Over mijn menstruatie, (stoppen met) de pil en 100% katoenen tampons van Sanature

menstruatie

Vorig jaar stopte ik met de pil. Ik wilde daar al heel lang iets over bloggen, maar er waren twee redenen waarom ik dat niet deed: 1. Ik vond het te persoonlijk. Wat als mijn toekomstige werkgever dit leest? 2. Ik ging ook weer aan de pil. Achteraf besefte ik dat dit twee hele belangrijke redenen zijn om er juist wel over te bloggen. Gelukkig gaf Sanature mij het laatste zetje in de rug.

Sanature: 100% natuurlijk

Sanature is een merk dat maandverband en tampons maakt van 100% katoen. De 100% natuurlijke producten zijn vrij van chloor, SAP en parfum. Wist je dat veel tampons gebleekt zijn met chloor? En dat er in maandverband en inlegkruisjes vaak parfum verwerkt zit? Daarnaast is het juist het materiaal wat het echte verschil maakt: andere merken gebruiken vaak synthetisch materiaal, terwijl Sanature 100% katoen gebruikt. Ik stond daar helemaal niet bij stil, nog nooit had ik de ingrediëntenlijst van mijn tampons bekeken. Super gek eigenlijk, want ik stop ook niet zomaar alles in mijn mond.

menstruatie

Mijn ‘menstruatie geschiedenis’

Mijn eerste herinnering aan mijn menstruatie is eigenlijk van voor dat ik voor het eerst ongesteld werd. Op mijn twaalfde kreeg ik namelijk een pakketje thuisgestuurd met verschillende tampons en maandverband en uitleg over het fenomeen ‘ongesteld zijn’. Een initiatief vanuit de gemeente geloof ik; m’n buurmeisje van 12 ontving hetzelfde pakketje. Super goed, maar ik schaamde me dood! Straks dacht m’n moeder dat ik al stiekem menstrueerde. Sowieso: ik was op m’n twaalfde echt nog een kind en daar totaal niet mee bezig.

Toen ik uiteindelijk ongesteld werd (vlak voordat ik naar de hockeytraining ging) had ik in eerste instantie niet helemaal door wat er aan de hand was. Maar m’n moeder zei: ‘’oh, je bent ongesteld geworden. Hier heb je een tampon’’. En that’s it. M’n buurmeisje kreeg een zilveren kettinkje van haar moeder toen ze ‘een vrouw geworden was’. Verschil moet er zijn ;-)

Al die jaren had ik weinig last van mijn menstruatie: ik had amper buik- of rugpijn, ik was maar kort en licht ongesteld. Ik ging uiteindelijk op m’n 17e aan de pil omdat ik het irritant vond dat ik m’n menstruatie niet kon plannen, want ik was nooit regelmatig ongesteld. Vanaf toen slikte ik de pil door en had ik nog minder last.

Flashforward naar september 2015: de dag waarop ik uit het niets flauwviel in de bus naar school en een hersenschudding opliep. Later die middag werd ik ongesteld, sindsdien heb ik een jaar lang last gehad van heftige klachten (flauwvallen, misselijkheid, slap worden) op de dag dat ik ongesteld werd. Dat ging na een jaar over, maar toen werd ik juist onwijs emotioneel vlak voor m’n menstruatie. Dan voelde ik me zó ontzettend verdrietig, terwijl ik wist dat ik daar eigenlijk geen reden toe had (alles ging juist goed met me) en dat frustreerde nog meer.

Stoppen met de pil

Dat was het moment dat ik overwoog te stoppen met de pil. Ik weet nog zo goed dat ik me schuldig voelde over al die keren dat ik had gedacht ‘pff, menstruatieklachten? Wat een aanstellers’. Ik had werkelijk geen idee. Ik had er zelf dus echt nooit last van, nu wist ik opeens welke (zowel fysieke als mentale) klachten erbij kunnen komen kijken – nu snap ik heel goed dat je misschien een dag vrij nodig hebt. Fun fact: wist je dat er in Japan al sinds 1947 een wet bestaat die vrouwen ‘menstrual leave’ aanbiedt? Ik geloof dat ze 1 dag per maand vrij mogen nemen vanwege menstruatiepijn.

In overleg met de huisarts stopte ik dus met de pil, vorig jaar maart. Ik verwachtte van alles: een opgewekter humeur, minder stemmingswisselingen, minder last van mijn menstruaties, maar ook meer pukkels in m’n gezicht. Uiteindelijk viel het allemaal wel mee. De twee grootste veranderingen die ik opmerkte waren de kleine pukkeltjes op m’n rug en m’n borsten die opeens super gevoelig werden, vlak voor mijn menstruatie. Verder eigenlijk niets. Ik was even vrolijk als normaal, maar had niet het idee dat mijn gevoelens nu intenser binnen kwamen of zo. Het duurde ook 60 dagen voordat ik überhaupt weer eens ongesteld werd, en toen was ik het gelijk 2 weken. Het deed nog steeds pijn en ik had nog steeds last van migraine in mijn stopweek.

Uiteindelijk begon ik (weer in overleg met de huisarts) na 6 maanden weer met de pil. Voor mijn gevoel waren mijn klachten niet veranderd, het enige verschil was nu dat ik geen controle had over mijn menstruatie en vaker klachten had omdat ik de pil niet kon doorslikken.

menstruatie

Wat ik veranderde

Wel ben ik vanaf toen beter voor mezelf gaan ‘zorgen’. Ik kocht ondergoed dat fijner zit en van 100% katoen is, zodat het goed ademt. Ook verdiepte ik me dus in tampons en maandverband van 100% katoen. Doordat de producten van Sanature van katoen zijn, ademt het beter en voorkom je zo’n broeierig gevoel. Bovendien is katoen van nature hypoallergeen, waardoor de kans dat allergische reacties zullen ontstaan minimaal is en het de natuurlijke pH-waarde van de huid niet uit balans brengt. Daarnaast heeft het een super absorberend vermogen, waardoor je ook met kleine tampons helemaal ‘veilig’ bent. Ik droeg het liefst altijd van die super turbo tampons om te voorkomen dat ik zou doorlekken, maar ik vond die dingen altijd maar pijn doen en vaak voelde je ze nog zitten. Nu ik weet dat die kleine katoenen tampons even goed werken, gebruik ik alleen nog die.

Ook is het goed om te kijken naar je huidige pil. Ik slik geloof ik de meest ‘standaard’ pil: Ethinylestradiol/Levonorgestrel 0,03/0,15. En dan dus gewoon een merkloze variant. Toen ik afgelopen najaar een weekend naar mijn vriend ging en de pil was vergeten en dus een nieuwe voorraad bij een apotheek in België moest halen, kreeg ik in principe dezelfde pil mee. Dat wil zeggen: met dezelfde werkende stoffen in dezelfde hoeveelheden. Toch merkte ik dat ik van die pil veel heftigere migraine kreeg. Het kan dus goed zijn om toch eens van pil te wisselen, al is het maar van merk. Wel jammer dat je hier alleen maar achter komt door te experimenteren.

Nog even terug naar die twee redenen..

Goed, ik twijfelde dus of ik dit wilde delen omdat het zo persoonlijk is. Maar ook daar heb ik de afgelopen maanden m’n mening flink over veranderd. De helft van de wereldbevolking is vrouw en die krijgen bijna allemaal te maken met menstruatie. Ook de koningin is wel eens doorgelekt en ook Oprah lag wel eens jankend van de buikpijn in bed. Het is onzin om te doen alsof menstruatieklachten niks voorstellen. Nog debieler om er een soort taboe van te maken. Ik praat altijd open over mijn ongesteldheid en geef het ook aan bij mijn baas als ik door mijn klachten minder goed kan werken. Dat wordt gelukkig goed opgevangen.

Ik zie het altijd zo: als je net ouder bent geworden en dus slecht slaapt, is het de normaalste zaak om voorafgaand aan een vergadering te zeggen ‘sorry, ik ben wat minder scherp, de baby heeft ons de hele nacht wakker gehouden’. Mensen herkennen en/of begrijpen de situatie en tonen daar dan begrip voor. Waarom zou je dan niet kunnen zeggen ‘sorry, ik heb onwijs last van krampen vanwege mijn menstruatie en kan daarom misschien een beetje afwezig overkomen’. Ook deze situatie zouden in ieder geval veel vrouwen moeten herkennen.

Ik hoop dat ‘ongesteld zijn’ uit de taboesfeer kan worden gehaald. Dat je niet meer spastisch je tampon hoeft te verstoppen als je naar de wc loopt om ‘m te verwisselen. Dat we al helemaal niet elkaar gaan shamen als het gaat om menstruatieklachten.

En tja, die andere reden: ik ben gestopt en weer begonnen. Ik heb helaas geen interessante ontdekkingen gedaan. Ik ben vooral dankbaar dat zoiets als de pil bestaat. Zelf wil ik geen spiraaltje, alle andere opties zijn ook niks voor mij. Het zou wel fijn zijn als de wereld andersom in elkaar zat: dat je aan een pil moest om vruchtbaar te worden, i.p.v. andersom.

Wat is jullie verhaal?

Haha zo, dan zijn we toch ruim 1300 woorden verder. Ik ben blij dat Sanature mij het laatste zetje gaf om hier toch over te bloggen, want ik merk dat ik het kwijt wilde. Ik hoop dat ongesteld zijn voor jullie ook geen taboe meer is en dat jullie hier ook gewoon openlijk over kunnen praten met anderen. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie ‘menstruatieverhaal’ (haha, dit klinkt gek, maar ik meen het!). Werd jouw eerste menstruatie ook gevierd met een taart en een sieraad? Of had je net zo’n nuchtere moeder als ik? Heb jij veel last van klachten (en wat helpt er dan het best tegen bij jou?) of juist helemaal niet?

Nieuwsgierig geworden naar de producten van Sanature? Ik mag drie proefpakketjes met 100% katoenen tampons en maandverband weggeven. Reageer hieronder waarom je graag Sanature zou willen uitproberen en maak daarmee kans op gratis producten.

[bg-box]Dit artikel is geschreven in samenwerking met Sanature. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 42 reacties

 1. Thyra

  Wat goed dat je er nu toch over blogt :) Het is niks om je voor te schamen, maar toch is er nog zo’n taboe. Ik heb een paar keer de tampons van yoni en cotton gebruikt, maar die vond ik niet zo fijn.. Zou deze graag eens proberen, wil geen chemische tampons meer eigenlijk!

  1. Nee, daar heb je ook helemaal gelijk in. Maar het voelt toch spannend om zoiets online te gooien. Maar ik wil dus juist dat stomme taboe om zeep helpen, dus dan geef ik zelf maar het goede voorbeeld ;-)

 2. Anna Laura

  Ik werd op mijn twaalfde verjaardag voor het eerst ongesteld dus er was in elk geval taart ;). En eigenlijk sindsdien altijd maandverband gebruikt. Ik wil eigenlijk een cup proberen te gaan gebruiken maar vind dat wel spannend! Wellicht is een eerste stap om over te gaan op een ander product als sanature. Om zo in elk geval te stoppen met de synthetische spullen.

  1. Ik vind een cup ook nog best spannend! Gelukkig proberen steeds meer mensen het, en word er dus ook meer over geschreven en gepraat. Wie weet haal je daar meer informatie uit. Maar een switch naar natuurlijke producten is ook al heel fijn!

 3. Siroon

  Ik snap je terughoudendheid! Een blog over dit onderwerp staat volgens mij al een jaar in mijn concepten… Ik gebruik zelf ook Yoni, Cotton of Sanature, en vind ze allemaal even fijn (alles in de mini verpakkingen want stiekeme haat aan tampons haha!). Nu denk ik erover om een cup eens uit te testen en er dan wellicht eens wat over te schrijven. Dapper dat je dit deelt, en inderdaad waarom zouden we er zo schuchter over doen met z’n allen?
  Ps. heb je de minidocu Period. al gezien op Netflix?

 4. Anne

  Go Marlous! Top dat je er toch over schrijft! Ik heb afgelopen week voor het eerst een menstruatie succesvol doorgebracht met zo’n cup, en dat was ook wel handig. (Het is wel een hele onderneming, maar als het dan zit, dan zit het ook echt de hele werkdag goed, dat is wel heel fijn!)

   1. Anne

    Haha nee dat denk ik niet. Heb het idee dat er al zoveel over geblogd en gevlogd is afgelopen jaren. En bovendien, mijn blog is gekoppeld aan mijn zakelijke site en ik vind het toch wel heftig als nieuwe leerlingen of opdrachtgevers die me als zangeres in willen huren dit soort intieme informatie lezen :D (Maar, dat zei ik eerder ook over onderwerpen als daten, en daar schreef ik uiteindelijk ook over dus zeg nooit nooit… ;)

 5. Heel fijne blogpost om te lezen! Ik zou hier niet zo snel over schrijven, omdat ik weet dat veel leerlingen van mij ook weleens op mijn blog komen en ik niet zoveel zin heb dat zij hier dan iets over lezen, haha. Merkte wel, toen ik het laatst met een tweede klas over dit onderwerp had, dat er nog heel lacherig over het onderwerp gedaan werd.
  Ben wel blij om te lezen over dat jij hoofdpijn van een andere pil kreeg. Ik heb af en toe zo’n erge hoofdpijn, maar heb ook sinds ik verhuisd ben een andere pil gekregen. Misschien dat die hoofdpijn daardoor is ontstaan. Ga het eens polsen bij mijn huisarts.
  De eerste keer dat ik ongesteld werd, was ik 9. Gelukkig was dit een eenmalig iets. Mijn andere ‘eerste keer’ ongesteld werd ik tijdens groep 8-kamp, aan het begin van het schooljaar. Niet fijn! Gelukkig had mijn moeder hier al rekening mee gehouden en mij maandverband meegegeven. Alleen was het vervelend, want op de leerlingenwc’s waren er helemaal geen prullenbakjes of iets. Uiteindelijk durfde ik het tegen het eind van het schooljaar bij de juf aan te geven. Geen idee meer hoe ik het in de tussentijd heb opgelost, haha.

  Liefs,
  Marloes

  1. Ik snap dat je hier niet zo snel over zou bloggen, wel leuk dat je dan hier zo open reageert! Ik las in een andere comment hierboven dat vul- en hulpstoffen mogelijk ook voor dit soort bijwerkingen kunnen zorgen. Dus het is de moeite waard om dat uit te zoeken! En wat gek eigenlijk dat er op de basisschool geen prullenbakjes op de wc’s stonden. Nou is groep acht nog jong, maar niet ondenkbaar dat meisjes dan al ongesteld zijn toch?

 6. Alison

  Ik ben nu bijna een jaar geleden gestopt met de pil. Ik ben rond mijn 16 begonnen met de pil omdat ik altijd heel hevige krampen had en een paar keer bijna ben flauwgevallen. Op school stuurden ze mij gewoon naar huis omdat ze zagen dat het gewoon echt niet ging.
  Ik had eigenlijk weinig bijwerkingen van de pil (dacht ik). Ik kwam amper bij en de pijn was helemaal weg.
  Omdat ik al een hele tijd vrijgezel ben en het effect is wou zien, ben ik dus vorig jaar in mei gestopt.
  De voordelen: mijn menstruatie duurt opvallend minder lang en ik heb amper hoofdpijn of migraine. Hiervoor had ik 3 tot 5 keer per week hoofdpijn of migraine, nu is het nog amper 2 keer per maand.
  De nadelen: puisten, heel veel puisten en de pijn is helaas teruggekomen.
  Dus gemengde gevoelens over het stoppen en ik ga eens een afspraak maken bij de dokter.
  Maar ik ben het helemaal met je eens, dit moet uit de taboesfeer komen!

  1. Pfoe, dat is ook kiezen tussen twee kwaden. Misschien kan goede pijnstilling tegen migraine al helpen? Al weet ik niet wat ik erger vind: de migraine of de andere pijnklachten die bij de menstruatie horen. Ik hoop dat je een geschikte oplossing vindt!

 7. Irene

  Ik vind het echt heel goed dat je er over schrijft! Ik wil zelf binnenkort / ooit ook nog eens een post schrijven hierover. Ik gebruik nu een cup en inlegkruisjes van Sanature. Ik haat al die geurtjes die andere merken in die dingen stoppen.
  Verder ben ik nu ook een aantal maanden gestopt met de pil en het gaat alleen maar beter en beter. Het enige nadeel dat ik heb zijn pukkeltjes op m’n rug maar die neem ik er graag bij. Ik dacht zelfs dat mijn buikpijn nog altijd hetzelfde was als toen ik de pil nog slikte, maar ik zit nu aan m’n tweede cyclus zonder pijn. YES! :D Voor mij was het echt een hele goeie beslissing maar als je er zoveel nadelen aan ondervindt, snap ik dat je opnieuw aan de pil bent gegaan.

  1. Jaaa, schrijf er over! Ik ben namelijk heel benieuwd naar de cup! Zou ik ook wel willen proberen, maar ik vind de allerkleinste tampons al niet super prettig zitten.. En ja: ik ben ‘maar’ 6 maanden gestopt, waarschijnlijk had ik het nog wat langer vol moeten houden om echt effect te zien, maar ik was het echt helemaal zat!

 8. Linda

  Ik werd ongesteld toen we aan het oefenen waren voor de eindmusical van groep 8, echt geweldige timing. Had het zelf niet eens door, maar werd door klasgenootjes erop gewezen dat er allemaal rode vlekken in mijn broek zaten. Ach ja, timing had wel wat beter gekund.
  Inmiddels al jaren aan dezelfde pil, maar kreeg de laatste keer dat ik een nieuwe voorraad nodig had een ander merk mee (wel zelfde samenstelling, maar andere hulpstoffen en vulstoffen, heb ‘t helemaal uitgeplozen) en ja hoor: ik heb maanden onder de uitslag gezeten, heel mijn voorhoofd onder de pukkels, de week voor ik ongesteld werd kon ik alleen maar huilen en het duurde na mijn laatste pil een week voor ik eindelijk ongesteld werd, terwijl ik het normaal bijna tot op de minuut kon voorspellen in m’n stopweek. Inmiddels weer terug naar mijn ‘oude’ pil en heb helemaal nergens meer last van, ik heb alleen de dag voor ik ongesteld word wat last van rugkrampen (wat ik met die andere pil dan weer niet had), maar dat neem ik dan maar voor lief. Stoppen wil ik eigenlijk ook nog steeds proberen, gewoon om te kijken wat het met mijn mentale gezondheid doet, maar ik vind het kunnen plannen van een ongesteldheid toch ook wel heel erg fijn..

  1. Oh wat goed, ik had er helemaal niet over nagedacht dat vul- en hulpstoffen ook zo’n verschil konden maken! Daar zou ik ook echt eens mee moeten experimenteren. Ik heb al jaren dezelfde pil, maar wel telkens een ander ‘merk’, en waarschijnlijk dus ook andere vul- en hulpstoffen. Misschien dat ik daarom zo’n last had.. Goeie!

 9. Eline

  Hele fijne post en mooie samenwerking. Ik kreeg wel een cadeau toen ik voor het eerst ongesteld werd: the sims! Al schaamde ik mij wel dat ik het was geworden. Ik gebruik sinds een tijdje ook sanature en vind het een heel fijn en betaalbaar merk. Ik voelde mij ook niet meer zo fijn bij het meer synthetische maandverband vandaar de overstap.
  Hopelijk gaan meer meiden dit merk uitproberen door jouw post en durven we gewoon eerlijk te zijn over onze klachten want die zijn echt niet fijn.

  1. Leuk dat je dat zegt! Ik werk zelf ook alleen maar samen met merken waar ik 100% achter sta (of waar ik sowieso al fan van ben). Wat een geniaal cadeau trouwens haha. En toch gek dat we ons allemaal schaamden he? Hoe is dat zo erin gestampt?

 10. Sanne

  Interessant om te lezen over jouw ervaringen met stoppen met de pil! Ik ben inmiddels een aantal maanden gestopt en ben er tot nu toe wel positief over. Ik heb inderdaad ook niet veel van die wow!-veranderingen ervaren, maar heb wel het idee dat ik iets positiever gestemd ben bijvoorbeeld. Ik wilde om meerdere redenen stoppen en blijf voorlopig sowieso nog pilloos, maar ik zeg nooit, nooit.

  1. Wat fijn dat het voor jou wel werkt! Ik vergat de pil nooit dus dat was geen punt, en andersom vind ik het ook niet erg om een condoom als anticonceptie te gebruiken. Ik hoopte vooral dat mijn klachten minder zouden worden, maar helaas. Wat ik wel echt rot vond aan het ‘pilloos’ zijn, is dat je je menstruatie niet meer kan plannen. Heb jij daar geen last van?

 11. Angélica

  Wauw, zo goed dat je hier over blogt! Ik ben zelf een beetje moe van al dat ‘stop met de pil want het is troep!’ geroep wat je de laatste jaren veel hoort. Net als jij ben ik jaren geleden een tijd gestopt met de pil, gewoon om te kijken wat het zou doen (en omdat het zo slecht zou zijn). Voor mij bleek het uiteindelijk echt verschrikkelijk (kreeg weer heel erge acné waarvoor ik eerst een heftige kuur van een half jaar gedaan) en kreeg heel intense menstruatieklachten die ik daarvoor helemaal nooit had (waarvoor ik dit jaar ein-de-lijk geopereerd ben). Je snapt dat ik weer heel graag aan de pil wilde ;) Helaas was het allemaal niet meer hetzelfde (ik slikte de diane 35 maar die mocht ik daarna niet meer omdat daar zoveel ophef over was)… maar goed.

  Genoeg over mij haha. Wat ik wil zeggen is dat ik het fijn vind een keer een ‘tegengeluid’ te horen. Niet dat je nou zegt dat het slecht is om te stoppen met de pil, maar wel eerlijk dat het voor jou niet zoveel verschil uitmaakte. En ook goed om er over te praten! Ik merk zelf dat ik er erg van baal dat het zo’n taboe is (of ja, zo voelt het voor mij), maar aan de andere kant houd ik het zelf ook weer in stand. Zo twijfel ik al maanden of ik iets moet schrijven over mijn operatie op mijn blog bijv. Het voelt als ‘too much information’ en ik krijg vaak het idee dat mensen alles wat uit je baarmoeder komt/zit maar vies vind. Maar dat is echt ZO’N dikke onzin. (ik vind mijzelf nu al eigenlijk een aandachttrekker met dat hele verhaal van mijzelf in deze comment haha!)

  Dus, chapeau :) Goed onderwerp! En ik begrijp je twijfel absoluut, maar door het stil te houden, houden we het nog steeds een taboe natuurlijk. (Zeg ik ook nog even een keer tegen mijzelf.)

  Tot zover mijn levensverhaal ;)

  1. Ik vind het juist super leuk dat je ‘jouw verhaal’ deelt. Heel interessant! Ben nu gelijk benieuwd naar je operatie. Ik zou er iig heel graag over willen lezen, mocht je nog motivatie zoeken voor je artikel ;-). Hopelijk kunnen we dan samen het taboe verdrijven!

  2. Siroon

   Helemaal mee eens Angelica! Ik ben idd ook erg benieuwd naar je verhaal, maar ben idd ook blij met het verhaal van Marlous die niet is van ‘ik stopte met de pil en dit was wat er gebeurde… *insert engel geluiden en mega verandering’
   Soms gebeurt er toch ook gewoon niks als je stopt? Jouw verhaal klinkt wel heftig, misschien moeten we er met alle blogsters samen een blogbom van maken? Iedereen blogt dan samen over hun menstruatie en dan is het minder eng?

   1. Angélica

    Haha een soort blogbom!! Geweldig!
    En ja inderdaad, het is fijn om een soort ‘tegengeluid’ te horen. Naar mijn mening is de pil niet persé meteen de duivel. Voor sommige mensen wel en voor sommige mensen weer niet. Maar het is voor iedereen gewoon anders!

    Ik heb er trouwens o.a. naar aanleiding van deze post net een blog over geschreven! Het is meer een persoonlijk verhaal verstopt in een overzichtje, want een artikel op zichzelf vond ik wel weer erg heftig haha. Maar het is inderdaad goed om het niet te verstoppen! Het is gewoon iets heel natuurlijks natuurlijk. Toen ik veel dingen wilde opzoeken over mijn ‘operatie’ was er bijna niks te vinden, behalve talloze foldertjes van ziekenhuizen. Over een gekneusde teen daarentegen, daarvan staan er (bij wijze van spreken) weer hele forums mee vol ;) Dat mag wel anders!

 12. Kaylin

  Net zoals alle bovenstaande dames vind ik het ook knap dat je dit onderwerp aankaart.
  Mijn eerste menstruatie was op de dag van mijn vormsel/plechtige communie. Echt zo awkward, ik schaamde me en had dan maar toiletpapier in m’n slip gelegd maar m’n moeder vond dat ik lang weg bleef van het toilet en kwam kijken. Al snel wist de hele familie het en kreeg ik felicitaties omdat ik vrouw geworden was.
  Nu zoveel jaren later neem ik de pil en gebruik ik sinds enkele maanden een cup (nadat ik er ooit over gelezen had bij Irene van tussenmarsenjupiter).

  1. Ooh no, dat is ook echt een vreselijk moment. Wat een timing.. hoewel het natuurlijk heel normaal is, maar daar zit je dan natuurlijk echt niet op te wachten. Hoe bevalt de cup? Daar ben ik erg benieuwd naar, maar ook een beetje huiverig omdat ik de kleinste tampons al niet heel prettig inbrengen vind..

 13. Lisa

  Interessant om te lezen dat de pil voor jou wel de beste oplossing is! Maar wat een gezeik hè, je zou het inderdaad liever andersom hebben. Ik lees altijd dat er al lang een oplossing zonder negatieve bijwerkingen zou zijn geweest als mannen ongesteld zouden worden, en ik denk dat dat helaas best wel waar is.

  Ik werd pas 2 maanden voor mijn vijftiende verjaardag ongesteld. Tot mijn negentiende had ik nooit ergens last van: ik werd een keer in de 4-6 weken ongesteld maar voelde het altijd wel aankomen. Het enige vervelende was dat ik altijd net in de week dat ik op vakantie of excursie ging ongesteld werd, maar ik had er toch niet heel veel last van.

  Iets voor mijn twintigste verjaardag begon het te veranderen: opeens kreeg ik al zo’n acht dagen van tevoren buikkramp. En dan ook echt dat ik het liefst van mijn fiets af wilde stappen om in foetushouding in de berm te gaan liggen, haha. Daarnaast kreeg ik ook hele vermoeide bovenbenen en dat ging door tot dag 3 (v/d 7) van m’n menstruatie, dus ik had er 11 dagen last van.. Dit was vlak voordat ik op exchange ging dus ik wilde er niks aan doen, straks moest ik nog naar een gynaecoloog in het buitenland. In Canada at ik veel meer troep dus die kramp werd daar eigenlijk alleen maar erger.

  Toen ik twee maanden thuis was heb ik een mirenaspiraal genomen. Dit was de periode dat je alleen maar positieve verhalen hoorde van mensen die waren gestopt met de pil, dus daar durfde ik niet meer aan te beginnen, en bovendien was ik zo gefrustreerd dat ik nooit meer ongesteld wilde worden. Ik weet dat het een fabeltje is dat een mirena alleen plaatselijk hormonen afgeeft, en het zou nog steeds invloed op je gemoedstoestand kunnen hebben, maar dan denk ik weer aan hoe ik de helft van de tijd last had van mijn menstruatie en ben ik weer helemaal tevreden, haha. Ik heb ongeveer eens in de maand (zou het moeten bijhouden) nog wel 2 dagen last van wat buikkramp, maar 2 dagen in de maand pijnstillers nemen kan ook niet heel veel vraagt.

  Voor als je het je afvraagt: het plaatsen deed héél veel pijn en ik kon daarna twee dagen bijna niet lopen en de eerste maanden merkte ik nog niet veel verschil qua pijn, maar het was het wel waard (scheelt wel dat ik nog 20 was en het dus voor mij werd vergoed).

  1. Oh wat een gedoe! De spiraal heb ik ook erg over getwijfeld, maar ik zie het niet zo zitten vanwege de pijn en dat je geen garantie hebt dat het dan beter wordt. Ik heb daar gewoon echt geen zin in. Bovendien vind ik het fijn dat je met de pil zelf kunt bepalen wanneer je start of stopt. Al vind ik de pil verder ook alles behalve ideaal.

 14. Maike

  Ik vind het altijd zo interessant om te lezen over hoe andere mensen hun menstruatie ervaren, dus hierbij ook een berichtje van mij haha. Kan me mijn eerste keer ongesteld nog goed herinneren: we waren op vakantie in Frankrijk, ik werd méga ziek en had het gevoel alsof ik door de ogen van iemand anders keek en zelf helemaal niet ‘aanwezig’ was, heel raar. Daarna gelukkig nooit meer klachten gehad met mijn menstruatie, lijkt me heftig als dat elke maand weer zo’n impact op je dagelijkse leven heeft. Ik gebruik sinds mijn 17e de pil, dezelfde als jij, maar ben de laatste maanden al 4x van merk gewisseld door het tekort aan pillen bij de apotheek. Heel onhandig, maar ik heb zelf gelukkig geen verschillen opgemerkt. Ik zou graag een keer kijken wat stoppen met de pil met me doet, maar dat ga ik voorlopig niet doen omdat ik me niet prettig voel bij andere vormen van anticonceptie. :) Sinds een aantal maanden toevallig ook overgestapt Sanature, het maandverband heb ik nog niet getest maar de tampons bevallen goed! Ik ben trouwens ook méga benieuwd naar menstruatiecups, dus dat wordt mijn volgende stap denk ik haha :)

  1. Maike

   Ohhhja en ik vind het dus ook super interessant om mijn eigen menstruatie te ‘tracken’ en bij te houden of ik de pil niet ben vergeten, waarvoor ik de app ‘Clue’ gebruik – echt een aanrader!

   1. Super leuk dat jij ook je verhaal deelt! Ik vind het ook interessant om van iedereen te lezen, en hoop echt dat dit een eerste stap is in het verdrijven van dat taboe. Wat een gedoe ook met die pilvoorraden! Ik hoorde dat sommige mensen daardoor echt in de problemen kwamen. Ik vind het tracken trouwens ook interessant, al vergeet ik het vaak een beetje. Bovendien is mijn cyclus totaal niet regelmatig dus dan vind ik het ook minder boeiend :p

 15. Robin

  Interessant artikel! Zoals veel andere dames hier kreeg ook ik mijn eerste ongesteldheid op een onhandig moment, vlak voordat ik naar zeilkamp vertrok! Ik dacht dat mijn buikpijn van de zenuwen kwam.. De eerste paar maanden hield ik het geheim voor mijn moeder, die natuurlijk mijn was deed en die was niet echt vlekvrij ;) Toen ze erachter kwam, kreeg ik een schattig sierradendoosje cadeau.

  Ik ben inmiddels een jaar of vijf (na acht jaar) gestopt met de pil en ben er heeeel gelukkig mee. Vooral voor mijn seksleven heeft het heel veel goeds gedaan, door de pil had ik vaak weinig zin. Ik heb wel (veel) meer last van menstruatiepijn (dan denk ik regelmatig WHYYYY???!!), maar over het algemeen voel ik me een stuk beter en het is heel fijn voor m’n relatie. EN ik ben trouwens megafan van de cup. Het is even wennen, maar ik voel hem echt niet zitten en het zorgt voor veel minder ongemak. Minder vaak verschonen, geen gekke geurtjes én goedkoper en zonder afval. Heel fijn vind ik het. Ben inmiddels onder m’n vriendinnen en collega’s een soort cupambassadeur ;)

  1. Haha ik moest lachen om ‘cupambassadeur’. Ik wil dat ook echt nog wel gaan proberen! Heb je nog aanraders qua merk/soort? En wat erg eigenlijk dat je het geheim hield voor je moeder haha. Die zou je toch juist begrijpen! Gek dat we blijkbaar toch in een maatschappij zijn opgegroeid waarin we leerden dat je je ervoor moest schamen. Ben blij dat jij nu een oplossing hebt gevonden!

   1. Robin

    Ja, zo suf! En we hebben ook helemaal geen relatie waarbij ik dingen voor haar geheim houd/hield. Maar inderdaad, toch een soort schaamte. Ik heb dat nu helemaal niet meer, dus hoop mijn eventuele kinderen (jongens en meisjes!) ook zonder die schaamte op te kunnen voeden.

    Ik heb een MeLuna cup en vind die heel fijn, zat meteen goed. Op de website waar ik ‘m kocht stond een soort tabelletje voor het bepalen van de maat, heb geloof ik de small of medium classic met een steeltje. Succes! Ben benieuwd of het bevalt :)

 16. Nynke

  Zo fijn dat je openlijk over menstruatie praat! Dat taboe moet nog doorbroken worden :).

  Ik ben zelf gezegend met een lichte menstruatie en begon best laat. Volgens mij was ik een van de laatste van mijn klas toen, maar dat vond ik niet erg. Tampons heb ik eigenlijk altijd verschrikkelijk gevonden maar wel beter dan maandverband. Ik had geen idee dat er nog andere opties beschikbaar waren dan wegwerpproducten!
  Ik ben zo blij dat ik de cup heb leren kennen, zo’n 3 jaar geleden! Nooit meer dat gevoel van een droge tampon eruit moeten trekken haha.

 17. Zina

  Wat heerlijk dat je hier zo open over schrijft, het ís ook gewoon heel normaal natuurlijk. Ben zelf ruim tien jaar aan de pil geweest, twee jaar geleden overgestapt op een koperspiraal omdat ik benieuwd was hoe mijn lichaam zou reageren op anticonceptie zonder hormonen. Ben eigenlijk heel tevreden maar het nadeel is dat ik iedere maand ongesteld word, soms wel 9(!) dagen lang plus dat ik door mijn korte cyclus ook nog eens heel erg vaak ongesteld ben. Dus ik ben nu aan het overwegen om een mirena spiraal te nemen, maar gezien mijn persoonlijke omstandigheden nu (depressie waar ik medicatie voor slik) moet ik daar nog even mee wachten.

  Trouwens ik kende Sanature nog helemaal niet! Gebruik zelf tampons en maandverband van Yoni, waar ik ook erg tevreden over ben.

  1. Oh men, dit is dus een van de redenen waarom ik niet zo goed aan de spiraal durf. Merk je wel verbetering verder, nu je minder hormonen in je lijf hebt?

 18. Daantje

  Fijne blog! Ik kreeg op mijn eerste menstruatie toen ik 12 was zo’n dikke ‘luier’maandverband en de felicitaties dat ik nu een vrouw was en we gingen met het gezin de stad in. Dubbel geklapt van de krampen liep ik door de bibliotheek, bang dat iedereen mn maandverband zou zien en me afvragend waar die felicitaties voor waren terwijl ik me belabberd voelde. Sinds die tijd ontwikkelde ik een haat tegen mijn menstruaties. De week ervoor begon het al met pms klachten, de dagen van de menstruatie bestonden uit veel buikpijn, misselijkheid, rugpijn en hoofdpijn en niks hielp. Ik dacht dat het normaal was maar vroeg me wel af hoe iedereen zo normaal kon functioneren met zoveel pijn en angst om door te lekken. Toen ik anorexia kreeg menstrueerde ik niet meer. Wat was ik blij en opgelucht hierover, ik voelde me eindelijk vrij! Maar toen ik na 6 jaar daarvan herstelde kwam de menstruatie helaas terug…..Ik wilde mijn baarmoeder eruit maar dat mocht niet van de huisarts al was ik ervan overtuigd dat ik geen kinderen wilde. Hij stelde de pil voor. De beste oplossing voor mij ooit! Ik slik hem door en heb zo’n 3-4 keer per jaar een stopweek. Naast de ontdekking van tampons en dunnere maandverband kom ik die paar keer per jaar nu echt wel door, want minder pijn door de pil en weer uitzien naar maanden ‘vrijheid’. Oh ja enne, ik kwam er ook achter dat er dus gewoon vrouwen zijn die nergens last van hebben he. En ik altijd maar denken dat ik me aanstelde.

  1. Bizar hoe dat zo per persoon kan verschillen he? En wat fijn dat de pil zo goed werkt voor jou. Er wordt veel over geschreven, en het liefst zou ik m’n menstruatie gewoon ‘uit’ willen zetten haha. Maar ben toch wel blij met de pil!

 19. Anaïs L

  Super dat je over menstruatie hebt geschreven! Ik heb zelf altijd erg veel pijn gehad, en de laatste 10 jaar (ik ben nu 27) zijn daar steeds meer problemen bij gekomen. In die tijd ben ik er ook ongelooflijk veel over beginnen lezen, omdat ik op een gegeven moment het niet meer accepteerde dat mijn huisarts gewoon pijnstillers bleef voorschrijven in plaats van verder te zoeken. Momenteel ben ik onderzoeken aan het laten doen rond endometriose, maar dat is ook enkel gelukt nadat ik dit zelf had aangebracht bij mijn huisarts. Naast verschillende mogelijke aandoeningen, ben ik ook heel veel te weten gekomen over het gangbare verloop van de cyclus, en hoe dit anders is met de pil. Eén van de dingen die ik leerde is je lichaam in principe véél langer nodig dan 6 maanden om na het stoppen met de pil weer zelf in balans te komen. Eigenlijk zou je best 2 jaar lang stoppen en kijken hoe je lichaam dan zichzelf begint te reguleren. Omdat de eigen productie van hormonen door het nemen van de pil zo lang heeft stilgelegen, moet je lichaam verschillende stappen doorgaan, zeg maar, waarvan de eerste is het realiseren dat er geen artificiële hormonen meer binnen komen. Daarna pas kan je lichaam zelf weer de noodzakelijke hormonen gaan produceren.
  Ten tweede zijn klachten bij de menstruatie of PMS (zowel bij een natuurlijke cyclus als bij het gebruiken van hormonale anticonceptie) vaak verbonden aan tekorten aan vitaminen en mineralen. Magnesium is hierbij de grote afwezige: onze moderne voeding heeft een groot tekort aan voedingsstoffen en magnesium is zo’n beetje de brandstof van onze zuiverende organen (nieren en bijnieren). Vrijwel iedereen heeft een magnesiumtekort, en bij vrouwen is pijnlijke menstruatie vaak een uitgesproken symptoom. Veel gynaecologen of huisartsen zijn hier echter niet van op de hoogte (laat staan van andere tekorten zoals vitamine B6 dat krampen tegengaat), waardoor vrouwen vaak in de kou staan met hun klachten.
  Er is natuurlijk geen one-size-fits-all oplossing en ik wil zeker niet overkomen als anti-pil ofzo (ik gebruik zelf sinds een half jaar de nuvaring en mijn levenskwaliteit is erg hard gestegen), maar er mag meer over geweten en verteld worden over menstruatie, de effecten van hormonen en hoe vrouwen hiermee kunnen omgaan op een natuurlijke manier.

Geef een reactie