Dit is een goede gids – mijn groene project

Dit is een goede gids

‘Je hoeft er geen baard voor laten staan of tuinbroek voor aan te trekken. Duurzaamheid is niet soft, niet lelijk, niet elitair, niet krengerig duur en niet alternatief. Verduurzamen is keihard nodig willen we op deze planeet kunnen overleven’. Met deze woorden sluit Eric Corton zijn voorwoord voor ‘Dit is een goede gids‘ af. En zo is het.

Een nieuwe categorie op de blog: duurzaam leven

Je moet echt onder een steen hebben gelegen als de aandacht voor het klimaat de laatste weken, maanden (maar eigenlijk al jaren) je ontgaan is. Zelf ‘knaagt’ het ook al een tijdje aan me: duurzamer leven. Ik wil dat graag, maar ik deed er eerlijk gezegd vrij weinig moeite voor. Ik had geen tijd of zin om me erin te verdiepen, bovendien had ik ook niet het budget om duurdere producten aan te schaffen.

Niet dat duurzaam per se duurder betekent, maar dat wist ik toen nog niet. Daarnaast werd ik er ook een beetje onrustig van, bang om voor moral envy. Want als je bewuster gaat eten, en shoppen, kan ik dan nog wel gewetenloos de wereld rondvliegen? Je kunt het denk ik namelijk nooit 100% goed doen.

Inmiddels ben ik er klaar voor: ik wil een duurzamer leven. Voor mijzelf, de aarde en de toekomstige generatie. Ik weet nu: alles gaat in kleine stappen, en elke verandering is een goede. Ik maakte meteen een nieuwe rubriek aan op mijn blog, waarin ik blogs wil gaan delen over duurzaamheid. Over duurzamer eten, slow fashion, simpele hacks en trucs in en rond het huis.. Ik hoop jullie mee te nemen in mijn ontdekkingstocht. Mijn streven is niet om alles meteen juist te doen, maar om juist te kijken hoe ik in kleine stapjes zonder al te grote ingrepen mijn leven kan verduurzamen. Daarbij valt er voor mij nog een heleboel te ontdekken en te leren!

Om het mezelf iets makkelijker te maken, schafte ik het boek ‘Dit is een goede gids‘ van Marieke Eyskoot aan.  Ik geef jullie graag een kijkje in dit boek, en ik nodig jullie uit om samen mee op duurzame ontdekkingsreis te gaan!

Dit is een goede gids
Dit is een goede gids

dit is een goede gids

Dit boek is voor iedereen die best wat bewuster leven, maar niet precies weet hoe. Wil je er eigenlijk niet veel tijd, geld of gedoe in steken? Dan is dit jouw boek. Het boek is geschreven door Marieke Eyskoot, duurzame mode en lifestyle-expert, spreker en presentator. In de gids vind je praktische en positieve tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd.

De nadruk ligt op goed, niet op perfect: maak slimme keuzes, en doe wat je kan en wat bij je past. Precies deze insteek zorgde ervoor dat ik het boek mee naar huis nam. In Dit is een goede gids vind je geen ellenlange preken, maar juist positieve en vooral toegankelijke tips die groen en eerlijk leven leuk én bereikbaar maken.

Lekker praktisch

Marieke heeft voor jou alvast de juiste adressen, mooie merken en fijne plekken bij elkaar gezocht. Scheelt weer een hoop uitzoekwerk. De gids is ruim 300 pagina’s dik, en omvat de volgende hoofdstukken:

 1. Kleding & accessoires
 2. Verzorging
 3. Eten
 4. Wonen & werken
 5. Vrije tijd
 6. Weten

In al deze hoofdstukken wordt naast praktische tips ook wat extra informatie gegeven, zodat je weet waarover je het hebt. Duurzaam zijn is namelijk ook heel hip, waardoor veel bedrijven aan greenwashing doen. Daarnaast vind je in het boek ook heel veel interviews, met bijvoorbeeld duurzame ondernemers.

Naast de grote lijnen gaat het boek ook in op details. Zo vind je in het hoofdstuk ‘werken’ tips over maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaam woon-werkverkeer. Maar ook tips voor een duurzame kantoorlunch of het verduurzamen van je benodigdheden.

Ook hier kies je natuurlijk zelf weer welke tips je wil gaan toepassen. Voor mij is het bijvoorbeeld makkelijk om uit te wijken naar een duurzaam alternatief voor woon-werkverkeer: ik heb überhaupt geen rijbewijs dus weet niet beter.

Dit is een goede gids

Wat me aanspreekt aan de gids

Naast dat de gids ontzettend overzichtelijk en praktisch is, spreekt vooral de positieve toon me aan. Door het boek krijg je zin om duurzaam aan de slag te gaan! Zowel de totale noobs (ik dus) als de wat gevorderden zullen blij zijn met dit boek. Er staan namelijk zoveel tips in, die kende je vast nog niet allemaal. Dit is een goede gids heeft me laten realiseren dat duurzaam leven helemaal niet suf of duur hoeft te zijn, er zijn gelukkig al veel meer duurzame merken en organisaties dan ik dacht!

Het boek kost €20 en is o.a. hier te koop. Ook leuk: er is ook een Engelstalige versie van. Zo kun je het ook aan een van je internationale vrienden cadeau doen.

Dit is een goede gids

Nog meer groene inspiratie

Zoals ik al zei wil ik de komende tijd meer aandacht gaan geven aan duurzaam leven op mijn blog. Denk aan vintage shopsessies (met mijn tips en favoriete adresjes), eetdagboekjes met vega(n) gerechten, maar zeker ook mijn struggles. Ik weet namelijk nu al dat ik het meeste moeite ga hebben met het niet vliegen (misschien wel een van de meest vervuilende dingen die je kan doen).

Ik hoop dat jullie niet zo enthousiast en nieuwsgierig zijn als ik, en met me mee op ontdekkingsreis willen gaan. Wie weet kunnen we nog van elkaar leren! Ben je op zoek naar meer inspiratie, dan kan ik alvast de volgende bloggers aanraden:

 • Siroon startte eind 2017 al met haar ‘Groener leven’ project. Op haar blog vind je inmiddels al een heel archief aan groene tips en inspiratie.
 • Bedrock is een online magazine (en boek) voor een bewuste en gezonde levensstijl.
 • Op zijn website Growthinkers deelt Jelle tips en interviews over een bewust en minimalistisch leven.
 • Linda blogt op Linda’s Wholesome Life over eco lifestyle, green beauty, fair fashion, vegan food en meer!

[bg-box]Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijg ik een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van! Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Shirley

  Mooi project en alle beetjes helpen inderdaad. Ik ben benieuwd naar alle tips die je de komende tijd zult delen. Ik probeer ook steeds iets duurzamer te leven, maar dat gaat vooral samen met veel fails. Iets wat ik echt vind dat ik zou moeten doen: minder online bestellen en juist de lokale winkels ‘steunen’ door daar te kopen. Klinkt best eenvoudig eigenlijk, maar ik vind winkelen in de stad echt geen leuke bezigheid. (Op zich goed; helemaal niets meer kopen, lekker duurzaam :p)

 2. Jenn

  Mooie stap! Ik heb het boek vorig jaar gelezen, super boek idd, ik pak hem er nog regelmatig bij om iets op te zoeken :)

 3. Lijkt me een leuk en interessant boek! Het klinkt goed dat het boek een positieve toon heeft. Volgens mij bereik je daar ook meer mee. Ik vind dat hetzelfde met de Week Zonder Vlees. Er wordt niet gezegd dat iedereen voor eeuwig vegetariër hoeft te zijn, maar het is een laagdrempelige manier om er kennis mee te maken. Ik ben fan, voor mij werkt die aanpak heel goed. Ik ben sindsdien een stuk bewuster geworden op het gebied van vleesconsumptie.

  Verder probeer ik ook om het milieu te denken, maar perfect ben ik daar niet in. Ik gooi nooit eten weg, ben zuinig op mijn kleding en probeer zoveel mogelijk te vermijden dat er onnodige spullen in mijn huis belandden die uiteindelijk alleen geschikt zijn voor de vuilnisbak. Boodschappen doe ik bijna altijd op de fiets.

  Wel rijden we in het weekend vaak naar het bos om met de honden te wandelen en gaan we graag op vakantie. Gelukkig hebben we niet de meest grote en vervuilende auto, maar dan nog.

  Ik ben benieuwd naar je blogpost’s over bewust leven. Ik laat me graag inspireren.

 4. Irene

  Jaa leuk! Ik heb de categorie ook toegevoegd aan mijn blog. Ik wil er ook wat meer mee doen. Dit boek lijkt me ook heel interessant eigenlijk! Ga het op mijn lijstje zetten. Ik ben er ook van overtuigd dat kleine stapjes het beste werken. Dat lijkt mij het gemakkelijkste om een nieuwe levensstijl te introduceren in je leven. En niemand is 100% perfect. Ik wil mij daar ook niet door laten tegenhouden maar ik merk dat ik soms ook wel wat ‘bang’ ben voor mensen hun reactie. Ik eet sinds kort bijvoorbeeld vooral vegetarisch maar af en toe een vleesje gaat er nog wel in. Ben dan altijd bang dat als ik dat meld, mensen gaan denken dat ik niet genoeg mijn best doe ofzo. Terwijl elke stap wel telt.
  Ik ben alleszins heel benieuwd naar je ervaringen en je blogjes over dit onderwerp!

 5. Rosemarijn

  Heel leuk dat je er open en eerlijk over schrijft over ‘ik ben ook maar een noob’ en over moral envy. Precies mijn gedachtes erover. Lijkt me een leuke nieuwe categorie die ik graag ga volgen!

 6. Sanne

  Leuk dat je hier meer mee gaat doen en ook over gaat bloggen! Ik probeer zelf op dit moment al wel op te letten, maar er valt nog heel veel winst te behalen. Ik weet ook niet heel goed hoe ik dat het beste kan aanpakken, en denk dat dit boek voor mij dan ook een hele goeie zou zijn! Ben het ook eens met wat Truusje zegt: met een positieve aanpak bereik je meer. Ik denk dat er in het wereldje van vegetarisch eten en duurzaam zijn best wat veroordeeld kan worden af en toe (ook onbewust). Vind daarom de Week Zonder Vlees ook zo’n goed initiatief.

 7. Rachel

  Dit lijkt mij een heel interessant boek, hij komt sowieso even op mijn bol.com wishlist te staan. Thanks voor de tip. Ik let tegenwoordig wel op maar ik woon nog niet samen dus dan kan je pas echt op dit soort dingen en tips en tricks gaan letten!

 8. Siroon

  Aah wat leuk en goed dat je dit project gaat beginnen, en lief dat je mijn blog noemt! Ik ben er al weer lang mee bezig zeg, als ik dat zo zie, hihi! Maar ik heb ook nog zoveel te leren… Misschien wel een leuk idee om eens over mijn struggles te schrijven, zodat het voor iedereen wat duidelijker is dat het niet meteen perfect hoeft/kan. Heel veel succes en ik ben heel benieuwd naar je blogs hierover!
  ps. ik heb Marieke Eyskoot hier in Melbourne ontmoet en in het echt is ze net zo positief en leuk! Ze spreekt veel op events in Nederland, een aanrader om haar eens live te gaan zien!

 9. Sophie

  Wauw geweldig dat je over dit onderwerp je avonturen wil delen. Ik ben ook van plan mij meer te verdiepen in duurzaamheid en ik wil kijken wat ik in mijn leefstijl kan veranderen

 10. Yvonne

  Klinkt goed! Mooi om het onderwerp op zo’n toegankelijke manier te benaderen. Ik ga ‘m onthouden en wellicht eens aanschaffen.

 11. Lijkt me echt een tof boek! Dit boek en The Zero Waste project wil ik gaan lezen. Denk dat ik er wel pas aan ga beginnen in de zomer, omdat ik het nu echt druk heb. Voor mijn gevoel doe ik al wel veel aan duurzaam leven: ik ben al zo’n 10 jaar vegetariër, gebruik bijna nooit de auto, douche kort, doe de verwarming alleen aan als ik het met een aantal lagen kleding en een kop thee nog steeds koud heb, lichten staan bijna altijd uit, stekkers van apparaten die ik niet gebruik zijn uit de stopcontacten. Maar ik denk ook zeker dat er nog veel meer winst te behalen valt ;-) Ben benieuwd!

  Leuk ook trouwens dat je over het onderwerp gaat bloggen!

  Liefs,
  Marloes

 12. Stephanie

  Super! Ik ben benieuwd naar je ‘reis’ en welke valkuilen je zal tegenkomen en welke aanpassingen je makkelijker afgaan. In het begin van mijn kennismaking met alles rond duurzaamheid was mijn grootste valkuil het blijven kopen. Items aanschaffen waarvan je denkt dat je ze nodig hebt om duurzamer door het leven te gaan (zoals bv nieuwe glazen potten om ingrediënten in te doen of al je oude make-up in de vuilbak gooien om alles te vervangen door nieuwe, cleane producten) terwijl je net best meer de leuze ‘make do with what you’ve already got’ hanteert.

  1. Ja, dit is heel herkenbaar! Ik denk dat opmaken wat je hebt ook een vorm van duurzaam is. Ook vind ik het lastig om alleen nog maar eco-fashion te kopen. Ik ben bijvoorbeeld fan van mijn Levi’s broeken, maar die zijn niet eco-friendly gemaakt. Wel doe ik echt jaren met zo’n broek (terwijl ik vroeger 2 broeken van H&M per jaar versleet). Dus in die zin is het al een verbetering. Uiteindelijk hoop ik wel echt op 90% duurzaam ofzo te zitten, maar ik weet dat dat nog een lange weg is!

Geef een reactie