Personal update: deze zomer ga ik afstuderen

afstuderen

Ik heb al heel lang geen echt persoonlijke update meer gegeven, op mijn wekelijkse dagboekjes na natuurlijk. Maar, zoals ik al schreef, gaat 2019 een jaar vol veranderingen worden voor mij. Met misschien wel als belangrijkste verandering het feit dat ik ga afstuderen. Of althans, daar ga ik vanuit, haha. Hopelijk jinx ik het nu niet. Omdat ik vaker vragen kreeg over m’n studie, leek het me leuk om er weer eens wat meer over te delen!

Digitale Media en Communicatie

Zo heet mijn studie, afgekort ook wel DMC. Niet te verwarren met het populaire ‘CMD’ (communicatie en multimedia design). Hoewel beide opleidingen wat raakvlakken hebben, zit er wel degelijk verschil in. Bij mijn opleiding heb ik naast les in communicatie ook veel geleerd over organisatiekunde, marketing en e-business en projectmanagement. Daarnaast heb ik ook vakken in webdesign, programmeren en procesbeheer gehad. Al vanaf het eerste jaar werken we voor echte opdrachtgevers, wat mijn studie heel leuk en realistisch maakt.

Mocht deze studie je wat lijken, dan zal ik maar meteen met het slechte nieuws in huis vallen: ik ben de laatste lichting van mijn opleiding. Halverwege mijn eerste studiejaar kregen we te horen dat DMC zou komen te vervallen. De ‘gewone’ communicatie opleiding zou ‘gedigitaliseerd’ worden en daarbij zou DMC overbodig worden. Eerlijk gezegd denk ik dat het gewoon een geldkwestie was, want ik heb nog weinig van die digitalisatie gezien. Ik ben erg tevreden over mijn opleiding en vind het jammer dat ze ‘m gestopt hebben. Ik denk dat de opleiding MIC aan de Hogeschool van Amsterdam nu het meest vergelijkbaar is?

afstuderen

Afgelopen jaren

Na twee basisjaren waarin ik allerlei soorten vakken had, heb ik me in het derde jaar gespecialiseerd. Ik heb een halfjaar stage gelopen als online marketeer (en sloot deze af met een 8,5!) en daarnaast cursussen gedaan over ondernemerschap en digitale methodes.

Afgelopen half jaar ben ik begonnen met de minor co-design, waar ik in teams met behulp van design thinking complexe vraagstukken probeer op te lossen. Dit doen we samen met alle stakeholders, en met een heleboel creatieve en originele methodes. Een hele toffe maar ook intensieve minor, waarmee ik graag verder wil, maar wat me ook heeft realiseren dat ik toch graag in de communicatiewereld werk.

En toen: afstuderen

Per februari start ik met mijn afstudeerstage. Als het goed is, verdedig ik ergens eind juni mijn scriptie en ben ik dan officieel afgestudeerd! Ik kan het me nog niet helemaal voorstellen. Na 8 jaar vwo, 2 afgebroken universitaire studies en een tussenjaar zou ik dan eindelijk een vervolgopleiding afgerond hebben. Het heeft wat tijd en moeite gekost, haha.

Ik ben mijn afstudeerstage nog aan het vastleggen, dus daar kan ik niet al te veel over zeggen. Het zal in ieder geval een communicatieopdracht worden, waarin ik wel wat design technieken wil toepassen.

En daarna?

Na de zomer hoop ik een baan te vinden.. in Antwerpen! Ook zou ik graag mijn freelance werk willen voortzetten (en wellicht uitbreiden). Maar om nieuwe contacten op te doen lijkt me een baan in loondienst ook wel fijn, zeker als ik die kan combineren met mijn freelance diensten. Mocht er nou toevallig een recruiter van een heel leuk communicatiebureau in Antwerpen meelezen.. hier vind je mijn LinkedIn pagina (ben je Belgische en werkzaam in de communicatie/media branche, voeg me dan vooral toe!).

Nu ik er zo over schrijf kan ik niet wachten om aan dit jaar te beginnen. Ik heb zin om te gaan afstuderen, en vooral in het leven daarna. Ik ben heel benieuwd wat jullie studeren, of hebben gestudeerd. Wat zijn jullie dromen voor na je studie? Of waar zijn jullie terecht gekomen? Sluit je baan aan bij je opleiding, of juist helemaal niet? Lijkt me heel leuk om wat meer over jullie te weten te komen!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 23 reacties

 1. Siroon

  Wat een spannende plannen! Ik wens je mega veel succes, maar volgens mij gaat het helemaal goed komen. Gefeliciteerd ook met je besluit naar Antwerpen te verhuizen! (En jammer dat je uit Utrecht vertrekt natuurlijk!!) Ze zullen daar een leuke blogger rijker zijn :) liefs!

 2. Irene

  Fijn dat er een eind aan komt! Of misschien ook niet ;) Ik ben alleszins héél blij dat ik niet meer bezig ben met mijn studie. Het leek mij ook oneindig lang te duren en ik heb er ‘maar’ vijf jaar over gedaan. Wel spannend allemaal en al helemaal omdat je in België werk wil zoeken maar het komt wel goed denk ik!

 3. Inge

  Heel veel succes gewenst. Ik ga (als het goed is) ook deze zomer afstuderen maar omdat ik daarna nog een master ga volgen voelt het voor mij nog niet echt als een ‘einde’.

  1. Ah, ook spannend! Ik heb ook nog even getwijfeld over een master, omdat ik studeren en verder ontwikkelen zo leuk vind. Maar ik ben ook wel toe aan een volgende stap, en verder ontwikkelen kan natuurlijk op heel veel manieren. Welke master ga je doen?

   1. Inge

    Ik ga Human Resource Management doen, ben benieuwd hoe een master gaat zijn toch wel heel anders dan een bachelor heb ik gehoord.

    1. Oh dat lijkt me een hele toffe master! Een master lijkt me eerlijk gezegd veel leuker, veel specifieker en veel meer diepgang! Maar misschien zeg ik dat nu ook juist omdat ik een hele brede bachelor heb gedaan (wat ook weer z’n voordelen heeft..)

 4. Vera

  Veel succes en plezier!! Ik ga in februari eindelijk na 8 jaar afstuderen als arts en ben nu net begonnen met solliciteren voor banen in de psychiatrie (iets heel anders dan wat jij doet ;p) ik volgde iemand op Instagram die ook naar Antwerpen was verhuisd in jouw branche zal haar even opzoeken als ik het nog kan vinden. Liefs Vera

 5. Arjanne

  Veel succes! Ik heb deeltijd CMD gedaan aan de HAN, lijkt er wel op volgens mij. Ik ben voor mezelf begonnen tijdens de studie en doe dat nog steeds. Maar (eerst) in loondienst werken is zeker niet verkeerd :).

 6. Marijke

  Zo leuk en spannend dat je dit jaar afstudeert!
  Ik heb communicatiewetenschappen en een postgraduaat digitale marketing en communicatie op zak. Helaas was dat laatste niet zo boeiend als jouw opleiding, maar ik werk wel als communicatiemanager bij Telenet nu. Top job en dus uiteindelijk ook blij met alle keuzes die ik heb gemaakt!

  1. Haha, dat klinkt toch wel een beetje hetzelfde! Ik heb zelf ook (informatie en) communicatiewetenschappen gestudeerd. Vond dat super interessant, maar iets te praktisch. Ben benieuwd waar ik uiteindelijk zal eindigen!

 7. Cleo

  Zo leuk en spannend voor je. Veel succes de komende maanden! Ik vond de overstap van studeren naar werken een verademing. Eindelijk doen wat je graag doet en je verder ontwikkelen in de gebieden die jou echt interesseren. Komt wel goed in Antwerpen :-)

 8. Charlotte

  Ik heb ingenieur-architect gestudeerd in Brussel, iets helemaal anders dus ;) Momenteel ben ik bezig aan een doctoraatsopleiding, wat eerder werken is dan studeren. Ik heb voor ik mijn studies startte veel keuzestress gehad over welke studie ik ging doen (communictiewetenschappen zat er ook tussen, haha!) maar heb tot nu toe geen spijt van mijn keuzes. En werken is zoals velen zeggen inderdaad een verademing. Veel succes en supertof dat je in België komt wonen! En geniet van je laatste maandjes als student!

 9. Daphne

  Wat tof dat je richting Antwerpen gaat! En ik ken je niet persoonlijk, maar als ik een beetje een goed beeld van je heb, gaat dat afstuderen deze zomer helemaal goedkomen :) Ik ben na mijn master Communicatiewetenschap: Mediastudies (in Antwerpen ^^) blijven hangen bij mijn stageplek bij Lumière Cinema in Maastricht. Een “klein” bedrijf, waardoor ik er veel verschillende marketing- en communicatiedingetjes doe. Zou voor geen goud meer willen ruilen met mijn studentenleventje (al mis ik soms het gebrek aan verantwoordelijkheid wel, haha).

 10. Julia

  Echt fijn voor je dat het einde van je studie bijna in zicht is! Ik volg je al sinds je net op kamers ging in Utrecht, dus eigenlijk zo’n beetje je hele studententijd al haha. Ik heb zelf Nederlands gestudeerd (ik geloof dat jij daar ook ooit over twijfelde toch?) en tijdens mijn master heb ik een stage gedaan bij de interne communicatie van een organisatie. Dat vond ik zo leuk dat ik na mijn studie graag verder in communicatie wilde. Nadat ik in 2015 was afgestudeerd was het alleen echt heel moeilijk om daar werk in te vinden, dus eerst wat andere baantjes gehad, maar sinds deze zomer heb ik eindelijk een baan als communicatiemedewerker en ik heb het super naar mijn zin! Ik hoop dat je een leuke baan vindt in Antwerpen! En veel succes met je afstudeerstage en je scriptie!

 11. Fleur

  Veel succes met het zoeken naar een baan! Antwerpen is ook echt bruisende stad, dus hopelijk komt dat snel goed! Ik moet na dit schooljaar nog 1 jaar en dan heb ik mijn geneeskunde diploma in de pocket! Ik heb ook zoveel zin in het leven hierna, ben echt toe aan een nieuwe fase. Het studentenleven is heel erg leuk, maar hoe leuk is het om je eigen appartement in te richten! :O

Geef een reactie