2019: het jaar van de persoonlijke blogs (+ blogtips!)

persoonlijke blogs

Afgelopen week kwam deze tweet voorbij op mijn timeline. En ik dacht: ja, dat zou leuk zijn! Lang voor het social influencer tijdperk bestonden blogs al. Toen waren het vooral persoonlijke blogs: online dagboekjes, waar je soms wel dagelijks een update gaf. Plaatjes waren nog niet zo belangrijk, en digitale camera’s hartstikke duur dus de blogs bestonden vooral uit tekst.

Mijn bloggeschiedenis

Zelf startte ik in 2003 met mijn eigen blog via web-log.nl. Dit was een gratis platform net als punt.nl en livejournal, waar je je eigen online dagboek kon aanmaken. Een paar jaar later stapte ik over naar het gratis platform van Google; Blogger en bouwde ik mijn ‘online dagboek’ uit tot een lifestyle blog. Al die tijd publiceerde ik persoonlijke stukken, over ‘onverwachte s.o.’s’, schoolfeesten, jongens die ik leuk vond en andere tienerdilemma’s. Ik was me nog totaal niet bewust van het gevaar dat het internet voor mijn privacy kon zijn, haha. Maar ik niet alleen: er waren veel van die blogs, ik kreeg gemiddeld 40 comments per dag (!) en reageerde ook weer bij iedereen terug.

But, times have changed. In 2013 vertelde ik nog trots dat ik gemiddeld tussen de 15 en 30 comments per artikel kreeg, nu ben ik blij als het er al 5 zijn. Mijn bezoekersaantallen zijn nog steeds stijgende, maar de vaste groep lezers wordt steeds kleiner. Mijn blog wordt nu meer een naslagwerk, voor lekkere recepten of reisgidsjes. Ook tof, want dat betekent dat mijn blog een bepaalde waarde heeft. Maar ik mis die persoonlijke blogs.

Jezelf blootgeven

Eerlijk gezegd blog ik zelf ook niet heel persoonlijk meer. Ja, ik geef jullie wekelijks een kijkje in mijn leven, maar dat is natuurlijk selectief en niet heel diepgaand. Ik vind het spannend om mezelf ‘bloot te geven’, en vraag me ook af of jullie er op te wachten zitten. Toch werd de persoonlijke update van begin dit jaar meteen het best gelezen artikel van de afgelopen maanden. Een teken dat ik misschien toch vaker persoonlijke blogs moet schrijven?

Ik denk het wel. Tegenwoordig zijn er zoveel blogs vol met reistips, recepten, hotspots.. maar het enige wat echt uniek is, is de auteur van het blog. De ene blogger maakt misschien wat mooiere foto’s dan de ander, en niet iedereen schrijft even vlot, maar een artikel over een nieuwe hotspot ziet er uiteindelijk wel min of meer hetzelfde uit. Persoonlijke blogs over het leven en de ervaringen van de blogger maken dan het onderscheid.

Mijn favoriete persoonlijke blogs

Dus, als nieuw blogdoel voor 2019 wil ik graag vaker persoonlijk bloggen. Meer stukjes vanuit m’n hart, die hopelijk weer een wat sterkere band met jullie – de lezers – zullen betekenen. En ik hoop dat meer bloggers zullen volgen, zodat 2019 inderdaad het jaar wordt waarin persoonlijke blogs weer ‘in’ zijn!

Gelukkig waren ze niet helemaal verdwenen, deze toppers zijn ondanks alle hypes (beautyblogs, fitblogs, travelblogs, momblogs, foodblogs etc..) gewoon persoonlijk blijven bloggen en allemaal het lezen waard:

Hebben jullie nog toevoegingen voor dit lijstje?

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 57 reacties

 1. Tineke

  Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar persoonlijke blogs en dat is ook nooit veranderd. Mijn blog bestaat vooral uit plogs, kan je ook wel aardig persoonlijk noemen.
  Liefs

 2. Romy

  Ook ik ben het meest fan van persoonlijke blogs, of blogs die persoonlijke artikelen afwisselen met leuke artikelen over hotspots, reizen en recepten. Ik vind het alleen maar mooi om te horen dat de persoonlijke blogs (hopelijk) weer volop in opkomst zijn. En gelukkig heb ik ook nu al een fijn lijstje met persoonlijke blogs die ik graag lees, waaronder een paar blogs uit jouw lijstje onderaan het artikel :)

  1. Ja, die afwisseling vind ik zelf denk ik het leukst. Maar dan moeten de persoonlijke blogs wel echt goed zijn, en geen lijstjes van ’10 dingen die ik stom vind’ ofzo. Dat beetje diepgang mis ik soms nog, maar ik ben blij dat er gelukkig nog een hoop persoonlijke blogs bestaan!

 3. Stella

  Ik heb het hele artikel ontzettend ‘JA!’ zitten knikken! Ik kan me ook echt nog zo goed herinneren hoe het allemaal begon. Ik had altijd een eigen ‘Kindertent’ website en in 2009 werd dat ook een Blogger blog van Google. Sindsdien ben ik hooked, eigenlijk. Ik vind het ook echt ontzettend jammer dat die hele blogwereld zo veranderd is – dat iedereen naar YouTube is gegaan en dat we met z’n allen niet echt meer reageren op elkaars schrijfsels. Dat mijn blog dan in jouw rijtje staat, vind ik echt ontzettend leuk en lief en ik krijg dan gelijk weer de schrijfkriebels, omdat ik er weer even aan herinnerd word dat er echt wel mensen zijn die het graag lezen! Dankjewel! (En, mocht je het aandurven om wat meer persoonlijke stukjes te gaan schrijven; ik ga ze sowieso lezen èn reageren!)

 4. Veerlez

  Yes, ik ben helemaal voor, laten we dit in stand houden! Ik blog ondertussen ook alweer 10 jaar! En heb recentelijk besloten om mijn weekoverzichten ook weer een kans te geven. Ik ben benieuwd hoe lang ik dat vol ga houden!

 5. Judith

  Heel goed voornemen en ik ben het helemaal met je eens! Zelf vind ik het ook erg spannend om persoonlijk te bloggen, maar misschien is het tijd om op dat gebied eens uit m’n comfortzone te stappen!

 6. Anna

  Persoonlijk bloggen is zó leuk! Denk dat ik binnenkort ook een leuk kijk in mn leven rubriekje ga introduceren! Liefs

 7. Mirthe

  Jaaaa zeker herkenbaar! Ik heb op de middelbare school lang persoonlijk geblogt, tot 2014, maar toen ik ging studeren is dat verwaterd, waarbij een moment dat een ver familielid een uitgeprintte foto van mij met een berichtje daarop stuurde voor mijn verjaardag kreeg ik ook de kriebels over hoe veel mensen er ongemerkt meelazen… nu wil ik zelf graag minder vindbaar zijn op Google omdat ik als toekomstig arts veel opgezocht te gaan worden door patiënten en ben ik daarom extra huiverig. Wel lees ik alle blogs uit die tijd die er nog zijn, dat overlapt redelijk met welke jij hier noemt, en verder nog o.a. Suushi (!), tussenmarsenjupiter, The mindful student/lieke polak en Dingen van Inge, ik hoop dat je die op naam nu makkelijk kan vinden. Ook vind ik dat De Groene Meisjes en Cynthia als grote bloggers best een persoonlijke insteek hebben!

 8. Jenn

  De meeste blogs die ik volg zijn ook persoonlijke blogs, die lees ik ook het liefst. Mijn huidige blog bestond in december 10 jaar, en daarvoor heb ik nog een andere blog gehad, inderdaad een dagboek-idee. Wat je schrijft over de reacties herken ik zeker, dat is bij mij ook veel minder geworden.

 9. Anna

  Wat een mooi en herkenbaar artikel! Ik mis de persoonlijke blogs ook echt. Vroeger volgde ik zoveel bloggers, echt niet normaal. Soms vraag ik me nog steeds weleens af hoe het eigenlijk met hun gaat, haha! De blog wereld is zo erg veranderd.

  1. Haha ja dat heb ik ook zo vaak! Dan ga ik terug in mijn archieven en klik ik door op de namen van de comments. Maar vrijwel al die blogs bestaan niet meer.. Al denk ik wel dat zij nog steeds blogs volgen!

 10. Josianne

  De enige blogs die ik nog volg zijn ook echt persoonlijke blogs. Zelf heb ik een aantal jaren geblogd, maar ik heb er simpelweg de tijd niet meer voor. Plus, met een aanstaande baby weet ik ook niet hoeveel ik nog online wil delen; het mag van mij wel wat meer offline allemaal (wat m’n eigen leven betreft dus). Dus als anderen nou lekker persoonlijk blijven bloggen, blijf ik iedereen gewoon volgen ;)

  1. Ja, wel logisch natuurlijk. Ik kan me voorstellen dat ik zelf op gegeven moment ook minder actief ga worden, maar helemaal stoppen? Misschien dan 1 artikel per maand, maar dan wel heel uitgebreid met mooie foto’s enzo.

 11. Rozemarijn

  Leuk! Ik ben Stella en Talitha ook meteen gaan volgen, Shirley en Lenneke kende ik al (en vind ik leuke blogs hebben! :))

 12. Lenneke

  Superleuk dat ik erin sta! Dank je wel! Het lijkt me juist heel leuk als jij persoonlijke stukjes gaat delen. Denk dat er een hoop waardevols te vertellen is door jou.

 13. Lizzy

  Ik volg en lees bijna alleen maar blogs die op zijn minst een persoonlijk tintje hebben. En zelf probeer ik mijn blog ook heel persoonlijk te houden. Soms is dat wel spannend (omdat ik weet dat sommige mensen uit mijn omgeving mijn blog ook lezen), maar het werkt ook heerlijk bevrijdend.

 14. Evelien

  Dank voor het leuke lijstje met persoonlijke blogs! Weer fijn wat te lezen :) ze zijn inderdaad zeldzaam. Keep up the good work! :)

 15. Maudy

  Ahhh ik vind dit ook zo leuk om te lezen! Ik ben net een persoonlijke blog begonnen (m’n goede voornemen voor 2019), en ik maakte me juist zorgen over ‘of ik wel genoeg interessante reviews of tips zou kunnen posten’, aangezien ik juist ook die hele persoonlijke insteek heb qua schrijven, en ook wil geven. Daarom is dit echt even een goed zetje in de rug om te blijven schrijven. Fijn! :)

 16. Thea

  Jazeker, mijn eigen persoonlijke blog! Hier schrijf ik over de rollercoaster van een chronisch zieke, die getroffen is door een aantal al dan niet zeldzame ziektes….

 17. Zelf heb ik al een paar keer op het punt gestaan dat ik dacht zal ik er mee stoppen. Maar ik vind het zo zonde als alles verloren zou gaan waar ik zoveel liefde in heb gestopt. Dus ik stem zeker voor. Lang leve de persoonlijke blogs

  1. Ja, stoppen zou ik ook zonde vinden hoor! Dan misschien gewoon minder vaak updaten. En alles offline halen? Dat doe ik denk ik nooit, dan liever een stoffig archief haha.

 18. Laura

  AMEN to that, Marlous!
  Ik doe mee mijn best om dit jaar ook weer wat ‘random’ te bloggen en het allemaal niet te serieus te nemen. Online advertising heeft de boel allemaal zó geforceerd en zwaarwichtig gemaakt, tijd om wat tegengewicht te bieden!

 19. Sanne

  Leuk om te lezen hoe jij hierover denkt! Ik blog op dit moment (nog?) niet persoonlijk, maar laat wel mijn persoonlijke leven doorschemeren in mijn posts. De reden dat ik zo laat ben gestart met bloggen, is ook omdat ik het moeilijk vond om te bepalen waarover ik dan moest bloggen. Ik vind online persoonlijke dingen best een dingetje en dacht ook niet dat mensen hier echt op zitten te wachten. Door je artikel ga ik hier toch nog eens over nadenken…

  1. Ja ik denk echt dat dat persoonlijke onderdeel het belangrijkste is om jezelf te onderscheiden én om er lol in te blijven houden. Voor mooie inspiratieplaatjes kun je ook naar Pinterest gaan, en blogs over hotspots, filmtips of plantips kan iedereen natuurlijk schrijven.

 20. Irene

  Jaaaa leuk! Ik ben pro meer persoonlijke stukjes! Ik vind het zelf ook best eng om persoonlijke dingen te schrijven (ben al een tijdje bezig met iets en ik weet nog altijd niet of ik het effectief aandurf om het ooit online te gooien) maar ik haal altijd veel energie en voldoening uit de fijne reacties die ik daarop krijg. Al kom ik natuurlijk ook graag op je blog voor al de rest! ;)

  1. Ja, ik merk ook dat je op persoonlijke blogs veel meer reacties krijgt wat toch wel voldoening geeft. Logisch ook, want er valt meer op aan te haken dan alleen ‘leuk!’.

 21. Elisa

  Ik vind persoonlijke blogs nog altijd het leukste, of van die blogs die alles een beetje afwisselend.

 22. Irma

  JA (met hoofdletters ) Ik ben voor persoonlijke blogs. Ik ben zelf een paar jaar terug begonnen te bloggen; eerst vanuit mijn liefde voor Italie en toen meer over al mijn tripjes en reizen. Na een paar tegenslagen (blogsite kwijt en dat soort gedoe) weer opnieuw begonnen. Maar ik merk dat ik het niet meer oppervlakkig wil hebben over “daar moet je naar toe, dit is mooi, hiet eet je lekker”. Dus ik ben een soort van ‘vastgelopen’ en zit in een soort writersblock/dilemma. Ik wil vanuit mijn gevoel, dus persoonlijk(er), schrijven. Maar dat betekent ook meer van jezelf blootgeven. En dat is best eng…moet ik zeggen. Ik heb genoeg verhalen in mijn hoofd, maar uitschrijven…
  Daarom word ik zo enthousiast van jou en iedereen hier in de comments, die ook blij worden van persoonlijke blogs. Dus.. 2019.. .ik pak de boel weer op, vanuit mijn persoontje
  Stap 1 is gezet haha. Nu overgaan tot actie…
  Wordt vervolgd! Ciao

 23. Siroon

  Ze zouden een ‘like’ optie op comments moeten maken, haha, dan likete ik alles hier! Ik ben blij dat er een hele tendens lijkt te zijn naar ‘laten we bloggen niet dood laten gaan’, want wat een onzin is dat! En gezien al je comments, zijn er nog genoeg mensen actief. Toch is het inderdaad soms spannend om persoonlijk te worden online (met name doordat bijvoorbeeld je baas ook je blog kan lezen, haha ik ontdekte dat laatst en ik voelde me zo ‘naakt’ ofzo). Ik merk daardoor dat ik mijn ‘persoonlijke’ blogs het moeilijkst vind om te schrijven, maar dat ik er ondanks dat toch het meeste reacties op krijg. Leuk dat je weer mensen inspireert hier om te beginnen of verder te gaan! Liefs

 24. Rianca

  Ik vind het heerlijk dat op dit soort blogs meteen weer een stortvloed aan reacties komt! Dan lijkt iedereen onder die steen vandaan te komen en blogs te delen die voor nieuwe fijne blogrondjes zorgen. Althans dat vind ik. :) Ik ben zo een bezoeker die jou blog al jaren leest en eigenlijk nooit reageert. Ga ik vaker doen, want de interactie is leuk! Ik stem trouwens voor meer persoonlijke blogs, misschien juist over de transitie die je nu bijvoorbeeld gaat maken van student naar werkende etc. Oh en ik ben dol op je dagboekjes, recepten en reisverhalen!

 25. Audrey

  YES, ik ben hier echt helemaal voor! Ik zie in de reacties al wat mooie aanvullingen op je lijstje, en ik denk dat ik binnenkort ook even wat favoriete blogs op een rijtje ga zetten. Ik vind het zelf echt jammer dat reacties zoveel minder zijn tegenwoordig en (persoonlijke) blogs in het algemeen wat minder populair/happening lijken, dus ik ga proberen mijn steentje bij te dragen om de blogosphere weer wat levendiger te maken :)

 26. Anne

  Ik zie deze post nu pas, maar JA. Ik ben het helemaal met je eens. Ik ben zelf een stuk minder gaan bloggen, maar eigenlijk nooit gestopt met lezen. :) En de laatste tijd verlang ik steeds weer meer terug naar de tijden dat ik echt wel veel schreef en reageerde en het gevoel had onderdeel uit te maken van iets met gelijkgestemden. Denk ik. Hoe dan ook: ja! Ik word hier blij van!

 27. Marielle

  Ik ben het helemaal met je eens! Door de reacties heb ik meteen weer wat nieuwe blogs (her)ontdekt. Het motiveert mezelf ook om weer meer te schrijven want juist doordat de lezers afhaken ben ik minder gaan schrijven. Zonde want het is juist zo heerlijk om te doen!

 28. Silke

  Hey Marlous,
  Ik kwam dit artikel tegen omdat ik op google zocht naar : ‘Persoonlijke blogs’. Fantastisch om te lezen dat er toch nog zoveel zijn, en geïnteresseerd zijn!!

  Het is leuk om te lezen hoe je vroeger blogde over je persoonlijke leven als tiener/puber. Ik begrijp helemaal dat je toen nog niet zo bezig was met privacy. Ik heb (bijna 10 jaar) niet geblogt en er alleen over nagedacht omdat ik graag persoonlijk wilde bloggen, maar het veel te spannend /onveilig etc. vond om mij echt op internet bloot te geven.

  Hoe dan ook ik, JA schrijf zeker weer meer persoonlijke stukken. Lijkt mij heel erg leuk!

  Liefs, Silke

 29. Je bent goed bezig, ik blijf je in ieder geval volgen! Ik vind het leuk hoe je je blogs schrijft en ik blijf keer op keer weer geboeid door je verhaal! :)

 30. Daniella

  Via welke website heb jij je blog geregistreerd? Ben bezig met mijn eigen blog

 31. ilse

  Het was interessant om jullie reacties en goeie voornemens voor 2019 te lezen, dames. Ik vraag me af wat er van geworden is… en wat de plannen nu in 2020 zijn, maar dat zoek ik bij gelegenheid bij elk van jullie apart wel eens uit. Zelf vind ik bloggen heerlijk en ik maak er sinds 11 jaar een dagelijkse gewoonte van; niét dat ik elke dag iets bijzonders te vertellen heb, maar het bloggen houdt mijn chaotische hoofd op orde en ik vind het verslavend, nog steeds. Heel wat dingen die jullie schreven in de commentaren zijn erg herkenbaar en dat is fijn om vast te stellen. Liefs, Ilse

 32. Angeli

  Hoi Marlous,
  Beetje late reactie maar leuk blog heb je! Ik ben dol op persoonlijke blogs. Ik blog zelf ook
  http://www.angelischrijft.nl
  Ik geef geen tips of iets dergelijks maar blog vooral over mijn zelfspot haha.
  Ik ga je in de gaten houden!
  Groetjes van mij!

Geef een reactie