Recept: buddha bowl met geroosterde bloemkool

buddha bowl

Naast poké bowls en smoothie bowls ben ik ook heel erg fan van Buddha bowls: vegetarische maaltijden met groentes en granen, in een kommetje. Waarom het precies naar Buddha vernoemd wordt is niet helemaal duidelijk, maar ik vind het wel een vrolijke naam voor deze lekkere maaltijden. Je kunt een Buddha bowl als avondeten of als lunch maken, en zeker nu het weer mooier weer wordt heb ik hier extra veel zin in!

buddha bowl

Een Buddha bowl in een Sustianibowl

Van Susty kreeg ik deze leuke kokosnootkommetjes opgestuurd. Het zijn ‘sustainibowls‘; een duurzame kom, gemaakt van een gerecyclede kokosnoot. Susty werkt nauw samen met leveranciers uit Azië,  zo steun je met de aankoop van je sustainibowl de local community’s daar. Bovendien staat het ook super leuk, zo’n kokosnoot als kommetje! Ik gebruik ze ook graag voor mijn smoothie bowls.

Voor de Buddha bowl heb je niet zoveel ingrediënten nodig, en het is eigenlijk ook zo gemaakt. Bovendien kun je eindeloos variëren. Zelf ging ik aan de slag met bloemkool. Als kind aten we vaak gekookte bloemkool met macaroni, niet mijn favoriete gerecht. Daardoor at ik het toen ik op mezelf ging wonen vrijwel nooit meer. Maar wist je dat gegrilde bloemkool een hele andere smaak heeft dan gekookte bloemkool? Veel minder ‘kolig’, en dus (vind ik) lekkerder!

Ingrediënten

Je kunt bowls zo vol doen als je zelf wil. Daarnaast kun je er ook zoveel soorten groenten in doen als je wil. Daarom noem ik bij de ingrediënten geen eenheden, stop er zoveel in als jij lekker vindt.

 • Bulgur (ik gebruikte deze mix van bulgur en kikkererwten)
 • Babyspinazie
 • Bloemkoolroosjes
 • Zoete aardappel, in blokjes
 • Sojaboontjes
 • Avocado
 • Pompoenhummus (maar elke andere soort hummus kan ook)
 • Shoarmakruiden
 • Paprikapoeder

buddha bowl

Zo maak je de Buddha bowl

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de zoete aardappel in kleine blokjes, en marineer deze in olijfolie en paprika poeder. Leg deze op de ene helft van een bakplaat. Snijd de bloemkoolroosjes klein of in plakjes, en marineer deze in olijfolie en shoarmakruiden. Leg deze op de andere helft van de bakplaat. Zowel de zoete aardappel als de bloemkool mogen voor ongeveer 30 minuutjes in de oven.

Kook vervolgens de bulgur volgens verpakking. Meestal is dat met een beetje water. Wanneer al het vocht is opgenomen, kun je wat babyspinazie door de bulgur doen. Blijf roeren, zodat de spinazie slinkt. Snijd ondertussen de avocado in schijfjes.

En dan is het een kwestie van je bowl ‘inrichten’: begin met de bulgur en spinazie, en leg vervolgens de bloemkool, zoete aardappel, sojaboontjes en avocado in een cirkeltje. Eindig met een schep hummus in het midden, en eventueel wat peper over het geheel.

Echt super easy, heel erg lekker en het staat ook nog eens mooi op tafel! Ik ben heel benieuwd of jullie ook wel eens Buddha bowls maken, en wat jullie er dan allemaal in stoppen. Ik kan altijd nieuwe inspiratie gebruiken!

[bg-box]Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Lizzy

  Ik ben Buddha bowls al vaak tegengekomen op het internet, maar heb er nog nooit eentje gemaakt. Dit recept ziet er super lekker uit, dus ik ga het zeker eens proberen. En ik heb zelf ook zo’n kokosnoot schaaltje, dus dan ik het daar meteen in serveren. :)

 2. Rosemarijn

  Deze gisteren gemaakt! Alleen dan met vega shoarma van de appie (die moest op) en met pompoenstukjes. Was mega lekker, thanks voor de inspiratie :)

  1. Oh dat klinkt ook heel goed! De vega shoarma van de appie is een van mijn favorieten! Maar je moet ‘m ook eens met bloemkool proberen hoor, sinds ik geroosterde bloemkool (en dan het liefst met shoarma kruiden, of iets van kerrie) heb geproefd eet ik het een keer per week :’) Zo lekker!

Geef een reactie