Tips en inspiratie voor de Nationale Week zonder vlees

Week zonder vlees

Aanstaande maandag, op 11 maart, start de Nationale Week zonder vlees weer! Dit initiatief is gestart door Isabel van de blog de Hippe Vegetariër, en inmiddels uitgegroeid tot een landelijk evenement. In deze week worden zoveel mogelijk mensen aangemoedigd om een weekje geen vlees te eten. Als flexitariër kan ik dat natuurlijk alleen maar steunen! Daarom ook in dit blogje wat tips en recepten voor de Week zonder vlees. Doe jij mee?

Waarom een Week zonder vlees?

Wanneer je als volwassene deze week geen vlees eet, bespaar je gemiddeld: 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees. Dat is mooi meegenomen in een tijd waarin klimaatverandering een belangrijk onderwerp is. Hoewel ik steeds meer vega’s en flexitariërs om mij heen heb, leef ik waarschijnlijk in een bubbel. De Wereldvoedselorganisatie (FAO) verwacht namelijk dat de wereldwijde consumptie van vlees per persoon in 2050 met 40 procent is toegenomen [1].

Het is ook lastig: vlees is lekker en de meeste van ons zijn er mee opgegroeid. Vlees eten zit in ons systeem, het is een gewoonte geworden. Maar gewoontes kun je best veranderen! Al eerder schreef ik daar een artikel over, en ik denk dat de Nationale Week zonder vlees een perfect experiment is om eens te testen of je je gewoontes kunt beïnvloeden. En hopelijk houden heel veel deelnemers aan de Week zonder vlees een beetje vast aan deze gewoonte, al is het maar voor 1 of 2 dagen in de week.

Week zonder vlees

Recept inspiratie voor de Nationale Week zonder vlees

Om je een handje op weg te helpen, deel ik graag wat recept inspiratie. Bijna alle recepten in mijn recepten index zijn vega (of heel makkelijk te veganizen met de tips die ik erbij geef). Als je de categorie ‘vegetarisch’ aanklikt krijg je alleen maar vegetarische recepten te zien.

Een paar van mijn favorieten:

 • De gele kokos curry soep, afgebeeld hierboven. I loooove curry, maar soep past ook helemaal bij dit weer. Bovendien is deze maaltijd ook heel lekker als lunch de volgende dag!
 • De quinoasalade met o.a. gegrilde halloumi is een van de succesrecepten van mijn blog. Snap ik, want hij is simpel, lekker en gezond. En ook deze is heel lekker als lunch!
 • Als je fan bent van lasagne, maar geen oven hebt, moet je de one pot lasagne maken. Bijkomend voordeel is dat je slechts 1 pan afwas hebt!
 • Mijn curry’s mogen ook niet in dit lijstje ontbreken. Ik vind ze allemaal lekker, maar de zoete aardappelcurry is mijn favoriet!

Bovenstaande recepten zijn vrijwel altijd bij iedereen een succes, zelfs bij vleeseters. Deze gerechten zijn namelijk al zo vol van smaak dat je het vlees niet mist. Ik vind persoonlijk zelfs dat in deze gerechten überhaupt geen vlees past, dat zou alleen maar vulling zijn.

Week zonder vlees

Mijn favoriete vleesvervangers

Als je als echte vleesliefhebber de stap naar volledig vegetarisch eten nog te groot vind, kun je vleesvervangers proberen. De kwaliteit van vleesvervangers is de afgelopen 10 jaar enorm verbeterd, verwacht dus niet meer zo’n droge groenteburger die je als kind misschien eens voorgeschoteld kreeg. Zelfs Mora brengt tegenwoordig vegetarische kroketten en bitterballen uit in samenwerking met de Vegetarische Slager! Dit zijn mijn favoriete vleesvervangers:

 • De filet Americain en pâté van de Vegetarische Slager voor op brood. Allebei super lekker en goed alternatief voor de real deal.
 • De krokante kipschnitzel van Vivera. Deze eet ik het liefst door een salade (hierboven afgebeeld) met o.a. tomaat, komkommer en feta.
 • De broccoli burgers van So Fine. I looove broccoli!
 • De Saté schnitzel van Vivera (die pindavrij is!). Deze is zo lekker, de satésaus loopt er echt uit.
 • De vegetarische shoarmastukjes van Albert Heijn. Deze vind ik het lekkerst en zijn ook nog een van de goedkoopste op de markt.
 • De Mc2 burger van de Vegetarische Slager. Zo lekker. Niet van echt te onderscheiden.

In principe zou je met vleesvervangers al een heel weekmenu kunnen maken ;-). Extra tip: bij de Albert Heijn krijg je vanaf maandag 25% korting op alle A-merken vleesvervangers, bij de Jumbo zijn alle So Fine producten 2 + 1 gratis en bij PLUS zelfs alle vleesvervangers 1+1 gratis (vanaf zondag al!). Lekker inslaan dus!

Mochten jullie zelf nog favoriete vleesvervangers hebben of komende week nieuwe vleesvervangers gaan proberen, laat het me dan vooral weten. Ik ben benieuw naar jullie bevindingen!

Week zonder vlees
Beeld: Restaurant WAKU WAKU

Vegetarisch uit eten?

Heb je deze week een etentje op de planning staan? No worries, gelukkig kan je tegenwoordig overal een vegetarisch gerecht krijgen en vaak zelfs meer dan alleen gegrilde groenten. Wil je zeker zijn van een uitgebreid vegetarisch aanbod, dan kan ik je de volgende restaurants in Utrecht aanraden:

 • WAKU WAKU, dat zelfs 100% plantbased is!
 • Broei, hier is alles vegetarisch.
 • ãn ãn, dit Vietnamese streetfood restaurant is mijn favoriet in Utrecht, en heeft veel vega opties op de kaart.
 • Le Jardin, hier spelen groentes de hoofdrol en heb je vanzelfsprekend veel keuze aan vegetarische gerechten.
 • Namaskar, ik denk dat m’n favo vega(n) maaltje Indiase curry is, en daarvoor moet je bij Namaskar zijn!

Nog meer inspiratie

Mocht dit niet voldoende inspiratie voor je zijn, dan verwijs ik je graag door naar mijn collega-bloggers ;-).

 • Judith stelde een weekmenu samen met vegetarische recepten van verschillende bloggers.
 • Op Maura’s blog vind je meer dan 70 vegetarische recepten! Check ook zeker haar Epic Burger Project waarin heel veel originele vega burgers voorbij komen.
 • Ook Sabine deelde 10 favoriete gerechten zonder vlees, waarvan nummer 3 mijn favoriet is.
 • Bij de Groene Meisjes vind je natuurlijk ook een enorm uitgebreide receptenindex met 100% plantaardige recepten.

Zelf ga ik zeker meedoen! Ik ben benieuwd of jullie mee gaan doen, en of jullie nog lekkere recepten en/of tips hebben. Heb ik aanbiedingen over het hoofd gezien? Of heb je nog tips voor vegetarische hotspots in jouw stad? Deel ze in de comments, zodat dit artikel een grote bron van inspiratie en tips word voor iedereen die mee wil doen aan de Nationale Week zonder vlees!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Yesss, wat een fijne lijst! De paté en filet Americain van de vegetarische slager zijn best goed he. Ik ben tegenwoordig ook helemaal verslaafd aan notenboter (geen pindakaas, maar van amandelen bijvoorbeeld). Super lekker op brood.

  Enne ik wist niet dat er meer dan 70 vega recepten op mijn blog staan haha, leuk dat ik er tussen sta :-)

 2. Silke

  Leuk dat je zoveel goede tips deelt! Op deze manier aandacht brengen voor minder vlees is mooi en ik denk voor veel mensen een laagdrempelige manier om het eens te proberen! Vegetarische filet American zou ik heel graag proberen, dat is echt een product wat ik weleens mis haha!
  Hmm en of ik nog meer tips heb, misschien inlezen in alle voordelen van geen vlees eten? Hoe meer positieve redenen hoe makkelijker het wordt :)

 3. Inge

  Ik ga zeker meedoen! Ik eet sinds 6 weken als ik voor mezelf kook vegetarisch. Dit valt echt prima vol te houden als ik met vrienden of bij mijn ouders eet, eet ik gewoon vlees mee en bij het uiteten kan ik ook gewoon nog mijn geliefde carpaccio als voorgerecht nemen.

 4. Marjoleine

  Super leuk deze tips! Ik weet niet of ik de hele week vega ga eten maar ga wel wat dingen inslaan en dan een paar dagen vega eten. Doe het nu al af en toe en bevalt me heel goed! Een favoriet van mij zijn de Toscaanse carré’s van Valess.

 5. Jenn

  Heerlijk! ik wist niet eens dat de sateschnitzel van Vivera pindavrij was, maar ik vind hem lekkerder dan ik de ‘originele’ ooit gevonden heb. Op mijn blog vind je ook een aantal vegetarische recepten, en ik heb de categorie ‘vega-test’ waar ik vleesvervangers proef en naast elkaar leg :) Oh, en bijna alle supermarkten hebben de komende week wel aanbiedingen voor vleesvervangers, en er doen heel veel merken mee. Mooi dat je hier aandacht aan besteed!

 6. Sanne

  Leuk artikel! Heel toevallig wilde ik deze week al wat recepten uit het Happy Pear kookboek gaan maken en hier een artikel over schrijven en toen kwam ik er gisteren achter dat het deze week de week zonder vlees is. Goed getimed, dus. Ik ga ook eens rondneuzen tussen je receptjes en proberen wat in mijn weekmenu mee te nemen! Die Saté schnitzel van Vivera ben ik heel benieuwd naar trouwens, met mijn pinda-allergie.

 7. Maudy

  Wat een fijn, overzichtelijk artikel Marlous! Echt plenty aan inspiratie :) Ahhh ja die saté schnitzel van Vivera! Zo lekker, dat is tegenwoordig echt mijn comfort food Ik had voor mezelf de challenge gesteld om vanaf 1 januari een maand vega te eten, en dat is zo goed bevallen dat ik gewoon besloten heb om vega te blijven eten! Heel wat voor een groot liefhebber van burgers, carpaccio, kip en filet americain. Vegetarisch uit eten vind ik soms nog wel een struggle hoor, je krijgt zo vaak dezelfde gerechten voorgeschoteld… maar goed, dan ga ik gewoon minder vaak uit eten: ook weer goed voor de portemonnee ;) ik heb nu in ieder geval weer genoeg nieuwe receptjes om uit te proberen voor deze week.

Geef een reactie