Wil je meer lezen? Dit zijn mijn beste tips

meer lezen

Oke, ik ben niet de beste lezer ooit. Afgelopen jaar las ik in totaal misschien 10 boeken. Een van mijn goede voornemens voor 2019 is om meer te lezen. Nu ik al op bijna 5 boeken van de 25 (een challenge die ik met mezelf aanging) zit, kan ik voorzichtig stellen dat het goed gaat. Ik ben zeker geen expert, maar ik kan je wel mijn tips delen waarom het nu wel lukt om meer en vaker te lezen.

Waarom wil je meer lezen?

Ik zag ‘m veel voorbij komen op de goede voornemens lijstjes: ‘meer lezen’. Het lijkt bijna een verplichting. Dat is alvast de belangrijkste tip: je moet alleen meer lezen als je dat ook echt zelf wil. Anders maak je er niemand gelukkig mee. Toch heeft veel lezen wel enkele voordelen:

 • Je vergroot je woordenschat. Door veel te lezen leer je zelf ook beter schrijven en praten. Je leert niet alleen nieuwe woorden, maar ook hoe je ze moet gebruiken.
 • Lezen vraagt meer inspanning van je brein dan TV kijken; op die manier train je je brein. Dit helpt o.a. bij het verhogen van je concentratievermogen.
 • Lezen werkt ontstressend. Door je even op iets anders te focussen biedt het lezen afleiding.

Maar: waar begin je? Als kind verslond ik wekelijks een lading boeken van de bibliotheek, maar met de komst van huiswerk, bijbaantjes, een sociaal netwerk én social media is er nog maar weinig tijd over om rustig een boek te lezen. Toch lukt het me nu al beter om meer te lezen. Ik vertel je graag wat ik doe om meer te lezen, en welke dingen voor mij werken. Wellicht heb je er iets aan!

meer lezen

1. Koop een e-reader

Ruim twee jaar geleden kreeg ik een e-reader cadeau. In het begin moest ik er even aan wennen, ik was toch gewend om papieren boeken te lezen. Maar sinds onze vakantie naar Bali vorig jaar ben ik om. Mijn e-reader is klein, en past dus overal in. Op die manier neem ik ‘m gemakkelijk mee. Bovendien hoef je ‘m maar eens in de zoveel tijd op te laden, daarna gaat ‘ie lang mee. Een ander groot voordeel vind ik het ingebouwde licht. Zelfs met een hele lage helderheid is de e-reader in het donker goed te lezen. Zo kan ik nog even in bed doorlezen zonder dat m’n vriend er last van heeft.

Zelf heb ik de Kobo Glo HD, die is helaas niet meer te koop, maar mocht je ‘m op marktplaats kunnen vinden kan ik ‘m van harte aanrader. De opvolger hiervan is denk ik de Kobo Clara HD, die is ook lekker handzaam. Zoek je een iets luxer model, ga dan voor de Kobo Aura H2O. Deze is o.a. waterdicht, handig als je graag in bad leest ;-).

Dat een e-reader lekker licht en compact is zorgt er bij mij voor dat ik ‘m sneller meeneem, en dus vaker lees.

2. Neem een abonnement op Kobo Plus

Naast mijn e-reader heb ik ook een abonnement op Kobo plus, een soort spotify voor e-books. Voor €9,99 per maand kun je onbeperkt boeken lezen. Dat wil zeggen: boeken uit de Kobo plus bieb. Gelukkig is het aanbod groot: ruim 200.00 boeken. Bovendien kun je het eerst een maandje gratis uitproberen. Het voordeel van e-books is natuurlijk dat je niet de deur uit hoeft om een nieuw boek aan te schaffen. Met een abonnementsdienst word ik nog meer aangespoord om te lezen, je moet namelijk wel ongeveer 2 boeken per maand (of meer) lezen wil je er voordeel uit halen.

Naast Kobo plus zijn er nog meer abonnementsdiensten voor e-books. Cynthia maakte er een handig overzicht van.

3. Maak een account aan op Goodreads

Om mijn goede voornemen kracht bij te zetten, maakte ik een account aan op Goodreads. Daar kun je een challenge aanmaken, bijhouden welke boeken je leest en wat je er van vond. Zo krijg je ook inzicht in hoe veel je leest. Bovendien doe je via het platform weer nieuwe leesinspiratie op.

Inmiddels hebben velen van jullie me al toegevoegd als ‘vriend’, super leuk! En handig, want het is een goede stok achter de deur ;-). Ben je benieuwd naar welke boeken ik al gelezen heb, en wat ik er van vond? Check dan mijn Goodreads account.

4. Begin met een spannend boek

En als je echt niet van thrillers houdt, begin dan met een goed boek of een boek dat je nog heel graag wilde lezen. Vorig jaar tipte Marcella me de thrillerserie van Lars Kepler, een schrijversduo uit Zweden. Inmiddels ben ik bij het zevende boek uit de serie. Deze boeken zijn zo spannend, dat je ze niet weg kan leggen. Als je eenmaal bent begonnen met lezen, merk je weer hoe fijn en rustgevend het is. Voor mij was het makkelijker om vervolgens ook andere boeken te gaan lezen.

Zorg dus dat je eerste boek een boek is dat je niet kan wegleggen. Zie het als een begin, net zoals je soms ook een beginnetje nodig hebt bij het pellen van een mandarijn. Ik raad zelf altijd thrillers aan, maar een mooie historische roman kan ook goed werken. Of misschien een non-fictie boek over een onderwerp waar je heel geïnteresseerd in bent?

5. Maak er een ritueel van

Lezen kost tijd, dus wil je meer lezen dan zul je daar tijd voor in moeten bouwen. Het kan helpen om er dan een gewoonte van te maken. Ik schreef al eens eerder over het aanleren van gewoontes, misschien heb je wat aan die tips.

Voor mij werkt het om ‘s avonds een uurtje eerder naar bed te gaan, en dan nog even te lezen. Daardoor val ik ook heel relaxed in slaap. Inmiddels is dat bijna al een gewoonte geworden, en grijp ik automatisch naar m’n e-reader zodra ik m’n bed in duik.

Nog meer tips?

Ik ben natuurlijk niet de enige die meer en vaker probeert te lezen. Sterker nog, ik ben eigenlijk nog een noob op dit gebied. Ik ben daarom heel benieuwd naar jullie tips! Wat werkt voor jullie? Welke rituelen hebben jullie? Wanneer lezen jullie het liefst? Welke boeken lezen jullie het liefst? En welk boek ben je op dit moment aan het lezen? Hopelijk kan ik dan weer van jullie leren. Voeg me ook vooral toe op Goodreads!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 21 reacties

 1. Irene

  Ook goeie tips! Ik lees ook veel meer sinds ik mijn e-reader gebruik :) Heb dezelfde als jou trouwens en die gaat toch echt al wel vier of vijf jaar mee denk ik (of ik ben heel erg mis :p). De boeken van Lars Keppler vind ik ook geweldig goed! Staat het laatste in Kobo Plus? Heb al eens gekeken een tijdje geleden maar niet gevonden.

 2. Shirley

  Bij mij hielp een e-reader ook om meer te lezen. Inmiddels ligt hij te verstoffen en lees ik op mijn telefoon. Ik lees veel wanneer ik onderweg ben, zo voelt reistijd ook als vrije tijd. Verder stop ik in een boek als ik er niet doorheen kom.

 3. Maudy

  Leuk artikel Marlous! Ik heb je toegevoegd op Goodreads! :) bij mij staat ‘ie trouwens ook steevast op mijn goede voornemens lijstje, maar dan meer met het argument om mijn ‘horizon te verbreden’: kennis opdoen en lezen over andere perspectieven en levens, zelfs al is het fictie. Ik kon net als jij vroeger de hele bieb leeg lenen, en hoop stiekem dat dat weer een beetje terug komt.

 4. Sanne

  Bij mij staat ‘ie inderdaad ook op mijn lijstje met goede voornemens. Ik ga vandaag naar de bibliotheek om eens te beginnen, dus de tips komen precies op tijd!

 5. Elisa

  Wat leuk, ik heb al drie tips van je uitgevoerd en het werkte zoizo wel. Nu kan ik ook niet anders dan lezen met een e-reader omdat ik met mijn ogen gewone boeken lastig vind…
  Ik heb dit jaar 12 boeken als doel, ben benieuwt ;)

 6. Anne

  Leuk! Ik heb je toegevoegd. Mijn doel dit jaar is 12 boeken, maar vind het echt lastig om Netflix/Internet met rust te laten en ervoor te kiezen om te lezen. Bedankt voor je tips!

 7. Anna

  Wat een fijne tips! Ik heb nu mijn tweede boek van dit jaar bijna uit, yay! Dat hadden er wel al meer kunnen zijn, maar ik leen altijd boeken bij de bibliotheek en soms is het gewoon niet mijn ding. Dan leg ik het weg en soms duurt het even voordat ik weer een aantal nieuwe boeken haal. Ik vind lezen wel echt heel leuk, dus als ik niet echt in het verhaal kom, dan is het boek gewoon niks voor mij. Wanneer ik een boek echt leuk vind dan heb ik het vaak in een paar dagen uit. Dat is ook mijn tip: Pakt het verhaal je niet, dan is het niet jouw ding en beleef je er ook geen plezier aan. Een e-reader heb ik trouwens niet, ik houd echt van papier boeken en ik zit al zowat de hele dag achter een scherm :p.

  1. Ja, ik denk dat het wegleggen van een boek wanneer het je niet boeit een hele belangrijke is. Het moet wel leuk blijven! :p Ik heb trouwens ook echt laaang aan m’n e-reader moeten wennen, maar vind nu vooral de flexibiliteit heel erg fijn. En het scherm is wel anders dan bijvoorbeeld m’n telefoon op laptop!

 8. Karlijn

  Handige tips! Ik vind het altijd wel fijn om fysieke boeken van de bibliotheek te lenen, want dan moet ik ze wel binnen een bepaalde tijd lezen om geen boete te krijgen en dat is toch wel een stok achter de deur voor mij :’)

 9. Lizzy

  Goede tips! Ik vind het zelf altijd handig om boeken van de bibliotheek te lenen. Dan zit er vanzelf een ‘deadline’ aan het lezen van het boek. Als ik boeken zelf koop, kunnen ze gemakkelijk een paar maanden onaangeraakt blijven liggen. Dus mijn tip zou zijn om boeken uit de bibliotheek te halen.

 10. Alex

  Leuke tips! Ik lees best veel, en heb daarom gewoon altijd mijn e-reader of een boek bij me. Ik lees ook vaak meerdere boeken tegelijkertijd. Dan kan ik namelijk altijd kiezen, waar ik de meeste zin in heb! :)

 11. Mirthe

  Ik houuud van lezen! Heb zelf de Kobo Clara HD gekregen voor kerst en die bevalt heel goed! Ook met kobo plus, inderdaad echt een aanrader. Zo lees je ook net wat makkelijker buiten je comfort zone / je standaard voorkeuren. Heb al veel leuks ontdekt zo! Andere tip: via de bibliotheek kan je met je bibliotheek abonnement ook luisterboeken beluisteren. Ideaal op de fiets, tijdens het afwassen of gewoon ‘s avonds voordat je gaat slapen. :)

 12. Inge

  Goede tips! Bij mij hebben de eerste drie tips echt goed gewerkt. Nu heb ik mijn kobo plus abonnement even stopgezet om zo weer eens boeken te lezen die ik nog heb liggen anders kom ik daar niet aan toe haha.

 13. Audrey

  Aan de e-reader krijg je mij niet (al zeg ik nooit nooit, natuurlijk), maar Goodreads zou ik eigenlijk wel eens moeten aanmaken. Lijkt me idd leuk om nieuwe boeken te ontdekken, en het lijkt me ook heel handig om terug te kunnen zien wat ik al gelezen heb.

  Ik lees ook altijd in bed! Verder is het handig om altijd een boek – of tijdschrift voor mijn part – binnen handbereik te hebben als je op de bank neerploft. Heb je een alternatief in de buurt voor die eeuwige smartphone.

 14. Een tip die ik voor mezelf ter harte heb genomen, lees wat je fijn vindt. Liever een boek dan ereader in mijn geval en liefst over de WO2 of waargebeurd. Mijn verlanglijst is zo lang dat ik niks erbuiten hoef te lezen. En een voorraadje hebben werkt ook, ik koop bijna nooit nieuwe boeken.

Geef een reactie