Hoe ik mijn Best Self journal gebruik

Best Self journal

In januari spotte ik bij Jennie op Instagram een nieuw soort planner: de Best Self journal. Nou houd ik van goede planners, en kan ik bij mijn afstudeerstage ook wel wat structuur gebruiken. Maar het is lastig om een fijne planner te vinden. In het verleden heb ik de Dear Diary gebruikt, maar ik merkte dat ik die op gegeven moment toch vergat. De Best Self journal gebruik ik nu bijna een maand, en hier ben ik wél fan van! Voor alle nieuwsgierige aagjes geef ik graag een kijkje in mijn journal.

Wat de Best Self Journal anders maakt

In eerste instantie dacht ik dat de Best Self journal de zoveelste planner was. Toch zit er een verschil in. De Best Self journal focust op het bereiken van een (of meerdere) doel(en). Je begint de journal met het invullen van een ‘commitment’: wat is je doel, wat moet je doen om het te bereiken, wie heb je nodig en wat is je beloning als je je doel haalt? Je ondertekent dit ‘commitment’ met je eigen handtekening, om het extra officieel te maken.

De vervolgens heb je 13 weken om te plannen. Dit aantal is gekozen omdat dit volgens de makers lang genoeg is om een serieus doel te behalen, maar niet zo lang dat je je doel vergeet. Zelf gebruik ik de Best Self journal voor mijn afstudeerstage. Daarvoor was het handiger geweest als er nog 4 weken extra in het boekje zaten: mijn afstudeerstage duurt namelijk 17 weken. Voor de laatste maand zal ik dus wat kopietjes moeten maken.

Best Self journal

Het Maandoverzicht

Na het invullen van het commitment, zijn er een paar maandoverzichten. Ik gebruik deze om belangrijke data in te vullen (zoals een afstudeerbijeenkomst of afspraken met mijn begeleider). Daarnaast heb ik mijn onderzoek in verschillende fases opgedeeld: het maken van het plan van aanpak, het onderzoeken van de huidige situatie, interviews afnemen etc. Deze fases heb ik met de pastel markers van stabilo aangegeven in de maandoverzichten. Zo zie ik in een overzicht waar ik ben, en al die pastelkleurtjes maken de planner lekker vrolijk.

Best Self journal

Het weekoverzicht

Vervolgens krijg je de weekoverzichten, 13 in totaal. Per week bepaal je 3 ‘milestones’: drie mijlpalen die je in die week wil bereiken. Daarnaast is er een klein weekoverzicht, hierin vermeld ik vaak mijn belangrijke afspraken (zoals een interview of afspraak met begeleider) en sociale events, zoals etentjes of uitjes met vrienden.

Op de rechterpagina vind je bovenaan een habittracker, die je naar wens kunt invullen. Ook daar stel je gelijk een doel: hoe vaak wil je deze gewoonte uitvoeren deze week? Zo wil ik bijvoorbeeld vaker lezen dan opruimen in de week.

Deze onderdelen vul je aan het begin van de week in, de rest van de pagina is reflectie, en vul je dus aan het eind van de week in. Zelf vind ik dat heel fijn: even een moment van bezinning, en vooral een moment waarvan je kan leren en je je bewust wordt van je groei.

Zo is er ruimte om ‘the happiest event’ van de afgelopen week in te vullen, je kunt je ‘3 big wins’ noemen en er is ruimte om te leren van je fouten. Daarnaast schrijf je ook meteen op hoe het met je hoofddoel gaat, en wat je de week erop zal verbeteren om het doel te behalen.

Zoals ik eerder al liet weten ben ik dol op zelfreflectie, ik denk dat je daar heel veel van kan leren. De Best Self journal maakt het ook nog eens extra makkelijk! Wil je meer lezen over zelfreflectie? Vorige week deelde ik een simpele zelfreflectie oefening op mijn blog.

Best Self journal

De dagplanning

Op het laatst vind je alle dagplanningen, 7 per week. Zelf gebruik ik er maar 5 per week, omdat ik in het weekend in principe niet aan mijn afstudeeronderzoek werk. Maar ik kan me voorstellen dat als je een eigen bedrijf hebt, of als je doelen meer te maken hebben met een persoonlijk project, je wel in het weekend doorwerkt.

Op de linkerpagina vind je een tijdplanning, van 6 uur ‘s ochtends tot 9 uur ‘s avonds. Zo kun je je taken echt inplannen. Zelf vind ik dit heel erg fijn, het werkt productief voor mij. Linda schreef een heel handig artikel over ‘timeblocking‘, als je hier geïnteresseerd in bent moet je het zeker even bekijken.

Naast de tijdplanner is er ruimte voor aantekeningen, ik maak er meestal een to do lijstje van. Onderaan de pagina kun je op drie stippellijntjes invullen waar je die dag dankbaar voor bent. Het is de bedoeling dat je dit ‘s ochtends invult, zodat je even een moment van bezinning (en weer reflectie!) hebt.

Op de rechterpagina noteer je vervolgens je doel voor die dag. Meestal is dat een van de mijlpalen die ik die week voor mezelf heb bepaald. Vervolgens breek je dat doel op in 3 ‘targets’. Dit vind ik zelf super prettig werken. 3 taakjes op een dag klinkt namelijk helemaal niet zo veel of moeilijk. Door het grotere doel continue op te breken in kleinere stappen, wordt het meer behapbaar.

Elke dag vind je ook nog een inspirerende quote, en onder de quote is er vervolgens ruimte voor reflectie. Hier deel je je successen, de ‘lessons learned’ en de dingen waar je dankbaar voor bent. Door deze in te vullen is het ook makkelijker om de wekelijkse reflecties in te vullen. Bovendien word je ‘gedwongen’ om ook stil te staan bij kleine successen, die je mogelijk niet zou opschrijven als je eens per week of eens per maand zou reflecteren.

Zo gebruik ik mijn Best Self journal

Ik hoop dat ik een inzicht heb kunnen geven in hoe ik mijn Best Self journal gebruik. In het journal is er ruimte om 3 doelen (en dus 3 commitments) te stellen, maar ik focus me nu op mijn afstudeeronderzoek. Ik denk wel dat ik bij een volgend project – of dat nou op professioneel of persoonlijk gebied is – het journal weer zal gebruiken.

Dit is de eerste planner waarbij ik het gevoel heb dat het me helpt in productiever te werk gaan. Bij andere planners ging er vooral veel tijd verloren aan het invullen en bijhouden van zo’n planner. De Best Self journal zorgt er juist voor dat ik inzicht krijg in mijn successen en waar er nog ruimte is om te verbeteren. Het journal zorgt er letterlijk voor dat ik mijn ‘best self’ word!

Enthousiast geworden? Bestel de Best Self journal dan via Amazon!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Silke

  Ik heb nog nooit zo’n complete planner gezien! Ik besef mij nu dat ik voor elk stukje een ander schrift/boek heb haha. Voor mij werkt het nu goed zo, maar ik zou voor in de toekomst alles in 1 wel heel mooi vinden!

  1. Hij is inderdaad super compleet, er staan ook geen overbodige dingen in. Dat kom je vaak tegen, dat je bijvoorbeeld kan bijhouden hoeveel glazen water je drinkt, of een mealplanner ofzo. Allemaal wel handig, maar niet in mijn werkplanner, dat leidt mij alleen maar af.

   1. Silke

    Ja precies wat je zegt dacht ik ook bij het lezen, geen overbodige dingen! :)

 2. Inge

  Ziet er superhandig uit, maar ik vind het toch wel prijzig voor een planner van maar 13 weken.

  1. Ja, eens hoor. Ik ben er oprecht heel blij mee dus heb er geen spijt van, maar als je ‘m elke keer opnieuw moet kopen vind ik het ook echt te duur. Maar mocht je 1 groot/belangrijk doel/project hebben (zoals ik nu met afstuderen) dan vind ik ‘t wel de moeite waard!

 3. Irene

  Leuk om te zien! Ik denk inderdaad dat het eerder een planner is om te kopen als je echt een groot doel hebt om aan te werken, zoals jij, en niet als je gewoon voor je dagelijkse leven een planner wil. Lijkt me een handig ding om gefocust te blijven!

 4. Lizzy

  Het is dat ik eind vorig jaar urenlang aan een bullet journal heb zitten knutselen, anders had ik deze planner graag nog voor dit jaar gekocht (mijn bujo is namelijk een zooitje). Ik ga hem in ieder geval voor volgend jaar in gedachten houden!

 5. Alex

  Dit lijkt me echt een handige planner! Ik probeer altijd om een planner bij te houden voor mijn blog om het voor elkaar te krijgen om regelmatig te posten. Lukt nog niet altijd, maar ik wordt er wel beter in! :)

 6. Sanne

  Ziet er ontzettend handig en leuk uit, zo’n planner! Ik ben zelf wel echt meer van het digitale plannen. Vooral omdat ik merk dat dat het meest effectief werkt omdat ik een digitale planning altijd en overal bij kan werken. Kan me voorstellen dat zo’n planner wel handig kan zijn om bijvoorbeeld activiteiten rondom mijn blog te plannen, omdat dit iets is wat ik niet echt buiten de deur doe.

 7. Ik was eerst goed bezig met mijn Bullet Journal, maar heb uiteindelijk toch gewoon weer een normale agenda gekocht, omdat ik geen tijd had om zo creatief bezig te zijn, haha. Deze planner ziet er ook wel heel fijn uit! :)

  Liefs,
  Marloes

Geef een reactie