Het groene lijstje: 50+ tips voor een duurzaam leven

groene lijstje

Een tijdje terug blogde ik over mijn voornemen om duurzamer te gaan leven. Ik ben enthousiast en optimistisch, maar tegelijkertijd voelt het een beetje overweldigend. Waar begin je dan? En betekent dit dat ik m’n hele kledingkast nu moet weggooien? Word ik nu in 1 dag vegan, en moet ik mijn eigen composthoop gaan maken? Ehh.. is er ook een middenweg? Ik presenteer u: mijn groene lijstje.

Het groene lijstje

Gelukkig las ik afgelopen week deze blog van Siroon, waarin ze vertelt over haar ‘groene project’ dat ze al in 2017 startte. Over het enthousiasme, maar ook de dipjes. De struggles en de frustraties. Het is dus normaal dat het niet allemaal in een keer goed gaat. Toch betekent dat niet dat ik het nu al wil opgeven. Zoals ik eerder al eens schreef in een artikel over nieuwe gewoontes aanleren, werkt zoiets vaak het best als je het in kleine stapjes doet. Klein beginnen, vaak herhalen en dan zo langzaamaan steeds een stapje verder gaan.

Zo wil ik het ook gaan aanpakken met mijn ‘groene project’, dus besloot ik een lijst op te stellen: het groene lijstje. Met alle ‘verbeteringen’ die ik kan toepassen om mijn leven duurzamer te maken. Een lijst met verschillende gradaties, van bijvoorbeeld minder vlees eten – vegetarisch eten – overwegend vegan eten, in plaats van direct 100% vegan eten.

Het is de bedoeling dat deze lijst continu wordt geüpdatet. Zodat ik mijn vooruitgang kan bijhouden (dat werkt motiverend!), maar ook om eventuele nieuwe stappen toe te voegen. Ik ben dan ook heel benieuwd naar jullie aanvullingen voor deze lijst. En neem ‘m ook vooral over op je eigen blog, als je besluit hier ook aan mee te doen.

Sommige punten zal ik misschien wel nooit halen, of misschien duurt het jaren voordat ik m’n eigen composthoop heb. Maar dat maakt niet uit: het doel van deze lijst is niet om alles zo snel mogelijk af te vinken, maar juist om echt een groei door te maken.

groene lijstje

Fashion

✓ Minder shoppen
□ Investeer in items van goede kwaliteit, materialen die langer meegaan
□ Bewuster shoppen: tijdlozere items, zodat je ze lang kan dragen. Geen miskopen meer doen.
✓ Vintage en tweedehands shoppen
□ Alleen maar eco en fair fashion kleding kopen
□ Kleding ruilen met vriendinnen
□ Kleding op een andere manier gebruiken (vermaken, of ‘recyclen’ als poetsdoek)
□ Eigen tas meenemen om aankopen in te doen

Beauty

□ Wasbare ‘wattenschijfjes’ aanschaffen voor het verwijderen van make-up
□ Duurzame wattenstaafjes aanschaffen
□ Eco-friendly gezichtsreinigingsproducten gebruiken
□ Eco-friendly deodorant gebruiken
□ Eco-friendly haarproducten gebruiken
□ Biologische tampons gebruiken
□ Menstruatie cup gebruiken
□ Producten zonder plastic verpakking gebruiken (shampoo bar i.p.v. fles)
✓ Neem een besparende douchekop

Food

□ Altijd een eigen tas meenemen/bij me hebben voor boodschappen
□ Herbruikbare waterfles en koffiebeker gebruiken
□ Geen onnodig in plastic verpakte producten kopen (krop sla vs zak sla)
□ Zo min mogelijk plastic verpakte producten kopen
□ Plastic-vrij shoppen
□ Groente en fruit van het seizoen kopen
□ Koop lokaal (dus geen avocado’s vanuit de andere kant van de wereld)
□ Koop ‘buitenbeentjes’: groente en fruit dat er misvormd uitziet, maar hetzelfde smaakt
✓ Leftovers invriezen i.p.v. weggooien of kleine verpakkingen kopen
□ Alleen nog maar biologische producten kopen
✓ Minder vlees eten
□ 100% vegetarisch eten
□ Thuis veganistisch eten
□ Eigen moestuin beginnen
□ Een eigen composthoop beginnen (ooit! Lijkt me zo tof)

Lifestyle

✓ Afval scheiden: papier, GFT, plastic en glas apart
□ Eco-friendly schoonmaakmiddelen gebruiken
□ Zelf schoonmaakproducten maken
□ Eco-friendly wc-papier gebruiken (dat niet als schuurpapier aanvoelt)
□ Kleding die niet extreem vuil is koud wassen
✓ Zo min mogelijk de droger gebruiken: was ophangen
□ Eco-friendly wasmiddel gebruiken
□ Ecologisch toiletpapier kopen (dat niet aanvoelt als schuurpapier)
✓ Zo veel mogelijk digitaal werken i.p.v. op papier
✓ Zo veel mogelijk het openbaar vervoer gebruiken
□ Stekkers uit stopcontacten trekken als je het apparaat niet gebruikt
✓ Licht uit doen als je de ruimte niet gebruikt
✓ Gebruik daglicht i.p.v. kunstlicht (deze is makkelijk, ik zit altijd in het donker haha)
✓ Zo min mogelijk de verwarming aan. Trek een trui aan!
□ Switchen naar een duurzame bank
□ Refurbished elektronica kopen
✓ Plak een nee/nee sticker op je brievenbus om reclame te weren
✓ Gebruik metalen rietjes i.p.v. plastic rietjes. Vraag om ‘zonder rietje’ in een restaurant
□ Leen producten van anderen (bijvoorbeeld boeken) i.p.v. het nieuw te kopen

Travel

□ Maximaal een keer per jaar vliegen
□ Zo duurzaam mogelijk op reis: met de trein, bus of carpoolen
□ Geen wegwerpartikelen meenemen (waterflesje, tassen)
✓ (Thuis) zoveel mogelijk te voet of per fiets voortbewegen
□ Bamboe tandenborstel kopen voor op reis
□ Neem je eigen bestek mee i.p.v. wegwerp bestek te gebruiken

groene lijstje

Heb je nog aanvullingen?

Zo, dit is mijn ‘groene lijstje’. Hij stond al een tijdje in mijn concepten, omdat ik ‘m maar bleef aanvullen. Vandaag besluit ik ‘m toch maar te publiceren, maar toevoegingen zijn nog steeds welkom. Ik ben heel benieuwd of jullie nog tips en aanvullingen voor het lijstje hebben. Ook ben ik benieuwd welke dingen jullie al kunnen afstrepen van dit lijstje. Of hebben jullie misschien een eigen variant van het groene lijstje?

Ik kan gelukkig al wat dingen afvinken, maar zeker op gebied van beauty moet er nog veel gebeuren. Daarnaast vergeet ik nog wel eens m’n waterfles of een eigen tas mee te nemen.. Dat moet ik echt afleren. Zijn er ook dingen waar jullie in falen?

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 27 reacties

 1. Karlijn

  Ik heb nog wel een aanvulling! Biologisch maandverband gebruiken (zoals dat van Yoni) helpt omdat dat er geen chemische troep in zit en ze biologisch afbreekbaar zijn. Je kan ook een menstruatiecup gebruiken, maar ik vond het nogal een overstap en gedoe om dat ding te ‘leren’ gebruiken – wat trouwens nog niet gelukt is :’)

  1. Goeie! Dat zijn dan gelijk twee stappen: eerst biologisch, en dan – misschien – de menstruatiecup. Ik heb er ook al naar gekeken, maar hij lijkt me vooral zo lomp! Ik vind zelfs de kleinste tampons niet super prettig, dus ben benieuwd hoe zo’n cup dan aanvoelt.

   1. Irene

    Een cup voel je niet zitten :) Ik gebruikte zelf altijd tampons maar ik vind de cup véél fijner! Geen gedoe onderweg, je voelt het niet, het is schoon en het absorbeert niets dus de goeie dingen in je vagina blijven waar ze moeten blijven.

    Leuk artikel trouwens! Je hebt me geïnspireerd om ook zo’n lijst op te stellen!

 2. Shirley

  Na wat oefening gaat zelf een tas meenemen me nu goed af! En laatst heb ik in mijn boodschappentas ook herbruikbare zakjes gedaan waar ik broodjes en/of groenten in kan doen. Verder faal ik voornamelijk. Zo had ik herbruikbare wattenschijfjes gekocht, maar degene die ik gekocht heb, bleken toch te ruw voor mijn tere :’) huid. En ik weet dat je paprika’s haat, maar daar koop ik dus altijd een zak buitenbeentjes van, haha.

  1. Haha ja het is ook echt gewoon gewoontes aanleren voor de meeste dingen. Die wattenschijfjes vind ik ook een lastige, ik heb er nu een paar bij de ekoplaza gevonden en die leken me zacht. Maar wilde ook nog andere varianten online bestellen, maar dan is het inderdaad onhandig dat je ze niet kan voelen. Je kan ze ook zelf maken, maar ik heb zulke linkerhanden dat zelfs dat te hooggegrepen is voor mij.

 3. Helemaal top om het zo aan te pakken. Het motiveert absoluut en zowel kleine als grote beetjes helpen uiteindelijk. En leuk om de vorderingen te volgen. Ik kan de shampoo bar die Linda van Zaailingen maakt absoluut aanbevelen. Ik heb 17 maanden met mijn stuk gedaan, haha! Koopje dus. Het valt een beetje onder ‘eco kleding’, maar je zou kunnen letten op synthetische stoffen. Die geven microplastics af in het waswater.

  1. Ha leuk, zo’n concrete tip vind ik heel fijn. Ik zie inmiddels door alle shampoo bars het bos niet meer ;-). En die synthetische stoffen ga ik er ook bij zetten, las inderdaad ook zoiets (en over de ‘guppy bag’?).

   1. Lilian

    Leuk om te lezen! Inspirerend om te zien wat andere op hun lijstje hebben :)
    Bij mij staat zelf lekkernij maken hoog op het lijstje, zoals brood of humus. Niets proeft zo lekker dan dat je het zelf maakt

 4. Siroon

  Wat een toffe lijst, heel compleet! Ik kijk nu al uit naar hoe het gaat lopen :) Ik heb toevallig die van mij van de week in mn bullet journal uitgeschreven hihi! Er staan wel wat dingen ook op zoals leren composteren, daar wil ik volgende maand mee beginnen maar vind het wel spannend haha!
  Wat ervaringen: De wattenschijfjes van Lana Luna zijn heel fijn zacht, en kan ik je echt aanraden. De witte worden wel een beetje minder wit na een tijdje maar ze zien er na 1,5 jaar nog steeds goed uit en ik wilde vooral wit zodat ze altijd in de lichte was meekunnen. De shampoo bar van het zeeplokaal (uit Utrecht!) vind ik ook heel fijn. En mijn volgende groene blogje gaat over diy groene schoonmaakmiddelen (incl wasmiddel!) dus kun je daar mooi ook mee experimenteren :)
  Tot slot kreeg ik na mijn blog die je noemt (dank!) veel reacties op het menstruatiepunt. Ik zie de cup ook niet zitten want ik hou ook al niet van tampons haha, maar ik ga nu periodpanties proberen, boxers met wasbaar maandverband erin. Je ziet de update over een tijdje wel verschijnen denk ik ;)
  Heel veel succes!

  1. Haha ooh bij period panties moet ik denken aan Safiya, een youtuber die ooit een sportlegging en een badpak met ingebouwd maandverband erin testte. Wel grappig om op te zoeken. Dapper dat je het test, want hoewel ik tampons niet altijd fijn vindt zitten gruwel ik echt van maandverband. Thanks ook voor je andere tips, ga er eens naar kijken!

 5. Anne

  Aah, ik denk dat ik jouw lijstje ook gewoon ga gebruiken! Ik probeer mijn leven zo langzaamaan ook wat meer te ‘vergroenen’, maar ik vind het soms nog wel moeilijk om te bedenken op wat voor manieren dat nog meer zou kunnen. Dit zijn gewoon hele praktische dingen die ik stap voor stap zou kunnen veranderen. Thanks voor de inspiratie!

  1. Leuk om te horen! Ik denk dat het ook essentieel is dat je het makkelijk en ‘leefbaar’ houd. Niet alles in een keer, maar stap voor stap. Mocht je zelf nog tegen dingen aanlopen en/of aanvullingen voor dit lijstje hebben dan hoor ik het graag!

 6. Inge

  Wat beautyproducten betreft ben ik beetje bij beetje alles aan het vervangen door dierproefvrije/vegan producten. Maak vooral gebruik van de webshops van Kenkoshop; The Gathershop; Biggreensmile en Nourishednederland. Heb je misschien ook iets aan!
  Oh, en Naoki natuurlijk. Op haar lijst met dierproefvrije merken staat ook aangegeven of iets vegan is!

 7. Jenn

  Mooi lijstje, een soort groene bucketlist :) Succes, staan zeker veel haalbare dingen op!

 8. Elise

  Wat een mooi lijstje! Zitten ook een heleboel punten bij die ikzelf nog kan verbeteren.

  Over die buitenbeentjes, trouwens: ik ken iemand die in de groent en fruit werkt en volgens haar zijn die lang niet altijd duurzamer. Nederlandse telers telen namelijk dusdanig efficiënt dat ze weinig ‘klasse 2’-producten opleveren, dus die kromme aubergines etc moeten uit andere landen worden gehaald, en of dat nou zo duurzaam is… ;) Hier ligt zeker nog een stukje marketing voor de Nederlandse telers, overigens.

  1. Oh wat goed om te horen! Dat is sowieso ook het lastige van deze lijst: groentes uit Nederland zijn ook niet altijd beter (als je het gaat hebben over de ecologische voetafdruk) dan groentes uit NL. Want soms kan een paprika uit Spanje een kleinere voetafdruk hebben (ja, inclusief de transport naar hier!) dan een paprika die hier uit een kas komt. Dus het is daar denk ik ook vooral een combinatie van lokaal + seizoensgebonden.

   Bij die buitenbeentjes bedoel ik ook vooral dat je de ‘lelijkste’ groentes kiest, die niet door iemand anders worden gekozen. Omdat ze anders mogelijk worden weggegooid. Maar als je echt van die speciale setjes krijgt dan vraag ik me ook af hoeveel daarvan niet gewoon marketing is..

   1. Marloes

    Toevallig is daar een aflevering over van ‘de keuringsdienst van waarde’.
    Die zakken met “buitenbeentjes” zijn inderdaad puur marketing. AH vangt er bijna evenveel geld voor, maar de boer krijgt er veeel slechter voor betaald. En anders zou het worden gebruikt in salades/veevoer, dus je voorkomt er ook geen verspilling mee.
    Maar wel een goed idee om de lelijkerd uit het normale schap te nemen!

 9. Sacha

  Zo leuk om op een rijtje te zien wat ik zelf nog zou kunnen doen! Ik wilde het lijstje net al bijna gaan printen zodat ik het kon ophangen maar toen bedacht ik me hoe leuk het zou zijn als er een template zou zijn (net zoiets als je planner), zodat het er nog wat leuker uitzien. Misschien een idee? :) Verder kan ik de wattenschijfjes van lanaluna aanraden en hebben ze bij Etos houten wattenstaafjes!

 10. Elisa

  Zeker een mooi lijstje!!! Misschien over naar de menstruatie cup? Ik vond het wel even een ding moet ik toegeven, vooral het legen en inbrengen. Maar eenmaal ingebracht valt hij helemaal niet op, iets wat mij zo verbaasde omdat hij nu eenmaal niet klein is ;)

 11. Rachel

  Wat een prachtige lijstjes zeg, en ik wil ook heel graag een eigen moestuin. Op dit moment zijn we met een huisje bezig in mijn dorp en mijn vader heeft net buiten het dorp een stukje grond. Als alles doorgaat neem ik ook een stukje grond ernaast en dan kan ik ook lekker alles zelf gaan oogsten!

 12. Tanja

  Wat goed! En inspirerend!
  Ik at een tijdje heel vaak een maaltijdsalade onderweg, of thuis als ik geen tijd had om te koken. Ik vond dat ik lekker gezond bezig was, maar ineens voelde ik me er niet meer goed bij, toen ik me realiseerde hoeveel verpakkingsmateriaal daarbij komt kijken!
  Dus ik doe nu de kant en klare maaltijdsalade in de ban, maar ben nog niet bezig met het alternatief: zelf ingrediënten in van die handige saladeboxen meenemen

 13. Birgit

  Misschien nog een voor je lijstje, zo min mogelijk produkten met palmolie kopen. Mee doen met acties/petities om politici te beinvloeden groenere beslissingen te nemen. Anyway ieder zijn eigen keuze hoor. Verder is jouw lijst inspiratie om een en ander gestructureerder aan te pakken. Thanks!

 14. Als ik deze lijst zo zie, kan ik redelijk wat afvinken, maar is er ook nog een hele hoop te verbeteren bij mij. Heel erg balen ook: mijn vriend en ik hadden een vuilnisbak voor in huis gekocht met verschillende bakken erin, zodat we al het afval konden scheiden. Blijkt dat wij het GFT-afval niet kunnen scheiden, behalve als wij zo’n buitenbak kwijt kunnen. Nou, dat kan dus niet, want wij hebben nergens een plekje buiten. Plastic-vrij shoppen lukt mij nog niet helemaal, omdat nog lang niet alles in de supermarkt te koop is zonder zo’n plastic verpakking.

  Liefs,
  Marloes

 15. Wat een prachtige lijst, ik ga hem even opslaan om op een beter tijdstip na te lezen. Ik weet zeker dat ik nog wat kan verbeteren. Als tip: ik heb net gelezen dat C&A kleding had besteld en die niet heeft afgenomen. Het kwam helaas niet uit de buurt ook niet. Ik koop regelmatig kleding bij Takko, de kleding blijft langer goed en ze hebben voor mannen vrouwen kinderen en grote maten.

Geef een reactie