Mijn favoriete Instagram stories template apps

Instagram stories template apps

De afgelopen maanden merkte ik dat ik steeds minder vaak foto op Instagram plaatste. Ik had niets te delen en voelde de druk ook niet zo. Wel deelde ik steeds vaker stories, en merkte ik dat ik mensen met actieve stories bewust ging opzoeken voor updates. Stiekem vind ik stories veel leuker: er is meer ruimte voor creativiteit, al helemaal met behulp van de verschillende Instagram stories template apps.

Mijn favoriete Instagram stories template apps

Met deze apps tover je in een paar simpele stappen je stories om tot ware kunstwerkjes. Deze apps hebben allerlei sjablonen waarin je alleen nog maar je foto’s hoeft up te loaden. Leuk achtergrondje en tekstje erbij, en je bent klaar. Klinkt misschien als veel moeite, maar ik doe dit echt in enkele secondes en het maakt je stories net even wat mooier.

Sommige apps gaan zelfs nog een stapje verder en hebben ook allerlei ‘stickers’ en printjes om je stories op te vrolijken. Zo voelt het bijna als digitaal scrapbooken!

Alle apps in deze blog zijn in ieder geval geschikt voor Android, en gratis te downloaden. Ze hebben wel allemaal extra functies tegen betaling, maar de basis is gratis. Soms betaal je een bedrag per uitbreiding, soms neem je een abonnement van een paar euro per maand om toegang te krijgen tot alle functies.

Instagram stories template apps

1. Unfold

Uitbreidingen: Extra templates en lettertypes voor €1-2 per set
Voordelen: Redelijk vaak nieuwe templates, mogelijkheid eigen achtergrondjes uploaden, ook geschikt voor video
Nadelen: Geen achtergronden in app, beperkte kleuren beschikbaar voor achtergronden

Ik begin met de eerste Instagram stories template app die ik ontdekte: Unfold. Ik geloof dat deze app bij de meesten inmiddels wel bekend is, maar ik wilde ‘m toch even noemen vanwege de mooie templates die deze app heeft. Met name de papieren scheurrandjes vind ik heel leuk! Ik gebruik vaak printjes (die ik opsla op Pinterest) als achtergrond, omdat je via Unfold alleen uit 6 kleuren kan kiezen qua achtergrond, en dat vind ik een beetje te beperkt. Ik geloof dat 1 setje templates gratis is, de andere sets kun je aanschaffen voor 1 of 2 euro per set.

Instagram stories template apps

2. Storyluxe

Uitbreidingen: Toegang tot alle functies met een abonnement van €2,99 per maand
Voordelen: Ruime keuze aan verschillende templates (ook in gratis aanbod!), filters voor foto’s, gemakkelijk leuke achtergrondjes toevoegen uit eigen database
Nadelen: Je kunt geen tekst toevoegen, niet mogelijk om eigen achtergrond up te loaden

Storyluxe doet eigenlijk hetzelfde als Unfold. In plaats van het aanschaffen van setjes templates kun je hier een abonnement nemen om toegang te krijgen tot alle templates en functies. Maar eerlijk gezegd vind ik dat niet nodig: ze hebben al enorme keuze aan leuke gratis templates! Ook handig: met een simpele klik kun je een leuk achtergrondje kiezen uit hun eigen database. Scheelt weer het zelf zoeken, opslaan en uploaden van een achtergrondje. Tekst toevoegen is helaas (nog) niet mogelijk.

Instagram stories template apps

3. Storiesedit

Uitbreidingen: Vooralsnog geen uitbreidingen beschikbaar, prijs dus onbekend
Voordelen: Stijlvolle templates, mooie kleuren, mooie (en andere!) lettertypes
Nadelen: Kleuren van templates kunnen niet helemaal aangepast worden, aanbod is nog niet heel groot

Judith tipte me de app StoriesEdit, van de makers van Instagram ‘plan app’ Planoly. Deze app is nog heel nieuw, en daardoor niet super uitgebreid. Hij bevat nu ruim 35 templates, die allemaal gratis te gebruiken zijn. Ik vind de templates heel stijlvol en daardoor wel echt een waardevolle toevoeging. Je kan helaas alleen de witte achtergrond aanpassen van kleur, maar persoonlijk vind ik de kleuren van de edits wel heel erg mooi. Ook heb je ruime keuze aan lettertypes, die ook allemaal gratis te gebruiken zijn. Een ander mogelijk voordeel: ze werken aan een webversie van de app, zodat je vanaf je laptop online stories kan opmaken. Ik ben heel benieuwd naar de uitbreidingen van deze app!

Instagram stories template apps

4. Mojo

Uitbreidingen: Toegang tot alle functies met een abonnement van €9,99 per maand/€39,99 per jaar
Voordelen: Toffe animaties, zowel voor beeld als tekst; veel verschillende lettertypes, muziek
Nadelen: Layouts zijn relatief simpel, geen mogelijkheid om eigen achtergrondjes up te loaden

De app Mojo lijkt op het eerste gezicht wat simpel (hoewel daar niets mis mee is). Maar vergis je niet: het toffe aan deze app is de animatie! Je ziet het op de screenshots hierboven natuurlijk niet, maar het leuke aan deze app is de effecten die je aan je foto’s kan geven. Zo kan je de foto’s met een animatie laten verschijnen of verdwijnen. Hetzelfde geldt voor de tekst, je kunt bijvoorbeeld echt zo’n effect toevoegen alsof de tekst ‘live’ getypt wordt. Daarnaast zijn er ook ingebouwde muziekjes om nog meer indruk te maken met je stories. Heel leuk om als afwisseling te gebruiken!

Het volledige abonnement is vrij prijzig, maar dat is denk ik alleen interessant als je de app professioneel wil inzetten voor je bedrijf. Voor nu vind ik de gratis opties meer dan genoeg!

Instagram stories template apps

5. Nichi

Uitbreidingen: Toegang tot alle functies met een abonnement van €1,99 per maand/€9,99 per jaar.
Voordelen: Originele scrapbook stijl, veel ‘stickers’, mogelijkheid om je ‘template’ volledig zelf te bouwen en her te gebruiken, andere lettertypes, toffe achtergrondjes uit database
Nadelen: Geen mogelijkheid om eigen achtergrondjes up te loaden

Nichi springt er voor mij het meest uit, deze app is by far het meest creatief. De Aziatische app richt zich vooral op het ‘digitaal knutselen’. Je kunt tot en met 9 foto’s uploaden, vervolgens kies je een frame (bijvoorbeeld traditionele polaroid) en dan kun je echt alles aanpassen. De positie van de foto’s, tekstjes toevoegen, leuke stickers (zoals washitapes, stempels of scrapbookmateriaal). Per item kun je ook nog kiezen of je het meer op de voorgrond of op de achtergrond wilt laten weergeven. Vooral die flexibiliteit vind ik top! De stickers worden regelmatig geüpdatet, en als dat digitaal knutselen wat te veel gedoe voor je is kun je ook een van de al gemaakte templates kiezen.

Ik heb direct een abonnement genomen omdat ik het zo’n leuke app vind, maar ook in de gratis versie zijn er al veel mogelijkheden.

Nog meer instagram tips

Ook zo’n fan van Instagram? Dan vind je deze artikelen vast ook interessant:

Op de foto bovenaan dit artikel zie je nog wat andere apps die ik voor mijn stories gebruik. Die worden in dit artikel toegelicht. Ik ben heel benieuwd of jullie deze Instagram stories template apps al kenden, en of jullie misschien nog leuke toevoegingen voor dit lijstje hebben!

En tag me vooral even als jullie aan de slag gaan met deze apps, ik ben heel benieuwd naar jullie creaties!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Laurine

  Ik zag eerder al op je Instagram stories dat je hierover een artikel wilde doen en ik was razend benieuwd, maar je artikel is nog handiger dan ik al hoopte! Ik kende tot nu toe enkel Unfold, maar ik ga die andere ook meteen eens uitproberen! Dankje voor al de tips! :)

  1. Haha yes, mission accomplished! Het leek mij handig om de pro’s & cons te vermelden, zodat je goed kan afwegen welke apps je wil gebruiken. Persoonlijk gebruik ik ze allemaal, omdat ik ze elkaar goed vind aanvullen.

 2. Veerlez

  Wat een heerlijk en handig overzicht, ik heb er meteen 2 van gedownload. Ik doe eigenlijk niet veel met stories, maar heb wel de intentie om er meer mee te gaan doen!
  Ik merk wel dat ik soms stories in templates wel lastig te lezen vind, er gebeurd zoveel dus moet vaker het beeld stopzetten!

 3. Heel leuk om te lezen. Ik gebruikte alleen af en toe Unfold, maar zelfs daar was ik vaak te lui voor. Terwijl ik wel heel erg geniet van de kunstwerkjes van anderen! Ga me er toch eens in verdiepen, vind het wel heel leuk namelijk. :)

 4. Sanne

  Ik zag alle creatieve uitspattingen al voorbij komen in je stories, dus blij met dit lijstje! Een aantal ken ik al en had ik ook al, maar ook weer een aantal nieuwe vondsten. Ik vind die ene app er heel tof uit zien en €9,99 per jaar vind ik ook nog een bedrag waarvoor het leuk is om zoiets te doen.

 5. Liz

  Ik wist niet dat dit er uberhaupt was, dus ik heb ze allemaal gedownload om te zien welke ik het fijnste vind. Thanks voor het delen!

 6. Marielle

  Wat een leuke tips! Unfold en Storiesedit kende ik al maar de rest nog niet. Ga er meteen mee spelen.

 7. Manon

  YAY, bedankt voor deze awesome lijst. Heel erg leuk!

Geef een reactie