrijft, want ik was al een tijdje heel erg benieuwd naar Maja Magazine! Ik vind het zo ontzettend tof dat Jennie steeds met iets nieuws komt, ze blijft zich ontwikkelen en dat vind ik gewoon heel leuk om te zien. Als straks mijn loon is gestort ga ik de eerste editie zeker aanschaffen! Oh ja, ik ga trouwens ook voor de geprinte versie, vind dat altijd lekkerder lezen en het geeft toch meer dat tijdschrift-gevoel (van vroeger).

Geef een reactie